Koklear İmplant İle İlgili Olarak Dr. Çağdaş ÖZTÜRK'ün Makalesi

F

Fırtına

Guest
KOKLEAR İMPLANT

Koklear implant, mekanik ses enerjisini, elektrik sinyallerine dönüştüren ve bunu doğrudan kokleaya aktararak, seslerin algılanmasını sağlayan elektronik bir cihazdır. Bu cihazlar bilateral, çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve konvansiyonel işitme cihazlarından çok az veya hiç yararlanamayan hastalara uygulanmaktadır. Hastaların sağlıklı, mental yönden stabil olmaları ve ameliyat sonrası rehabilitasyon programına devam edip bitirecek motivasyona sahip olmaları aranan en önemli özelliklerdir. Koklear implantlar postlingual iştme kayıplarına da uygulanabilmesine rağmen en önemli endikasyonu konjenital/prelingual iştme kayıplarıdır.

Ülkemizdeki en önemli sorunlardan birisi konjenital işitme kayıplarının tanısının geç konulmasıdır. Çünkü işitme kaybının tanısı ne kadar geç konulursa kişi rehabilitasyondan o kadar az fayda görmektedir. İdeal olan tüm yeni doğanlara otoakustik emisyon ile işitme taraması yapılması ve işitme kaybı saptanan kişilerde en kısa zamanda işitme cihazı ile rehabilitasyona başlanmasıdır. Böylece cihazdan fayda görmeyen hastalar en erken yaşta tespit edilip koklear implantasyon için en ideal yaş olan ilk iki yaş içerisinde ameliyat gerçekleştirilmiş olacaktır.


Devamı için;

Tıklayınız.
 
F

Fırtına

Guest
İşitme engelliler için yeni bir umut

New Scientist Dergisi’nde yer alan rapora göre, kobaylardaki sinir hücrelerinde üstün olan infrared ışığı, standart kohlear implantlardan daha iyi sonuçlar verdi. Kulaktaki sinirler ses yanında ışık tarafından uyarılacak. Illinois’te Northwestern Üniversitesi’nden bir grup bunu çalışır duruma getirmeyi amaçlıyor. Fakat İngiltere Kraliyet Ulusal Sağırlık Enstitüsü (RNID), bu cihazın insanların kullanımına sunulması için yıllar gerektiğini söyledi. Sistem sinirleri direkt olarak uyarmak için iç kulağa yerleştirilen yaklaşık 20 elektrot ile çalışıyor.

Northwestern’den Dr Claus-Peter Richter ve meslektaşları, iç kulak ve beyin arasındaki sinir anahtarındaki elektrik aktivitesini ölçerek sağır kobayların nöronlarına infrared ışığı verdi. Bu şekilde frekans haritaları üretildi. Koklear implant tarafından üretilen haritalar daha az detaylıyken, infrared taklidinin ürettiği haritaların işiten kobaylardaki gerçek ses tarafından üretilmiş kadar keskin olduğu açıklandı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst