Meslek Hastalığı Hakkında Genel Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Meslek hastalığını çalışılan yerin şartlarından dolayı geçici veya kalıcı olarak sağlığın bozulması olarakta özetleyebiliriz. Bu durum ruhsal yada bedensel olabbilmektedir. Ayrıca bu durum karşısında bir takım haklarınızdan yararlanmak istiyorsanız takip etmeniz gereken yolları bilmekte önemlidir. Meslek hastalığı tesbiti yapılmış fakat kuruma bildirilmemesi durumunda para cezası uygulanmaktadır.

İşverenler için iş kazası ve meslek hastalığı için E-Bildirim sistemide uygulanmaktadır.

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu

Meslek hastalığı oluşması sonucu yapılması gerekenlerin ve tesbitinin nasıl olacağı konusunda vereceğimiz bu genel bilgiler umarızki gerek kalmasın fakat gereği durumundada yol gösterici olsun.


Meslek hastalığının geç bildirilmesi, tesbit işleminin nasıl ve kimler tarafından yapıldığı,meslek hastalığı rapora nasıl itiraz edilmesi gibi bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

1- Meslek hastalığını kim tespit eder?

Meslek hastalığı Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilir.

2- Meslek hastalığı raporlarına itiraz nasıl yapılır?

İş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili her türlü işlemlere de kazanın vuku bulduğu işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili ünitesine itiraza ilişkin beyanlarını açıkça içeren bir dilekçe ile yapılması gerekir.

3- Meslek hastalığının geç bildirilmesi halinde ne gibi yaptırımları vardır?

Meslek hastalığını Kuruma bildirilmesi yükümlülüğü yerine getirmeyen veya yazılı olarak bildirilen hususları kasten eksik yada yanlış bildiren işverene veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıya, Kurumca bu durum için yapılmış bulunan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri rücû edilir.

4- Sigortalının işten ayrıldıktan sonra meydana gelen meslek hastalığı ile ilgili olarak kanunla sağlanan haklardan yararlanabilmesi için hangi şartlar aranmaktadır?

Sigortalının eski işinden fiilen ayrılmasıyla hastalığın meydana çıkması arasında bu hastalık için kurum tarafından yönetmelikte belirtilen süreler daha uzun bir zamanın geçmemiş olması şarttır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst