Konut Kredisi Kullananlar Dikkat!!!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bankalar emlak zengini oldu!!!

Bankaların internet sitelerinde 10 bine yakın gayrimenkulün satış ilanı var. Bu ilanlara göre 8 bin 412 gayrimenkul satışa hazır.

688641_cover.jpg

Bazı bankalar ve diğer finansman şirketleri bu bilgileri açıklamadığı için tam rakam bilinmiyor. Bir kısım gayrimenkul de değerleme aşamasında olduğu için henüz satışa çıkarılmış değil. Bunlar da dikkate alındığında finans sektörü elindeki satılık gayrimenkul sayısının 10 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, banka gayrimenkullerinin satışı alanında faaliyet gösteren gayrimenkul pazarlama şirketlerinden alınan tahmini bilgilerde daha yüksek rakamlar telaffuz ediliyor. Bazı bankalar satışta olan gayrimenkul sayılarını kamuya açık olarak paylaşmamayı tercih edebiliyor. Mevcut verilere göre en fazla gayrimenkulü satışı olan banka ise 2 bin 422 adetle Vakıfbank.

Konutta kredilendirilen evleri, ticari kredilerde ise fabrika, konut, arsa, arazi gibi her çeşit gayrimenkulü ipotek eden bankaların, ödenmeyen krediler nedeniyle mülkiyetlerine geçen gayrimenkuller, değerleme yapıldıktan sonra satışa sunuluyor

Edinilen bilgilere göre bankaların elinde bulunan gayrimenkullerin adet olarak bakıldığında çoğu konut olsa da değerde fabrika, arsa, arazi gibi diğer gayrimenkullerin daha fazla olduğu belirtiliyor. Piyasa yetkililerine göre son zamanlarda genellikle KOBİ kredileri dolayısıyla bankalara geçen gayrimenkuller yoğunlukta.

Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin son verilerine göre 67.1 milyar lirası bankalarda olmak üzere finans sektörünün toplam tasfiye olunacak alacak toplamı 72.2 milyar lira düzeyinde. Tasfiye olunacak kısmın toplam kredilere oranı yüzde 3.3 düzeyinde. Bu rakam önemli bir risk ifade etmiyor.

Sektörün 194.2 milyar lira düzeyinde bulunan toplam konut kredilerinde ise ‘tasfiye olunacak alacak ve krediler” oranı oldukça düşük, yüzde 1’in bile altında. Tüketici genellikle konut kredisi ödemelerini düzenli yapmaya devam ediyor. Bankaların alacakları karşılığında el koyduğu gayrimenkullerde ticari kredilerin payı daha büyük. 2016 yılında 58 milyar lira olan sorunlu kredi miktarı büyümeyi desteklemek amacıyla açılan kredi muslukları sonrasında Eylül 2017 itibariyle 72.2 milyar TL’ye çıktı. Sorunlu kredilerde en büyük payı KOBİ kredileri alıyor.

İcradan satışta bankalar avantajlı
(Her türlü satışta bankalar avantajlıdır!!!)

Sorunlu krediler ödenmeyince öncelikle devlet devreye girer ve icra çalışmaları başlar. Halka açık bu ihalelerde bankanın borçlusunun dairesini bankadan önce almaya imkanı oluyor. Ancak banka KDV mükellefi olmadığı için icradan satın aldığı mala KDV vermiyor. Vatandaş aldığında ise KDV veriyor. Bu avantajdan dolayı bankalar daha iyi alıcı olabiliyor. Böylece gayrimenkuller bankanın tapulu edinimi olabiliyor.

Yeni satış kanalları getirdi!


Bankaların elinde kalan gayrimenkuller sektöre yönelik düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Bu yılın temmuz ayında Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik ile yapılan düzenlemeyle bankaların ellerindeki gayrimenkulleri 3 yıl içinde satma zorunluluğu kaldırıldı. Eski sistemde bankalar bu süre içinde bu gayrimenkulleri satamadıklarında bunu özsermayeden düşürmek durumunda kalıyorlardı.

Bu baskı kalkınca bankalar ellerindeki gayrimenkulleri satmakta acele etmiyor, piyasa koşullarını gözetebiliyorlar. Mülkiyetlerine geçen gayrimenkulleri çeşitli emlak pazarlama ve ilan siteleri üzerinden satışa sunuyorlar. Elinde 700 bin civarında konut stoku bulunan gayrimenkul şirketlerinin kampanyalı satışlarıyla rekabet etmeleri gerekiyor. Bu da uzmanlık alanları olmadığı için satış zorlukları getirebiliyor.


********************************************

Bu bilgileri, aranızda konut kredisiyle ev almayı düşünenlerin bu kararı uygulamaya geçmeden önce bir kez daha enine boyuna düşünmeleri için yazıyorum. Ev sahibi olmak herkesin hayalidir. Bunu gerçekleştirebilmenin yollarından biriside bankalardan konut kredisi kullanmaktır. Oysa konut kredisi faizlerinin tavan yaptığı bir dönemde siz siz olun sakın ödemekte zorlanacağınız/zorlanma ihtimalinizin olduğu bir riski gözardı etmeyin. Pembe panjurlu ev hayallerinizin, kapkara kabuslara dönüşmemesi için kredi başvurusu yapmadan önce çok düşünün, en ufak risk faktörlerini bile iyi değerlendirin. Unutmayın ekonomik dalgalanmaların tsunami boyutlarında yaşandığı bir kaos ortamında sizi sizden başka düşünecek en son kurum bankalardır :(

Herkesin, bir gün başını huzurla yastığa koyabileceği, kredisiz, borçsuz ev sahibi olması dileğimle,
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur?

Kredi çekip borç henüz bitmemişken hayatını kaybetmek hayatta herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Peki, böyle bir durumda kalan borçlar için süreç nasıl işler? Ölen kişinin borcu kime kalır? Borcu ödememek gibi bir durum söz konusu mudur?

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu konudaki en önemli noktalardan biri, ölen kişinin krediyi kullanırken hayat sigortası yaptırıp yaptırmamış olmasıdır. Özellikle konut kredisi kullanırken sigorta yaptırmak bu tarz uzun vadelerde yüksek meblağlar ödenen kredilerde daha önemlidir. Kredi kullanırken ekstra masraf olarak gördüğümüz hayat sigortası böyle bir durumda önemli hale gelir ve vefat eden kişinin borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak, sigorta olmaması halinde bu borçlar kişinin mirasçılarına intikal eder.

Hayat Sigortası Olması Durumunda

Hayat sigortası, kredilerde mecbur tutulmamakla birlikte bankalar tarafından genellikle yaptırılması tavsiye edilir. Bu sigorta konut, ihtiyaç ya da taşıt kredisi fark etmeksizin her türlü kredi kullanımınızda yapılmaktadır.

Aslında hayat sigortasını yaptırmış olmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır. Çünkü sigortanın temel amacı size ait borçları ödemekle yükümlü olmaktır. Yani kredi borcu devam eden biri hayatını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenir.

Bu istisnalar ise:

Borçlunun ölümünde intihar vb. şüpheli bir durum olması halinde sigorta ödeme yapmayabilir. Böyle bir durumda sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir.
Krediyi kullanan kişi, hayat sigortası yaptırdığı sırada mevcut bir hastalığı olduğu halde bu hastalığı poliçede belirtilmemişse fakat sigorta şirketi hastalığın bu esnada kişide mevcut olduğunu tespit ederse ödeme yapmaz.

Hayat Sigortası Olmaması Durumunda


Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada da geçerlidir. Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları vardır. Böyle bir durumda ölen kişinin borçlarından mesul olma hali de ortadan kalkmış olur. Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve çekilen krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda da kefil takip altına alınır. Kefil yoksa mirasçılardan tahsil yolu seçilir.

Yani, nasıl ki vefat eden birinin malları ve alacakları mirasçılarına devir oluyorsa, borçları da aynı şekilde devir olur. Bu nedenle kredi kullanırken hayat sigortasını gereksiz bir masraf gibi görmeden yaptırmak önemli bir konudur. Bankalar kişinin normal yollarla gerçekleşen ölümü sonucu borçları için mirasçıları ve mirası üzerinden bir sonuca varamazsa borç en son batık kredi olarak değerlendirilir. Ayrıca ölüm nedeninin sel, deprem gibi doğal afetlerden kaynaklanmasında ise bankalar politikaları doğrultusunda borcun tümüyle silinmesi yoluna gidebilir.


Kredi Kartı Borcu Ne Olur?


Kredilerde olduğu gibi kredi kartında da aynı şey söz konusudur. Yani vefat eden kişinin yaptırmış olduğu hayat sigortası var ise kredi kartı borçları sigorta şirketi tarafından ödenir. Böyle bir durumda sigorta şirketinin ödeyeceği tutar poliçede bildirilmiş olan teminat miktarı tutarı kadardır. Kredi kartı borcu ödemesi teminat miktarı üzerinden yapıldıktan sonra varsa geriye kalan tutar vefat eden kişinin yakınlarına devrolur.

Bu konuda ölen kişinin mirasçılarının yapması gereken, ölen yakınlarının ölüm kâğıdıyla birlikte banka şubesine giderek borç durumunu sorgulatmaktır. Daha sonra ise sigortası olup olmadığını öğrenerek eğer sigorta yaptırılmışsa evraklarla bankaya başvurulmalı. Eğer mirasçılar bu borcu ödemek istemezlerse redd-i miras yaparak kredi kartı borcunu da ödemekten muaf olabilirler.

Sağlıklı, uzun ömürler dileğimle,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst