Medikal Sektörünün Engelliler ve Süreğen Hastalığı Olanları Soymaya Kalkışması.!

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Dünyada ve ona parelel olarak Türkiye'de gelişen ekonomik ve sosyal politikaların özellikle “sosyal politaka” ayağı ve onunla dolaylı yoldan ilintili ekonomik uygulama modelleri engelli ve süreğen hastalığı olan kişileri medikal üretim yapan firmaların insafına terk etmiştir. Serbest piyasa ekonomisi, özelleştirme ve buna bağlı olarakta devletin kamusal alandan çekilmesi “modern soygunculuk” yöntemlerinin “serbest piyasa ekonomisi şartları” uygulanıyor denilerek meşrulaştılmasının ötesinde bir şey değildir.

Konuyu birazdaha anlaşılır kılmak adına “karşılaştırmalı” fiyat örnekleri verelim.

Ayakta dik pozizyonlandırma yapan akülü sandalye: Fiyat 41.191 TL

Sıfır kilometre Fiyat Linea marka otomobil: Fiyat: 35.950 TL

medikal-urun-fiyatlari.jpg


Elbetteki buradaki amacımız özelleştirme ve ekonomik uygulama yöntemlerinin köklü değişimini savunmak değil. Fakat “sosyal devlet” ve “serbest piyasa” arasında kalan devletin “sosyal politaka” adına net ve kararlı bir tavır alarak, gerektiğinde piyasaya müdahele etmesi gerektiğini vurgalamak istiyoruz. Tıpkı buğday fiyatlarında “gereğinden fazla” yükseliş olduğunda devletin Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla piyasaya dolaylı yoldan müdahale etmesi gibi medikal ürünlerde de benzer bir yol izlenmelidir.
Zira buğday fiyatlarının yükselmesi ve bunun “zorunlu ihtiyaç malzemesi” olan ekmek fiyatlarına yansıması devleti nasıl müdaheleye zorunlu kılıyorsa aynı şekilde “zorunlu ve kullanılması hayati önem taşıyan medikal ürünlerinde” aynı kapsamda değerlendirilmesi gerekmektedir.

Elbette gönlümüz tüm medikal ürünlerin devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak verilmesi taraftarı. Ve fakat, bu yapılsa bile medikal üretim yapan firmaların uyguladıkları bu faiş fiyat politikaları devleti ekonomik anlamda çok büyük bir külfetin içine sokacaktır. Bugün olmasada yarın medikal ürünler dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi devlet tarafından bedelsiz verilmek zorunda kalacaktır.

Fakat şu aşamada Türkiye'de devleti bu yükümlülüğünü yerine getirmeye zorlayacak ölçüde gelişmiş bir “engelli hareketi” olmadığından en azından ilk basamak olarak bunun yapılmasını daha mantıklı ve rasyonel bir yaklaşım olarak görmekteyim. Bu yapılmadığı taktirde nihai hedefe ulaşıncaya (medikal ürünlerin bedelsiz verilmesi) kadar geçen süre zarfında engelliler ve süreğen hastalığı olanlar medikal sektörü tarafından “yolunacak kaz muamelesi” görmeye devam edecektir...

Yolunacak kaz cümlesi çokmu ağır oldu? Hayır hiçde değil. Daha 3 gün önce Meyra marka akülü sandalyemin arka tekeri kullanılamaz duruma geldiğinden yetkili firma ve Meyra yedek parçası satan Birkaç yeri aradığımda el kadar teker için benden 120-150 TL istediler. Geçen yılda aynı aracın motor kısmında bulunan esnemeyi önleyici lastiği için 150 dolar gibi bir rakam istenmişti. Aynı lastiği kendim Tornacı bir arkadaşa tarif ederek 20 TL ye mal etmiştim. İnsan sormadan edemiyor, sıradan bir teker yapımında kullanılan teknoloji bu kadar mı pahalı? Saatte 200 KM gidebilen bir otomobilin tekeri bile o kadar para etmezken bir akülü sandalyenin tekerine 150 TL istemek faiş fiyat uygulamak değilde nedir?

Medikal üretim yapan kesim insanların sağlık ve bedensel yoksunluklarını gidermek için kesenin ağzını sonuna kadar açacaklarını çok iyi biliyor olabilirler. Fakat devletin engelli ve süreğin hastalığı olanları bu sektörün sömürüsüne bırakmamak gibi bir yükümlüğü vardır.
 

star trek

Üye
Üye
Katılım
Eki 2, 2012
Mesajlar
60
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çok güzel bir konuya parmak basmışsın.
Lakin, ben başka bir acıdan daha bakmak isterim.

O verdiğiniz otomobil örneği bana baya bir lüks geldi.
Engelli nin engelini ortadan kaldırmak mevzu bahis ise burda özel sektörle devleti aynı kefeye koyabiliriz.

Avrupada 10 yaşında merco lar, auidler, v.s. otomobiller 2000 - 3000 tl abartmıyorum.
İnanmayan google dan araştırır. 3 yaş sınırı getirerek engellilerin araç sahibi olması engellenmiştir.

Şimdi gelelim medical ürün, protez-ortez fiyatlarına;
Arkadaş t. sandalyenin kdv si olurmu? Oluyor malesef.
Hayır özel sektör insafsız da afedersiniz hükümetler çok mu insaflı?

Cebimden ödedikten sonra giderim yurt dışına ne medicale ihtiyacım varsa ordan alır gelirim.
Burda bırakacağım fazla para ile orda tatil yapmış olurum. Üstüne cebimde parada kalmassa ben bişey bilmiyorum.

Abratmıyorum...

Sene 2004 falandı bir medical firmaya girdim. Yurtdışında protez teknisyeni ile tanıştım. Bana mağazayı gezdirdi.
Protezleri gördüm. Merak ettim bu protez kaç para dedim.
Şu fotoğraflarda görünen herkezin bildiği meşhur c-leg li protezdi.
O zaman 20000 € dedi.
O zamanlar burda sadece bunun o parçası 33000€ + KDV idi.
Yani bunun daha yapımı var. Başka parcaları var...

Yani haklısın arada dağlar var.

Ortada bir zulm var. Medicalci + Protezci + hükümet bulmuş engelliyi vur Allah, vur...

Sizede bi gün vururlar... Son gülen iyi güler.
 

marcus_oredius

Üye
Üye
Katılım
Tem 11, 2012
Mesajlar
1,404
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iğrenç birşey. zorunlu olarak sahip olunması gerek birşey için bu muazzam bir soygunculuk.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Fiat Lineo örneğini kasıtlı olarak verdim. Fiat'ın linea modele lüks aracı sınıfına giriyor. O modeli vererek, lüks araç sınıfına giren otomobillerden bile daha pahalı akülü sandalye olduğuna vurgu yapmak istedim. Yani en uç örneği verdim diyelim.

Diğer örneklerde de aynı şeye değinmek istedim. Saatte 200 kilometre hıza dayanan bir teknolojiyle üretilmiş lastiğin fiyatı 100-150 TL, saatte 10-15 kilometreyle giden bir akülü sandalyenin "el kadar tekeri" 100 - 150 TL.

Neresinden bakılırsa bakılsın, bunun akılla izahı mümkün değil.
 
M

mavibalina2012

Guest
Bunun gibi değilde benzer şeyleri 1-2 ay evvel yaşadım...Tedavim görmem gereken kuruluş benden fark olarak 400 lira fark ücreti istedi ancak yasal dayanakları olmadığı gibi mantıklı izahatları da yok...Aynı hizmeti sunan birkaç yeri aradım kesinlikle fark ücreti yok ve üstelik bu hizmet biriminden ağırlıklı olarak engelliler faydalanıyor...Yönetmeliğe baktım zaten kurumlar bu ödemeyi kendilerine yapıyor onların ki hava, civa parası...Tekrar döndüm fark ücreti almamanız gerekiyor üstelik bizler engelliyiz siz daha fazla bizlere hitap ediyorsunuz çoğu arkadaşımızın bu ücreti ödemeye gücü bile yokken bu durum nereden kaynaklanıyor dedim kem küm ettiler biz özel bir kuruluşuz isteme hakkımız var diye o zaman ben gelmiyorum dedim telefonu kapattım 1-2 saat sonra onlar beni aradılar, yönetim kuruluyla görüşmüşlerde fark almayacaklarmış benden iş işten geçti benim için dedim...Gerçekten de diğer bir tarafın iş ahlakı daha dürüstse onu desteklemek daha anlamlı değilmi? Ülkemizde kanunlar, yönetmelikler var ama ne yazık ki, denetim yetkileri yok herkes kafasına göre tutturmuş gidiyor...
 

murat tarsuslu

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2011
Mesajlar
363
Tepkime Puanı
13
Puanları
18
eşimin sgms marka (konya firması) sandalyesinin küçük lastikleri yıprandı (300-4) sgmsyi aradım; küçücük lastiğin çiftine 150 tl istediler. ama, dedim, otomobil lastiği fiyatı bu!!! başladı lastiği övmeye. sizde allah korkusu kalmamış deyip kapattım. aynı lastikleri istanbuldan 50 tlye bulduk. internetten bulabilirsiniz. altay motor.. ürün yelpazesi geniş..
 

Tülayca

Üye
Üye
Katılım
Eyl 20, 2011
Mesajlar
133
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Aslında yapılmak istenen/yapılan şey belli. Sizinde belirtiğiniz gibi medikalciler üretim yaptıkları şeylerin "zorunlu" ihtiyaç malzemesi olduğunu biliyor. O nedenlede fiyatları tavanlarda. Mesela paranız varsa gidip 40-50 bin tl lik otomobil alırsınız. Yoksa almazsınız. Ama yürüyemiyorsanız "ben akülü sandalye" almam, duymuyorsanız, "ben işitme cihazı almam" ampute iseniz, "ben protez bacak kullanmam" diyemezsiniz. Fiyatı ne olursa olsun paranız olsun olmasın şartları zorlayıp almak zorundasnız.

Devlet bu duruma müdahele edebilir mi? Ederse nasıl eder?

Bir akülü sandalye, bir protez bacak vs medikal ürünleri üretmek çok yüksek teknoloji gerektirecek şeyler değil. 2-3 mühendis 30-40 işciyle açarsın bir fabrika başlarsın üretime. Seri üretim olduğundan ardı gelir. Hem 30-40 kişiyi istihdam etmiş olursun, hemde bu aymazlığın önüne geçersin. Olay bu kadar basit.
 

star trek

Üye
Üye
Katılım
Eki 2, 2012
Mesajlar
60
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bir akülü sandalye, bir protez bacak vs medikal ürünleri üretmek çok yüksek teknoloji gerektirecek şeyler değil. 2-3 mühendis 30-40 işciyle açarsın bir fabrika başlarsın üretime. Seri üretim olduğundan ardı gelir. Hem 30-40 kişiyi istihdam etmiş olursun, hemde bu aymazlığın önüne geçersin. Olay bu kadar basit.

O kadar basit değil malesef.
1 e üretseler gene bize 10 a satarlar.

Asıl çözüm; bunları zorunlu receteli kullanılan ilaç statüsüne sokacak yasa lazım.
Problemin çözümü budur.

Nasıl bir tansiyon ilacınızı devamlı kullandığınız için gidiyorsunuz raporunuzla para vermeden alıyorsunuz.
Yapay olmazsa olmaz ürünleride bu statüde almamız gerekir.

Gerisi devleti ilgilendirir. İster malı 1 e alır. İster 10 a alır.

Türkiyede ürün üretmek daha pahalıdır.
Amerika bile baş edemiyor. Çin gibi ucuz üretim olan ülkelerle.
Türkiye gibi 1 liralık malı 5 e üreten ülke nasıl ucuza üretecek?

Mesele üretmek değil.
Türkiyede bi ara gaz lı arabalar ekonomikti. Sonra ne oldu. Ucuz olsa bile zorunlu tüketime devlet güzel güzel müdahale ediyor. :)

Çözümü sundum. Başka çözümü yok.
 

marcus_oredius

Üye
Üye
Katılım
Tem 11, 2012
Mesajlar
1,404
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
esasında katılıyorum. benim anlamadığım şey şu star trek.

devlet tamam bu tür aracları üretemiyor veya üretse bile pahalıya mal oluyor. madem bu zorunlu bir gereç o zaman yurt dışından gelse bile gümrük vergisi, ötv, kdv gibi vergileri bu araclardan alınmasın veya cüzzi bir miktarda alınsın.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
@star trek, zaten olması gerekenin "medikal ürünlerin devlet tarafından bedelsiz karşılanması" olduğunu belirttim. Fakat bu yapılmadığı gibi "serbest piyasa ekonomosi" deyip fahiş fiyata satılan medikal ürünlerede müdahele edilmiyor. Özelleştirme ve serbest piyasa ekonomisine tam anlamıyla karşı olmasamda, özelleştirme ve serbest piyasa ekonomosi uygulanan ülkelerde "sosyal politika" gereği bazı ürünlerin fiyatlarına müdahele edilebildiğini örneklerle gösterdim ve bunun neden medikal ürünlerde yapılmadığını/yapılması gerektiğini vurgulamak istedim. Devlet ister kendi üretsin, ister başkalarına üretsin. Beni daha doğrusu bizi ilgilendiren bu duruma bir şekilde müdahele etmesi.
Şu anki durumda arenada arslanların önüne atılmış tutsaklar gibiyiz.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba Arkadaşlar,

Sevgili Yöneticimizin '' Medikal üretim yapan kesim insanların sağlık ve bedensel yoksunluklarını gidermek için kesenin ağzını sonuna kadar açacaklarını çok iyi biliyor olabilirler. Fakat devletin engelli ve süreğin hastalığı olanları bu sektörün sömürüsüne bırakmamak gibi bir yükümlüğü vardır.'' sözleri aslında bu konunun burada tartışmaya açılmasının ana cümlesi.

Devlet ? Hangi devlet ? Hangi yükümlülük?

O devlet ki sosyal devlet anlayışına sahip olamamışsa bu anlayışın gerektirdiği yükümlülükleri nasıl karşılayacak ve o devlet ki engellilerin daha engellilik kimliklerini çıkarmalarına bile bu kadar engel koyarken ( engelli kimlik kartı çıkarabilmek için en az % 40 oranında sağlık kurulu raporu almak ve bunun sanıldığının aksine inanılmaz bir mücadelenin başlangıcı olduğunu bildiğimden ) hangi engellinin karşılanması zorunlu ve acil olan hangi medikal ürününü karşılamayı sağlayacak?
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Sağlıklı yaşamak her insanın en doğal hakkıdır. Bu hakkı yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak gördüğüm için sağlık bir bakıma insanlık hakkıdır. Bu sebeple sağlığını en üst seviyede koruyabilmek ve yaşamını sağlıklı olarak devam ettirebilmek adına gerekli tüm giderler, özellikle engellilerin bu amaçla ihtiyacı olan tüm medikal ürünler de devlet tarafından karşılanmalıdır. SGK ya ödenen primler bu amaçla değil midir? Devlete ödenen vergiler bu hizmetin karşılığını alabilmek adına değil midir ? Öyleyse devlet vatandaşına yapması gereken yükümlülükleri nasıl olur da yerine getirmekten bu denli uzak kalmayı başarır ? İşte ben bu noktada tıkanıyorum...

Devlet önce gelişmiş ülkelerde olduğu gibi engelli vatandaşına sahip çıkmalı ve onun daha fazla hayattan engellenmesine izin vermemelidir. Bu amaçla sağlığını güvence altına alabilmeyi başarmalı ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gereken ihtiyaçlarını , ilaçlarını, ameliyatlarını, protez, ortez vs gibi gereksinimi olan tüm medikal ürünlerini, işitme cihazlarını vs vs karşılayabilmelidir.

Önce devlet devletliğini yapmalıdır ki sonra engelli vatandaşından fayda bekleyebilsin.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst