Konuşma, Dil ve Ses Terapisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Konuşma, Dil ve Ses Terapisi bir süreden beri KKTC’de de yapılıyor

Çeşitli sağlık sorunları ve engeller yanında, ağız/dil veya çene yapısı ile psikolojik sorunlardan kaynaklanan konuşma bozuklukları ve kekemelik gibi yaygın sorunlara terapiyle çözüm bulmak veya önemli oranda ilerleme sağlamak mümkün. Kişiye özel farklı yöntemlerle her yaşa uygulanabilen konuşma ve dil terapisi, bir süreden beri KKTC’de de yapılıyor.

Konuşma, Dil ve Ses Terapisi Uzmanı Meryem Çerkez, her yaşa hizmet verdiklerini, bilinçlenmenin artmasıyla yetişkinlerin de konuşma bozuklukları için çare aradıklarını anlattı.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Çerkez, konuşma, dil ve ses bozuklukları için başvuru yapanların yüzde 70’ini çocuklar, yüzde 30’unu yetişkinlerin oluşturduğunu belirtti. Çerkez, bu oranın dünya ortalaması olduğuna da işaret etti.

Çok yaygın olmayan bu mesleğin bilinçli tercihi olduğunu anlatan Konuşma, Dil ve Ses Terapisti Çerkez, “Sadece bizim ülkede değil, Avrupa’da da çok yaygın olmayan, çok bilinmeyen bir meslek. Ama imkânların gelişmesi, internet olanağıyla birlikte yaygınlaşmaya, ilgi görmeye başladı” dedi.

KKTC’de 2006’dan beri uzman olarak hizmet veren Çerkez, kimlerin terapi alabileceği konusunda özetle şunları söyledi:

“Terapi, downsendromlu ve otistik çocuktan Parkinson hastalığına, fiziksel ve zihinsel engelliden ses tellerinden kaynaklanan sorunlara, beyin kanaması sonrası veya MS’le ortaya çıkan konuşma bozukluklarından kekemeliğe kadar çok farklı sorunlardan kaynaklanan problemlere hitap edebiliyor. Uygunsa, bizim alanımıza giriyorsa kabul ediyoruz ve kişiye göre tekniklerle terapi uyguluyoruz.”

Doğuştan veya sağlık problemlerinden kaynaklanan sorunlar yanında dil ve çene yapısı ile psikolojik sorunlardan kaynaklanan konuşma ve ses bozuklukları olabileceğini anlatan Çerkez, çocuk doktorundan nörolojiye, psikiyatristten kulak-burun-boğaz hekimine kadar birçok branşla ekip çalışması yaptıklarını kaydetti.

Çocuklar yanında yetişkinlerde de terapiye başvurular arttığını, başvuruların yüzde 30’unu yetişkinlerin oluşturduğunu belirten Çerkez, “İletişimde sıkıntı, her konuda sıkıntı yaratır. Daha iyi anlaşılmak ve daha iyi iletişim, kişinin sosyalleşmesi, kaliteli yaşam ve kendini iyi hissetmesi için önemli” dedi.

Birçok hastalık veya yapısal sorun yanında yaygın olarak görülen kekemelik, ‘R’ harfini söyleyememe gibi sorunların da terapiyle aşılabildiğini vurgulayan Çerkez, bu tip tedavilerde standart yöntemler değil, kişiye özel farklı teknikler kullanıldığını vurguladı.

Çok yaygın olmayan, sınırlı sayıda üniversitede bulunan konuşma ve dil terapisi bölümlerine, kişilik testi olarak da nitelenebilecek mülakatla girilebildiğini anlatan Çerkez, “Sabır isteyen bir alan. Bu nedenle tercih ederken gerçekten istediğinizden, sevdiğinizden emin olmanız gerekir” dedi.

Son yıllarda KKTC’de bu alana ilginin arttığını, uzmanlık olarak tercih edilmeye başlandığını belirten Meryem Çerkez, bu alanı bilinçli olarak tercihinde ailede sağlık alanında çalışan çok sayıda birey olmasının ve çocuk hekimi annesi Hacer Çerkez’in yönlendirmesinin etkili olduğunu ekledi.


kibrispostasi.com
 
Tekerlekli Sandalye
Üst