Lokomat ve Havuz Tedavisiyle Yürüme Umudu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
6 Yaşındaki Duru, uygulanan bu tedavi sayesinde artık destekle yürüyebiliyor.

Serabral palsi (beyin felci) nedeniyle yürüyemeyen 6 yaşındaki Duru Çaparoğlu, hem pediyatrik lokomat, hem de havuz tedavisi (hidroterapi) sayesinde artık destekle yürüyebiliyor.

EIHZFQYOAQBADBGWRLOE.jpg



Kerime ve Mahir Çaparoğlu çiftinin üçüzlerinden hayatta kalan iki çocuklarından biri olan ve serebral palsi teşhisi konulan Duru Çaparoğlu, yürüyemediği için doğduğundan bu yana fizik tedavi görüyor.

Fizik tedavi için yaklaşık bir aydır annesiyle her hafta Hatay'dan İstanbul'a gelen Duru Çaparoğlu, Bostancı'daki Romatem Robotik Rehabilitasyon Merkezi'nde, serabral palsili çocukları ''yüzde 50 oranında yeniden yürütebildiği'' ifade edilen pediyatrik lokomat ve havuz tedavisi ile rehabilite ediliyor.

Duru'nun tedavisini yürüten merkezin tıbbi koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, tedaviye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 yaşında oturabilen Duru'ya su içi rehabilitasyon tedavisi uyguladıklarını söyledi.

Kalyon, suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak hareketlerin daha kolay yapılabilmesinin sağlandığını belirterek, kas ve eklemlerin sertliklerine engel olacak hareketler yapıldığını dile getirdi.

Hastanın şu anda destekle ayakta durabildiğini ifade eden Kalyon, ''Bu aşamadan itibaren yürüme egzersizlerine geçeceğiz. Su içi rehabilitasyonun yanında bir yandan pediatrik lokomat tedavisi, bir yandan da klasik fizik tedavi uyguluyoruz'' dedi.

Kalyon, Duru'nun tedavisinin birkaç ay daha süreceğini belirterek, ''Başlangıçta destekli yürüme çalışmaları yaptıracağız. Buradaki gelişmeye bağlı olarak desteğini giderek azaltacağız. Böyle olup yürüyen insanlar var.

Tedaviye erken başlanılması çok önemli. O nedenle ailelerin bu konuda çok dikkatli olması lazım'' diye konuştu.

Duru'nun annesi Kerime Çaparoğlu da kızının erken doğumla dünyaya geldiğini ifade ederek, ''Duru, erken doğumdan kaynaklı beyin felci geçirdi. Doğum yaptığım hastanede yoğun bakım ünitesi yoktu. Olsaydı Duru böyle olmazdı.

Duru, Hatay, Adana ve Ankara'da tedavi gördü. En son buraya geldi. Umarım burada yürüyecek'' şeklinde konuştu.

Çaparoğlu, yürüme konusunda çok istekli olan Duru'nun şu anda yere daha rahat bastığını, bugüne kadar durumundan hiç şikayet etmediğini dile getirerek, haftanın 4 günü İstanbul'da olduklarını, bir gün de Hatay'da ana okuluna giden kızıyla birlikte sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

TRT
 
Tekerlekli Sandalye
Üst