Lif Kopması Belirtileri Tanı ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sıkca karşılaşılan bir sağlık sorunu olan lif kopması çok ciddi olmasada ağrı yapıcı ve huzursuz edici bir durum olarak nitelendirilebilir. İyileşme süreci oldukca hızlı ve komlikasyon durumu yok denecek kadar azdır. İyi bir dinlenmeyle ve yavaş yavaş harelketle kesin sonuca ulaşılmaktadır. Teşhis röntgenle kesin olarak koyulduktan sonra kırık varmı yokmu belirlenir ve sonrasında tedavi yoluna gidilir.


Lif kopması belirli sayıda kas liflerinin yırtılmasından kaynaklanır ve beraberinde kas düzeyinde bir iç kanama görülür. Masaj sakıncalıdır, iyileşme en az bir ay sürer.

Kas gerilmesi lif kopmasına neden olan, günlük yaşamda sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla pek ciddi değildir ve oldukça basit bir tedaviyle hızla iyileşir. Bedenin her yanında olabilir ve çeşitli düzeylerde rahatsızlığa yol açar.
Lif Kopması Nedenleri

Ani yüklenmelerden kaynaklanan kaslarda aşırı gerilme, kasları doğal sınırlarının ötesinde zorlayıp zarar verir.

Genellikle bu türden kas zedelenmeleri çocuklarda, gençlerde ve kaslarına ağır yük bindirmeye alışkın kişilerde daha az görülür. Ama yine de bazı hareketler, kim yaparsa yapsın kaslarda aşırı gerilmeyle sonuçlanır. Bu nedenle, bazı uğraş ve etkinliklerde (ağır beden işçiliği ve atletizm gibi) kas gerilmesi riski daha fazladır.
Lif Kopması Belirtileri

Bedenin bütün bölgelerinde kasların aşırı gerilmesine bağlı hasarlar görülebilir. Ağır yük kaldırmadan kaynaklananlara daha çok bel, sırt ve karın bölgesinde rastlanılır. Başın apansızın ve hızla hareket ettirilmesi ya da bazı araba kazalarında olduğu gibi başın birden öne ya da arkaya savrulmasında hasar, boyun kaslarında ortaya çıkar. Boksör ve haltercilerde omuz, kol ve eller; futbolcu, koşucu ve jimnastikçilerde ise bel, kalça, baldır ve ayaklar, kas gerilmesinin en sık görüldüğü bölgelerdir.
Lif Kopması Tedavisi

Basit bir kas gerilmesi ile alttaki kemiğin kırığı gibi ciddi bir hasarın ayırt edilmesi çok önemlidir. Ancak bazı durumlarda bu ayrımı yapmak oldukça güç olabilmektedir. Bütün kas – iskelet (kemik) yaralanmalarında ağrı, duyarlılık ve hareketle acı olur. Kuşkusuz basit bir kas gerilmesi ile belirgin bir kemik kırığını ayırmak çok kolaydır. Ama hasarın açık seçik olmadığı durumlarda, röntgenle kesin tanıya varılana kadar bütün ciddi olasılıklar göz önünde bulundurulmalı ve tanı kesinleşene kadar duruma kırık gözüyle bakılmalıdır. Böylece ek sorunların ortaya çıkması önlenebilir.

Lif kopması durumunda kas mutlaka başlangıçta dinlendirilmeli ve iyileştikçe aşamalı olarak hareket ettirilmelidir. En küçük bir kuşkuda doktora danışmaktan çekinilmemelidir. İyi bir bakım ve sağduyuyla bu tür kas zedelenmeleri kolayca iyileşir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst