Kronik Ağrılar ve Ağrı Çeşitleri

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Ağrılar insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Dindirilmediğinde hayatınızın altüst olmasına neden olabilmektedir. Ağrının tek düze bir çözümü veya tedavisi bulunmamaktadır. Ağrı kişiye özgüdür ve hissedilen ağrı yine kişiye özgü olmaktadır. Bu yazımızda ağrıyı sınıflandırma ve temel düzeyde ağrılarla başa çıkmanın yollarını anlatmaya çalışacağız.

agri.jpg

Ağrı Nedir?

Ağrıyı iki şekilde ele almak gerekiyor. Birincisi vücudun bir uyarısı olan ağrıdır yani hastaya beni doktora götür diyen bir alarmdır. Buna "akut ağrı" diyoruz. Örneğin böbrek taşı oluşmaya başladığında ağrı hissediliyor veya kuyruk sokumunuz ağrımaya başlıyor. Bu tip ilk ağrılarda yapmanız gereken hekime başvurmaktır. Diğer ağrı ise kronik ağrı dediğimiz yani artık uyarı olmaktan çıkan doğrudan doğruya hastalık olarak kabul edilen türüdür. Kronik ağrı ise başlı başına hastalıktır. Kronik ağrı hastalık olduğu için tedavi yöntemleri doktor tarafından geliştirilmelidir. Kronik ağrılar uzunca süren ve bazı dönemlerde tekrarlayan ağrılar olarakda basitçe tanımlayabiliriz.

Ağrı psikolojik mi yoksa fizyolojik mi?

Genellikle vucüdumuzun herhangi bir bölgesinde çıkan ağrılar nedeni ile çevremiz hemen işi psikolojiye vurabilmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir belki o ağrı nedeni ile hastaneye gelerek erken teşhis edilebilir veya olası hastalık için önlem alınabilir. Bu sebeple insanlar uzman olmadığı konular hakkında fikir sunmamalı ve hasta adayı birey uzman olmayan kişilerin söylevlerini kulak ardı etmelidir. Eğer ağrı başlamışsa bunun psikolojik olup olamadığı uzman hekim tarafından belirlenmelidir. Maalesef bazı durumlarda hastayı tedavi edemeyen doktorların kaçış noktası olarak psikolojik nedenlerden kağnaklı ağrı var denilmektedir bu durum çok yanlış bir tutumdur. Doktor hasta geldiğinde ağrıyı gerçek kabul etmelidir ve ağrının neden olabileceği durumları araştırmalıdır. Yapılması gereken tüm olasılıklar düşünüldükten sonra ağrının psikolojik mi olduğu araştırılmalıdır. Hastanın ağrısı psikolojik olmayıp fakat uzun süre yaşadığı ağrılardan kaynaklı psikolojisi bozulabilir bu durumlar için ağrının kökeni psikolojik değildir. Diğer grup ise somatizasyon psikolojik sorunları ağrı olarak kabul etmektedir fiziksel bir durum yoktur. Örneğin her tarafım ağrıyor diyen hastadan genellikle ağrıdan şüphenilmez. Hasta ilgiyi kendi üzerine çekebilmek için ağrıyı kullanabilmektedir genellikle bu gruptaki hastalar ağırlıkta olarak bayanlardan oluşmaktadır.

Ağrıyı yenmek için neler yapılabilir?

Ağrıları beynen kontrol altına almayı kendimize alıştırmalıyız. Beyin ile ağrıları kontrol altına almak öğrenilebilir ve bunun hakkında eğitimler mevcuttur. Beyninizi belli noktaya odaklayarak ve pozitif düşünerek ağrılarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Ağrı eşikleri beyin tarafından kontrol altına alınarak çok kuvvetli oluyor. Bunun sebebi, vücudun ağrıya karşı birçok kimyasal madde salgılaması. Onların içinde belki de en ilginci olan endorfin dediğimiz morfin türevleri. Yani vücut, kimyasal yapısı neredeyse morfinle birebir eşdeğer olan maddeler salgılıyor. Egzersiz yapan insan her zaman daha sağlıklı oluyor. Sonuçta bir sürü kimyasal madde salgılanıyor ve bu maddeler ağrıyı dindirmek için işe yarıyor.
Ağrı Kesicilerin Kullanımı

Ülkemizde yapılan en büyük hatalardan biri yanlış ağrı kesici ve yanlış antibiyotik kullanımıdır. Bunun en yaygın nedeni yakınlarımızın ilaç önermesi veya eczacının ilaç önermesidir. Özellikle eczacının hastalık tanısı koyma uzamanlığı ve yetkisi yoktur. Yani eczacı yanlış teşhis koyabilir doğal olarak yanlış ilaç önerebilir. Eğer kullanılan ilaç işe yaramazsa bunun yerine başka bir ilaç önerilmektedir ve hasta kullanması gerekenden fazla ilaç tüketmektedir. Arenos'un çok güzel bir lafı var: "Her ilaç zehirdir dozu ayarlanmadığı sürece."

Kronik ağrı ile başa çıkma yolları

• Kronik ağrınız olduğu gerçeğini kabul edin.

• Kendinize hedefler bulun, hobi ve toplumsal etkinliklerinizi artırın.

• Kronik ağrı yüzünden kendinize ve ailenize kızmayın, ağrınıza kızın.

• Ağrı kesicileri hekimin tavsiyesine göre düzenli olarak alın. Daha sonra yavaş yavaş kesmeye çalışın.

• Fiziksel durumunuzu en iyiye getirmeye çalışın. Kondisyonunuzu artırın.

• Gevşemeyi öğrenin, gevşeme egzersizlerini düzenli olarak uygulayın.

• Kendinizi sürekli meşgul edin.

• Aktivitelerinizi artırın.

• Aile ve yakınlarınızla sağlıklı ilişkiler kurun.

• Hekiminizle açık ve düzgün bir ilişki kurun.

• Diğer ağrı çeken insanlarla bir araya gelin, onlarla dertlerinizi paylaşın.

• Umudunuzu yitirmeyin.

Kronik ağrının işaretleri

• Öncelikle uyku düzeniniz bozulur.
• Enerjiniz azalır.
• Sinirlilik hali başlar.
• İştahsızlık başlar.
• Depresyon gelişir.
• Gelişigüzel ağrı kesici kullanmaya başlarsınız.
• Ailevi sorunlar baş gösterir.
• Sağlık sistemi ve hekimlerle sorunlar baş gösterir.
• Hasta tıp dışı yöntemlerden, alternatif tedavi yöntemlerinden medet ummaya başlar.
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Baş ağrısının %90'ı masum ağrılardır. Her ne kadar hayatımızı çekilmez kılsada. :)

 

güz gülleri

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2013
Mesajlar
914
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
bendeki migren :(
 
Tekerlekli Sandalye
Üst