Malulen emekli olabilirmiyim.?

halil bey,selam ve hürmetlerimi sunuyorum.1966 doğumluyum.benim derdim %80 akciğer koah restriktif akciğer hastalığı raporum bursa devlet hast-2006 ve 2007 de gene yanı hastaneden yüksek sağlık kuruluna gönderildi %80 onaylandı geldi vergi indirimi alıyorum.(birinci derece yani).ankara gülhanden %45 rotor sendromu raporum vardı (askerliğimi 16 ay yapabildim) ama bursa devlet hastanesi benim bu raporumu kabul etmedi 1996 da %36 ortapediden rapor verip bir işyerinde özürlü olarak çalışmamın önünü kapatmıştı.şimdiki rapor ile çok zor şartlarda iş bulup çalıştım halada baskı ve eziyet ile çalışmama devam ediyorum.1800 günüm doldu ben ne yapayım malulen emekli olmak çok zor diye korkutuyorlar.ortapediyi de bu %80 kesinleşmiş raporun içine dahil ettirmeye çalışayımmı ? omuz omurgamda 25 derece skolyoz,belimde iki yerden ciddi kayma var,sol bacağım sağa göre 3 cm ince ve om oval şekilde çok ağrılarım oluyor.1992 de üzerimden bir kamyon geçmişti sol ayak ezik ve yanlış kaynayan kırıklar var dolayısı ile çok agrıyor.yani akciğerden çok bu ortapedi ağrıları ile boğuşuyorum.. benim ilk işe girişim 1988 den sağlıklı olarak 10 gün var işveren gidip çıkış göstermiş haberim olmadı.

özetlersek işe ilk grişim 20.12.1988 sağlıklı.
2002 de ağır akciğer kanaması geçirdim ve 2006 da rapor aldım %80
2007 de bu raporu yük-sağ-kurulu %80 olarak onayladı.ben 1800 günden emekli olabilirmiyim...
şimdiden çok teşekkür ederim...
 
Selamlar, malulen emekli olabilmek için tek hastalıktan maluliyet derecesi üzerinde (%60) sakatlık raporu alınması, 10 yıl hizmet süresi ve 1800 prim gün sayısının doldurulması halinde malulen emekli olunur. Tabi maluliyetin ilk sigortalılık tarihinden sonra oluşması şartıda var.
Dolayısıyla, siz malulen emekli olacaksanız sizin için birden fazla hastalığın bir önemi yok. Tek ve en yüksek sakatlık oranına sahip hastalığınız dikkate alınacaktır. Şu aşamada malulen emeklilik için gereken süreyi doldurmuşsunuz. Kuruma malulen emeklilik için başvuruda bulunun. Onlar sizi yeniden hastaneye sevk edeceklerdir. Bakalım ne sonuç çıkacak.

Yok eğer malulen emeklilik başvurunuz red edilirse ya karara itiraz ederek olayı hukuki zemine taşırsınız, yada malulen emeklilik defterini kapatıp "kademeli engelli erken emekliliğinden" yararlanmak için başvuruda bulunursunuz.

Son olarak bir eklemede bulunmak istiyorum. Her nekedar malulen emekli olmak için tek hastalık dikkate alınır desekte, 2009 da verilen bir yargıtay kararı tüm hastalıkların dikkate alınacağı yönünde bir karar vermiştir. Ancak verilen o karar 5510 sayılı yasaya istinaden değil 506 sayıla kanuna göre verilmiş. Şu aşamada emsal karar olurmu? bence çok zor. ama bu alternatifide hatırlatmak istedim.
 
halil bey,çok teşekkür ederim.''kademeli engelli erken emeklilik'' demişsiniz bu nedir,kaç gün daha ekleme yapmalıyım.askerlik borçlanmasını 16 ay yaparsam yani ?...
birde özürlü emekliliği ile malulen arasında ne fark var,özürlü emekliliğinde işyerinden sigortayı durdurmam gerekiyormu ?...
 
Emeklilik müracaatında "Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi" vereceksiniz. Malulen emeklilik ile kademeli engelli erken emekliliği arasında "süre" farkı var. Birinde 10 yıl diğerinde (sakatlık oranlarına göre) 15-17-20 yıl gibi değişken süreler oluyor.
Şu aşamada sakatlık oranınızın tam olarak kaç olduğunu bilmediğimden yada sakatlık oranınız muallakta olduğundan net bişey diyemiyorum. SSK mensubu engellilerin emeklilik sürelerini gösteren şu tabloya bakmanızı neririm.
 
halil bey sizi çok yorduğumun farkındayım,affınıza sığınarak takıldığım yerleri yeniden sormak istiyorum.
benim takıldığım yer işte bu bana linkini verdiğiniz tablo.bu tabloda 1800 gün yok,sadece 3600 gün var ki zaten ben bu duruma göre erken emekli olabiliyorum.giriş tarihim 1988 (özürsüz) olarak 10 günüm var.sonra 2006 dan itibaren engelli olarak çalıştım,2007 de yüksek sağlık kurulu raporumu %80 olarak onayladı ve 1. dereceden gelir vergisi indiriminden hala yararlanıyorum.yani resmi rapor %80 gün sayım 1810 oldu.ama ekonmik tedbirler yüzünden bacağı kopmuş insanları bile sağlam diye geri yolluyorlarmış benim endişem bu.ve ben şimdi müracaatımı yapacağım ben işten çıkışımı alıp gidersem ve bana ters bir sonuç gelirse yeniden iş arayacağım ben bunu böyle anladım doğrumu ?
eğer sizi bıktırmadıysam cevabınızı bekliyorum selam ve dua ile...
 
Eğer vergi indirimi belgesi aldıysanız sizden emeklilikte yeni rapor istenmez. Vergi indirimi belgesi almanın en güzel tarafı bu. Hizmet yılını doldurmuşunuz prim günlerinizde eksiklikler var. Askerlik borçlanmasını yapıp geri kalan eksik primlerinizide bir şekilde 3600 güne tamamladığınızda kademeli engelli erken emekliliğinden yararlanabilirsiniz.
Tekrarlıyorum. Vergi indirimi belgesi bir kereye mahsus alınır ve ilel ebet bakidir. Emeklilik için başvurduğunuzda sizden YENİ RAPOR İSTENMEZ.
 
istenir halil bey kardeşim istenir,burası türkiye.

gittim 5,5 ay vardı 1700 lira para istediler,hayır dişimi sıkıp 180 gün daha çalışacağım imkanım yok dedim.o günlerin bitsin gel seni hastaneye sevk edeceğiz dediler.yani yine rapora yolluyorlar.yardımların ve açıklamalrın için çok teşekkür ederim.benim 1800 günde emekliliğim aslında kanuni,2007 de yasaklıyorlardı çalışmamı ortapediden aman hocam dedim bari 1800 günüm dolsun,tamam dedi sen bilirsin.ve sonrası malum 2008 de bi kanun çıktıbelimizi büktü.hatta faruk bakanımıza ben bir yerde sitem ettim durumumuz hakkında bilgi verdim.sonrası malum sağlık bakanımız bir yönerğe yaınladı resmi gazetede 27787 mükerrer sayı 12.16.2010 da.ama bunu takan sallayan yok malisef. ( evet vergi indirim belgem var )...teşekkür ediyorum ...
 
Niğdeli, vergi indirimi belgesi olanlardan emeklilikte vergi indirimi belgesi istenmez. senin bahsettiğin "malulen emeklilik" başvurusu olmasın?
Malulen emeklilik başvurusunda yeni rapor istenir.
 
malulen emeklilik.

evet halil bey,ben malulen emekli olmak istiyorum.tek hastalıktan (koah)%80 yüksek sağlık kurulundan onaylanmış raporum var ve vergi indiriminden yararlanıyorum,hala çalışıyorum.gün sayım 1810 .bu durumda ben ne yapabilirim,yani %40 a yakın diğer engelli durumum var bunlarıda sgk sevk ettiğinde hastanede söyleyeyimmi ? teşekkür ederim,ben derdimi anlatamamışım hata bende kusuruma bakmayın...
ilk işe girişim 20.12.1988den sağlıklı olarak 10 günüm var
 
Kuruma kademeli engelli erken emekliliği için başvuracaksan 3600 gün prim gün sayın gerekli. Bu süreyi doldurmalısın. Yok eğer malulen emeklilik için başvuracaksan gerekli süreyi doldurmuş gözüküyorsun. Sakatlık oranın %60 ve üzeri kabul edilirse malulen emekli olursun.
 
malulen emeklilik.

Kuruma kademeli engelli erken emekliliği için başvuracaksan 3600 gün prim gün sayın gerekli. Bu süreyi doldurmalısın. Yok eğer malulen emeklilik için başvuracaksan gerekli süreyi doldurmuş gözüküyorsun. Sakatlık oranın %60 ve üzeri kabul edilirse malulen emekli olursun.

halil bey çok teşekkür ederim,sağol var ol.% 80 derecesinden bir sorun çıkacağını sanmıyorum.keşke sağlıklı olsamda çalışabilseydim.ben bu %80 in üzerine diğer ortapediyi ekleteyimmi ? çünkü omurgam,bacaklarım ve ayağımdan çektiğim acı akciğerden fazla.
 
malulen emeklilik.

Kuruma kademeli engelli erken emekliliği için başvuracaksan 3600 gün prim gün sayın gerekli. Bu süreyi doldurmalısın. Yok eğer malulen emeklilik için başvuracaksan gerekli süreyi doldurmuş gözüküyorsun. Sakatlık oranın %60 ve üzeri kabul edilirse malulen emekli olursun.

teşekkür ederim halil bey,ben bu %80 rahatsızlığıma ortapediyide ekleteyimmi, Balthazard Formülü geçerli olacakmı ?
 
Malulen emeklilik için tek ve en yüksek hastalık - sakatlık baz alınsada sen yinede tüm hastalıklarını dile getir.
 
malulen emeklilik.

halil bey çok,çok teşekkürler.bana dua edin,allah size tüm iyi niyetlerinizin karşılığını fazlası ile versin....
 
malulen emeklilik.

inşaallah,9-10-11 ağustos ta heyete girmeyi düşünüyorum gelişmeleri bildiririm sizlere.yeniden teşekkür ederim.2007 de çalışmamı yasaklamak isteyenlerin ne yapacağını bende çok merak ediyorum....
 
Geri
Üst