Malulen emeklilik dava dilekçesi

Malulen emeklilik başvurusu ret edilenler sosyal güvenlik kurumuna malulen emeklilik reddi için itiraz dilekçesi yazabilir. Öncelikle malulen emeklilik dava dilekçesi için öncelikle profesyonel anlamda bir avukat tan yardım almanız gerektiğini belirterek genel anlamda itirazın dilekçenin nasıl yazılması gerektiğini hangi koşullarda dava dilekçesi yazılması gerektiğini belirtelim. Öncelikle SGK nın malulen emekli olmak için aradığı koşulları yerine getirmeniz gerekiyor. Bunun için 10 yıl hizmet süresi 1800 gün prim kişi başkasının yardımına muhtaçsa hizmet yılı aranmaksızın sadece en az 1800 gün prim ve alınacak sağlık kurulu raporunda çalışma gücünün %60 (yüzde 60) kaybetmiş olmanız gerekmekte.

Bu şartları yerine getiren kişiler (ister bağ kur ister ssk yada emekli sandığı çalışanı ister iş kazası sonucu isterse kaza veya hastalık sonrası maluliyet olsun değişmez.) malulen emeklilik için sgk ya başvurur. Kurum size malul değilsiniz diyerek malulen emeklilik başvurunuzu geri çevirdiğinde bu sefer Yüksek Sağlık Kurulu'na itiraz ederek tekrar değerlendirme yapılmasını talep edeceksiniz. Yüksek sağlık kurulu tarafından aynı şekilde karar verilip malulen emekliliğiniz onaylanmazsa bu seferde hukuki yoldan hakkınızı arayacaksınız. Bunun için bulunduğu ildeki veya en son çalıştığı işyerinin bulunduğu ilde İş Mahkemesi'nde veya İş Mahkemesi görevine bakan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne SGK aleyhine dava açmaktır. Tekrardan hatırlatmak isterim malulen emeklilik dava dilekçesi ve diğer tüm dava dilekçelerinde ilgili kanunlara yasa ve yönetmeliklere atıfta bulunulması gerektiğinden (örneğin 5510 sayılı yasanın 28. Maddesi vb. gibi) söz konusu dava dilekçesinin hazırlanması aşamasında mutlaka bir avukattan yardım alınız. Aşağıda benim vereceğim dava dilekçe örneği sadece bir örnek teşkil edip ilgili örneğin bire bir kullanılması durumunda doğabilecek sorunlardan dolayı hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceğimin bilinmesini isterim.

SGK Malulen Emeklilik Dava Dilekçe Örneği

........................... ( ). ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
(İŞ MAHKEMESİ SIFATIYLA)
ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.


DAVACI : ............................ (TC Kimlik No: ...................................)
Adres

VEKİLİ : .................................................. ..... (vekil yoksa bu kısmı yazmayınız)

DAVALI : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Ziyabey Cd. No:6 06520 Balgat/ANKARA (il müdürlüğünü de taraf olarak gösterebilirsiniz)

D. KONUSU : Maluliyetin ve malulen emekli aylığına hak kazanımının tespiti talebidir.

AÇIKLAMALAR :

1- Bu kısma malulen emeklilik talebi red edilen kişinin kısa hikayesi yazılacaktır. Örneğin x ay x yılında iş kazası sonucu sakatlanan ve hastaneden aldığı sağlık kurulu rapor oranı maluliyet düzeyi yüzde 60 olan sigortalı …. malülen emeklilik için başvuruda bulunmuş ancak … vb. gibi

HUKUKİ SEBEPLER : 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 25.md vd. ve ilgili yasal mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : SGK Sigortalılık Tescil ve Hizmet Kaydı Tespiti Sureti (EK-1), SGK ..................... İl Müdürlüğü’nün 24/04/2014 tarihli red yazısı sureti (EK-3), ......................... Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu Raporu sureti (% 80 oranlı) (EK-4), Adli Yardım Görevlendirme Yazısı (EK-6), Fakirlik Kağıdı Sureti (EK-7), Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 2008/9350 Esas sayılı içtihatı ve her türlü yasal delil.

İSTEM ve SONUÇ : Yukarıda izah etmeye çalıştığımız nedenler ve re’sen belirleyeceğiniz durumlar neticesinde (fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak koşuluyla);
Müvekkilim ........................’in maluliyetin tespitine,
Tespit edilecek maluluk oranına göre malulen emekliliğe ve emekli aylığına hak kazandığının tespitine,
Yargılama,harç ve giderlerin ve ücreti vekaletin karşı tarafa tehmiline,
Adli Yardım talebinin kabulüne karar verilmesini saygıyla bilvekale arz ve talep ederiz. (Tarih)

Davacı .................Vekili
............................

Malulen Emeklilikle İlgili Başka Kısa Açıklamalar

Malulen emeklilikte toplu borçlanma yapılamaz fakat, askerlik yurt dışı veya doğum borçlanma imkanı vardır. Bir diğer husus ise malulen emeklikte kıdem tazminatı alınıp alınmayacağı. Kıdem tazminatını düzenleyen 1475 Sayılı İş Kanunu malulen emekli olacak kişilerin de kıdem tazminatı alacağını açık bir dille belirtmektedir.


Konuya ilişkin kendi görüşüm:

Malülen emeklilik başvurusunda türkiye de maalesef sgk çok ketün davranıyor özellikle bağ kur mensubu sigortalıların malulen emeklilik başvurularında işlemleri ya çok uzatıyor yada baştan malullük maaşı alamazsın deyip kestirip atıyor. 5510 sayılı kanunun açık hükümlerine rağmen malaasef sgk ben insanları malulen emekli etmemek için diretecem diyor. Ekonomik anlamda zaten zor durumda olan özürlü vatandaşlar birde sgk nın bu diretmesi karşısında bin bir zorlukla karşılaşıyorlar. Bu anlamda bu türden sorunlarla karşılaşmamanızı temenni ederek herkese saygılar sunarım.
 
Geri
Üst