Kör, Topal, Sağır Gibi İfadelerin Engelliler İçin kullanılması Doğrumudur?

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Engellilere alaycı dile söylemlerde bulunanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Evet, çevremizde bulunan birçok kişi engeli olan insanlar için “Topal, çolak, kör” vb. gibi söylemleri söylemektedirler. Tabi birçok kişi bunu insanların yüzlerine söylemese de arkalarından söylemektedirler. Oysa kendilerine yapılsa ne kadar kızarlar.

İşte bu bağlamda düşünüldüğü zaman insanın kendisinin istemediği bir şekilde, söylemlerle anılmasını istemez. Hatta böyle anıldığını düşünmesi bile bir nokta da insanı üzer. Ama toplumumuzda maalesef bu konulara çokta dikkat edilmediğini görmekteyiz. İşte insanlarımızın bu tavırları ve söylemlerini örnek alan çocukları da, engelli olan çocuklara da aynı şekilde davranarak onların küçücük kalplerini hiçte acımadan kırmaktadırlar. Neden? Çünkü örnek aldıkları büyükleri de böyle davranıyorlar. Onlarda ailelerini örnek alarak engelli olan çocukların adeta içlerine kapanarak küçücük dünyaların da yapayalnız bıraktıklarının belki de hiç farkında bile olmuyorlar.

İşte bizim çok basit bir durum olarak gördüğümüz, belki de bize çok sıradan gelen söylemlerin insanları ne kadar üzdüğünü hiç düşündük mü? Belki yüzümüze bir şey diyemeseler de o içlerinde kopan fırtınaların ufacık bir esintisini hissedebildik mi? Bu sorulara evet diyecek kaç kişi var? Bence sadece istisnalarla sınırlıdır.

Önce büyükler olarak bizlerin kendimizin bu konuda sorumluluğumuzu bilerek davranmalıyız. Bu konunun basite alınmayacak kadar önemli olduğunu kendimize anlatmalıyız.

İşte buradan söylemek istediğim; Anneler ve babalar, sizi örnek alan çocuklarınıza güzel örnek olmak sizin görevinizdir. Belki bu acıyı siz yaşamıyorsunuz. Fakat unutmayın ki; bu sizin, sevdiklerinizin veya en yakınlarınızın bu acıyı, yaşamayacağını göstermez. İşte bu acıyı yaşayanlara, bu zorlukları çekenlere bir engelde sizler olmayın… Zaten engelliye o kadar çok engel varken en azından sizler duyarlı olun… Engel olmayın…

Acıların yaşanmadığı mutlu bir yaşam dilerim.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Özürlü, engelli, kör, topal bu kelimeler sakatlığı bulunan insanlar arasında çok tartışılıyor ve genel ekseriyet kendisine “engelli” denmesini istiyor.

Oysa “engelli olma hali” sebep değil sonuçtur. Daha doğrusu bir insanın belden aşağısının felç olması fizyolojik bir durumdur bu kişi evinden çıkarken merdivenlerin önünde kalıyorsa buna sebep sakat olması değil merdivenlerin onun kullanabileceği ölçekte dizayn edilmeyişidir.
Yani engelli olmak bizim dışımızdaki sebeplerden kaynaklanır. Bir başka deyişle çevresel, fiziksel, mekansal koşullar bizi engelli kılıyor. Engelli olmamıza sebep “sakatlığımız” değil bizim dışımızdaki ve bize dayatılan çevresel faktörlerdir. Dolayısıyla bizi tam manasıyla ifade eden kelimede “sakat” olmalıdır.
Görme engelliler kendilerine “kör” denmesinden pek hoşnut değiller fakat Türkiye Körler Federasyonu diyede bir federasyonları var.
Ve Körler Federasyonu başkanı ne engellisi özürlüsü kardeşim biz körüz diyede bangır bangır bağırıyor.

Peki bu kavramlar çok mu önemli? Bu insanlar neden bu kelimelerin üzerinde bu kadar duruyor?
Ve onlara kör, topal, sağır denmesi onları neden incitiyor incitiyor diyorum çünkü bu kelimelerin kendilerine karşı kullanılmasından pekte hoşnut olmadıkları ortada.

Bu hoşnutsuzluğun altında yatan sebep(ler) belkide “kör”, “sağır” ,"topal” kelimelerinin zaman zaman romanlarda, fıkralarda, televizyon dizilerinde “ti ye alınarak” bedensel eksikliklerin / farklılıkların “alay konusu” edilerek normal / anormal kavramları içerinde “anormal” olma haliyle özdeştirilmesinin bir sunucudur.
 

DÜŞ GEZGİNİ

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
240
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Toplum ve Engellilik Kavramı


Engelli olma henüz tanım aşamasında iken bile sorunludur. Biz engelli olmayı özgürlük kısıtlanması sonucunu doğuran geçici veya kalıcı her tür davranış ve işlev bozuklukları olarak tanımlıyoruz. Özürlülük durumu olan bireylerin toplumun bazı alanlarında eşitliği ortadan kalkar veya belirli ölçüde kısıtlanır. Özürlü olmak bireyin toplumdaki konumunu önemli ölçüde etkiler.



Günümüzde sakat veya özürlü sözcüğü kullanmak yerine engelli terimini kullanmayı tercih eder oldu insanlar. Oysa ki bu üç terim birbiri ile aynı gibi görülse de algılamada farklı anlaşılmalara neden olabiliyor. Bir örnekle açıklayabiliriz bu durumu daha iyi anlaşılması açısından;


Örneğin kolunun birisi olmayan bir kişiye sakat demek doğru iken kollarından birini kullanamıyor oluşuna özür demek doğrudur. Çünkü bu özrü nedeniyle kısıtlanır hareketleri bu onun için bir özürlülük durumudur. Ancak bu özürlülük nedeniyle de engellenir yazı yazma gibi işlevleri toplum bu durumu engellilik terimi kullanımıyla gösterir ancak aslında birbirinden farklıdırlar. Engelli terimini kullanmayı tercih eden kişiler kırıcı olmamayı hedefler ancak aslında bu üç teriminde anlam ve tanımları birbirlerinden oldukça farklıdır.
 

kandemirabi

Üye
Üye
Katılım
Eyl 2, 2010
Mesajlar
11
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Engelli bireyler bu konuda fazla hassas olduklarını düşünüyorum. Kör dediklerinde alınabiliyorlar fakat "ama" denildiğinde yanlış anlamayarak hoşgörüyle karşılayabiliyorlar. Benim fikrimce kelimelerin bu tür konularda önemi olmamasıdır. Kulakları zaten duymayan bir kişinin yanında sağır dendiğinde o engelli vatandaş bunu duymayacaktır ve buna alınmayacktır. Yani engellere göre duyarlılık seviyeside arıyor.
 

Yağmur

Üye
Üye
Katılım
Eki 12, 2010
Mesajlar
117
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bende katılıyorum engelli demek kabüllenilmiş bir söz bencede engelli demek en doğrusu
 
F

Fırtına

Guest
Belki yüzümüze bir şey diyemeseler de o içlerinde kopan fırtınaların ufacık bir esintisini hissedebildik mi?

her okuduğum konu da, uykuya yatırdığım yaşanmışlıklar uyanıyor ve yüreğim cızzz ediyor..!!!
özge nin yüreğinde kopan fırtına yı, yüzünde hissettiğim öyle çok günler oldu ki...........hani bir sözümüz var; ''gülerken ağlayan yüzler..''........bizler..!!! o an'da içimizde ki kopan fırtına yı dışarı yansıtmıyoruz sözde ama gözlerimize bir baksalar, ahh! bir baksalar.........özge gözyaşlarını akıtmamak için ne çaba sarf-ederdi.........ağlardı ama herkes güldüğünü sanırdı..!!!

bir zaman dillerden düşmeyen, düğünlerde ''engelsiz'' insanları neşelendiren, şarkıya eşlik edip birde ''topal'' rolu yapan ''engelsiz'' insanlar.. bir kez daha dinleyin, izleyin ve neşelenin.. bu şarkı size.. topal..!!!




 

DURU'M

Üye
Üye
Katılım
Ara 19, 2010
Mesajlar
55
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Adı ne olursa olsun,çocukluğumda babama söylenen ''topal'' sözcüğünü asla hazmedemedim.Ömür boyu öfkem geçmedi o insanlara,geçmeyecek de.Babama yaftaladıkları o lanet söz çocukluğumu yedi bitirdi ve bilnçsiz bir toplumda daha kaç çocuğu yiyecek bilmiyorum.

Toplum o sözlere öyle alışmış ki,sıradanlaşmış artık onların gözünde.Bu gün kolun varsa insan olursun,yarın bir kaza sonucu ''çolak'' .Sanırım o zaman insan dışı bir yaratık oluyorsun (!)

Rabbim herkese sabır versin.Ama hastalığın sabrı kadar bilnçsiz insanlara katlanabilme sabrı!
 
F

Fırtına

Guest
Ömür boyu öfkem geçmedi o insanlara, geçmeyecek de....... her ne kadar sevgi dolu bir yüreğimiz olsada, yaradılanları yaradan'dan ötürü sevsekte, insanlara hoşgörü ile yaklaşsakta...........telafisi imkansız öyle bir yara almış oluyoruz ki, aklımıza geldikce yaramız kanıyor.. yaramız kanadıkca, öfkem'iz kabarıyor.. kendini bilen insanlar olarak öfke'nin iyi bir şey olmadığını biliyoruz ama bizi buna mecbur bırakıyorlar..!!!

engelsiz+insan / engelli+insan dışı yaratık..!!! Nuri Can'ın dediği gibi; ''aklım almıyor şiiranne..''

Rabbim hastalığımıza, engelimize sabır veriyor.. sabrediyoruz çok şükür..
bilinçsiz insanlara katlanabilme sabrında ise, bir duayla cevap vermek istiyorum; Allah'ım, engelli yüreklere ve beyinlere karşı elimizdeki sabır tesbihinin doksandokuzuncu 'sabır taşını' hiç düşürme ne olur.. (amin)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst