Malulen emekliliği reddedilenler hangi mahkemeye başvurmalı

arkadaşlar ben ist meslek hastanesinden meslek hastalığıdır diye belden rapor aldım ankara red etti red edilen o raporu yüksek sağlık kuruluna gönderdim o da red eddi sonra diğer hastalıklarımla beraber sgknın sevkiyle bir hastaneden malulen emeklilik için rapor aldım ama raporda oranlar yazıyordu ben hastaneye sorduğumda dr lar oranları yazsın biz sileriz onların yazdığı oranları dedi sağlık kurulu ama silmedi kimi kronik hastalıkta oran var kimi oran yazılmamasını bildiği için oran yazmadı raporu bölde sgk inceledi red etti o raporuda yük sağlık kurulunada yolladım orasıda red etti artık raporla falan uğraşmaktan bıktım 10 yıllık sigorta süresi ve 1840 gün var şimdi ben mahkeme açmayı düşünüyorum bu mahkeme iş mahkemesindemi açılır açlılrsa bilgisi olan yazarsa sevinirim kaç tl yatırmam gerekir kazanma şansım ne olur bilgilerinizden faydalanmak isterim
 
İDARE MAHKEMESİ yada İŞ MAHKEMESİ olacaktı ama şu an net hatırlamıyorum. Bilen arkadaşlarım yanıtlarsa daha sağlıklı olur.
 
Selam walera,

Öncelikle çok çok geçmiş olsun size yardımcı olabilmek amacıyla Ali TEZEL 'in bir yazısını eklemek istedim . Ne olursa olsun hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin sonuçta kaybedeceğiniz bir şey yok zaten malulen emekliliğiniz reddedilmiş durumda. Size tavsiyem sonuna kadar hakkınızı almaktan vazgeçmeyin.

Yol gösterici olması umudumla,

Malülen emeklilik için dava edebilir veya engelli emeklilik yolunu tutabilirsiniz

Örnek vaka ;

Ben 1978 doğumluyum ilk işe giriş tarihim 10.11.1999 şu anda 3295 günüm mevcut daha önceden herhangi bir sağlık sorunum yoktu özel bir hastanede 2 ile 3 yıl arasında çalıştıktan sonra yakalandığım kas hastalığından dolayı git gide sağlığım çökmeye başladı bu yüzden SSK’ya malülen emekli olabilmek için 9 Ocak 2009 günü başvurdum. Diyarbakır Devlet Hastanesinden almış olduğum raporu da ekledim SGK beni Çukurova Üniversitesi nöroloji ve fiziksel ve rehabilitasyona sevk etmişti. Orası da "muskuler distrofi" tanısı ile iş gücünü Yüzde 70 kaybettiğime dair kanaat raporu verdi. Fakat şimdi SGK’dan gönderilen yazıda, “İlgi tarihli dilekçenize istinaden ************ sigorta sicil numaralı dosyanızda tetkikinde malül sayılıp sayılmayacağınız konusunda yapılan incelemede çalışma gücünüzün 2/3 kaybetmediğinizden dolayı, maluliyet talebiniz reddine karar verilmiştir.” Diyor.

Bu konuda ne yapacağımızı bilmiyoruz ailede benimle beraber 4 kardeşte aynı hastalık mevcut şuan biri abim ve biri kardeşim hastalıkları ilerlediği için yatağa mahkumdurlar. Çukurova ünv. Hastanesinin bana %70 vermiş olmasına rağmen nasıl oluyorda red kararı çıkıyor bazı arkadaşlarım itiraz et diyorlar ama itiraz ettiğim zaman seni başka bir hastaneye gönderecekler maddi durumumuz çok düşük oluğundan dolayı ve çalıştığım özel hastanede izin vermemektedir ne yapacağımı şaşırmış durumdayım ne olur allah rızası için bir çözüm yolu var ise bana gösterin bana yardımcı olun saygı selam ve dua ile yüce allaha emanet olun.

SGK’dan (eski adıyla SSK’dan) malülen emekli olabilmek için 1800 günlük prim ödemenin yanında bir de 2/3 oranında malül olmak da gerekmekte iken 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile oran yüzde 60’a indirilmiştir. Yeni Kanun gereğince, Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, 4 (a) ve (b) sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılmaktadır.

Bu arada normal şartlarda hastanelere sevk işlemleri ve muayenelerin paralarını da SGK karşılamaktadır. 1800 günü olup da malülen emeklilik müracaat edenler için sevk işlemleri SGK tarafından yapılmakta ve paraları da SGK tarafından ödenmektedir. Daha doğrusu, sigortalı çalışma gücü veya meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolü amacıyla yapılan sağlık hizmeti giderleri ile yol ve gündelik giderleri Kurumca karşılanmaktadır.

Sevk işlemleri;
- Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine ,
- Özel üniversite ve vakıf hastaneleri hariç üniversite hastanelerine,
- Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastanelerine,
Yapılmakta ve sigortalıların ikamet ettikleri illerde yukarıda belirtilen hastanelerin
bulunmaması durumunda, Sağlık Bakanlığının tam teşekküllü hastanelerine gönderilmektedir.

Ancak, sizin gibi daha önce SGK tarafından malul sayılmayanlardan, yeni hastalık, maluliyete esas hastalığında artma, eksik muayene gerekçeleri ile malullük durumunun veya vazife malullerinden maluliyet derecelerinin yeniden tespitini yazılı olarak isteyenlerin, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkleri yapılmaktadır.

Veyahutta siz malul sayılmadığınız için bu karara karşı itirazda bulunursanız, itiraz dilekçeniz,
a) İlk işe giriş tarihinizi gösterir belgenin,
b) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne
uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin,
c) Varsa ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihteki sağlık durumunu gösteren
raporun,
ç) Askerliğe başlayış ve terhis tarihlerinizi gösteren askerlik süresine ait belgenin varsa askerliğe elverişli olmadığınıza dair belgenin,
d) Varsa malûliyetinize sebep olduğu ileri sürülen hastalığı ile ilgili daha önce başvurulan sağlık hizmeti sunucularından temin edilecek raporunuz ile tıbbi belge ve epikrizlerin,
bulunduğu dosyası ile birlikte değerlendirilmesi için Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık
Kuruluna intikal ettirilmek üzere Kurum Sağlık Kuruluna gönderilmektedir.

Bu nedenle önce karara itiraz ediniz, itirazınız reddedilirse de isterseniz iş mahkemesinde dava da açabilirsiniz.

Öte yandan, var olan prim ödeme gününüzü 3600 güne çıkarıp engelli emekliliği yolunu da tutabilirsiniz zira engelli emekliliği malülen emekliliğe göre daha kolaydır.
 
arkadaşlar vakit ayırıp cevab yazdığınız için teşekkür ederim şimdi benim 3600 güne primimi doldurmama imkan yok iş mahkemesindemi yoksa idare mahkemesindemi mahkeme açacağım ve masrafları ne kadar olur kazanma şansım ne olur elimde en son sgk nın sevk ettiği fakat hastanenin verdiği kağıtta bazı dr ların oran yazdığı bazılarının ise bu kağıda oran yazılmaz dedikleri ve sağlık kuruluna bu konuyu sorduğumda onlar oran yazsın biz sileriz dedikleri rapor mevcut hem sgk hemde yüksek sağlık kurulu red etti artık raporla falan uğraşmak istemiyorum bıktırdılar artık başıma öyle ilginç olaylar geldiki anlatsam şaşarsınız buna örnek 2009 da ist med üniversitesi göztepe hastanesinden %52 sürekli olana rapor aldım hastalıklarım geçmeyince tedavi amacıyla aynı hastaneye müracat ettim oranın dr şu ilaçları kullan gel dedi kullandığımı ve hiç bi işe yaramadığımı söyleyince yapacak bir şey yok dedi bende 13. maddeye dayanarak 4. rapor için aynı hastaneye müracat ettim psikiyatri tanısı konması için daha önce yattığım erenköy hastanesinin sağlık kuruluna sevk ettiler ordan 2009 kendi koydukları aynı tanıyla elime rapor verip göztepe hastanesine yolladılar 2009 daki teşhis aynı o kadar ilaç kullanmama rağmen düzelmiyen nevrotik samatoform bozukluk tanısını onlarda aynı şekilde koydu ama 2009 süresizken hem aynı teşhiş hem oran aynı vede raporumu 2 yıllığa düşürdüler ha bu arada göztepe hastanesi bizi şikayet etme biz bu raporu rafa kaldıralım dediler bende olayı ankara öz daire başkanına anlatınca bana oyun oynadılar sen elindeki bilgi belgeleri bize yolla gerekirse biz sorgulama açarız dediler öz daire başkanlığının bana kazığı dedimki onlara bana diyorlarki bizi şikayet etme biz bu raporu rafa kaldırıcaz dediler harbidende kaldırmışlardı öz daire başkanlığına rapordaki usulsüzlükler için dosyamı oraya yollayınca ordaki müdür hemen göztepe hast sağlık kurulu şefini arıyarak sen nasıl raporu girmezssin savunmanı hazırla diye tel açar onlarda korkularından raporu aldıktan 1 ay sonra raporu sisteme girdiler öz daire başkanlığından hiç olumlu sonuç çıkmadı kuzey kamu hast birliğine aynı delillerle şikayet ettim onlarda 2 ay beklettikten sonra onlarda bir şey yapmadı aldım bu raporu ddvye götürdüm oran aynı olunca ama dedim bu 2 yıllık fark etmez çok şey değişecek özürlüler veri bankası silinecek herkesten yeni rapor istiyecekler diye bu raporu sisteme işlemediler hala sistemde 2009 aldığım rapor var raporda o kadar usulsüzlük varki düşünün bir insanda hem hiper hem hipo trioidi yazarmı bazı bölümler oran verdi sağlık kurul başkanı o oranları sildirdi bıktım artık raporla falan uğraş mıyacam hangi mahkemede mahkeme açacağımı kaç tlye mal olduğunu kazanma şansım ne kadar olduğunu bilen arkadaşlar yazasa rsevinirim cevablarınız için şimdiden teşekkürler
 
Geri
Üst