Memurun Engelli Emekliliği?

Arkadaşlar ÖMSS sonucu ile TKHK - Devlet Hastanesine Memur olarak atanıp geçen hafta girişimi yapıp işbaşı yaptım. Daha önce bir yerde çalışmadım, ilk işim. Özürlü kadrosu ile yerleşen Memurun engelli emekliliği için bir işlem yaptırması gerekiyor mu? Yoksa hastane kendisi mi hallediyor?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler :)
 
1 Ekim 2008 Sonrası Sakat Statüsünde İşe Giren Memurun Emekliliği

5510/madde 28

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün.
Senin bir işlem yapmana gerek yok. Zaten özürlü statüsünde atanmışsın. Emeklilik süren dolunca SGK ya başvuruda bulunacan hepsi o.
 
Sonradan Engelli Olanların Emeklilik Şartları

Çalışmaya başladıktan sonra, kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, kurum sağlık kurulunca Çalışma gücündeki kayıp oranının;

Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5 bin 760,

Yüzde 40 ilâ 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6 bin 480 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklar.
burada kafama takılan bir şey var hatta iki şey, şimdi ben sonradan engelli memur olarak emeklilik başvurusunu elimdeki raporla yapmayıp kurumumun göndereceği hastaneden alacağım raporla mı yapacağım?
 
Elinizdeki raporu alırlarsa sorun yok ancak raporunuzdaki eksiklikleri görür ve kurumuna gönderirlerse; o zaman kurumun gönderdiği hastaneden alaacaksınız.
 
Tekrar rapor isteme konusunda 13 madde 4.bendinde ''Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez.'' hükmü yer almaktadır…

Yönetmelik hükümlerine göre süreklilik arz eden raporlarda mükerrerliği önlemek amacıyla sizden daha önce rapor alıp almadığınızı sorarlar sizin beyanınız veya yanlış beyanın tespiti halinde yeniden rapor düzenlemezler… Yani raporunuz var iken yok demek yanlış beyan içerdiğinden suçtur...Elinizdeki raporu vermeyin, raporun noter tasdikli sureti, nüfus cüzdanınızın aslı ve üç fotoğraf bir de kurumunuzdan aldığınız yazıyla defterdarlığa başvuracaksınız …Defterdarlık rapor oranınızı düşürürse rapora itiraz hakkınız var… “Hakem hastane” aracılığıyla raporunuz geçerlilik kazanır...

Ayrıca Kurumunuzun veya çalışılan diğer kurumların sizi hastaneye sevk etme gibi seçenekleri yoktur…İşyerinde sıkıntı yaşadığınızı belirtmiştiniz diğer yazınızda bu konuda çekingeniz olmasın yani raporunuz usulüne uygun olmasa bile kurumunuzun sizi hastaneye sevk etme yetkisi yok sadece İlgili Makama ibareli yazı vermeye yetkilidir…

Engellilere Yönelik Sağlık Kurulu Raporları için Devlet Hastaneleri ve Tam Teşekküllü Eğitim ve Araştırma Hastaneleri yetkilidir. Birde isterseniz Defterdarlığın sevk ettiği hastaneye gidebilirsiniz… Sağlıcakla ve esenlikle kalmanız temennilerimle…
 
Geri
Üst