Meningokok Menenjit Nedir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Meningokok menenjit membran omurilik ve beyin çevresindeki inflamasyon nedenleri bulaşıcı bakteriyel enfeksiyon türüdür. Bu baş ağrısı, ateş, bulantı gibi belirtiler bir dizi, ve cilt döküntüleri neden olabilir. Tedavi edilmezse, meningokok menenjit sıklıkla ölümcüldür. Doktorlar genelde ve intravenöz antibakteriyel ilaçlar yönetmek dikkatle hastanın sağlık şok ve kalıcı beyin hasarı gibi ciddi komplikasyonların önlenmesi için izleme enfeksiyonu tedavi. menenjit için acil bakım aramak çoğu kişi tam iyileşme yapabiliyorsunuz.

Bakteri meningokok menenjit sorumlu Neisseria meningitidis denir. Çoğu insanların ağızlarında, boğazımızda bulunan bir çok yaygın, genellikle iyi huylu bakteri ve sinüsler olduğunu. Nadiren, bireysel bakteriler ve mutasyona olacak kendiliğinden bağışıklık sisteminin işlemesine engel. Bakteri yayılması ve beyin ve omurilik, meninksler olarak bilinen membran boyunca çarpma, ve şişmiş olmak için doku neden olur. ya da zayıf-than-normal bağışıklık sistemleri gelişen kişiler, bebekler de dahil olmak üzere, 18 yaşın altındaki çocukların menenjit ihale en yüksek risk altında ve 65 yaşın üzerinde insanlar var.

meningokok menenjit ile enfekte bir kişi zayıf ve mide bulandırıcı hissetmek olasıdır. O da şiddetli baş ağrısı, yaşayabilirsiniz vücut ağrıları, kusma, uyku hali ve zorluk konsantre. Ayrıca, bazı insanlar ışık ve iştahsızlık duyarlılık geliştirmek. sonraki dönemlerde ise, bir kişinin nöbet, şok, koma, ya da çok yüksek kan basıncı yaşayabilirsiniz. Meningokok menenjit tedavisi hızlı ve doğru yönetilen değilse yaşamı tehdit olabilir.

Ne zaman ki bir birey, ya da meningokok menenjit var o genellikle hastaneye hemen kabul edilmektedir şüpheleniliyor. Doktorlar belirtileri izlemek ve bir tanı ulaşmak için omurilik sıvısı bir örnek ayıklayın. bakteri birkaç farklı türde menenjit yol açabilir olduğundan, uzmanlar için gerekli bazı laboratuvar testleri Neisseria meningitidis varlığını doğrulamak için yapmaktır. Hastalar genelde bir hafta boyunca enfeksiyon tedavisi için intravenöz antibiyotik akışkanların birkaç mermi alır.

Enfeksiyonlar tükürük ve diğer vücut sıvıları yoluyla yaymak ve insanların en sık sözleşme, paylaşım gümüş veya enfekte kişi tarafından hapşırdı olan öpüşme yoluyla bakteriler. Yakın arkadaş ve meningokok menenjit olan bir kişinin aile bireyleri sık sık tehlikeli bakterilerin yayılmasını önlemek için oral antibiyotikler verilmektedir. Aşılar dünyanın birçok yerinde olduğu menenjit salgını önlemeye yardımcı olabilir, var ama ne yazık ki, birkaç aşılar Meningokok tür karşı etkili kanıtlamıştır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ölümcül menenjitin sorumlusu o!

Türkiye'de görülen menenjitlerden neyin sorumlu olduğu belli oldu!



Ölüme ve kalıcı sakatlıklara yol açabilen meningokok virüsü, Türkiye'deki menenjit vakalarının yüzde 61'inden sorumlu tutuluyor. Hastalıktan, bebeklere 9 aylıktan itibaren uygulanabilen ve 4'lü konjuge meningokok aşısı ile korunmanın sağlanabileceği belirtiliyor.

Bir yaş altı bebeklerde sinsi seyrettiğinden tanıyı zorlaştıran, ateş, iştahsızlık, etrafla ilgisizlik, bazen aşırı uyarılma ile kendini gösteren hastalık, daha büyük çocuklarda ateş, baş ağrısı, ishal ve kusma şeklinde ortaya çıkıyor. Ense sertliği ise hastalığın en önemli belirtisi gösteriliyor.

Meningokoksemiye bağlı menenjit geliştiğinde bu belirtilere bir de vücutta siyah-morumsu noktacık şeklinde döküntü ekleniyor.

Uzmanlar, bacak ve kolda kalıcı sakatlık ve ani ölüme yol açabilen menenjitin bu türüne karşı çocukluk döneminde yapılacak aşılamanın önemine dikkat çekiyor. Türkiye'de şu an aşı takviminde menenjite yol açan Hemofilus influenza tip B ile pnömokok tipleri yer alıyor. Meningokok bakterisine karşı aşının, vatandaşlarca yaptırılması gerekiyor.

"TÜRKİYE'DEKİ MENENJİTLERDEN EN ÇOK MENİNGOKOK SORUMLU"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çocuk Hastalıkları ve Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, menenjitin beyin ve omuriliği çevreleyen zarlarda enfeksiyon gelişmesiyle kendini gösterdiğini, hastalığa neden olan faktörün yüzde 88'inin kandan geçtiğini söyledi.

Menenjite, meningokok, pnömokok, Hemofilus infulenze tip B isimli üç bakterinin neden olduğunu ifade eden Ceyhan, menenjitin yüzde 5-20 ölüm, yüzde 40 sakatlıkla sonuçlandığını belirtti. Ceyhan, bu virüsler içinde en tehlikeli olanın kana mikrop karışmasıyla ortaya çıkan meningokok bakterisinden kaynaklandığını ve meningokosemi isimli ağır seyreden ve ölüm oranını artıran hastalığa yol açtığını dile getirdi. Bu durumda ölüm riskinin yüzde 30'lara çıktığına dikkati çeken Ceyhan, virüsün solunum yoluyla bulaştığına ve yaş arttıkça taşıyıcılılığının yükseldiğine işaret etti.

"EN SIK JACILAR TAŞIYOR"

Menenjitten korunmak için aşı yapılması gerektiğinin altını çizen Ceyhan, "Hastalığa yol açan infulanza B aşısı Türkiye'de 2006, pnömomok ise 2009'dan itibaren Türkiye'nin ulusal aşı programına alındı" dedi.

Son yıllarda yapılan çalışmalara göre, Hemofilus infulanza tip B'nin en son geçen yıl 2 vakada tespit edildiğini ifade eden Ceyhan, pnömokoka bağlı menenjit vakalarının da azalma eğiliminde olduğunu söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de şu anda görülen menenjitler, meningokok virüsüne bağlı ortaya çıkıyor. Ülkemizdeki menenjit vakalarının yüzde 61'inden meningokok, yüzde 33'ünden pnömokok, yüzde 2'sinden infulenza-B ve kalanından da diğer vürüsler sorumlu. Muhtemelen önümüzdeki birkaç sene içinde menenjitlerin daha fazla oranının meningokoka bağlı olacağını göreceğiz" diye konuştu.

Ceyhan, hastalığın 5 yaş altındaki çocuklarda daha öldürücü olduğuna dikkati çekerek, menenjitin en sık küçük çocuklar ve askerlerde görüldüğünü vurguladı. Küçük çocuklara ise daha çok hacılardan bulaştığını söyleyen Ceyhan, "Hacılar, aşı ile korunuyor, ancak mevcut aşı mikrobun boğazda taşınması önlemiyor" dedi.

ABD VE AVRUPA'DA UYGULANIYOR

Menenjitte en tehlikeli olan meningokok virüsünün 5 ayrı tipi bulunduğunu, aşıların da ülkede en sık görülen tiplere göre belirlendiğini anlatan Ceyhan, şunları kaydetti:

"Meningokokal hastalığa karşı korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Ülkemizde W, B ve A tipleri mevcut. Tek tip C aşısına, ülkede görülmediği için ihtiyacımız yok.

Türkiye'de A, C, Y, W-135 4'lü konjuge meningokok aşısı ile korunmak mümkün. B tipi için ise henüz aşı geliştirme çalışmaları sürüyor. ABD'de 2005'te aşı takvimine alındı, yeni ruhsat alındığından Avrupa'ya da yeni girdi. Aşının, Türkiye'de rutin aşı takvimine girip girmeyeceği görüşülüyor. Ailelerin kendilerinin yaptırması gerekiyor."

Türkiye'deki en sık görülen bakteri tiplerine koruma sağlayan aşının taşıyıcılığı engellediğini ve tek uygulamanın yeterli olduğunu belirten Ceyhan, 9-23 aylık çocuklara en az üç ay arayla iki doz; 2-11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek doz yapılması gerektiğini söyledi. Ceyhan, aşının, kızamık, kabakulak, hepatit A ve su çiçeği gibi aşılarla yapılabileceğini ifade etti.

AA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst