Mahkemeden Engelli Vasi Kararı Alma

VIP

Üye
Üye
Katılım
May 22, 2012
Mesajlar
108
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar annemin kardeşimin vasisi olması gerekmektedir. Bunun için mahkemeye başvurmak gerekiyormuş. Nasıl bir yol izlemeliyiz. Bu işlerden anlayan birisi olmadığım için yardımcı olabilir misiniz?
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,405
Tepkime Puanı
450
Puanları
83
Merhaba siz sulh hukuk mahkeme kalemine gidin kendini ve işlerini idare edemeyecek derecede sağlık sorunları vardır. talebinde bulunun ve sizden istenen rapora bakılarak çözüm olur.
 

VIP

Üye
Üye
Katılım
May 22, 2012
Mesajlar
108
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaslar bugun adliyeye gittim. Sulh mahkemesine dilekçeyi verdik. Dilekce ekine raporuda ekledim. Fakat hakim yeni rapor ister dediler ve karakoldan polis yonlendireceklerini ve rapor almak icin kardesimi hastahaneye gotureceklerini soylediler. Ne zor islermis arkadas. Engelliler icin yasa cikarilip bu prosedurlu islerin kolaylasgirmasi saglanir umarim.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam VIP,

Başlamak bitirmenin yarısıdır derler. Arkadaşlar gerektiği gibi yardımcı olmuşlar ama bu konu bir zamanlar benimde çok ilgimi çektiğinden belki size yardımı olur umudumla konuyu araştırıp en kolay şekilde nasıl sonuca varacağınıza dair bilgiyi eklemek istedim.

VASİ DAVASI NASIL AÇILIR?

Vasi Davası Nasıl Açılır ; Vasi Davası Dava olarak, hasımsız açılır. Vasi Davası, vesayet altına alınacak kişinin yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde açılır. Vesayet organları, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır. Kamu vesayetinde, vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Özel vesayet, vesayet altına alınan kişinin fiil ehliyetine sahip iki yakın hısmının veya bir hısmı ile eşinin istemi üzerine denetim makamı tarafından kurulur.

Bir kimse dinlenilmeden; savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya ancak resmi sağlık kurulu raporu üzerine karar verilebilir. Hakim, kurul raporunu göz önünde tutarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir. Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir.

Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez. Yerleşim yerinin değişmesi halinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilan edilir. Vesayet makamı, vasilik görevini yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar. Haklı sebepler engel olmadıkça, vesayet makamı, vesayet altına alınacak kişinin öncelikle eşini veya yakın hısımlarından birini, vasilik koşullarına sahip olmaları kaydıyla bu göreve atar. Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, vasilik görevini kabul etmekle yükümlüdürler. Aile meclisince atanma halinde vasiliği kabul yükümlülüğü yoktur.

VASİ ATANMASINI GEREKTİREN HALLER

1 – Küçüklük,
2 – Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı,
3 – Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim,
4 – Özgürlüğü bağlayıcı ceza,
5 – Vesayet altına alınacak kişinin kendi istemi.

KİMLER VASİ OLUR?

1 – Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
2 – Bedensel özürleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,
3 – Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
4 – Üzerinde vasilik görevi olanlar,
5 – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyeleri, hakimlik ve savcılık mesleği mensupları.

KİMLER VASİ OLAMAZ?

1 – Kısıtlılar,
2 – Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
3 – Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
4 – İlgili vesayet daireleri hakimleri.

Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür. Atama kararı vasiye hemen tebliğ olunur. Karar, kısıtlının yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan olunur.

Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebilir. Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atar; yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir. Vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Vasiliğe atananın görevden alınması halinde vesayet makamı, hemen yeni bir vasi atar.

VASİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

1 – Defter tutulması
2 – Değerli şeylerin saklanması
3 – Taşınırların satılması
4 – Paraların yatırılması
5 – Ticari ve sınai işletmelerin işletilmesi
6 – Taşınmazların satılması

Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır.

VESAYET ALTINDAKİ KİŞİNİN YAPABİLECEĞİ İŞLER

Vasinin rızası; ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi, vasinin açık veya örtülü izni veya sonraki onamasıyla yükümlülük altına girebilir veya bir haktan vazgeçebilir. Yapılan işlem diğer tarafın belirlediği veya başvurusu üzerine hakimin belirleyeceği uygun bir süre içinde onanmazsa, diğer taraf bununla bağlı olmaktan kurtulur.

Onamamanın sonucu; vasinin onamadığı işlemlerde taraflardan her biri verdiğini geri isteyebilir. Ancak, vesayet altındaki kişi, sadece kendi menfaatine harcanan veya geri isteme zamanında malvarlığında mevcut olan zenginleşme tutarıyla ya da iyiniyetli olmaksızın elden çıkarmış olduğu miktarla sorumludur. Vesayet altındaki kişi, fiil ehliyetine sahip olduğu hususunda diğer tarafı yanıltmış ise, onun bu yüzden uğradığı zarardan sorumlu olur.

Vesayet altındaki kişiye vesayet makamı tarafından bir meslek veya sanatın yürütülmesi için izin verilmiş ise, o kişi bununla ilgili her türlü olağan işlemleri yapmaya yetkilidir ve bu tür işlemlerden dolayı bütün malvarlığı ile sorumludur. Vasi Davası Nasıl Açılır

Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazine’den karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.

Ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi ve her ilgili, vasinin eylem ve işlemlerine karşı vesayet makamına şikayette bulunabilir. Vesayet makamının kararlarına karşı tebliğ gününden başlayarak on gün içinde denetim makamına itiraz edilebilir.

VESAYET MAKAMININ İZNİNİ GEREKTİREN HALLER

1 – Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir ayni hak kurulması,
2 – Olağan yönetim ve işletme ihtiyaçları dışında kalan taşınır veya diğer hak ve değerlerin alımı, satımı, devri ve rehnedilmesi,
3 – Olağan yönetim sınırlarını aşan yapı işleri,
4 – Ödünç verme ve alma,
5 – Kambiyo taahhüdü altına girme,
6 – Bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kirası sözleşmeleri yapılması,
7 – Vesayet altındaki kişinin bir sanat veya meslekle uğraşması,
8 – Acele hallerde vasinin geçici önlemler alma yetkisi saklı kalmak üzere, dava açma, sulh olma, tahkim ve konkordato yapılması,
9 – Mal rejimi sözleşmeleri, mirasın paylaştırılması ve miras payının devri sözleşmeleri yapılması,
10 – Borç ödemeden aciz beyanı,
11 – Vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması,
12 – Çıraklık sözleşmesi yapılması, Vasi Davası Nasıl Açılır

Vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da iznini gerektiren haller;

1 – Vesayet altındaki kişinin evlat edinmesi veya evlat edinilmesi,
2 – Vesayet altındaki kişinin vatandaşlığa girmesi veya çıkması,
3 – Bir işletmenin devralınması veya tasfiyesi, kişisel sorumluluğu gerektiren bir ortaklığa girilmesi veya önemli bir sermaye ile bir şirkete ortak olunması,
4 – Ömür boyu aylık veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yapılması,
5 – Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması,
6 – Küçüğün ergin kılınması,
7 – Vesayet altındaki kişi ile vasi arasında sözleşme yapılması.

Kanunen gerektiği halde vasinin yetkili vesayet dairelerinin iznini almadan yapmış olduğu işlemler, vesayet altındaki kişinin vasinin izni olmaksızın yaptığı işlem hükmündedir. Vasi, görevini yerine getirirken kusurlu davranışıyla vesayet altındaki kişiye verdiği zarardan sorumludur.

Devlet, vesayet dairelerinde görevli olanların hukuka aykırı olarak sebebiyet verdikleri zararlardan doğrudan doğruya sorumlu olduğu gibi; vasi, kayyım ve yasal danışmanlara tazmin ettirilemeyen zararlardan da sorumludur. Zararı tazmin eden Devlet, zararın meydana gelmesinde kusurlu olanlara rücu eder. Zararın doğmasına kusurları ile sebep olanlar, rücu hakkını kullanan Devlete karşı müteselsilen sorumludurlar.

Devletin vesayet dairelerinde görevli kişilere karşı rücu davasına bakmaya, vesayet dairelerinin bulunduğu yere en yakın asliye mahkemesi yetkilidir. Vesayetle ilgili tazminat ve diğer rücu davaları vesayet dairelerinin bulunduğu yer asliye mahkemesinde görülür.

VESAYET, VASİLİK NASIL SONA ERER?

Vasilik görevi, vasinin fiil ehliyetini yitirmesi veya ölümüyle sona erer. Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer. Küçüklerde; küçük üzerindeki vesayet, onun ergin olmasıyla kendiliğinden sona erer. Erginliğe mahkemece karar verilmiş ise, mahkeme aynı zamanda küçüğün hangi tarihte ergin olacağını tespit ve ilan eder.

Hükümlülerde; özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkumiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar. Diğer kısıtlılarda; diğer kısıtlılar üzerindeki vesayet, yetkili vesayet makamının kararıyla sona erer. Vesayeti gerektiren sebebin ortadan kalkması üzerine vesayet makamı vesayetin sona ermesine karar verir. Kısıtlı ve ilgililerden her biri, vesayetin kaldırılması isteminde bulunabilir.

Kısıtlama ilan edilmişse, kaldırılması da ilan olunur. Fiil ehliyetinin yeniden kazanılması, ilanın yapılmasına bağlı değildir. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı yüzünden kısıtlanmış olan kişi üzerindeki vesayetin kaldırılmasına, ancak kısıtlama sebebinin ortadan kalkmış olduğunun resmi sağlık kurulu raporu ile belirlenmesi halinde karar verilebilir. Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kısıtlanmış olan kişinin vesayetin kaldırılmasını isteyebilmesi, en az bir yıldan beri vesayet altına alınmasını gerektiren sebeple ilgili olarak bir şikayete meydan vermemiş olmasına bağlıdır. Kendi isteğiyle kısıtlanmış olan kişi üzerindeki vesayetin kaldırılması, kısıtlamayı gerektiren sebebin ortadan kalkmasına bağlıdır.

Vasi, vasiliğe engel bir sebebin ortaya çıkması halinde görevinden çekilmek zorundadır. Vasi, bir kaçınma sebebi ortaya çıktığı takdirde sürenin bitiminden önce görevinden alınmasını isteyebilir; ancak, önemli sebeplerin varlığı halinde görevine devam etmek zorundadır. Görevi sona eren vasi, yenisi göreve başlayıncaya kadar zorunlu işleri yapmakla yükümlüdür.

VASİNİN GÖREVDEN ALINMASI

Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır. Vasinin görevini yapmakta yetersizliği sebebiyle vesayet altındaki kişinin menfaatleri tehlikeye düşerse, vesayet makamı kusuru olmasa bile vasiyi görevden alabilir.

Ayırt etme gücüne sahip olan vesayet altındaki kişi veya her ilgili, vasinin görevden alınmasını isteyebilir. Görevden alınmayı gerektiren sebebin varlığını başka bir yoldan öğrenen vesayet makamı, vasiyi resen görevden almakla yükümlüdür.

Vesayet makamı, ancak gerekli araştırmayı yaptıktan ve vasiyi dinledikten sonra onu görevden alabilir. Vesayet makamı, ağır olmayan hallerde vasiye görevden alınacağı konusunda uyarıda bulunur.

Gecikmesinde tehlike bulunan hallerde vesayet makamı, vasiye geçici olarak işten el çektirip bir kayyım atayabileceği gibi; gerekirse muhtemel zararı göz önünde bulundurarak vasinin mallarına ihtiyati haciz koyabilir ve tutuklanmasını da isteyebilir.

Vesayet makamı, görevden alma ve uyarıda bulunmanın yanı sıra, vesayet altındaki kişinin korunması için gerekli diğer önlemleri de almakla yükümlüdür.

İlgililer, vesayet makamının kararlarına karşı, tebliğ gününden başlayarak on gün içinde denetim makamına itiraz edebilirler. Denetim makamı, gerektiğinde duruşma da yaparak bu itirazı kesin karara bağlar.

VESAYETİN SONA ERMESİNİN SONUÇLARI

Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlü olduğu gibi; malvarlığını vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına veya yeni vasiye teslim edilmek üzere hazır bulundurmak zorundadır.

Son rapor ve kesin hesap belli zamanlarda verilen rapor ve hesaplar gibi vesayet makamı tarafından incelenir ve onaylanır. Son rapor ve kesin hesap onaylandıktan ve malvarlığı vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına veya yeni vasiye teslim edildikten sonra, vesayet makamı vasinin görevinin sona erdiğine karar verir. Vesayet makamı, son rapor ve kesin hesabın onaylanması veya reddi konusundaki kararı ile birlikte kesin hesabı vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına veya yeni vasiye, tazminat davası açma hakları bulunduğunu da belirtmek suretiyle tebliğ eder. Bu tebliğde vasinin görevine son verildiği de belirtilir. Vesayet altındaki kişinin vasi veya Devlet’e karşı alacakları imtiyazlı alacaktır.
 

serbetcimehmet

Üye
Üye
Katılım
Ağu 29, 2011
Mesajlar
1,157
Tepkime Puanı
52
Puanları
48
selam,

sevgili gazoz ağacı nkli kardeşimiz gerekli hükümü ve bilgleri paylaşmış,kendsne çok teşşekkür ederim,ben halen daha şuan 3 kişinn vasiliği'ni ve birde engelli oğlumun velayetni mahkeme kararı ile yürütmekteyim, izlemen gereken yol için ilk adımı atmışsın gerisi zamana kalmış ve braz da işleyişe, umarım en kısa zamanda sorunlarınız çözülür,

SAYGI VE SEVGİLERMLE
 

VIP

Üye
Üye
Katılım
May 22, 2012
Mesajlar
108
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bilgiler icin cok tesekkur ederim. Ortalama ne kadar suruyor arkadaslar bu islemin sonuclanmasi?
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
arkadaşlar yardıma ihtiyacım var ben kardeşimin vasisiyim 2022 maşını 2011 den beri pttden alıyorum fakat kardeşimin kimliği kayboldu nüfüs daireye gittim belgeleri ve kardeşimi zorla ikna ederek gittik bana dedilerki senın vasiliğini yenilemen gerek süresi bitmiş dediler ben şok oldum benım heryere gitçek durumum yok rahatsızsızım sonra tanıdık vardı kimlik halledildi ordanda sosyal hizmetlere gittim 2022 maşın eve gelmesi için oda
halledildi internetden güncelledıler kafama takılan tekrar baş vurmasam sorun çikarmı birde 2022maşı eve gemede sorun çıkrmı
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
2022 maaşının eve gelmesinde ne sorun olacak ki. Bu şekilde ödeme alan binlerce insan var. Ama vasi yenilemesi için birşey diyemiyorum.
 

Yalnız Kartal

Üye
Üye
Katılım
Nis 21, 2011
Mesajlar
502
Tepkime Puanı
3
Puanları
18
arkadaşlar bilenlerden rica ediyorum benim bir kardeşim daha 2022 maşı alıyor o bedensel engellı 10 senedir postacı maşını eve getiriyor
o nda yok benim anlamadığım vasi kararı süresi dolmuş olan kardeşimin eve maşı gelmesi sorun olurmu birde psikiyatri hastası olup eve gelen varmı daha emın olmak için
 

serbetcimehmet

Üye
Üye
Katılım
Ağu 29, 2011
Mesajlar
1,157
Tepkime Puanı
52
Puanları
48
engellinin,anne ve babası durum itibariyle öncelikli kararı veren sulh hukuk mahkemesi hakimi tarafından öncelikli ele alınır, ve velayet karrı verir, velayet kararlarında vasi lik gibi süreli olmaz, vasilik krarlarında 2 yıllık olup güncellenmesi güncellenmede kasıt mahkeme tarafından ek karar çıkartılmasını gerektirir, velayette anne yada babaya bir defaya mahsus verilir, güncellemeyi gerektirmez, fakat bazı resmi kurumlar mahkemekararlarını örnekle devlet bankaları ve ptt vs kurumlar kendi hukukları icabı velayet kararlarını da güncel görmek isterler mahkemeye müracat edilir ve ek karar çıkartılır ek kararda hakim tarafından zaten istedikleri ibare yer alacagından dolayı velayet kararı üzerinde olan kişinin vefatına kadar devam eder,
 

serbetcimehmet

Üye
Üye
Katılım
Ağu 29, 2011
Mesajlar
1,157
Tepkime Puanı
52
Puanları
48
2022 maaşınızı ptt den aldığınızı söylediniz, ptt bank matik maaş kartı çıkarılmıştır engelli adına hem kart ile hem ptt gişelerinden vasi olarak çekebilirsiniz maaş kartınıza internet online işlemler de kullanabilmeniz için interaktif posta ceki hesabı ile maaşınızın yatıp yatmadığını da görebilir engelli adına e devlet şifresi alabilir e devlet üzerinden güncellemelere de ulaşabilirsiniz
 

otomasyoncu

Üye
Üye
Katılım
Şub 22, 2017
Mesajlar
191
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
% 70 engelli biri (zihinsel engeli olmayan) kisitli konumuna dusermi. Yani hicbir ekonomik karar veremezmi (kredi cekme, arac satimi vs...)

MI 4LTE cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

hatun35

Üye
Üye
Katılım
Ağu 9, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Arkadaslar bende vasi atamak için başvurdum. Karakola gelen kağıtla devlet hastanesinde heyet günü verdiler psikiyatriye 10 ekim kafayı yiyorum bunu öne aldirmanin bir yolu varsa lutfen bana dönüş yapın

SM-N9000Q cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst