Malulen emeklilik ve erken yaşlılık emekliliği arasındaki fark nedir?

Bir sorum olacak malulen emeklilikle , erken Yaşlılık emekliliği arasındaki farklar nedir.Erken Yaşlılık emekliliğinde faydalanılırsa maaşın çok düşük olacağı konusunda bilgi verenler var ,bu emeklilik türünden faydalanan arkadaşlardan bilgi bekliyorum.Teşekkürler
 
Malulen emeklilikle erken yaşlılık emekliliği arasındaki en büyük fark malulen emekliliğin çok daha kısa olması. Bunun dışında malulen emeklilikle erken yaşlılık emekliliği arasında maaş açısından kayde değer bir fark yok.
 
Maaşı belirleyen faktör tamamen sgk ya ödenen prim tutarı baz alınması. Erken engelli emekliliğinde yani ben 3600 gün ve 15 yıldan emekli oldum diyelim 752 tl maaş alıyorum ama benimle aynı şartlarda emekli olan bir engelli 980 tl ya da 1150 tl bile alabilir. Buradaki fark ssk ya ödenen brüt ücret üzerinden yatırılan prim tutarıdır. Maaşa fazla takılmayın bence çünkü önceden kesin olarak bilmeniz bir şeyi değiştirmiyor.
 
Arkadaşım Halil Beyin de söylediği gibi maaş açısından çok fark yok emeklilik süresi daha kısa ama herkes malulen emekli olamaz... Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünüzün en az %60'ını kaybettiğinize dair hastaneden rapor almanız ve aldığınız raporu SGK sağlık kurulunun onaylaması gerekir. 10 yıldan beri sigortalı olmuş olmanız 1800 gün prim yatırmış olmanız gerekir (İlk girdiğiniz tarihten itibaren) veya başkalarının bakımına muhtaç iseniz 5 yıl hizmet şartıyla toplam 900 gün malüllük, yaşlılık, ölüm primi yatırmanız gerekir, başkalarının yardımına muhtaç olanların tespit etmeleri halinde aylık bağlama oranları on puan artırılır...Kişinin sigortaya başlamadan önce % 60 ve üzeri olduğu önceden veya sonradan tespit edilirse malüllük aylığından faydalandırılmaz.Sigortalılık durumundan önce malülen emekli olmasını gerektirecek derecede engeli olanlar gerekli şartları taşısalar bile emekli olamazlar.Bu durumda olanlar vergi indirimine başvurarak %40 ve üzeri rapor almaları halinde engelli emekliliğinden faydalanırlar... Malüllük aylığının bağlanabilmesi için kişisin işyerinden ayrılması, işyeri kendi üzerine ise kapatması veya devretmesi gerekir. Birde aylığın bağlanması için kişinin kuruma olan borçlarını ödemesi gerekir...Kişi malülen emekli olduğunda malüllük ciddi bir sağlık kaybı sayıldığından bir başka işyerinde çalıştığı tespit edilirse aylığı kesilir ancak erken engelli emekliliğinde bu durum söz konusu değildir kişi devlete prim ödemek suretiyle çalışmaya devam edebilir. Engellilik nedeniyle erken emeklilikte ise öncelikle kişinin vergi indiriminden faydalanması gerekir. Engelli erken emekliliğinden faydalanacak kişide yaş şartı aranmaz ancak hizmet ve prim şartını yerine getiriyorsa emekli olabilir. Sevgili arkadaşım dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım umarım işine yarar...Mutlu ve huzurlu bir emeklilik dileklerim hoşçakal...
 
ssk'dan Malülen emekliyim; 657'ye tabi memur olarak çalışıyorum.

Arkadaşlar kimsenin kafasını karıştırmak gibi bir amacım yok; bilinmesini isterim. 1992 ssk girşim ve o yıldan 30 gün sigortam var. daha sonra emekli sandığından, 2000 yılından 760 günüm var. 'rahatsızlığım 2000'de başladı(şizofreni).' 2006'dan 2009'a kadar 39 ay ssk primim yattı. 2009'da hizmet birleştirmesiyle (1900 günle) malülen emekli oldum. 650 tl civarı maaş bağlandı. 2010'da özürlü kadrosundan memur olarak meb'e yerleştim. memuriyete başlamadan önce malüliyet maaşımın kesilmesi için sgk'ya dilekçe verdim(bulunduğum ildeki sgk memurları malüliyet maaşımı kestirmezsem benden daha sonra ödenen maaşların geri isteneceğini salık verdiler). bulunduğum il sgk, dosyamı ankara sgk'nın isteği üzerine ankara'ya gönderdi. Bu arada bende maaşımın kesilmeyebileceğini öğrendim. bilgi edinmeye mail attım. gelen cevap maaşımın kesilmesine gerek olmadığı şeklindedir. durumu daha sonra internetten araştırınca konunun ilk kez sigortalı olduğumuz tarihle de alakalı olduğunu öğrendim. yani ilk kez sigortalı olduğu tarih farklı olan bir arkadaşın maaşını kestirmesi de gerekebilir. bana gelen mail cevabı aşağıdaki gibidir. SAYGILARIMLA... Kurumunuzdan Ekim 2009 da ssk lı olarak malülen emekli oldum.03/09/2010 tarihinde devlet memuru olarak işe başladım.Bu durumumu 25/08/2010 tarihinde kurumunuz sigortalı emeklilik işlemleri daire başkanlığına yazılı dilekçeyle bildirdim.Ancak dilekçeme rağmen malulen aldığım emekli maaşım kesilmedini gördüm.Kanunen emekli sandığındaki hizmetimden ötürü aldığım maaştan başka malülen emekli maaşım da kesilmiyorsa tarafıma malülüyet maaşımın kesilmeyeceğinin yazılı olarak bildirilmesini istiyorum.

Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Tarafınıza 24.09.2010 tarih 370380 sayılı yazı ile bilgi verilmiştir. ssk dan aldıgınız aylıgınız kesilmeyecektir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
 
Bu konuda sizi doğrulayan bir metin buldum. Emekli olunan tarihle ilgili bir durum bu. Metni aşağıya ekliyorum.

Bir kişi sadece 5510 Sayılı Kanun’un madde metinlerini okursa; malulen emekli olmuş bir kişin çalışması durumunda maaşının kesilmesi gerektiğini düşünür, oysa kişinin 1 Ekim 2008 öncesi emekli olup olmaması, 1 Ekim 2008 öncesi veya sonrası sigortalı olup olmaması bu durumu değiştirmektedir. SGK 25 mayısta bir genelge yayımlayarak konuyu açıklığa kavuşturmaya çalıştı.

Malullük aylığının kesilmesi

5510 Sayılı Kanun’un malullük aylığının kesilmesine ilişkin maddesinde, malullük aylığının, sigortalıların bu kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları veya kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması, hallerinde kesileceği öngörülmüştür. Yine aynı kanunun geçici maddesinde, kanunun yürürlük tarihinden önceki kanunların mülga hükümlerine göre aylık bağlananlar ile 5510 Sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden önce sevk talebinde bulunanların aylıklarının kesilmesi ve yeniden bağlanmasında Kanun’la yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin, Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı olanlar ile malullük aylığı bağlananlar hakkında sosyal güvenlik destek primine tabi olma bakımından bu kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edileceği, hükmü yer almaktadır.

Bağ-Kur sigortalıları yönünden;

Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında malullük aylığı almakta iken 1.10.2008 tarihinden sonra;

Eski ifade ile SSK sigortalısı olursa, prime esas kazançları üzerinden yüzde 30 ve kısa vadeli sigorta kolları primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

Eski ifade ile Bağ-Kur sigortalısı olursa, malullük aylığı kesilmeyecek ve herhangi bir prim alınmayacaktır.

Eski ifade ile Emekli Sandığı sigortalısı sigortalı olursa aylığı kesilmeyecektir.

Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu (Tarım Bağ-Kur’u) kapsamında malullük aylığı almakta iken 1.10.2008 tarihinden sonra;

Eski ifade ile SSK sigortalısı olursa, prime esas kazançları üzerinden yüzde 30 ve kısa vadeli sigorta kolları primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

Eski ifade ile Bağ-Kur sigortalısı olursa malullük aylığı kesilmeyecek, tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar hariç aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

Eski ifade ile Emekli Sandığı sigortalısı olursa aylığı kesilmeyecektir.

1.10.2008 tarihinden önce sigortalı olup, 5510 Sayılı Kanun’a göre malullük aylığı bağlanmış olan Bağ-Kur sigortalısı;

Eski ifade ile SSK sigortalısı olursa prime esas kazançlarından sosyal güvenlik destek primi kesilecek,

Eski ifade ile Bağ-Kur sigortalısı veya Emekli Sandığı sigortalısı olursa aylığı kesilecektir.

1.10.2008 tarihinden sonra sigortalı olup, 5510 Sayılı Kanun’a göre malullük aylığı bağlanmış olan Bağ-Kur sigortalısı;

Eski ifade ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışırsa aylığı hemen kesilecektir.

SSK sigortalıları yönünden;

SSK kapsamında malullük aylığı almakta iken 2008/Ekim ayından sonra;

Eski ifade ile SSK sigortalısı olursa aylığı kesilecek, prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır.

Eski ifade ile Bağ-Kur sigortalısı olursa malullük aylığı kesilmeyecek, tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar hariç malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir. Prim oranı 2008 yılı için yüzde 12, 2009 için yüzde 13, 2010 yılı için yüzde 14, 2011 ve sonraki yıllar için yüzde 15 olarak uygulanacaktır.

Eski ifade ile Emekli Sandığı sigortalısı olursa aylığı kesilmeyecektir.

Tarım SSK’sı kapsamında malullük aylığı almakta iken 2008/Ekim ayından sonra;

Eski ifade ile SSK sigortalısı olursa aylığı kesilecek, prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır.

Eski ifade ile Bağ-Kur sigortalısı olursa malullük aylığı kesilmeyecektir. Tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar hariç malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir. Prim oranı 2008 yılı için yüzde 12, 2009 için yüzde 13, 2010 yılı için yüzde 14, 2011 ve sonraki yıllar için yüzde 15 olarak uygulanacaktır.

Eski ifade ile Emekli Sandığı sigortalısı olursa aylığı kesilmeyecektir.

Reform kanunu ile

2008/Ekim ayı başından önce sigortalı olup, 5510 Sayılı Kanun’a göre tarafına malullük aylığı bağlanmış olan SSK sigortalısı;

Eski ifade ile SSK sigortalısı olursa aylığı kesilecek, prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır,

Eski ifade ile Bağ-Kur sigortalısı olursa malullük aylığı kesilmeyecek, aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.

Eski ifade ile Emekli Sandığı sigortalısı olursa aylığı kesilecektir.

2008/Ekim ayı başından sonra sigortalı olup, 5510 Sayılı Kanun’a göre tarafına malullük aylığı bağlanmış olan SSK sigortalısı;

Eski ifade ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışırsa aylığı her hal ve şartta kesilecektir.
 
Halil Bey
sonuç olarak 5510'la engellilerin yasal haklarında bazı gerilemeler olduğu çıkarılabilir sanırım.
 
Geri
Üst