Laboratuvarda yapay insan kalbi üretildi (kök hücre)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
ABD'de, Minnesota Üniversitesi'nde, laboratuvar ortamında, insan kalbi üretildi. Gelişmeyi karaciğer, akciğer ve böbrek gibi diğer organlar izleyebilecek.

Ölü organlara kök hücre enjekte edilerek canlandırılan organların, kalp nakli ameliyatı için bekleyen binlerce hasta için umut olabileceği belirtiliyor.

Bunu karaciğer, akciğer ve böbrek gibi diğer organların izleyebileceği kaydediliyor.

Üniversitenin rejeneratif tıp uzmanlarından Doris Taylor'ın açıklamasına göre, ölmüş kişilerden alınan kalpler, kas hücrelerinden arındırılarak geride sadece "hayalet kalp" olarak adlandırılan sert protein iskeleti bırakıldı. Daha sonra bu iskeletlere canlı kök hücreler enjekte edildi.

'Yakında atmaya başlayacak'

İskelete yapışan hücreler başarılı bir şekilde kalp hücrelerine dönüşmeye başladı.

Taylor, "Kalpler büyümeye başladı. Birkaç hafta içinde atma belirtileri göstermeye başlayacaklar. Herşeyiyle çalışan bir kalp oluşturmanın önünde hala birçok engel var. Ama ben günün birinde kalp naklinde kullanabileceğimiz organlar üretebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Kalp nakli yapılan kişiler hayatları boyunca bağışıklık sistemlerini baskılamak için ilaç almak zorunda..

2007'de İngiliz doktorlar, bir hastanın kemik iliğinden aldıkları kök hücreyle kalp kapakçığı üretmişti.


BBC Türkçe
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kök hücreden yapay kalp!

Tıpta çığır açacak çalışma!

Kök hücreden yapay kalp!

ABD’li bilim adamları, laboratuvar ortamında, bir vericiden (donör) aldıkları kalbe, bir kalp hastasının kök hücrelerini enjekte ederek tıpta çığır açacak çalışmaya imza attı. Araştırma ekibinde yer alan Minnesota Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Doris Taylor, “Laboratuvar ortamında üretilen kalplerin birkaç hafta içinde atmaya başlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Taylor, donörden alınan kalbin özel kimyasal temizleyicilerle yıkanıp “kalp hücreleri”nden arındırıldığını, daha sonra geriye kalan kalp kasına, hastanın kök hücrelerinin enjekte edildiğini anlattı. Dr. Doris Taylor, “Kök hücreler bir süre sonra sağlıklı kalp hücrelerine dönüşüyorlar” dedi. Çalışmalarının “kendi kalbini” üretmenin yanı sıra karaciğer, böbrek gibi organların üretilmesinin de önünü açabileceğinin altını çizen Taylor şunları söyledi: “Bu, bir vericiden kalp nakli yapılmasına oranla daha iyi bir yöntem; çünkü hastanın vücudunun organı reddetmesi gibi bir şey söz konusu değil. Ayrıca organ nakli yapılanlar, ömür boyu bağışıklık sistemleri için ilaç alıyor, bu yöntemle üretilen kalplerin nakledildiği hastalar için bu durum da söz konusu olmayacak.” Dr. Doris Taylor ve ekibi, geçtiğimz yıllarda fare ve domuz kalbi üretmeyi de başarmışlardı.

GAZETE HABERTURK
 
Tekerlekli Sandalye
Üst