Kortizon Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Böbreküstü bezi kabuğunun salgıladığı hormonlardan biri (1943'te bireşim yoluyla elde edilmiştir)
Kortizon tedavisinde doğal ve yapay böbreküstü kabuk hormonları kullanılır. Bu maddelerin iltihap önleyici , alerji giderici ve zehirlenmeyi yok edici etkilerinin bulunması uygulama alanlarını genişletmiştir.

Gerçektende kortizon akciğer hastalıkları, romatizma, deri hastalıkları, alerji hastalıkları, hormon hastalıkları gibi değişik hastalıklarda kullanılır. Kortizon etki gücü nedeniyle tercih edilen bir ilaç olmuştur.Fakat kullanım sırasında bir takım önlemler almak gereklidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bu önlemlerin başında ilacın tıbbi denetim yapılmadan alınmaması gerekmektedir. Çünkü kortizon tedavisi ülser kökenli mide delinmesi, kanama, kıl dipleri ve yağ bezleri iltihabı, osteoporoz, enfeksiyonlara ve vereme direncin azalması, adet görmeme, ruhsal bozukluklar gibi durumlara yol açabilir bu bakımdan kortizon tedavisi ciddiye alınıp kontrollü yapılmalıdır.

Bu saymış olduğumuz nedenlerden dolayı özellikle böbrek yetersizliği, mide onikiparmak bağırsağı ülseri, enfeksiyon, verem gibi hastalık durumlarında kortizon kullanılmaması gereklidir.

Enfeksiyon ne kadar ivegense kortizon tedavisi de kısa süre içinde kuvvetli başlangıç dozu ile az dozlara bölünerek (24 saat içinde tek bir doz) uygulanmalıdır. Klinik ve biyolojik denetimler tam bir titizlikle düzenli olarak yapılmalıdır. kan basıncının ve ruh halinin gözetim altında tutulması gereklidir.

BESLENME
Tedavi süresince beslenmede az hata tuzsuz bir rejim uygulanmalıdır. Yağ ve karbonhidrat bakımından yoksul ama hayvansal protein bakımından zengin gıdalar önerilir. Tuz ciddi anlamda tehlike arz ettiğinden dolayı büyük dikkat gerektirir.

Özellikle karbonhidrat içeren besinleri yemeye eğilim artar. Bunun nedeni vücudumuzdaki karbonhidrat (şeker) metabolizmasının bozulmasıdır. Kortizon kan şekerinin yükselmesine neden olur. Çünkü glikozun yani kan şekerininin hücre içine girişini azaltır (kan şekeri yükselir.

Kortizon kullanan kişiler düzenli biçimde kemik mineral yoğunluğu ölçümü yaptırlmalı ve kalsiyum açısından zengin beslenmelidirler. Süt, yoğurt, peynir (tuzsuz), yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, kurubaklagiller, fındık ve küçük balıklar zengin kalsiyum kaynaklarıdır. Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Tatlılardan ve yağlı besinlerden ise kaçınılmalıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst