Medyada engellilerle ilgili hangi konuların gündeme getirilmesi lazım?

sabriemin

Üye
Üye
Katılım
May 20, 2016
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
26
Engelliler İçin Bir Dakika sosyal sorumluluk projemiz için bu kez sorduğumuz soru "Medyada engellilerle ilgili hangi konuların gündeme getirilmesi lazım?"

Medya bu konu hakkında ne yapabilir? Basında neler yapılması gerek?

Mesela televizyon programlarında işitme engeli olan engelli vatandaşlarımız için işaret dili kullanımının fazlalaştırılması gerekiyor gibi.

Bu konu hakkında benimde düşüncelerim var ve video göndermek istiyorum diyorsan SCORP'ta "TV'de engelliler için neler yapılmalı?" headline'nına post çek ve gönder.


Üniversiteliye Sorduk ekibi olarak bir farkındalık projesine
başladık. Amacımız engellerin kaldırılmasına yardım etmek.
Biz farkındalık yaratmak istiyoruz.

Sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm bulmak istiyoruz. Bu proje için bir çok öğrenci ve öğretim görevlisi ile röportaj çekimleri yaptık. Bir çok yetkili ile görüştük.Ve toplantılara, çalıştaylara katıldık.

Bu proje sonunda en az bir sorunun çözülmesini
hedefledik.

Unutmayalım ki her birey bir engelli adayıdır.
Bu yüzden sende bir yerden başla ve bize veya bizim gibi
sosyal sorumluluk projelerine destek ol.

Bize bu projede yardım eden ve destek olan kişi,
internet sitesi ve kurumlara ayrı ayrı teşekkür ederiz

 

sabriemin

Üye
Üye
Katılım
May 20, 2016
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
26
Proje isim bakımında etkili olması için öyle konuldu. Amaç öğrencilerin veya vatandaşın onlar için zamanlarını ayırmaları.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selamlar,

Öncelikle bu kadar erken yaşta bu kadar duyarlı olduğunuz için sizleri tebrik etmek isterim. Üniversite öğrencisi olmak aslında tam anlamıyla hayatın her alanında aktif olarak rol almayı gerektirir bana göre özellikle sosyal sorumluluk projelerinde kendi üstüne düşen sorumluluğu gösterme cesaretinde bulunan her öğrenciyi bir kez daha tebrik ederim :)

Kolay değildir bu ülkede düzene karşı çıkmak! Kolay değildir alışılagelmişin dışında bir şeyler yapmaya çalışmak hele ki bu bir sosyal sorumluluk projesini üstlenmekse bunun için ayrı bir zekaya, zamana, vicdana sahip olmak gerekir. Herkes eğlence peşinde, oyun peşinde, hayatın en coşkulu bu döneminde engelliler adına farkındalık yaratabilmek için önce farkına varmak gerekir ki sizler zaten olayın yeterince farkındasınız bana göre :) geriye sadece engellisine karşı sağır bir toplumun bizleri işitebilmesi için çok ilginç bir projeyle medyada hayli ses getirmek kalıyor ki ben şahsım adına bu konuda sizlere elimden geldiğince destek olmaya çalışırım.

1 Dakika = 60 saniye eder ve medyada özellikle Tv de izleyicilerin ilgisini çekmek için hayli yeterli bir süre. Bu zaman kısıtlı gelebilir çoğuna göre ama en ideal sürenin kısa olması gerektiği ve 60 saniyenin çok etkin görsellerle doldurulacağı düşünülürse ilk 7 saniye sonrasında izleyicinin dikkatinin dağıldığı gerçeğine dayanarak geriye kalan 53 saniyenin bile dolu dolu olması kısa filmlerin gösterimdeki başarısı da dikkate alındığında çok ideal bir süre :eek:


Unutmayalım ki her birey bir engelli adayıdır.
Bu yüzden sende bir yerden başla ve bize veya bizim gibi sosyal sorumluluk projelerine destek ol.


Kullanılan bu iki cümlede hayli olumsuz özellikle her birey bir engelli adayıdır cümlesinde okunduğunda göze, duyulduğunda kulağa hoş gelmeyen bir serzeniş var ve çoğu insanda da antipatik bir duygu uyandırıyor. ( Her ne kadar doğruluk payı olsa dahi sanki içinde gizliden gizliye bir tehdit, bir beddua içerir gibi yada tam olarak ifade edemediğim hoş olmayan bir duygu hissettiriyor ki ben bu cümleyi yıllar önce ilk kez polis radyosunda duymuştum ve o zaman engelli olmadığım halde kanalı değiştirmiştim :( )

Güzel kardeşim bizler zaten her gün bir yerden değil hayatın içinden, kaldığımız yerden yeniden başlıyoruz ve zaten bu projelerin içinde olan bizleriz başkaları değil :)

Youtube da kısa bir araştırma yaparak çok ilginç ve hayli etkileyici kısa filmlere bakıldığında çoğunun aynı içeriği farklı ajitasyonlarla süsleyerek izleyiciye izlediğinde bıraktığı tepkiye baktığımda ne kadar kısa o kadar etkili ve ne kadar uzunsa o kadar uzaklaşıldığını farkettim. Belki bu izlenimim sizlere yardımcı olur.

Hangi konu derseniz ben özellikle yaşam hakkı derim. Bir zamanlar bir reklam vardı reklama konu olan ürünü hatırlayamadığım ama aklımda kalan sadece '' Haydi çık sokağa, sokakta hayat var! '' cümlesiydi. Engellilerin en büyük sorunu ne dendiğinde ilk sırada yaşama hakkını kullanabilmesidir. Evinden dışarıya özgürce, tek başına, destek almadan, herhangi birisinin ki bu kişinin en yakın akraba olması bile gerçeği değiştirmez kimsenin bedenine temas etmesine gerek kalmayacak şekilde temiz havaya, sokağa, caddeye kısacası hayatın içine çıkabilmesidir.

Mimari sorunlar halledildiğinde diğer sorunlarla başaçıkmak daha kolay olacaktır. Çünkü bizler ulaşamadığımız sağlık kuruluşundan sağlık yardımı alamayacağımız gibi ulaşamadığımız eğitim kurumundan eğitim, erişemediğimiz sosyal ortamlardan sosyalleşme imkanıda elde edemeyiz. Ayrıca sahip olduğumuz yada bizlere sunulan iş imkanlarından faydalanabilmek için bile öncelikle evlerimizden çıkmamız gerektiği için ben bir kere daha engellilerin en büyük sorununun ulaşım olduğuna inanıyorum.

Dışarı bir çıkabilsek dışarıda hayat var ve bizlerde yaşamın içinde olabiliriz ama öncelikle ;

'' Engel olmazsan, Engelli olmam'' yada '' Engel değilsen Engelli değilim'' diye düşünüyorum...
 

unuttum.29

Moderatör
Moderatör
Katılım
Eyl 8, 2012
Mesajlar
1,056
Tepkime Puanı
91
Puanları
48
Şimdi, hemen şuan düşünsem engellilerin aşağılandığı üç beş atasözü yazarım buraya.
Mesela edebiyat mezunlarına bunun nedeni ne olabilir diye sormak isterdim.
Veya felsefe mezunları ile hukuk okuyanlara, engelli birine sırf engelli diye, pozitif ayrımcılığı sorardım. Etik açıdan konuyu tartışmalarını isterdim.
Tarihçilere Hitler'in yaptığı engelli katliamlarının back raundunda ne var diye sorardım. Neden?
Veya da asansör kullanırken, araç park ederken onlara neden ayrıcalık tanımalıyız diye Polis Meslek Okulu öğrencilerine sormak isterdim.
Nedenini sorgulamadan yaptığımız her şey tehlikeli midir diye de size sorayım bari.

Bence bu yüzyılda İnsanlara, bizlere(engellilere?) gülümseyi öğretseniz bile bu, büyük bir başarı olacaktır.
(Sahte de olsa razıyım buna kendi adıma.)

Gülümsemeyle ilgili çok hoş bir videoyu da aşağı yapıştırıyorum.
Saygılar..
https://www.facebook.com/neuroformat/videos/1142125725879249/?pnref=story
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Bu videoyu Tv kanallarında her gün en az bir kere yayınlasalar olmaz mı? Yavaş yavaş hatta kaplumbağa hızında bile olsa belki zamanla insanların engellenenlere bakış açısı değişir ve bu ülke daha yaşanılır bir ülke olur ne dersiniz?
 

Maxsi Mellon

Üye
Üye
Katılım
Tem 28, 2017
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Küçük te olsa farkındalığı oluşturacak sağlık kamu spotları içeriği (engellilere göre binaların;evlerin ve yollarda ki engellilerin ulaşım sıkıntıları) gibi dizi ve filmlerde de olsa sağlığı vurgulatacak sözcükler...


iPad cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

AliCetin

Üye
Üye
Katılım
Kas 27, 2018
Mesajlar
9
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
52
mereba ben eskişehirden yazıyorum sgk benı magdur etti kontrol muayene adı altında yapilan maaş kesme operasyonu devam edıyor bunu medya olarak duyrulmasını ıstıyorum ben sırıkozıs hastasıyım osmangazı tıp fakultesı bana meslek hastaligı var dedı ve ankaraya gonderdı meslek hastalikları hastanesınde 5 gun yatıp benı saglik kuruluna koydular ve kurul bana 2/2 pp sısıkozıs ve solvent etlilenmesı tehsısı koydu 2013 ben de bu raporla 2014 de eskişehır devlet hastanesınde kurula gırdım kurul benı osmangazı unıversıyesıne sev yaptı ve bu hastane bana yuzde 40 gogus yuzde 8 boyun fıtıgı verıp ankaraya gonderdı maliye bunu onayladı ve emekli oldum bır bucuk yıl sonra sgk sıkayet var deyıp bana devlet hastanesınde kurula gırenler yenıden gırecek 1500 kısı yolsuzluk yapmiş guya benı yıne osmangazıye sev ettı bu defa aynı hastane sgk nın baskısıyla raporu 48 den 8 dusurdu ve masim kesıldı dava açtım ıkı yıl surdu iş mahkemesı benı ıkı ayrı devlet hastanesınden rapor aldırdı ve ıkı raporda 69 ve kazandım fakat sgk bunada ıtaraz edıp ıstınafa gonderdı istınaf davayı bozmuş sebeb çok komık yeterli deliller toplanmadan karar verılmş şimdı yenıden dava gorulcekmş dosya adli tıpa gıdecekmiş artık kaçyıl daha bekliyegiz bu ulkede yargı yok herkes kamu dıye haklıda olsan kazanamiyorsun tazıklar olsun sesımı duyurursanız sevınırım eskisehırden ali çetın
 

çetin7878

Üye
Üye
Katılım
Ara 11, 2018
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
mereba ben eskişehirden yazıyorum sgk benı magdur etti kontrol muayene adı altında yapilan maaş kesme operasyonu devam edıyor bunu medya olarak duyrulmasını ıstıyorum ben sırıkozıs hastasıyım osmangazı tıp fakultesı bana meslek hastaligı var dedı ve ankaraya gonderdı meslek hastalikları hastanesınde 5 gun yatıp benı saglik kuruluna koydular ve kurul bana 2/2 pp sısıkozıs ve solvent etlilenmesı tehsısı koydu 2013 ben de bu raporla 2014 de eskişehır devlet hastanesınde kurula gırdım kurul benı osmangazı unıversıyesıne sev yaptı ve bu hastane bana yuzde 40 gogus yuzde 8 boyun fıtıgı verıp ankaraya gonderdı maliye bunu onayladı ve emekli oldum bır bucuk yıl sonra sgk sıkayet var deyıp bana devlet hastanesınde kurula gırenler yenıden gırecek 1500 kısı yolsuzluk yapmiş guya benı yıne osmangazıye sev ettı bu defa aynı hastane sgk nın baskısıyla raporu 48 den 8 dusurdu ve masim kesıldı dava açtım ıkı yıl surdu iş mahkemesı benı ıkı ayrı devlet hastanesınden rapor aldırdı ve ıkı raporda 69 ve kazandım fakat sgk bunada ıtaraz edıp ıstınafa gonderdı istınaf davayı bozmuş sebeb çok komık yeterli deliller toplanmadan karar verılmş şimdı yenıden dava gorulcekmş dosya adli tıpa gıdecekmiş artık kaçyıl daha bekliyegiz bu ulkede yargı yok herkes kamu dıye haklıda olsan kazanamiyorsun tazıklar olsun sesımı duyurursanız sevınırım eskisehırden ali çetın
Ben 5 senedir hastanede calisiyorum engelli raporum var ve annemde kalp şekere ve tansiyon hastasi ben memleketimdeki hastanede calismaya devam etmek istiyorum bunun için ne yapmam lazim bana yardimci olurmusunuz bilginize arz ederim iyi gunler dilerim

SM-G610F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

çetin7878

Üye
Üye
Katılım
Ara 11, 2018
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
Bu videoyu Tv kanallarında her gün en az bir kere yayınlasalar olmaz mı? Yavaş yavaş hatta kaplumbağa hızında bile olsa belki zamanla insanların engellenenlere bakış açısı değişir ve bu ülke daha yaşanılır bir ülke olur ne dersiniz?
Ben 5 senedir hastanede calisiyorum engelli raporum var ve annemde kalp şekere ve tansiyon hastasi ben memleketimdeki hastanede calismaya devam etmek istiyorum bunun için ne yapmam lazim bana yardimci olurmusunuz bilginize arz ederim iyi gunler dilerim

SM-G610F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

Maxsi Mellon

Üye
Üye
Katılım
Tem 28, 2017
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Avrupa ve bizim ülkemizde ki engelli sorunlarına kıyaslama yapan programlar yani oradaki maaş alma durumu bakım ücreti ve dışar daki sosyal durumun engellilerin şehir hayatın daki zorlukları gibi sorunlara nasıl çözümler bulmuşlar gibi olabilir ilginize...


iPad cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst