Kulak Kristallerinde Kayma

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bu kristaller insanın denge mekanizmasıyla doğrudan alakalı bir durumdur. Oluşan bir kaymada yaşanılan denge kayıplararı gözlenmektedir. Bu yazımızda işte bu denge kayıplarına neden olan kristallerden bahsedeceğiz. Neler yapılmalı,nasıl korunmalı,neden oluşur gibi bir çok sorunun yanıtları bu günki yazımızda sizlere sunulmaktadır.


Kulak kristali oynaması düzelir mi?

Kulak kristalleri, iç kulakta yer alan ve denge merkezinde önemli bir rolü olan yapılardır. İç kulağın içerisinde, kulak kristallerinin bulunduğu bölüme bağlı olan denge kanalları bulunmaktadır ve üç ayrı denge kanalı içerisinde iç kulak sıvısı denilen bir sıvı, dengeyi ayarlamada ve vücut pozisyonuna göre, yer çekiminin olduğu durumlarda dengeyi, sağa doğru veya sola doğru dönüldüğünü göz kapalı halde bile bu sayede anlayabilmede yardımcı olur. Kulak kristalleri iç kulağın içerisinde sabit yerleşimli yapılardır ve bu kristaller hareket ettiğinde, denge kanallarının da hareketli hale gelmesi sonucu denge bozuklukları ortaya çıkar.
Kulak kristalleri kaymasına neden olan faktörler

Kulak kristalleri kaymasıveya benign pozisyonel proksismal vertigo (BPPV), baş dönmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olan faktörlerin başında geçirilmiş kulak veya üst solunum yolu enfeksiyonları, geçirilen bir travma, ani yapılan hareketler gelir. Kulak kristalleri yerinden oynadığında iç kulak sıvısı kanalların içinde serbest şeklide dolaşmaya başlar ve şiddetli ve ani baş dönmesi, mide bulantısı gibi şikayetlere yol açar.

Bu durumda kulak kristallerinin yerine gelmesi için yapılacak manevralar ile baş dönmesi ve mide bulantısının geçmesini sağlayabilir. Kulak kristallerinin yerinden oynaması ile başlayan baş dönmesi genellikle ani başlar ve beraberinde mide bulantısı da olur. Bu nedenle olan baş dönmesi genellikle yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken, başı yukarı kaldırmak zorunda kalındığında, birden ayağa kalkma veya oturma sırasında oluşan baş dönmeleri kulak kristalleri kayması olabileceğini düşündürür.

Kulak kristalleri kayması belirtileri

İç kulak kaynaklı baş dönmeleri arasında en sık karşılaşılan durum kulak kristalleri kaymasıdır. Bu duruma tıp dilinde ”Benign pozisyonel paroksismal vertigo” adı verilir. Kristallerin yerinden oynadığı ani başlayan baş dönmesi ve mide bulantısı ile anlaşılabilir. Ani baş dönmesinin olmadığı durumlarda da dengesizlik hissi (yer ayağın altından oynuyormuş gibi bir his) devam edebilir.

Ani denge kayıpları
Midede bulantı hissi ve kusma
Kontrol edilemeyen bazı göz hareketleri
Baygınlık geçirme durumu
Baş dönmesi yani vertigo

Bu belirtiler sizde var ise muhtemelen kulak kristali kayması belirtileri yaşıyorsunuzdur.

Kulak kristalleri kayması teşhisi

Kulak kristalleri kaymasında yaşanan baş dönmesi kişiyi bir şekilde zaten doktora götürür. Bu tip bir sorun için iyi bir KBB hastalıkları uzmanlığı muayenesi yapılması gereklidir. KBB uzmanın yapacağı fizik muayene ve bazı testler ile hastalığın teşhisi konulabilir. Kulak kristallerinin yerinden oynaması nedeni ile olan baş dönmesi tedavisi en kolay olan baş dönmesidir. Bu rahatsızlığın kesin tanısı bazı manevralar ile konulabilir ve bazı farklı manevralar ile de oynayan kristaller tekrar yerine yerleştirilebilir.

Kulak kristalleri kayması tedavisi

İç kulak kristallerinin yerinden oynayıp kanallarda serbest halde dolaşması durumunda tanı iyi bir kulak, burun, boğaz uzmanın yapacağı ayrıntılı muayene ve denge testleri ile tanı konulur. Tanı kesinleştikten sonra yapılacak olan bir denge manevrası sayesinde iç kulak kristalleri tekrar yerlerine yerleştirilebilir ve bu yolla hasta baş dönmesinden kurtulur

Semont-Manevrasi.jpg

Bu manevralardan sonra hastada dengesizlik hissi sürebilir. Tedavi sürecinde kişinin, baş dönmesi yapan tarafa yatmaması önerilir. Aynı zamanda hastanın ani hareket etmemesi, kafası ile boynu arasında açılandırma yapmadan hareket etmesi, yere doğru eğilip kafasını birden yukarı kaldırmaması, kulak basıncının artmaması için tuzsuz beslenmesi, ani hareket etmesi engellenemeyen hastalarda boyunluk kullanılması gibi önlemler gerekir. Bunların yanı sıra ek ilaç tedavileri de verilir.


 

alpdumn

Üye
Üye
Katılım
Nis 4, 2021
Mesajlar
31
Tepkime Puanı
0
Puanları
6
İşitme, kulak rahatsızlıkları, işitme bozukluk tedavileri ve işitme cihazları hakkında bilgi almak için linkine tıklayarak sayfamızı ziyaret edebilir, bütün bilgi ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Tekerlekli Sandalye
Üst