Mide Fıtığı Nedenleri Belirtisi ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mide fıtıkları genellikle aşırı kilolu insanlarda görüldüğünü söyleyen uzmanlar aşırı kusmalarında fıtığa neden olabileceğinin altını çizmekteler. Mide fıtığı yemeklerden sonra meydana gelen şiddetli boğaz ve göğüs ağrılarıyla kendini eleverebilir. Tedavi hastalığın seyrine göre ilaç ve cerrahi olarak düşünülebilir. Tamamiyle hastalığın seyri ve doktorunuzun vereceği kararlarla alakalıdır.

MİDE FITIĞI

Diyafram karın ile göğsü birbirinden ayıran ince bir kastır. Yapı olarak mide diyaframın altındadır. Midenin üst ucu yemek borusuna büzgenkas il bağlıdır. Büzgenkas ya da tek yönlü vana olarak tanımlanan bu organ sayesinde besinler yemek borusundan aşağıya geçer fakat midenin sindirim asidi yukarı çıkamaz. Mide fıtığı olan bir hastada herhangi bir zorlamadan dolayı midenin üst kısmı diyaframdan yukarı doğru sarkar. Bu olay neticesinde midenin üst kısmında bulunan vana görevini yapamaz. Midede bulunan sindirim asidi yemek borusuna doğru çıkar.

NEDENLERİ

Mide fıtığı genellikle kilolu insanlarda görülür. Fazla kilolar sayesinde karında oluşan yağlar mideyi sıkıştırarak fıtık oluşturur. Ayrıca kusma, çok yoğun öksürük, ağır kaldırma gibi faktörler de mide fıtığına neden olurlar.

BELİRTİLERİ

Göğüste ve boğazda meydana gelen şiddetli ağrılar mide fıtığının en belirgin özelliğidir. Bu ağrılar yemeklerden sonra, eğilirken veya yatarken daha da şiddetlenir. Ağrılar bazen öyle bir hal alır ki hasta kalp krizi geçirdiği hissine kapılablir. Midede bulunan mide asitinin sürekli yukarı doğru çıkması hasara yol açıp, ülserin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Ayrıca geceleri şiddetlenen öksürük, boğulma hissi ve sesin kısılması da beirtiler arasında sayılabilir.

TEDAVİSİ

Mide fıtığının tedavisi hastalığın ciddiyetine göre yapılır. Hastalık hafif bir şekilde geçiriliyorsa yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak gerekir. Özellikle kilolu olan hastaların mutlaka fazla kilolarından kurtulmaları gerekir. Yemek miktarının azaltılması önemlidir. Sık sık fakat az miktarda yenmelidir. Özellikle yatmadan önce yemek yenmemelidir. Karın bölgesini sıkacak dar kıyafetler giyilmemeli ve belden aşağıya doğru eğilmemelidir. Yatağın baş kısmının yükseltilmesi rahat bir uyku için önemlidir. Mide asidini arttıracağından dolayı sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Bu önlemlerden sonra sorun giderilemiyorsa doktorun vereceği ilaçlar kulanılmalıdır. Mide asidini önleyici ilaçlar sayesinde tahriş azalır. Bu tür ilaçların sürekli kullanılması gerekebilir.

Bir süre sonra şikayetler azalsa bile hasta fazla kilolarından kurtulmamışsa ve sigara içmeye devam ediyorsa hastalık tekrar başlayabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mide fıtığında beslenme

Mide Fıtığı Beslenmesi - Öneriler

Mide fıtığı, diyafram ağzında zayıf kas dokuları olmasının sonucudur. Diyafram, yemek borusunun mideye bağlandığı yerde bulunur. Kas dokularının zayıflığı ya kalıtımsaldır ya da zamanla kilo alma, ağır kaldırma, hamilelik gibi nedenlere bağlı oluşabilir. Burada önemli olan, bütün bu faaliyetlerin karın bölgesini zorlamasıdır. Doktorlar, sizden (varsa) belirtileri öğrendikten sonra veya tanısal testler ve endoskopi yaptırarak mide fıtığı teşhisi koyar.



Mide ekşimesi, mide fıtığının en önemli nedeni olduğu için, mideyi ekşiten yiyecek ve içeceklerden kaçının. Yani, kahveden uzak durup daha az kafein içeren çikolatalara geçmelisiniz. Reflü üreten meyvelerden de sakınmalısınız. Bir araştırmaya göre, avokado ve muz, mide fıtığı hastaları için güvenli. Papaya, ananas gibi popüler meyveler, kızılcık, yaban mersini ve ahududu gibi çilek benzeri meyveler mide fıtığı beslenmesinin parçası olmalı. Turunçgillerden kesinlikle uzak durun; limon, domates, portakal ve greyfurt gibi meyveler asitlidir. Doktorlar size hiç domates tüketmemenizi söyleyebilir.

Sebzelere gelince, patates, pirinç, yer elması, soğan ve sarımsağı fazla yemekten kaçının. Uygun miktarlarda tüketilirlerse bir zararları dokunmaz. Mide fıtığı beslenmesinde brokoli, havuç, fasulye ve bezelye önerilir. Yulaf ezmeli gevrek, ekmek, pirinç ve armut suyu, huş ağacı suyu ve kayısı suyu gibi içecekler tüketin, bunlar mide ekşimesine neden olmadığı için size iyi gelecektir.

Etler, katkı maddeleri ve asit içerikleri yüzünden mide fıtığı beslenmesinde yer alamaz. Asitli süt ürünlerinden de uzak durulmalıdır çünkü çok lezzetli olsalar da mide sorunlarınızı artırabilir. Ne var ki, çok düşük asit içeriği olan yağsız et ve balık eti gibi bazı yağsız etler, doktorunuzun tavsiyesiyle tüketilebilir. Sağlığı korumak için karabiber, hardal, kırmızıbiber gibi acı, baharatlı besinlerden ve tereyağı, salam ve kıymalı börek gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Karbonatlı ve gazlı içecekler
, mide fıtığıyla mücadelenizde size yarar sağlamaz. Mide fıtığı beslenmenizde, düşük yağ içeren pirinç ve buğday ürünleri, belli peynir ve süt ürünleriyle tatlı yiyecekleri dahil etmeniz, vücut sisteminizde asit içeriğini azaltır. Kahvaltıda ballı süt ve meyveler, öğlen yemeğinde sebze ve meyveler, akşam yemeğinde bürüksel lahanası, yayık ayranı ve sebze suları iyi fikir. Çekirdek ve fındık çeşitlerini beslenmeye dahil edin ama beyaz ekmek, kek, aşırı pişmiş sebze ve dondurmadan uzak durun.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst