Kredi Kartını ‘borçlanmak’ için değil ödemede kullanın !!!

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kartı kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Moskova’daki G-20 toplantısına katılmak üzere yapacağı Rusya uçuşu öncesinde konuşan Babacan, “Kredi kartını ödeme için kullanalım” dedi.

“Dünyanın her ülkesinde kredi kartıyla borçlanmak en pahalı borçlanma cinsidir” diyen Babacan şöyle devam etti: “Kredi kartı bir ödeme aracıdır. Ay sonu geldiğinde hesabın tamamını ödeyecek bakış açısıyla o kredi kartı kullanılmalı. Bakıyorsunuz bir kişinin 8-10 tane kartı var. Hangisinin limiti boşsa, o limitten harcama yapılabiliyor. Bir süre bakıyorsunuz, maalesef çok sayıda aile ciddi ekonomik bunalıma girebiliyor. Harcarken kolay geliyor, hoşa gidiyor ama ödeme günü geldiğinde toplam bakiyenin tamamı ödenmeyip de bir sonraki aylara kaldığı zaman işte orada çok yüksek faizler var. Onun için kredi kartı kullanımında çok çok dikkatli olalım ve kredi kartını borçlanmak için değil, ödeme için kullanalım.”

KREDİ KARTI BİZİM ÜLKEMİZDE GEÇİM KARTI OLARAK KULLANILIYOR

Başbakan Erdoğan’ın “Kredi kartı kullanmayın” uyarısını değerlendiren TÜKODER Başkanı Şükran Eroğlu, “Tespitler güzel ama gerekli yasal düzenlemeler yapılmıyor” dedi. Eroğlu, kredi kartlarının Türkiye’de geçim aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti

TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Başkanı Şükran Eroğlu, bankaların verdiği kredi kartlarını tüketicilerin bilinçli kullanması için Başbakan’ın yaptığı tespitlerin doğru olduğunu ve kendilerinin de yıllardır bunları söylediğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan’ın ‘kredi kartı kullanmayın’ yönündeki çıkışı sonrası konuyu değerlendiren Eroğlu, “Kendisine bu tespitleri için teşekkür ediyoruz.

Ancak tüketicinin bankalara karşı korunması için yasal düzenlemelerin yapılması hükümetin elinde olan bir konu. Hayatı bu kadar karta bağlamışken kart kullanmayın demek mümkün mü? Türkiye’de kredi kartı ödeme aracı olarak değil geçim aracı olarak kullanılıyor. Şimdi gidin kart olmadan herhangi bir yerden alış veriş yapabiliyor musunuz?”

Ekonomik zayıflıktan kredi kartı kullanıldığını, tüketicilerin borçlarına sadık oldukları için de bu sarmalın içinden çıkamadıklarına dikkat çeken Eroğlu, Başbakan Erdoğan’ın tüketicilere yardımcı olmak için Meclis’te bekleyen Tüketiciyi Koruma Yasa Tasarısı’na bankaların kredi kartından yıllık aidat alınmayacağı ve faiz dışında hiç bir kesinti yapılmayacağı maddelerinin konulmasını sağlaması gerektiğini söyledi.

TASARIDA BAŞA DÖNÜLSÜN

Size göre kredi kartı tüketiciler için ne ifade ediyor?


Kart bir ödeme aracı, ancak bizim ülkemizde maalesef geçim aracı olarak kullanılıyor. ‘Ödeyemezsem ne olur?’ diye düşünümüyor çünkü o anda ihtiyaçları galip geliyor. Çok tehlikeli bir durum. Sonra borcunu ödemek için daha düşük faizli diye kredi çekiyor. Bu kez de dosya masrafı, sigorta gibi bir sürü isim altında para ödemek zorunda kalıyor. Aldığı kredinin büyük bölümünü harcamadan bankaya iade ediyor. Böylece tüketici sadece günü kurtarmış oluyor.

Başbakan’ın uyarısı doğru mu?

Başbakan’ın yaptığı doğru bir tespit. Yıllardır söylüyoruz. Bankaların çok ciddi kazançlar elde ettiğini ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunları yargıya taşıdık. En son Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘Bankalar giderlerinin yüzde 65’e yakınını tüketicilerden aldıkları bu bedellerden karşılıyor’ dedi. Bankaların personel maaşlarından, elektrik, su bedellerine kadar bütün masraflarını biz tüketiciler ödüyoruz.

Yargı birçok karar verdi. Bu bedeller ‘haklı, makul ve belgeli olması’ şartıyla alınabilir şeklinde.
Tüketicinin korunması yasasında yapılan değişiklik tasarısında ‘aidat alınmasın’ görüşünü belirttik. Tasarının ilk halinde bu görüş vardı. Kredi kartından yıllık aidat alınamaz, faiz dışında hiç bir isim altında kesinti yapılamaz. Fakat bankaların siyasetciler üzerinde yaptığı baskı sonucunda bu hükümler tasarıdan çıkarıldı.

Tasarı ne diyor?


Bir tane kredi kartı verecekler, bunda hiç bir hizmet de aidat da olmayacak. Peki bu tüketicinin ne işine yarayacak? Hiç bir işine yaramayacak. Hizmet sunduklarında yıllık aidat alacaklar. Yasa böyle çıkarsa hepimiz yıllık aidatı ödeyeceğiz ve şikâyet de edemeyeceğiz.

Yasa maddesi haline gelecek. Masraflara ilişkin de düzenleme yapıldı. Bu kez denildi ki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların hangi masrafları alabileceklerini tespit edecek. Ne olacak? Şu anki gibi 60 kalem değil 50 kalem olacak. Tüketiciler açısından değişen bir şey var mı? Yok. Dolayısıyla çok ciddi bir şekilde geri adım atıldı. Bu yasa böyle yasalaştığında biz tüketiciler olarak yasal olan haklarımızı da kaybediyoruz.

Katılım bankaları da kredi kartı işine girdiler

Şu aşamada hükümetten beklentiniz nedir?


Başbakan tespiti yaptı, bunun için teşekkür ediyoruz ama bunun düzenlemesini de yapacak olan kendisi. Tespit yapmakla iş bitmiyor. Bunun önüne geçmek, tüketicilerin mağdur edilmesini engellemek ve tüketiciyi korumak gerekiyor. O zaman da ne yapacaksınız, tasarının ilk halindeki o maddeleri aynen yasaya koyacaksınız. Yani yıllık aidat alamayacaklar, faiz dışında kredlilerde hiç bir kalem de kesinti yapamayacaklar. Yapılması gereken bu. Şimdi çözüm üretin diyoruz.

Enterasan olan artık faizsiz bankacılık yapan katılım bankaları da bu işin kaymağının farkına vardılar ve onlar da kredi kartı ve kredi veriyorlar. Artık katılım bankalarını da bu işin dışında tutmak mümkün değil. Dolayısıyla burada çok ciddi bir kazanç var ki bankalar durmadan kredi kartı ve yeni yeni krediler üretiyorlar.

Eskiden bildiğimiz birkaç kredi varken şimdi sayısız kredi var. Onun için Başbakan’ın ve siyasilerin yapacağı şey, yasaya tasarının ilk halindeki maddeleri tekrar koymak ve yıllık aidat alınamayacağı ve faiz dışında hiç bir kesintinin yapılamayacağının yasada yer almasıdır, bizim istediğimiz bu. Bu ülkede istihdamı arttırmadıkca, gelirleri yükseltmedikçe tüketicileri bankacıların elinden kurtaramayız. Şimdi hiç bir yerle kredi kartı olmadan alış veriş yapamıyorsunuz. Eskiden sözleşmeyle taksitli alış veriş yapabiliyordunuz. Şimdi gidin, yapamazsınız.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşlar,

Kredi kartı aslında doğru ve bilinçli kullanıldığında tüketicinin amacına hizmet eden ve tüketiciyi memnun eden, hayat kalitesini belli bir standartta sürdürmesini amaçlayan ( ekstra gider zamanlarında hızır gibi yetişen ) bir ödeme şeklidir. Kredi kartında ki para ( yani kart limiti ) asla sizin kendi paranız değildir. Bankanın parasını belirli bir süre size kullanma imkanı veren bu kart size kredi kartı adı altında gerektiği zamanlarda ( üzerinizde nakit olmadığında yada taksitli alışveriş imkanı sağlamak amaçlı ) kullanmanız sizin menfaatiniz doğrultusunda olacaktır. Ama si eğer ki bu kartın yanlış bir şekilde kullanmaya başlarsanız ilerideki olumsuz sonuçlarına da katlanmak sizin sorumluluğunuz da olacaktır.

Önemli olan çok sayıda kredi kartına sahip olmak değildir önemli olan ihtiyacınızı karşılayacak limitte bir kredi kartını doğru ve etkin bir şekilde kullanmayı başarabilmektir. Her dönem dediğimiz, sizin hesap kesim tarihinde elinize geçen borç tutarınızı belirten ekstrenize baktığınızda ( yaptığınız harcamaları tek tek gözden geçirin ) asla minumum ödemeyi dikkate almayın ( asgari ödeme tutarı ) !!!!

Ne kadar borcunuz geldiyse o dönem borcunuzun tamamını ödemeyi alışkanlık haline getirin. Unutmayın ki banka bir kuruşunuz bile kalsa onun faizini almaya devam edecektir.

Aslında bilinçli ve gerektiğinde kullanıldığında kredi kartı gerçek anlamını yaşatan bir ödeme şeklidir. Yanlış ve bilinçsiz kullanıldığında kredi kartı bence ocakları söndüren bir katliam aracı haline gelmektedir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Kredi kartı kullanıcıları DİKKAT!

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları hakkındaki tebliğde değişiklik yapıldı. Gecikme faizi TL için azami yüzde 2,52 oldu. Dolar ve Euro'da faiz oranları ise değişmedi.

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2006/1)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yer aldı.


Buna göre, 2/4/2006 tarihli ve 26127 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğin 3'üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları şu şekilde değiştirildi:

"(1) Aylık azami akdi faiz oranı, Türk Lirası için yüzde 2,02, ABD Doları için yüzde 1,70 ve avro için yüzde 1,64'tür.

(2) Aylık azami gecikme faizi oranı, Türk Lirası için yüzde 2,52, ABD Doları için yüzde 2,20 ve avro için yüzde 2,14'tür."

Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine kamuoyuna duyurulacaktır.

Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır.

*******************

Kredi kartınızı nakit para ihtiyacınız karşılama amacıyla kullanmamaya çalışın. Eğer çok acil nakite ihtiyacınız varsa öncelikle eskiden olduğu gibi eş, dost, akrabalardan karşılamaya çalışın. Biliyorum artık müşteri akrabalarına başvurmaktansa bankaları kendilerine daha yakın görüyor ve elinde kredi kartı olduğu sürece eğer ki limiti de müsaitse '' Kimselere minnet etmem , kredi kartım bugünler için var '' yaklaşımıyla ödeyecekleri faiz oranını bile tam olarak farkında olmadan mevcut kendilerine en yakın ATM lere yöneliyorlar. Sonuç kart sahibine faiz, masraf olarak geri dönüyor her ne kadar o an için ihtiyaç karşılanmış olsa bile uzun vadede sıkıntı. Oysa her ne kadar dosya masrafı vs olsa dahi bireysel ihtiyaç kredilerinin faiz oranları kredi kartı nakit çekim ücretlerinden oldukça düşüktür. Önemli olan bu aradaki farkı bilmek ve ona göre ihtiyacınızı karşılamaktır. Yani mümkün olan en az hasarla :( maddi sıkıntı dönemini atlatmaktır.

Kredi kartınızı bilinçli kullanmanız dileklerimle,
 
Tekerlekli Sandalye
Üst