Mide ağrısı ve karında şişliğin nedenleri?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mide ağrısı, hazımsızlık ve sonucunda karında meydana gelen şişlik dengesiz ve düzensiz beslenme sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Ayrıca mide ağrısı ve karında şişliğin bir sindirim sistemi hastalığının da işareti olabileceği unutulmamalıdır.

Hazımsızlığın belirtilerini şöyle sıralanabilir:
- Midede dolgunluk hissi,
- Midede ağrı ve yanma,
- Karında şişlik, geğirme ve gaz çıkarma,
- Kabızlık,
- Nadir durumlarda ishal.

Hazımsızlığın birinci sebebi, yiyeceklerin ağızda iyi çiğnenmemesidir. Bir münakaşa ve ruhi gerginlik sırasında yenen yemeklerde, bolca hava yutulmakta; yiyecekler acele ile iyice parçalanmadan yenmekte, en önemlisi sinir sisteminin dengesi bozulduğundan ifrazat bezleri yeterince çalışmamaktadır.

Bu gibi durumlarda ağzınıza aldığınız lokmayı iyice çiğnemeden yutmayınız. Hazımsızlığın bir diğer sebebi, bol yağlı ve nişastalı (hamur işi) yemeklerle beslenmedir. Bunlar hazmı zor yiyecekler olup, mide ve bağırsaklarda fazla beklemektedirler.

Kabızlığın sebebi de bunların bağırsaklarda fazla beklemesidir. “Barsak tembelliği” dediğimiz hastalığın ortaya çıkış sebebi de yine hazmı zor yiyeceklerle beslenmedir.

Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında aşağıdaki uyarıları dikkat alın:
- Yağlı ve unlu yemekleri tıka basa yemeyiniz.
- Sofranızda mutlaka sebze yemeği ve yeşillik bulundurunuz.
- Yemek sonunda mümkün mertebe unlu tatlılar yerine taze meyve yiyin.
- Salata ile yenen etli ve hamur işi yemeklerin hazmı daha kolay olduğundan, bilhassa akşam yemeklerinde salata bulundurunuz.

Organik hastalıklara bağlı hazımsızlık

- Yemeklerden hemen sonra veya bir saat içinde ortaya çıkan hazımsızlık belirtileri, safra kesesi yetmezliği, gastrit, mide ülseri ve kanseri gibi hastalıkların işareti olabilir.

- Yemeklerden birkaç saat sonra gelişen rahatsızlıklar on iki parmak bağırsağı ülserini ve pankreas yetmezliğini düşündürür.

- Geceleri ortaya çıkan hazım şikayetlerinde ve arka üstü yatıldığı zaman kendisini gösteren mide ağrılarında ise pankreas kanseri veya mide fıtığı şüphesini kuvvetlendirir.

- Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği (üremi), akciğer veremi ve her türlü kanser vakalarında da hazımsızlık şikayetleri görülebilir.

- Hazımsızlıktan şikayet eden kimse, beslenmesine dikkat ettiği halde rahatsızlıkları devam ediyor ise; mutlaka bir doktora muayene olmalı, gerekirse teşhis için film çektirmeli ve testler yaptırmalıdır.

Yemeklerden bir iki saat sonra midede ağrı, yanma, kazıntı ve basınç şeklinde kendisini belli eder. Ekşi geğirmeler, ağız ve boğazdan gelen gazlardan dolayı yanmalar, bazen de ekşi kusmalar fazla mide asidini işaret ederler.

Tedavi, mide asidini artıran yemeklerden uzak durmaya yöneliktir. Tuzlu, şekerli, baharatlı yemekler, et konserveleri, kızartmalar, çay, kahve, sigara ve alkol, çiğ soğan bunların başında gelmektedir.

Et, yumurta, taze peynir, süt gibi proteinli yiyeceklerle tuzsuz ve az yağlı yemekler perhiz için faydalı gıdalar cinsindendir.

- Muayene neticesinde hazımsızlığın sebebi yetersiz mide salgısından kaynaklandığı tespit edilirse, buna asitsiz dispepsi adı verilmektedir. Yemeklerden sonra bir-iki saat müddetle mide de ağırlık hissi duyulur. İshal ateş nöbetleri ve baş ağrısı görülebilir. Dışkı çok pis kokar.

Asitsiz dispepsi de iyi pişirilmek şartı ile her türlü et verilebilir. Yumurta, rafadan, tavada pişmiş veya çorba içinde yenebilir. Çorba yağsız ve bol tuzlu olmalıdır. Çay, kahve, baharat serbesttir. Ekmek, tercihen bayat ve kızarmış halde yenmelidir. Beden hareketleri, kısa yürüyüşler ve temiz hava da çok faydalıdır.
 

güz gülleri

Üye
Üye
Katılım
Ocak 14, 2013
Mesajlar
914
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yemekten sonra Mide ağrısı sebepleri

Yemekten-sonra-mide-agrisi-ve-nedenleri_1349678797.jpg


Mide ağrısı ve benzeri belirtilerin incelenmesi özellikle yaş arttıkça önem kazanır çünkü mide kanserinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Yemek yedikten sonra ağrı çekmenin altında yatan en olası neden ülserdir.

Ülser mide veya bağırsakların üst kısmında veya on iki parmak bağırsağında olabilir. Ağrının nedeni mide asidi veya ülseri azdıran yiyecekler olabilir.

Başka bir açıklaması da, ülser mideden on iki parmak bağırsağına uzanan çıkışı tıkıyorsa, bu durum yemek yedikten sonra dolgunluk hissi oluşmasına yol açabilir. Bu gibi tıkanmalara çoğu zaman yemek yedikten sonra ortaya çıkan mide bulantısı veya kusma eşlik eder.

Damar tıkanmasına dikkat edin:

Öğünlerden sonra karın bölgesinde ağrı çeken, bunun sonucunda da yemek yemekten korkar hale gelen hastalar için geçerli olabilecek başka bir olasılık da bağırsak bölgesine açılan kan damarlarının tıkanmasıdır.

Kalp damar tıkanıklığına benzeyen bu hastalıkta, öğünler esnasında bağırsak bölgesindeki kan ihtiyacı arttıkça, damarlar bu artan ihtiyacı karşılayamamakta, sonuç olarak anjine benzeyen bir ağrı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun kalp ve boyun gibi öbür damarlarında da tıkanıklık olan, kan basıncı ya da kolesterolü yüksek ve sigara içen hastalarda ortaya çıkması olasılığı en yüksektir.

Mide kanseri riski de söz konusu:

Son olarak, yemek yedikten sonra mide ağrısından şikayet edenlere koyulabilecek en üzücü teşhis mide kanseridir.

Mide kanseri eskisi kadar sıklıkla olmasa da hala görülmektedir. Hatta mide kanserinin midenin yutak borusuna yakın olan kısmını içeren bir türünde artış olduğu saptanmıştır.

Özetle, hazımsızlık konusundaki şikayetlerin gastroenteloglarca daha da ayrıntılı bir biçimde araştırılması gerekmektedir. Midenin ve on iki parmak bağırsağının enine boyuna incelenmesi için endoskopi yapılması gerekli olabilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst