Kök Hücre Araştırmaları Kongresi gerçekleşecek.

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Güral Sapanca Hotel'de Kök Hücre Araştırmaları Kongresi gerçekleşecek.

Sapanca'da Gerçekleştirilecek Olan Uluslar Arası Kongre'de, Ülkemizde Ve Dünyadaki Kök Hücre Ve Tedavileriyle İlgili Son Gelişmeler Tartışılacaktır. Davetimizde Sizi Kocaeli Üniversitesi, Kök Hücre Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erdal Karaöz 'Ün Önderliğinde Uluslar Arası Ünlü Kök Hücre Profesörleri Yüzyılın Gelişmelerini Paylaşacaktır.

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Erdal Karaöz, 28 Eylül-2 Ekim 2011 tarihleri arasında Sapanca'da ülkemiz ve dünyanın bu alanda önemli araştırmacı ve uygulayıcılarının bir araya geleceği oldukça kapsamlı uluslar arası bir kongre gerçekleştireceklerini bildirdi.

Disiplinler arası işbirliği anlayışıyla birçok hasta/ hastalık ve uzmanlık derneklerinin katkılarıyla, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'nün himayelerinde gerçekleştirilecek kongrenin ana temalarını "Nöromusküler (Miyopatiler, vb.), Nörodejeneratif (Parkinson hastalığı, vb.), Omurilik Yaralanmaları, Kardiyovasküler, Göz ve otoimmun hastalılar, Kısırlık, Plastik ve rekonstruktif cerrahi, Doku mühendisliği, Gen tedavileri, Diş hekimliğinde kök hücre ve kanser kök hücresi olarak belirlediklerini söyleyen Dr. Karaöz, bu konu başlıklarını içeren oturumlarda 35'i yurt dışından 37'si yurt içinden olmak üzere 72 bilim insanın gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin klinik öncesi ve klinik verilerini anlatacaklarını belirtti.

Günümüzde, modern tıbbın güncel yöntemlerle kesin olarak tedavi edemediği bazı hastalıklar vardır. Bu tür hastalıkların kesin tedavilerinin sağlanması hasar gören hücre-doku veya organların biyolojik işlevlerini yerine koymak (rejeneratif tıp) ya da tamir etmek (reparatif tıp) ile mümkün olabileceğini düşünülmektedir.

Bu sürecin önemli biyolojik unsuru "Kök Hücreler"dir. Son yıllarda, bu alanda klinik öncesi araştırma ve klinik denemelere ilişkin birçok rapor yayımlanmaktadır. Ülkemizdede kök hücre alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten birçok merkez faaliyete geçti ve birçoğu da kurulma aşamasındadır.

Dr. Karaöz, ülkemizde kök hücre, doku/ organ mühendisliği ve gen tedavileri konusunda çalışan ve konuya ilgi duyan bilim insanları/ genç araştırmacılar, hasta ve hasta yakınları ile bu alanda şimdiye kadar evrensel bilime önemli katkılar sağlamış temel ve klinik bilimcilerin bir araya gelmesini sağlayarak oldukça geniş kapsamlı paylaşım ve tartışma platformu oluşturacak olan bir kongre düzenlenmesini hedeflediklerini belirtti.

Kongre süresince her oturumda alanında yetkin bilim insanlarının konuşmacı olarak yer alacağını ve yaptıkları son klinik ve preklinik çalışmalarının sonuçlarını kongrede açıklayacaklarını belirten kongre başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, ilk gün dünyada ilk kez kadavradan elde edilip hücrelerden arındırıldıktan sonra hastanın kendi kök hücreleriyle donatılarak elde edilen nefes borusunu 30 yaşındaki bir bayan hastaya naklederek yaşamasını sağlayan ekibin başkanı Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin konferansıyla başlayacak süreçte hem ülkemizden hem de dünyanın farklı kurumlarından çok önemli bilim insanlarının çalışma sonuçlarına tanık olacağız dedi.

Tip 1 Diyabet ve MS hastalığının tedavisinde kök hücreler

Dünyada ilk kez Tip 1 diyabet ve Multiple Skleroz gibi otoimmun hastalıkların kemik iliği kaynaklı kök hücrelerle tedavi edilebileceğini kanıtlayan Prof.Dr. Richard Burt (Northwestern Üniversitesi, Chicago, ABD) kongrede yeni teşhis konulmuş tip 1 diyabetli çocukların kendi kemik iliği kaynaklı kök hücreleriyle tedavi edilerek insüline bağımsız olarak yaşamlarına devam ettiğine ilişkin son çalışmalarının sonuçlarını açıklayacaktır. Konu hakkında görüşlerini açıklayan Kongre Başkanı Prof.Dr. Erdal Karaöz, tip 1 diyabet, Chron, MS hastalığı ve Lupus Eritromotozus gibi hastalıkların otoimmun hastalıklar olarak adlandırıldığını, hastanın kendi bağışıklık sistemi hücrelerinin bir nedenden dolayı kişinin kendi hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkan patolojik süreci ifade ettiğini belirtti. Bu tür hastalıkların çok karmaşık süreçleri içermektedir ve günümüzde bilinen hiçbir yöntemle tedavi edilememektedir. Oysa, Dr.Burt, bu tür hastalıkları kemik iliği kök hücreleriyle tedavi edilebileceğini ilk kez önce hayvanlarda daha sonra günümüze kadar birçok hastada göstermiştir. Kongrede özellikle yeni tanı almış yaklaşık 20 tip 1 diyabetik çocuklarla ilişkili son yaptığı klinik çalışmanın sonuçlarını açıklayacak olan Dr. Richard Burt ile gelecekte ülkemizde de bu tedavi protokolünün uygulanabilirliği konusunda işbirliği yapacaklarını belirten Prof.Karaöz, bu yeni tedavi protokolünün tüm otoimmun hastalıkların tedavisinde oldukça önemli bir gelişmedir dedi.

Kök Hücreden İlk Organ; Mesane

Dünyanın laboratuarda geliştirilen ilk organı olan mesane'yi doku mühendisliği teknikleri kullanarak geliştiren ve insanlarda kullanan ekipten Prof. Yuanyuan Zhang Wake Forest Üniversitesinde (ABD) gerçekeştirdikleri doku mühendisliği çalışmalarının sonuçlarını açıklayacak.

Ortopedi alanında özellikle eklem kıkırdaklarının tamirinde Japonya Osaka Üniversitesi'nden Prof. Dr. Norimasa Nakamura, yine doku mühendisliği uygulamaları konusunda Almanya Leipzig Üniversitesi'nden Prof. Dr. Augustinus Bader klinik ve laboratuar çalışmalarının sonuçlarını kongrede sunacaktır.

Omurilik hasarı, Parkinson, ALS, musküler distrofi ve kök hücreler

Omurilik hasarları kök hücre tabanlı hücresel tedavi uygulamalarının temel hedeflerindendir. Harvard Üniversitesi'nden Prof. Yang D. Teng, bu alanda dünyadaki son gelişmeleri açıklayacaktır. ALS ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisine yönelik önemli çalışmaları bulunan Almanya Freiburg Üniversitesi'nden Prof.Dr.Guido Nikkhah ve Prof.Dr. Jan Pruszak, Hindistan Nörobilim Enstitüsü Direktörü Prof.Dr. Venkataramana, kas hastalıkları ve kök hücre konusunda Fransa'dan Prof.Dr. Vincent Mouly ve Prof.Dr. Gilles Buttler-Browne kendi klinik öncesi ve klinik deneyimlerini açıklayacaktır.

Kök hücreden sperm hücresi

Son yıllarda erkeğe bağlı kısırlık oranı hızla artmaktadır. Alkol, sigara kullanımı, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlığına bağlı olarak ejakülatta sperm bulunmayışıyla karekterize bu klinik sonucun şimdilik bilinen hiçbir tedavi yöntemi yoktur. Dünyada ilk kez kök hücrelerden sperm hücresi üreterek 8 adet canlı fare doğmasını sağlayan ekibin başkanı Prof.Dr. Karim Nayernia, bu alandaki son deneyimlerini kongrede tartışacaktır.

Ayrıca, Göz hastalıklarında kök hücre, kardiyo-vasküler hastalıklarda kök hücre, plastik cerrahide kök hücre, plastik cerrahide kök hücre uygulamaları, kök hücreden dişi yumurta- insülin hücresi üretimi, ve kanser tedavisinde kök hücre gibi başlıkları içeren oturumlarda da yurt dışı ve ülkemizden çok önemli araştırmacılar sunular yapacaktır.

Son olarak, kongrenin düzenlenmesi aşamasında ülkemizdeki birçok hasta-hastalık ve uzmanlık derneğinde moral destek aldıklarını belirten Dr.Karaöz, kongre programının oluşmasında da hem bu dernekler hem de alanında yetkin ülkemiz bilim insanlarının önemli katkıları olduğunu söyledi.

haberler
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kök Hücre Projelerine 700 Bin Lira

Birçok hastalığın tedavisinde umut olan "kök hücre nakli" Sakarya'da masaya yatırıldı.


Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kök hücre araştırmalarının önemine değinerek, bu konudaki 2 projeye 700 bin lira kaynak aktarıldığını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi'nce ilki düzenlenen "Kök Hücre Araştırmaları Kongresi", Türkiye'den ve yurt dışından çok sayıda bilim adamını buluşturdu.

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tıp dünyasının üzerinde durduğu çalışmalar arasında en önemli alanı kök hücre tedavilerinin oluşturduğunu söyledi.

Kök hücre araştırmaları ile ilgili 2 projenin desteklenmeye değer görüldüğünü belirten Nihat Ergün, bunun için de 700 bin lira kaynak aktarıldığını söyledi. Bakan Ergün, şöyle konuştu;

"Bu çalışmalardan birisi kordon kanından elde edilen kök hücrenin saklanmasıyla ilgili yeni bir uygulama geliştirmeye yönelik bir proje. Diğer bir proje de eklem hastalıklarında kök hücre uygulamasını içeren bir projedir. Ben biliyorum ki Sağlık Bakanlığı da kordon kanı bankacılığı konusunda yeni bir çalışma yürütmektedir.''

Kök Hücre Araştırmaları Kongresi 2 Ekim'de sona erecek.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kök Hücre Tedavi" Uyarısı

Uzmanlar, vatandaşları yurt dışında uygulanan kök hücre tedavisiyle her hastalığın tedavi edilebileceğini söyleyen kişi ve kurumlara karşı dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÖGEM) Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, 1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi için geldiği Sakarya'da Aa muhabirine yaptığı açıklamada, kongre sürecinde hem bilim insanlarının klinik denemelerinin sonuçları hem de deneysel hayvan çalışmalarının sonuçlarının (preklinik çalışmalar) tartışıldığını ifade etti.

Kök hücre, doku, organ mühendisliği ve gen tedavileri konusundaki çalışmaların gerek bilim dünyasında gerekse modern tıbbın tedavi edemediği hastalıklardan muzdarip insanlar tarafından çok büyük beklentilerle takip edildiğine dikkati çeken Karaöz, "Bu çalışmaların sonuçları bekleniyor. Burada çok dikkatli olmak gerekir. Dokunduğu her şeyi ya da her hastalığı tedavi edecek gibi bir algı var. Kök hücreler bir mucize değil. Bunu değiştirmek zorundayız. Bu tip bilimsel toplantılarda gerçek bilginin, yani şu anda nerede olduğumuzun ortaya çıkması gerekiyor" dedi.

Tedavi ümidi olan hastaların gerçek bilgiden haberdar olmalarının sağlanması gerektiğine işaret eden Karaöz, şöyle devam etti:

"Doğru şekilde bilgilenecekler. Dolayısıyla boşa umutlanmak ya da kök hücreyi mucizevi bir meta haline getirmeyecekler. Bu, çok önemli. Halkımız ne yazık ki bu konuda kandırılabilmekte, hem duygusal hem de maddi anlamda sömürülebilmekte. Biz duyuyoruz. Birçok insanı Uzakdoğu'ya ya da eski Doğu Bloku ülkelerine götürülüyorlar ve büyük bir kısmı ne yazık ki hayal kırıklığına uğruyorlar. Dolayısıyla bu kongrenin en önemli çıktılarından birisi de bence o"

-"Sömüren bazı gruplar var"-

Kök hücrenin gelecekte çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacağı yönünde beklentiler bulunduğunu söyleyen Karaöz, "Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, dünyanın birçok yerinde bu tip araştırmalara büyük Kaynaklar aktarılıyor. Bunun yanı sıra şöyle de bir durum söz konusu oluyor. Ne yazık ki bunu sömüren bazı gruplar, insanlar olabiliyor. Bu bağlamda insanları gayrı bilimsel ve gayrı etik olarak, maddi olarak da manevi olarak da sömüren fırsatçı insanlar olabilir. Uzakdoğu'da bazı ülkeler. Buralara gidip de insanların parasını alıp ne olduğunu bilmediğimiz işlemler yapılıyor. Bunlar tabi sonuçta tedavi olmuş olmuyorlar ama hem maddi hem de manevi olarak yıpranmış oluyorlar" diye konuştu.

Yurt dışında yapılan kök hücre uygulamalarının yanlış olmaktan ziyade, işe yaramadığına ifade eden Karaöz, "İnsanlar gidiyor, kök hücre diye. Bilmiyoruz ne verildiğini ama sonuçta işe yaramadığını söylüyorlar. Bugüne kadar gidip de yüzde yüz tedavi olan kimse de duymadım işin açıkçası. Bu konuda iddialı konuşmamak lazım" şeklinde konuştu.

Türkiye'de, bilimsel etik kurallarla çalışan bir mekanizma olduğunu bildiren Karaöz, Sağlık Bakanlığından izin alınarak gerçekleştirilen çalışmalara desteğin artması durumunda, insanların yurt dışında gitmesinin engellenebileceğini dile getirdi. - Sakarya
(Anadolu Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi'' sona erdi.

Avrupa'nın önemlisi olabiliriz"


Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezince (KÖGEM) Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen, ''1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi'' sona erdi.

Sapanca ilçesindeki Güral Otel'de 28 Eylül Çarşamba günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün açılış konuşmasıyla başlayan kongreye, yurt içi ve dışından alanında uzmanlaşmış akademisyen ve doktorlar katıldı.

100'e yakın bildirinin sunulduğu kongrenin sonuç bildirisinin bir hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

KÖGEM Müdürü ve kongre başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 gün süren kongre boyunca kas ve sinir hastalıkları, plastik cerrahi ve göz rahatsızlıklarıyla ilgili bilimsel çalışmaların paylaşıldığını söyledi.

Kongreye alanlarında önemli çalışmalara sahip bilim adamlarının katıldığına dikkati çeken Karaöz, şöyle konuştu:

''Bu bilim adamlarının yaptığı çalışmalar ve düşünceleri tartışıldı. Kök hücre çalışmaları dünyada olduğu gibi, ülkemizde de artarak devam ediyor, hızlı bir şekilde. Kök hücre konusunda klinik denemeler halen yapılıyor. Kongremizde hasta dernekleri ve bu hastalıklar üzerinde çalışan bilim adamları bir araya geldi. İlk ağızdan çalışmaların gidişatı hakkında bu dernekler bilgilendirildi. Çok sayıda yabancı öğretim görevlisinden işbirliği teklifi geldi. Araştırma merkezimizi gördüler ve bizimle birlikte işbirliği yapmak istediklerini söylediler. Kök hücreler ilerleyen yıllarda birçok hastalığın tedavisinde mutlaka kullanılacak. Bu konuda görüş alışverişinde bulunuldu.''

"ALDIĞIMIZ GERİ BİLDİRİMLER OLUMLU"
Türkiye'nin kök hücre, doku ve organ mühendisliği konusunda inanılmaz gelişmeler kat ettiğini vurgulayan Karaöz, Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarına ayrılan payın artarak devam ettiğini söyledi.

Kök hücre, doku ve organ mühendisliğine daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Karaöz, şunları kaydetti:

''Ümit ediyorum ki bu da gerçekleşecek. Gerçekten çok düzgün, etik, bilimsel kurallar içinde önemli bir tartışma platformu oluştu. Aldığımız geri bildirimler çok olumlu. Ülkemizde bu alana biraz daha odaklanılırsa, bu alanda biraz daha ufak tefek yasal düzenlemeler yapılırsa, öyle zannediyorum ki birkaç yıl içinde Avrupa'nın önemli hücresel tedavi merkezlerinden biri haline gelme şansımız var. Bu potansiyele bilimsel ve teknik yönden sahibiz.''

AA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst