Kolesterol Tanımı

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Billurlaşmış tetrasiklik ikincil alkol, suda erimeyen, alkolde az, yağ çözücülerdeyse tam anlamıyla eriyebilen kolesterol, beyin, kan plazması, böbreküstü bezi kabuk bölümü, karaciğer gibi organizmanın çeşitli dokularında bulunan bir maddedir.

Kolesterol ya besinlerden alınıp, safra tuzlarıyla emülsiyon oluşturarak barsaklarda emilir yada özellikle karaciğerde ve böbreküstü bezi kabuğunda olmak üzere organizma, bütün hücrelerinde bireşimi yapabilir. Organizmada kolesterol safra asitlerine yükseltgenir. Tümü kendisinden türeyen hormonların biyosentezinde ve yağ metabolizmasında önemli rol oynar.

Atardamar çeperinde birikmesi aterom oluşmasına neden olur. Dolaşan kandaki kolesterol miktarı kolesterolemi olarak adlandırılır. Litrede ortalama 2 gr kadardır ama bir çok fizyolojik çeşitlilik gözlenebilir. Normal olarak çocukta düşük hamilelerde yüksek olan kolesterolemi yaşla birlikte artar. Kolesterol kanda esterleşmiş ve serbest olmak üzere 2 biçimde bulunur.

Kolesterol hangi hastalıklarda artar ve azalır?
Kan kolesterolü böbrek aradoku iltihablarında ( nefrit ), şeker hastalıklarında, yüksek atardamar basıncı durumlarında, atardamar sertliğinde ( ateroskleroz) ve miksödem'de artar. Ağır sarılıklarda, ağır sirozlarda, tiroyit bezinin aşırı çalışmasında, böbrek yetmezliklerinde azalır.

Kolesterolde hangi yağlar faydalıdır?
Beslenmenin yağ bakımından zengin olması kolesterolomiyi doğrudan etkiler. Bu nedenle kan kolesterolü düzeyi yüksekliği söz konusu olduğunda beslenmede yağ oranı azaltılarak işe başlanır. Yumurta, sakatat, beyin, kabuklu deniz ürünleri, yerfıstığı yağı ve hayvansal yağlar gibi besinler alınmamalıdır.

Buna karşılık soya, ayçiçeği, susam, ve mısırözü yağlar kolesterolomiyi düşürebilirler. Ayrıca bazı ilaçlar da kan kolesterol düzeyinide düşürürler. Bu ilaçlar etkilerini ya kolesterolün bağırsakta emilmesini azaltarak yada yıkımını hızlandırarak yaparlar.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst