Metin Şentürk'ten Engellilere, 'Hayatı Zorlayın' Tavsiyesi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Dünya Engelliler Vakfı Başkanlığı Görevini de Yürüten Sanatçı Metin Şentürk, Engellilere 'Hayatı Zorlayın' Tavsiyesinde Bulundu

Dünya Engelliler Vakfı Başkanlığı görevini de yürüten Sanatçı Metin Şentürk, engellilere 'hayatı zorlayın' tavsiyesinde bulundu. Dünya Engelliler Vakfı, İş Kur İl Müdürlüğü ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 'Kalıcı İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim Projesi' kapsamında, çeşitli branşlarda mesleki eğitimlerini tamamlayan 63 engelli için İzmit Halk Eğitim Merkezi'nde sertifika töreni düzenlendi.

Metin Şentürk, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, mesleki eğitim kurslarının çok yararlı olduğunu belirterek, bu konuda yapılacak daha çok şey olduğunu söyledi. Dünya Engelliler Vakfı olarak örnek projeler ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Şentürk, meslek edindirme konusunda herkesin engellilere önemli katkılarda bulunması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de 2002'den beri engellilik alanında devrim niteliğinde değişimler olduğunu vurgulayan Şentürk, 'Engelliler konusunda yasalar çıkarılabilir ama bu konularda insanların yüreğini koyması gerekir. Biz engelliler hayatı zorlamalıyız. Biz Varsak her şey var, biz yoksak her şey yok. Kendinize güvenin ve çalışın. Etrafınızdaki insanlara ulaşın ve meslek edindirme kurslarına katılın. Hayatla savaşın ve kazanmak için çalışın. Bunun içinde eğitim şart' diye konuştu.

- 'HER YIL 4 BİN ENGELLİYİ EĞİTİME TABİ TUTUYORUZ'-

Kocaeli Valisi Ercan Topaca da toplumdaki herkesin eşit olduğunu ve engellilerin sorunları konusunda herkesin duyarlı davranması gerektiğini söyledi.

Engellilerin de hayata sımsıkı bağlanmaları gerektiğini ifade eden Topaca, şöyle devam etti:

'Kanunlarda da olumlu anlamda pozitif ayrımcılık düzenlemeleri var. Bizler onlara, 'sen otur biz sana bakarız' dememeliyiz. Onlara 'gelin hayatı beraber paylaşalım' demeliyiz. Onların da hayatı dolu dolu yaşamaları için fırsat vermeliyiz. Bizim toplumumuzda ve kültürümüzde engellilere yaklaşım çok farklıdır. Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti döneminde, her zaman engellilerin topluma kazandırılması için tedbirler alınmıştır. Gelişen ülkemizde de bu vatandaşlarımızı hak sahibi yapacağız. Günümüzde engelli vatandaşların istihdamı konusunda düzenlemeler getirildi. İlimizde her yıl 4 bin engelliyi eğitime tabi tutuyoruz. Onların toplumla birlikte hayata tutunmalarını sağlamak istiyoruz. Engelleri aşma konusunda azimli ve kararlı olmazsak hiçbir şeyi değiştiremeyiz.'

- 'HAYAT FELSEFEMDE 'YAPAMAM' SÖZÜNE YER YOK'-

Bilgisayar Destekli Çizim Kursunu başarıyla tamamlayan bedensel engelli Bilal Eser ise hayat felsefesinde 'yapamam' kelimesinin olmadığını ifade ederek, hayatla hep mücadele ettiğini bildirdi. Gerektiğinde annesinin sırtında okula gittiğini belirten Eser, mücadeleyi kendisine ilke edindiğini ve kurs döneminde çok çalıştığını kaydetti.

Konuşmaların ardından temizlik elemanı yetiştirme, yönetici asistanlığı, bilgisayar işletmenliği ve bilgisayar destekli çizim kurslarını başarıyla tamamlayan 63 engelli kursiyere sertifikaları verildi. Kursiyerlerden 26'sının ise çeşitli firmalarda istihdam edildiği öğrenildi. (KY-FTH-EAY) - KOCAELİ

(Anadolu Ajansı)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Metin Şentürk, AB kültür ve sanat elçimiz oldu

Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Gönüllü Elçisi olmayı kabul eden görme engelli sanatçı Metin Şentürk’e törenle rozet taktı. Bağış, Şentürk’ün AB ülkelerinde Türkiye’nin tanıtımı ve oralardaki engellilerin hayatını kolaylaştıran düzenlemelerin yurdumuza gelmesi için teşvik edici rol oynadığını vurguladı. Şentürk de, “İnşallah bir fasıl da ben açacağım” dedi.

DEVLET Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği İstanbul Ofisi’nde düzenlenen törenle ‘Avrupa Birliği Gönüllü Elçisi’ olmayı kabul eden sanatçı Metin Şentürk’e rozet taktı. Görme engelli Şentürk, basın mensuplarının genel seçimlerde milletvekili aday adayı olup olmayacağı yönündeki sorusuna, “Ben böyle bir göreve layık görülürsem mutlaka çok sıcak bakarım.

Ama şu an bir şey yok” diye cevap verdi. Toplantı sonunda tekrar söz alan Şentürk, “AB sürecinde inşallah bir fasıl da ben açacağım. Udu alacağız, gideceğiz, başlayacağız fasıla bakalım ne olacak” dedi.

25 yıldır mücadeleci

Metin Şentürk’ün Türkiye’deki milyonlarca engelli için çok önemli bir rol modeli olduğunu belirten Egemen Bağış da şöyle konuştu: “Kendisi engellerin aslında engel olamayacağını ispat etmek için 25 yıldır bir mücadele ortaya koyuyor. Türkiye’de bazı şeylerin yapılabileceğini ispat etti.

Bunu sadece Türkiye’de ispat etmekle kalmadı dünyada da ispat etti. Bir AB üyesi olan İngiltere’de kırılan bir rekoru Türkiye’de kırdı. Şentürk, dünyanın dört bir yanındaki farklı sivil toplum kuruluşlarıyla ve engelli kuruluşlarıyla temas kurdu. Onların Türkiye ile ilgili sorunlara eğilmesini ve Türkiye ile ilgili gerçek bilgilere kavuşmasını sağladı.

AB üyesi ülkelerde ülkemizin tanıtımı ve oralarda engelli insanların hayatını kolaylaştıran düzenlemelerin Türkiye’ye gelmesi için çok teşvik edici rol oynadı. Kendisinden, AB sürecimizde Avrupa’nın farklı kamuoylarına, bizim ulaşmakta sorun yaşadığımız kamuoylarına onun ve onun arkadaşlarının ulaşabileceği düşüncesiyle Avrupa Birliği kültür ve sanat alanında fahri elçimiz olmasını rica ettim. O da kabul etti. Daha önce Sertab Erener, Demir Demirkan ve Ferhat Göçer bu teklifimizi kabul etmişti.”

Sabrımızı denemesinler

Bağış, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu arasında Erzurum’da yaşanan ‘AB diyaloğu’ ile ilgili soru üzerine de şunları söyledi: “Karşıyaka Basketbol Takımımızın bir sportif müsabaka için gittiği Rum Yönetimi’nde 5 basketbolcumuzun üzerine binlerce Kıbrıslı Rum’un yürümesi, çakmaklar, sis bombaları atılması, onları kovalamaları, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin değil devlet, kabile anlayışına bile daha ulaşamadığını göstermiştir. Onlara şu telkinde bulunmak istiyorum. Türkiye’nin sabrını denemesinler. Türkiye’nin AB süreci, Güney Kıbrıs için en ucuz ve en sağlam güvenlik poliçesidir.”

Udu alıp bir fasıl da ben açacağım

BAŞMÜZAKERECİ Egemen Bağış’ın törenle rozetini taktığı sanatçı Metin Şentürk çok mutlu olduğunu belirtti. Şentürk, “AB sürecinde inşallah bir fasıl da ben açacağım. Udu alacağız, gideceğiz, başlayacağız fasıla bakalım ne olacak” dedi.

Hürriyet
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Uyuyan vicdanları uyandırmak lazım

5007.jpg


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 'Fahri AB Elçisi' rozeti taktığı ünlü şarkıcı Metin Şentürk, "Uyuyan vicdanları uyandırmamız lazım" dedi ve hedefini açıkladı: "Adalet, sevgi ve kardeşlik için dünyaya doğru yola çıktık"

Esprili kişiliği ve geçtiğimiz nisan ayında kırdığı 'Dünya Engelliler Hız Rekoru' ile adından söz ettiren Metin Şentürk, şimdi de 'Fahri Avrupa Birliği Elçisi' unvanını aldı. Bu unvandan gurur duyduğunu belirterek, "Sorumluluklarımız daha da arttı. Şimdi de hizmet rekoru kıracağım" dedi.

HİZMETE HAZIRIM
'Fahri AB Elçisi' rozeti geçtiğimiz günlerde Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından takılan Metin Şentürk, yeni hedeflerini anlattı...
Uzun yıllardır engelliler adına çalışmalar yapıyorum. Son olarak geçtiğimiz Nisan ayında Ferrari kullanarak, 292 kilometre hıza çıktım ve 'Dünya Görme Engelliler Sürat Rekoru'nu kırdım. Bu unvanla ülkemizin tanıtımına katkıda bulunduğum gibi engellilerin azmini, hırsını ve neler yapabileceklerini göstermek istedim.

VAKFIMIZI KURDUK
Devlet Bakanımız Egemen Bağış da bu mücadelemize ortak oldu ve bana bu unvanı layık gördü. Bu onurlu göreve layık görüldüğüm için çok mutluyum. Bu unvan artık sorumluluğumuzu daha da arttırdı. Ülkemize her zaman en iyi şekilde hizmet etmeye her zaman hazırım.
Engellilerin engellerinin kaldırılması konusunda çok şey yaptım ve bu konuda mütevazı olmak istemiyorum. Mart ayında Necdet Öztürk, eşim Fulya Şentürk ve Mustafa İlbak ile birlikte Dünya Engelliler Vakfı'nı (DEV) kurduk.
Fikret İnan, Bilgin Özkaynak, Ercan Saatçi ve Birol Güven gibi isimlerin de yer aldığı çok güçlü bir yönetim kuruluyla yola çıktık. Başkanı olduğum bu vakıfla çok önemli projeler için girişimlerde bulunduk. DEV, bir düşünce ve proje kuruluşudur. Para toplayıp dağıtan bir yapımız yok.

DESTEK VAR
Dünya Engelliler Vakfı'nın en önemli ve asıl projesi olan Dünya Engelliler Birliği'ni de (DEB) kuruyoruz. Bu DEV'in attığı dev bir adım...
44 ülkeye çağrımızı yaptık ve onlardan olumlu dönüşler aldık. Başbakanlık'tan Diyanet'e kadar pek çok yerden destek görüyoruz.
Başbakan beni Eylül'de New York'a gönderdi ve orada BM Engelliler Sözleşmesi'ne taraf olan ülkeler toplantısına katıldım. Bu ülkelere bu projeyi götürürken de BM ile görüşmemizi aktardım.

BAŞKENTİ İSTANBUL
Dünyada 600 milyon engelli var. Bu sayı aileleriyle birlikte yaklaşık 1.5 milyara ulaşıyor. Biz bu insanları bu gücün ortağı olmaya davet ediyoruz. Adalet sevgi ve kardeşlik için dünyaya doğru yola çıktık.
Birlik olarak 7-8 önemli proje belirledik. Engelsiz tatil köyü, omurilik hastanesi, engelsiz şehir planlaması gibi projelerimize 4-6 Mart tarihleri arasında yapacağımız çalıştay ile start vereceğiz. DEB, Türkiye'yi rol model haline getirecek ve bu işin başkenti İstanbul olacak...


sabah
 
Tekerlekli Sandalye
Üst