Mide/Bağırsak Ülseri Hakında Bilinmesi Gerekenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Ülser, mide veya oniki parmak barsağı (duodenum) yüzeyinde bulunan ve daha derin katlara kadar ilerleyebilen ve çoğunlukla Helicobacter Pylori adı verilen bakteriden kaynaklanan bir yaradır. Gastrit ve duodenit ise; mide ve oniki parmak barsağı iltihaplarıdır.

Başlıca nedenleri:
Kan grubu 0 olan kimseler
Psikolojik stres
Travma, cerrahi operasyon gibi çeşitli fiziksel stresler
Alkol, kafein ve sigara kullanımı
Uzun süreli aspirin veya antienflamatuvar denilen ağrı kesicilerin kullanımıdır.

Helicobacter Pylori\'nin Rolü

Oniki parmak barsağı ülserlerinin %95\'inde H. Pylori bulunur ve organizma yok edilmezse, ülser nüks eder. Bu nedenle, günümüzde Helicobacter Pylori yok edilmesi, ülser tedavisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Ülseri düşündüren başlıca şikayetler:

Karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı
Geceleri ağrı (özellikle yiyecek alımıyla kaybolan ağrı)
Kusma (ve ağrının kusmayla ortadan kalkması)
İştahsızlık ve kilo kaybı
Gastriti düşündüren başlıca şikayetler ise; aşırı gaz, geğirme, bulantı, iştahsızlık, hazımsızlık ve karnın yukarı kısmında rahatsızlık hissidir.

Tedavi Şekilleri

Hastaların çoğunda en belirgin şikayet ağrıdır. Dolayısıyla tedaviden öncelikle beklenen, ağrının bir an önce giderilmesidir. Tedavide iki önemli nokta gözönünde bulundurulmalıdır:
Ülserin ve gastritin iyileşmesi ve şikayetlerin giderilmesi için akut yani hızlı tedavi,
Gerekli durumlarda, uzun süreli idame tedavisi ile nükslerinin önlenmesidir

Tedavide Kullanılan Başlıca İlaçlar
1) Mide asidindeki Yükselmeye karşı kullanılan asit azaltıcı ilaçlar
2) Ülser nedeninin H.pylori olduğu bilinen hastalarda bu bakteriyi yok etmeye yönelik antibiyotik ve asit azaltıcı tedavi kombinasyonu
Bu ilaç tedavilerine ek olarak ülserli ve gastriti olan hastaların sigara ve alkol kullanmamaları, aşırı acı,baharatlı,gazlı ve asitli, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmaları, kafeinli içecekleri az tüketmeleri yararlarına olacaktır.

Dr ,Cihanşah Akdoğan
İç Hastalıkları Uzmanı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Ülser Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Ülser hastalarının sık yaptığı hatalar
Yapılan son bilimsel araştırmalar, beslenmenin ülser hastalığı üzerinde doğrudan bir etkisinin bulunmadığını gösteriyor. Eğer kişi ülser hastasıysa yediği bazı yiyeceklerin mide üzerinde olumsuz etkileri bulunabiliyor.

Ülser hastalarının günlük yaşamlarında başlıca yaptıkları 6 yanlış şöyle sıralıyor:

Demli çay ve bol kahve tüketmek,
Uzun süre aç kalmak,
Sigara içmek,
Hızlı yemek yemek,
Acılı-baharatlı yemekler tüketmek,
Gün içinde çok tuzlu gıdalarla beslenmek.


Çay ve Kahve Asidi Mideye Zarar Veriyor

Çay ve kahve mide asit salgısını artırıyor, sindirim güçlüğüne neden olabiliyor. Bu nedenle ülser hastalarına gün içinde çok fazla miktarda demli çay ve kahve tüketmeleri önerilmemektedir. Eğer çok isteniyorsa günde en fazla 2-3 bardak açık çay tüketilebilirler. Bunların yerine ıhlamur, elma gibi bitki-meyve çaylarını tercih edilebilirler.

Çok Uzun Aç Kalınca Asit Miktarı Artıyor

Eğer gün içinde çok uzun süreler bir şey yemezsek, ara öğünlerde besin tüketmezsek, kurt gibi acıktım diyerek yiyecek tüketimini abartırız. Eğer ülser hastasıysanız uzun süreler aç kalmamaya özen gösterin. Çünkü aç kalmak, öğün aralarının uzun olması mide asit salgısını artır. Buna neden olmamak için küçük porsiyonlar halinde 2-3 saat aralıklarla bir beslenme planı oluşturulması en doğrusudur.

Aç Karnına Sigara Mide Kanamasını Tetikliyor

Sigara içmek asit ve pepsin sagılanmasını ve mide hareketlerini artırıyor. Özellikle aç karnına içilen sigara mide kanaması ve ülseri tetikliyor. Tedaviden sonrada sigara içmeye devam etmek rahatsızlığın nüks etmesine neden olabilir.

Yavaş Yemek Mideyi Korur

İnsan hızlı yemek yediğinde besinler iyi çiğnenmeden mideye gönderiliyor. Çiğneme, mukus ve tükürük salgılanmasına neden oluyor ve bu maddeler mide asidine karşı mukozayı koruyor. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek gerekiyor.

Acıdan ve Baharattan Vazgeçmek En İyisi

Bazı kişiler için acısız, baharatsız yemeğin tadı olmaz ve kendilerini yemek yemiş gibi hissetmedikleri içn de doyduklarını düşünmezler. Ancak ülser varsa, acı ve baharat sevdasından ne kadar kısa zamanda vazgeçilirse o kadar iyi. Çünkü acı baharatlar (kırmızı pul biber, karabiber, isot vb.) mide duvarında ödem ve harabiyete neden olarak pepsin salgısını artırıyor.

Çok Tuzlamak Ülserin Düşmanı

Bazı bağımlılıklarımızdan vazgeçmek bizler için ne kadar zordur, değil mi? İşte tuz da bunlardan biridir. Yemeği pişiren tuz koysa da tabağımıza aldığımızda sanki hiç tuzu yokmuş gibi düşünürüz. Aslında yemeğin tuzu vardır ama bize yetmemektedir. Tuz da ülserin düşmanlarından. Çünkü tuz gasrtik mukozayı olumsuz yönde etkilediği için normal sınırlarda (günde 6 gram kadar) tüketilmeli, tuzlanmış – salamura besin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Peki, Ne Yemeli Ne Yememeli?

Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
Yağda kızarmış etler, yağlı- salçalı yemekler, sucuk, pastırma, sosis gibi şarküteri ürünlerinden kaçının.
Baharatlı yiyecekler ve gazlı içecekleri tüketmeyin.
Gaz yapmayan sebze ve meyveleri (fasülye, ıspanak, kabak, bamya, elma, muz gibi) tercih edin.
Günde bir bardak süt, bir kase yoğurt ve 1-2 dilim az tuzlu beyaz peynir yenilebilir. Bunun dışında ızgara veya haşlama et, tavuk, balık, hindi rahatlıkla tüketilebilir.


Ülser Ağır Seyrediyorsa Bunlara Dikkat!

Hastalık eğer ağır seyrediyorsa hastaların beslenmesinde dikkat edilecek başlıca konular var. Eğer ülser daha ağır seyrediyorsa az posalı, az yağlı, gaz yapmayan, sulu ve yumuşak besinler tercih edilmeli. İyi pişmiş ve gaz yapmayan sebze yemekleri olarak bilinen havuç, patates, kabak ve fasülyenin yanısıra çok hafif olması nedeniyel komposto da tüketilmeli. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durulması, bunun yerine yayla, şehriye gibi çorbaların tercih edilmesi de çok yararlı.

Bunların dışında hastalığın ağır seyrettiği kişilerde kurubaklagiller, esmer ekmekler ve bulgurun, gaz yapıcı etkisi nedeniyle tercih edilmemesi gerekiyor.
 

sercan1988

Üye
Üye
Katılım
Tem 21, 2011
Mesajlar
148
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ÖNCELİKLE BİZİ BİLGİLERNDİRDİĞİN İÇİN SAĞOL

BANA ENDESKOPİ YAPTILAR TAM STRES VE ÜZÜNTÜ KAYNAKLI 12 TANE ON İKİ PARMAK ÜLSERİ TESPİT EDİLDİ BUNUN YANINDA İLERİ DÜZEY REFLÜ,VE GASTRİT

HAYATIMDA HERGÜN EKMEK KAŞAR PEYNİRİ İLE GEÇİNİYORUM..OK ZOR BİR HASSTLIK ALLAH DÜŞMANIMIN BAŞINA VERMESİN

ÜLSERİM BİR ÇOK DEFA KANAMA YAPTI .BUNU NASIL ANLARSINIZ DIŞKINIZ KATRAN GİBİDİR.

BEN YAKLAŞIK 7 YILDIR TEDAVİGÖRÜYORUM VE YAŞIM 25 PPI DENİLEN İLAÇLARA BİLE ARTIK VUCUT DİRENÇ GÖSTERİYOR YANİ ONLARI İÇMEME VE DİYET YAPAMAMA RAĞMEN ŞİKAYETLERİM GEÇMİYOR..

ÖZÜR ORANI İÇİN DOKTORA SORDUGUMDA İSE BANA SAĞLAMSIN DİYOR YAŞIM 25 BOYUM 1,72 KİLOM 40 ÜLSER 6 TEMMUZ 2012 ÇOK ŞİDDETLENDİ VE ŞUAN TAM 7 KİLO KAYBETTİM VE ONA BAĞLI OLARAK AŞIRI KANSIZLIK GELİŞTİ.

RABBİM TÜM HASTLARA ŞİFA VERİN.

‘’Ey ALLAH’ım! İnsanların Rabbi sensin, her zorluğu gideren sensin. Şifa ver, şifayı ancak sen verirsin, senden gayrı şifa verecek yoktur. Öyle bir şifa ver ki, hasta üzerinde hastalık izi ve eseri bırakmasın.’’ (Buhari)
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Peptik ülser nedir? Belirtileri ve tedavi şekli nasıldır?

Peptik Ülser

Ülser nedir.jpg

Peptik ülser nasıl bir hastalıktır?


Ülser nedir?

Ülser denildiğinde ilk aklımıza gelen midenin çıkış kısmında yani bağırsakların başlangıcındaki “duedonal ülser”dir ve bu hastalık mide asit salgısının fazlalığı ile oluşur. Mide asidi yoksa bu tip ülserde olmaz. Bu tip ülsere ise “peptik ülser” denir yani mide asidi ile gelişen ülser denir. Karın üst kısmında ağrı ile birliktedir. Mide asidi giderilirse bu ülser geçer. Kanserleşme riski yoktur. Ayrıca midenin kendisinde oluşan ülserler vardır ki bunlar tehlikeli olabilir ve kansere dönebilirler. Bu ülserler pek ağrı yapmaz ve mide asit fazlalığına bağlı oluşmazlar ve tedavileri yakın takip ister. Tamamen tedavi oluncaya kadar takip edilmelidirler. Ülserlerde helicobacter denilen mikropların da etkisi gösterilmiştir.

Ülser hastalarının özellikleri vardır. Her yaşta oluşabilirler. Genellikle hassas, alıngan, kırılgan ve stresli insanlardır. Bahar aylarında ülser ağrıları artar.

Ülser tedavisi, ülserin yerine göre değişir. Duedonal ülserle, mide ülserlerinin tedavileri farklıdır. Hastalığın şiddeti, mikrop olup olmaması, kanama yapıp yapmaması, ağrının geçip geçmemesi, ağrının sırta vurup vurmamasına bağlı olarak farklılık gösterir.

Ülserler sindirim sistemi kanalı boyunca mukoza adı verilen iç tabakada yer alan yarıklardır. Peptik ülser, mide ya da oniki parmak barsağının (mideden sonra gelen ilk kısım) asidik salgılarla tahriş olması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Ülser görülme sıklığı toplumumuzda herhengi bir zamanda mevcut ülserli hasta (yeni geçiren veya geçirmiş) %2- 6'dır. Duedenal (onikiparmak barsağı) ülseri, mide ülserine göre çok daha fazla görülür. Duedenal ülser 30- 50 yaşları arasında daha sık olup, erkeklerde kadınlara göre 2- 4 kat daha sıklıkla görülmektedir. Mide ülseri 60 yaşından sonra daha sık gözlenir ve kadınlarda daha çok görülür.

Peptik ülser nasıl ortaya çıkar?

Midenin iç kısmında mukoza adında bir tabaka bulunur. Bu tabakadan asit ve pepsin enzimi salgılanır. Bu salgı aşırı miktarda olduğunda koruyucu faktörler bunu engellemeye yetmez. Mide ve oniki parmak barsağında yara oluşturur. Bu durumda ülser oluşumuna neden olur.

Diğer bir neden ise Helicobacterpylori olarak isimlendirilen bakterinin enfeksiyon meydana getirmesidir. Bu enfeksiyon peptik ülserli hastaların yüzde 70-80'inde bulunmaktadır. Bu durum ortaya çıktığında antibiyotiklerle tedavi edilmezse hayat boyu görülebilir. Çünkü bu bakteriler yapısında bulunan sindirici enzimler (parçalayıcı bir yapı) ve fiziksel yetenekleriyle midenin mukoza bariyerini eritirler. Bunun sonucunda da midede bulunan güçlü asit yapısındaki sindirici sıvılar bu mukoza tabakasının altında bulunan örtü tabakasının hücrelerini sindirir. Daha ağır durumlarda bunun altındaki dokularda da hasar meydana gelebilir. Sonuçta peptik ülser oluşur.

Bunların dışında da bazı nedenler de ülser oluşmasına sebeb olabilir. Alkol,sigara,ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar, kortizon…), stres.

Peptik ülserin belirtileri:


Midede yanma ve ağrı. Ağrı genellikle öğün aralarında meydana gelir. Gece hastayı uykudan uyandırabilir (daha çok duedenal ülserde). Yemek yemekle ve antiasit dediğimiz mide asidini nötrleyen çiğneme tableti ve pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında ağrı hafifler. Sonbahar ve ilkbaharda ağrıların sıklığı artar. Bulantı ve kusma, kilo kaybı, şişkinlik ve geğirme, daha az sayıdaki hastada ise perforasyon görülebilir.

Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya daha iyisi üst sindirim sistemi endoskopisi (özofagogastroduedenoskopi) ile konur. Peptik ülserler kronik ve tekrarlayıcıdır. Hayatı kısaltmaktan çok hayatın kalitesini azaltır. Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşmesi 10 - 15 yıl kadar sürer.

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?


Peptik ülserden korunmak için...

Alkol ve sigara kullanmayın,

Mide asidini arttıran, kahve, kola gibi mideye zarar veren kafeinli içeceklerden uzak durun,

Stres ülsere yol açan bir durumdur. Stresten uzak sakin bir yaşam sürmeye çalışın

Bal yemenizin ülserin iyileşmesine çok faydası vardır. Büyük oranda iyileşme sağlar. Ağrı ve yanma şikayetlerini yok eder. Diyabet öykünüz yoksa bir tatlı kaşığı doğal bal tüketebilirsiniz.

Az ama sık yemek yiyin.

Aspirin asidik yapıda olduğundan ülserli kişilerde rahatsızlığa yol açabilir,

Aniden mideniz ağrıdığında bir bardak ılık su içip rahat bir şekilde oturun,

Sindirimi zor olan özellikle çiğ besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle soğan ve sarımsak mideye zarar verir ve bu yüzden ülser hastalarına tavsiye edilmez.

Doğru tedavi için doğru yaklaşım gerekir...


Makale: Prof. Dr. M. Ziya MOCAN
 
Tekerlekli Sandalye
Üst