Kızıl Hastalığı Tanımı ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özellikle çocuklarda ve gen. erişkinlerde görülen salgın yapan bulaşıcı bir hastalıktır.

Burun-yutakta sık bulunan alyuvar yıkıcı( hemolitik) streptokonun yaptığı bir toksitten kaynaklanan kızıl özel kızartılı bir deri döküntüsüyle kendini belli eder.

İki ile yedi günlük sessiz geçen bir kuluçka döneminden sonra hastalık hızla yayılır. Aniden yükselen ateşle birlikte döküntülü dönem başlar. Bu arada baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kızarıklığına bazen kusmaların eşlik ettiği bir dönemden 48 saat sonra ilk döküntü görülür.

Dış döküntüler canlı kırmızı renkdedir bu nedenle adı kızıl olarak bilinir. Sertçe bütünlük gösteren bu lekeler bastırmakla kaybolan kabartılar biçimindedir. Genellikle kasık ve koltukaltı gibi kıvrım yerlerinde başlar. Daha sonra ağız çevresi dışındaki bütün bölgelere yayılır.

Kızıl 4-6 gün içinde kaybolan bir hastalıktır. Bu arada canlı kırmızı renkte iç döküntü ağız içi ve yutak kızartısı kenarlarda belirir. Önden arkaya doğru soyulma görülür. Bölgelere göre üstderi kırışarak az yada çok gemiş parçalara ayrılır.

Soyulan parçaların bulaşıcı özelliği vardır, kızılın hafif seyreden yada çok toksit kötücül biçimleride vardır. Loğusalık dönemi ve süt çocuklarında çok önemli ve ciddi bir hastalıktır. En çok görülen zararları böbrek iltihabı (nefrit) böbrek anormallikleri ( albümin, işeme, azotemi ) kulak-boğaz hastalıkları( kulak iltihabı ve anjin) ve romatizmadır.

TEDAVİSİ

Tedavide en az 15 günlük sıkı bir yatak istirahati öngörülür. ağızdan alınan antibiyotik tedeviyle desteklenir. 15 günün sonunda biyolojik bir denetlemeyle durum değerlendirilir.

İdrar tahlilinde ( albümin, kanlı idrar, ) bakılır
Kan tahlilinde (üre ve boğazda A gurubu streptokoklar aranır)

Tahlil sonuçları normal çıkarsa hastanın yataktan kalkmasına izin verilir. Hasta 20. günden itibaren normal yaşantısına dönebilir. Bazen patolojik böbrek bulguları saptanabilir, bu durumda hastaya yatak istirahatinin devamı önerilir. Boğazda Agurubu streptokoklar saptanmış ise antibiyotik takviyeye devam edilir.

Eskilerde kızıl hastalığına yakalanan insan 40 gün süreyle çevreden uzak tutulurdu günümüzde ise gerekli tedavi uygulanıyor durumda 15 günde hastalık riskli evreden çıkar. Yapılan aşıların büyük önemi ve hastalığı hafifletici özelliği vardır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst