Mesane büyültme ameliyatı olacakların bilmesi gerekenler!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Ameliyatın yapılışı;

Ameliyat öncesinde bağırsak temizliği yapılır. Bu temizlik esnasında lavmanlar ve antibiyotik kullanılacaktır. Genel anestezi kullanılır. Orta hattan başlayıp göbek üstü seviyeye kadar yapılan bir kesiyle karın içine ulaşılır. Mesane etraf dokulardan serbestlendikten sonra önden arkaya doğru kesilerek açılır. İleumdan (ince bağırsak) alınan 15-20 cm.lik bir parça kendi üstüne kesilip dikilerek bir kapşon haline getirilip açılmış olan mesaneye ağızlaştırılır. Eğer, ameliyat öncesi yapılmasına karar verilmişse ve cerrahi olarak uygunsa appendiks adlı organ idrarı geri kaçırmayacak bir teknikle bir ucu mesaneye bir ucu cilde ağızlaştırılarak kateterize edilebilir bir ağız oluşturulur. Ameliyat sonunda hastanın dış idrar yolundan ve cilde ağızlaştırılan appendiks kısmından sondalar ve ameliyat bölgesinde biriken vücut sıvılarını tahliye etmek amaçlı bir dren kateteri yerleştirilir.

Anestezi;

Diğer ameliyatlarda olduğu gibi ameliyat sırasında anestezi uygulamasının bazı riskleri vardır. Anestezinin riskleri hakkında doktorunuzla konuşunuz.

Her hangi bir ameliyatın riskleri;

a-Akciğerlerin küçük bölgeleri kapanabilir, bu da akciğer enfeksiyonu riskini artırabilir. Antibiyotik tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir.

b-Bacaklardaki pıhtılaşmalar (derin ven trombozu) ağrı ve şişmeye neden olabilir. Nadiren bu pıhtıları bir kısmı yerinden kopup akciğere gider ve ölümcül olabilir.

c-Kalbin yükünün artması nedeniyle kalp krizi gelişebilir.

d-İşlem nedeniyle ölüm olabilir.

Mesane büyültme ameliyatının riskleri;

Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Bu komplikasyonlar % 3 ile % 30arasında değişen oranlarda gözükmektedir.

Ameliyattaki riskler;

1-Kan trasfüzyonuna neden olabilecek kanama oluşabilir.

2-Ameliyat esnasında ince veya kalın barsak travması olabilir.

3-Ameliyat sonrası dönemde uzun süren idrar drenajı olabilir.

4-Ameliyat sonrası erken dönemde barsak hareketleri geç geri dönebilir veya tıkanıklık olabilir.

5-Ameliyat sonrası dönemde barsak anastomozu hattından kaçak olabilir.

6-Ameliyat sonrası uzun dönemde idrar kaçırma (dış idrar yolundan veya cilde ağızlaştırılan kısımdan) olabilir.

7-Ameliyat sonrası uzun dönemde mesanede taş oluşabilir ve bunun için ek girişimlere ihtiyaç duyulabilir.

8-Mesane büyültme ameliyatı olanlarada ilerde bağırsak kanserine (kolon kanserine) yakalanma riski yüksektir. Bu nedenle bu ameliyat Amerikada daha seyrek yapılmaktadır. 100 hastanın 5 ine uygulanmaktadır. Bunu da azaltmak için çalışmalar yapmaktadırlar.

9.Mesanede taş oluşumu muhtemeldir. Kızılcık suyu içilmesi taş oluşumunu önleyebilir.

İdrar kesesi yüksek basınçta idrar depoladığı için idrar kaçırma mevcuttur ve böbrekler bu basınçtan etkilenme riskiyle karşı karşıyadır.

Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir?

Sosyal yaşantısını engelleyecek şekilde idrar kaçırma ve ileri dönemde böbrek yetmezliği gelişebilir.

Nasıl bir tedavi/girişim uygulanacak?

Açık cerrahiyle idrar kesesi ve ince bağırsakları ilgilendiren bir ameliyat yapılacaktır. Seçilecek bağırsak kısmı hastanın ameliyat öncesi ve esnasındaki özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bazı alternatif tedavi yöntemleri olmakla beraber etkinliği augmentasyon (mesane büyültme) ameliyatı kadar başarılı değildir.

Alternatif yöntemler;

Otoaugmentasyon;

Mesanenin kas tabakasının, iç mukoza tabakası korunarak kesilmesiyle mesanede büyük bir cep oluşturularak kapasite artışını ve basınç düşüşünü sağlayan bir ameliyattır. Ancak, bu ameliyat için mesanenin kabul edilebilir bir kapasitesi olması gereklidir. Bu ameliyatta bağırsak kullanılmaz.


Ortaya çıkabilecek yan etkiler;

Sık görülebilen yan etkiler;

İdrar drenajı, barsak aktivitesinin geç geri dönüşü.

Nadir görülebilen yan etkiler;

İdrar kaçırma, taş oluşumu.

Çok nadir görülebilen yan etkiler;

Bağırsak tıkanıklığı, büyütülen mesanenin tekrar küçülmesi.

Girişimin şekli tarif edilmiştir. Bu ameliyat uzun ve komplike bir ameliyat olduğu için işlem öncesi uzun bir hazırlık dönemi gereklidir. Hastanın ve hasta yakınının tam olarak bilgilendirilmesi esastır. Geri dönüşümsüz olduğu ve kişinin genellikle ömür boyu kendikendine sonda takması gerektiği bilinmelidir. Ameliyatın yapılış şekli yukarıda tariflenmiştir. Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar mevcut olup bunlar yukarıda belirtilmiştir. Başarıdan kasıt, mesane kapasitesinin artırılması ve basıncının düşürülerek böbrekler üstündeki baskının azaltılması ve bunun yanında idrar kontrolünün sağlanmasıdır. Bu amaçlara genel olarak %80-90 oranlarda varılabilmektedir. % 10-20 oranlarında da değişen şiddette ve önemde komplikasyonlar oluşabilmektedir. Böbrek fonksiyonlarının takibi ve bahsedilen olası komplikasyonlar nedeniyle uzun süre düzenli olarak kontrole gelmeniz gerekmektedir.

Ameliyattan önce hastanın dikkat etmesi gereken hususlar;

Size verilen tarihte yatışa gelmelisiniz. Hastaneye kabul edildikten sonra barsak temizliği veantibiyotik kullanımınız doktorunuz tarafından ayarlanacaktır.


Ameliyattan sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar;

Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde sondalarınız vedrenleriniz çekilecek, sorunsuz bir şekilde temiz aralıklı kateterizasyon yaptığınızdan emin olunduktan sonra hastaneden çıkışınız yapılacaktır. Kontrol süreleriniz doktorunuz tarafından size bildirilecektir.

Hasta yakını olarak edinilmiş tecrübe;

Ameliyat öncesinde doktor tarafından hasta yakınına sonda işlemi için bir öneri sunulur.

Özü şudur;

Bundan sonra hastanın daha kolay bir şekilde tak yapabilmesi için göbeğe yakın bir noktadan ikinci bir idrar tahliye yolu açılmasıdır. Doktorlar bu şekilde tak işleminin daha kolay olacağı kanaatindedir ve ısrarla tavsiye etmekteler. Fakat bu ikinci idrar tahliye yolunun açılması (tabir caizze karnından işemek) kızımda ilerleyen dönemlerde psikolojik bir problem yaratmasından korktuğumuz için ve annesinin de bunu istememesinden dolayı bu öneriyi geri çevirdik ve karnına delik açtırmadık. Doktorumuza gerekirse ilerde büyüyünce kendisi yaptırır dedik. Biz, Gamze büyüyene kadar sondasının normal yoldan yapılmasını uygun gördük dedik. Doktorumuz da bu ürolojinin en büyük ameliyatıdır, kolay bir şey değil. Şimdi yaptırmanızda fayda var demesine rağmen kararımızdan dönmedik. Ameliyat sonrası bir dönem 2-3 günde bir mesanesini yıkama ihtiyacı duyuluyor. Mesaneye barsak parçası eklendiği için bu parçanın sümüksü bir akıntısı oluyor. Küçük çocuklarda sonda çok ince olduğu için bu sümüksü sıvı tak işlemi sırasında sondayı tıkatıyor ve mesanenin boşalmasını engelliyor. Bu durumda doktorunuzun yazacağı bir sıvıyı sonda ve enjektör kullanarak mesaneye basıyoruz. Daha sonra yine aynı enjektör ve sonda ile mesaneye dolan sıvıyı çekiyoruz. Bu çekme işlemi neticesinde mesanede biriken sümüksü sıvı boşalmakta ve bir zaman daha tak işlemi sonda tıkanmadan yapılabilmekte. Zaman geçtikçe barsak parçasının oluşturduğu bu sümüksü sıvı azalmakta ve 1 yıl kadar sonra kesilmektedir. Ayrıca bu ameliyat sonrasında Gamze'nin çok daha seyrek aralıklarla idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığını gözlemledik.



spinabifidaturkey
 
F

Fırtına

Guest
İdrar Yolu Genişletmesinde Yeni Yöntem.!

8470.jpg



Antalya'da iğne deliği cerrahisi yöntemiyle yapılan ameliyat ile idrar yolu genişletilen 18 yaşındaki Kübra Karahan'ın sağlığına kavuştuğu bildirildi.

Memorial Antalya Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 18 yaşındaki Kübra Karahan'ın ameliyat bölgesinde açılan 3 milimetrelik kesiler ile ''iğne deliği cerrahisi'' uygulanarak, idrar yolu genişletildi.

Açıklamada, ameliyatı gerçekleştiren ürolog Prof. Dr. Tibet Erdoğru'nun görüşlerine de yer verilerek, söz konusu yöntemin Türkiye'de ilk kez uygulandığı bildirildi.

Geçmiş yıllarda bu tür operasyonların açık ameliyat yöntemiyle yapıldığını, son yıllarda ise kapalı yöntem ya da anahtar deliği cerrahisi olarak nitelendirilen laparoskopik yöntemlerin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Erdoğru, ''Ancak biz dünyada iğne deliği cerrahisi (needloskopi) olarak bilinen çok yeni bir tekniği uyguladık. Sadece 3 milimetrelik kesi ile dikişsiz dahi yapılabilen bu ameliyatla, genç hastamızda hem sağlık, hem de kozmetik açıdan son derece başarılı bir sonuç aldık'' dedi.

Prof. Dr. Erdoğru, bazı hastalıklarda, özellikle genç kız ve çocuklara bu cerrahi yöntemini uygulamanın daha avantajlı olduğuna dikkati çekti.

Yöntemin, böbrek kisti, basit böbrek tıkanıklıkları, idrar yolunun mesaneye açıldığı yerde darlık olduğu durumlarda nazik ameliyatlar yapmaya olanak sağladığına dikkati çeken Erdoğru, ''Özellikle genç bayanlar için oldukça memnun edici sonuçlar alınmasını sağlıyor. Dikiş bile atmaya gerek olmayan bu yöntemle ameliyat izi kalmıyor. Çocuk ve bebeklerde de avantajlı olabiliyor'' diye konuştu.

Henüz ilkokul çağındayken şiddetli ağrı ve yanma şikayetleriyle acil servise gittiklerini belirten Kübra Karahan ise doktorlardan asıl sorunun idrar yolundaki darlıktan kaynaklandığını öğrendiklerini söyledi. Karahan, bandajlar ilk açıldığında bedeninde ameliyat izi göremeyince çok şaşırdığını ifade etti.


trt
 
Tekerlekli Sandalye
Üst