Mide Kanseri Nedir? Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

F

Fırtına

Guest
MİDE KANSERİ;

Karnın sol üst bölgesinde mide bulunur. Nedenlerinde bahsedeceğimiz çeşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarından tümörler gelişebilir. Bu tümörlerden kötü huylu olanları, kansere neden olur. Mide kanseri sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar.

Mide kanseri, en çok görülen 4. kanser türüdür. Ülkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla görülür.

Dünyada bu hastalığın en çok görlüdüğü yerler, Japonya ve Çin gibi uzakdoğu ülkeleri ile kuzey avrupa ülkeleri ve güney amerikadaki Kolombiya, Kosta Rika gibi ülkelerdir. Bu coğrafi farklılıklar, mide kanserinde genetik faktörlerin rol oynadığını göstermektedir. Ülkemizde, Karadeniz bölgesinde mide kanseri diğer bölgere göre biraz daha fazladır.

MİDE KANSERİNİN NEDENLERİ;

Mide kanserinin görülmesinde, beslenme alışkanlığı önemli bir yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, beslenme ile ilgili, en sık görülen kanser nedenlerindendir. Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir. Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü, yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır.

Midede gastrit ya da ülsere neden olan, H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır.

Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar. Aynı şekilde alkol tüketimi de mide kanserinin nedenlerindendir.

Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır. Kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde etken faktördür.

Beslenme önemli bir faktör olduğundan, sosyoekonomik düzey de kanserin oluşmasında etkilidir. Ayrıca evre şartları, geçirilmiş bazı hastalıklar, mide ameliyatı kanserin sebepleri arasında yer alır.

MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ;

Erken mide kanserinde belirti olmaz. Risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle hastalık teşhis edilebilir. Mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu belirtiler ortaya çıkar.

Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir,

Mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi,

İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi (şiddetli ve kısa sürede ortaya çıkar)

Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği,

Bulantı, kusma,

Mide kanseri olan kişilerin büyük bir kısmında kansızlık da görülür,

Yorgunluk,

Mide ya da barsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir)

MİDE KANSERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Mide kanserinde en etkili teşhis yöntemi endoskopidir. Ucunda kamera olan bir boruyla mideye girilir. Doktor, midenin her yerini rahatlıkla görebilir. Tümör oluşumu varsa gözlenebilir. Kesin teşhis konması için midenin şüphelenilen yerlerinden parça alınır ve mikroskobik olarak incelenir. Kanser hücreleri mikroskopta rahatlıkla gözlenir. Baryumlu mide grafisiyle tümörler görülebilir ama kesin teşhis koymak için mikroskobik inceleme gerekir.

MİĞDE KANSERİYLE İLGİLİ BİR VİDEO


MİDE KANSERİ TEDAVİSİ;

Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla mide çıkarılır. Çünkü tümör yayılmıştır. Sadece tümörü almak bir işe yaramaz.

Kanserin şekline göre, bundan sonra ışın tedavisi ve ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın seyrine ve şiddetine göre doktor tarafından hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılır. Tedaviden sonra hastalar tümörden kurtulur. Fakat kanser nüksedebilir. Bundan sonraki amaç hastalığın tekrar ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktır. Tedavide istenmeyen sonuçların oluşumunun önüne geçmek gerekir.

KANSER HASTALARININ YAPMASI GEREKENLER;

Düzenli beslenme, kanser hastalığından korunmak için gereklidir. Bazı besinler kanserin oluşma ihtimalini azaltmaktadır. Özellikle nar, kayısı, havuç gibi meyve suları, sarımsak, üzüm, peynir, yoğurt, şalgam, muz, karnıbahar kanseri önlemede faydalıdır. Hastalara domates yemeleri tavsiye edilir. Omega 3, kanserden koruyucu özelliğe sahiptir. Özellikle balık, omega 3 yönünden zengindir.

Şişmanlık, kanser riskini arttırır. İdeal kiloya yakın olmak gerekir. Fazla kırmızı et tüketiminden kaçınmak lazım. C vitamini, birçok meyve ve sebzede bulunur ve vücudun direncini arttırır. Böylece kansere karşı etkili olur. Kansere tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Havuçun içinde bulunan betakaroten, vücut direncini arttırır ve genlerimizin bulunduğu DNA da hasar oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir.

Düzenli bir hayat sürme, bir çok hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da etkendir.

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI;

Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Bunun için düzenli kontrole gitmenizde fayda var.

Sigara ve alkol kullanıyorsanız mutlaka bırakmalısınız.

Sıcak ve soğuk içecekler, yapay yiyecekler mide kanserine yol açabilir.

Hayvansal yağ kullanımı azaltılmalıdır.

Düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Şehir hayatının sebep olduğu yorgunluk, kansere neden olabilir. İstirahat şarttır. Sessiz yerler tercih edilebilir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Katılım
Ara 3, 2011
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Kanserden nasıl korunur kansere neler iyi gelir ve Kansere Çözüm gibi konuların yer aldığı güzel bilgiler verilmiş. Emeği geçenlere teşekkürler.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Tülayca

Üye
Üye
Katılım
Eyl 20, 2011
Mesajlar
133
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
3-4 yıl önce benimde bir yakınım mide kanseri olmuştu. hastalığını ilk öğrendiğinde adeta bir çöküş yaşamıştı. Bizler ailecek kendisine ne kadar moral vermeye çalışsakta bir türlü fayda etmiyordu. Sonra ne olduysa DR unu değişti. DR u normalde branşı olmamasına rağmen ona sanki pskolojik danışmanlık yaparak moralini yüksek tutmasını sağladı. Tedavisi neredeyse 2 yıl sürdü. 2 yılın sonunda mide kanserinden eser kalmadı. Bunları şunun için anlatıyorum bu hastalıkta moral çok önemli. Moral yüksek olursa hastalığı yenebiliyorsunuz. Sakın mide kanserine umutsuzluğa kapılmasın. Moralinizi yüksek tutun ve kebndinizi DR unuzun eline teslim edin. Tabi burda DR a inançta çok önemli. Bu bahsettiğim akrabamız ilk dr ununa hiç inanmıyordu.
 

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Bu arada mide kanseriyle ilgili kısa ama önemli bilgilerin bir video paylaşmak istedim. İzlemenizde fayda var.

 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mide Kanserine Yakalanan Hastalar Nasıl Beslenmeli?

Az ve sık aralıklarla beslenin. Yiyeceklerinizi 5-7 öğünde alın. Gıdaları birden tüketmek baş dönmesi, çarpıntı, terleme, fenalık hissine neden olur. Şekerli gıdalar şikayetleri daha da artırır. Bu sebeple havuç suyunu dahi gün içinde az için
Kemoterapi ve radyoterapi esnasında acı, ekşi ve baharatlı gıdaları mümkün olduğunca tüketmeyin. Ağız temizliğine çok dikkat edin. Yumuşak bir diş fırçası ve karbonatla dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, karadut şurubu ve papatya çayı için. Beyaz un ve şekerli gıdalardan uzak durun.
Mutlaka içine bank, yumurta kıyma gibi proteinden zengin gıdalar ilave edilmiş sebze veya tarhana çorbası için. Özellikle havuç, domates, ananas, kara üzüm, karadut, elma suyu ve bol miktarda ayran için. Her gün bir iki tane bıldırcın yumurtası tüketin. Mide kanserinde sarımsak çok faydalıdır, yemeklerin içinde mutlaka ekleyin.

Kilo kaybına engel olmak için omega 3 tüketin. Dönüşümlü olarak her gün birer çorba kaşığı çörekotu, keten tohumu, dereotu tohumu alın. Yemeklerine 1-2 çorba kaşığı zerdeçal ekleyin, tadını sevmiyorsanız hapını alın. Kilo kaybı meydana gelirse günde bir iki kutu hazır mama yiyebilirsiniz. Meyan kökü de mide kanserine çok şifalıdır, kalp ve şeker sorununuz bulunmuyorsa bir çorba kaşığı alın. Hekiminize danışarak dönüşümlü ananas hapı, karahindiba hapı, maitake mantarı hapı alın.
Kemoterapi ve radyoterapi bittikten sonra yoğun bakım altında destek tedavisini sürdürün
Üç ayda bir klinik ve uzak metastaz kontrollerinizi yaptırın. Bilgisayarlı tomografi, akciğer grafîsi, üç ayda bir tümör markerlarından ca 72 4, cea 19 9, cea kontrolleri yapılmalı. İcap ederse PET de istenebilir. Üç yıl sonra kontrol aralığı altı aya çıkarılır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu öneriler mide kanserinden koruyor

Her yıl mide kanserine yakalanan 20 bin kişiden biri olmamak için bu haberi mutlaka okuyun




Türkiye'de yapılan araştırmalara göre her yıl yaklaşık 20 bin kişi mide kanserine yakalanıyor. Uzmanlar, sigaranın mide kanseri riskini artırdığını belirtiyor.

Mide kanseri, dünyada en sık görülen dördüncü kanser türü olarak biliniyor. Yaşla birlikte görülme sıklığı artan hastalığın ortaya çıkmasında beslenme alışkanlıklarının etkili olduğu ifade ediliyor. Aşırı tuzlu besin tüketimi, sebze ve meyveden yoksun beslenmek, tütsülenmiş ve çiğ et tüketimi mide kanseri riskini artıran faktörlerin başında geliyor.

Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Sertaç Demirel, mide kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Mide kanserinin en önemli nedenini beslenme şekilleri ve ilaç kullanımı olarak açıklayan Demirel, son yıllarda hızla yaygınlaşan mide kanserinin sebeplerini şöyle sıraladı:

"C ve A vitamininden yoksun beslenme alışkanlıkları, çok tuzlu gıdaların ya da besinlerin çok tuzlu olarak tüketilmesi, tütsülenmiş etler, rafineri besinler ve yanmış yağların tüketimi, sigara kullanımı, mide asidi tuz ruhunun PH seviyesine kadar çıkabilir ancak mide mukozasını koruyucu bir bariyer vardır. Bu salgının bitmesi mide kanserine zemin hazırlamaktadır.

Midenin zor boşalmasına neden olan yiyeceklerle doldurulması bu koruyucu salgısının zarar görmesine neden olmaktadır. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ile birlikte midenin koruyucu bariyerini bozan her türlü ilaç midede bir zarara yol açabilir. Organlara verilen her türlü zarar eğer devamlı ise onarım sıklığı arttıkça genetik kodlamada bir hata oluşturarak kansere yol açabilir. Mide kanserinin bilinen genetik bir özelliği yoktur. Ancak hastalık daha çok 0 kan gruplarında görülmektedir."

MİDE KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS İÇİN ENDOSKOPİK TAKİP ÖNEMLİ
Mide sorunu yaşayan kişilerin endoskopi ile takibinin önemli olduğuna dikkat çeken Demirel, "Midede gıda akışının engellenmesi ya da hastalığın ilerlemesi durumunda yemeklerden sonra şişkinlik, hazımsızlık ve doygunluk hissi gibi bazı belirtiler ortaya çıkar.

Mide kanserli hastalarda ileri evrede; mide bulantısı, kusma, mide ya da bağırsakta kanamalar, sırta vuran ağrılar olabilir. İştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı görülebilir. Halsizlik ve yorgunluk oluşabilir. Mide kanserinin temel tedavisi cerrahidir.

Erken evrede yapılan başarılı cerrahi operasyonlar hastanın yaşam süresi açısından çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü ya da tümü alınabilir. Midesinin tümü alınan hastalarda, bağırsaktan yeni mide yapılır ve hasta bundan sonraki yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilir. Bu şekilde yaşayan hastalara az ve sık yemeyi gerektiren diyet önerileri sunulur. Bazı hastalarda mide alındıktan sonra kanserin şekline göre doktorun belirlediği şekilde ışın ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Mide kanserinden korunmak için; stres kontrolüne dikkat etmek, mide sağlığına özen göstermek, sağlıklı beslenmek, pişmemiş et yememek, düzenli tetkik yaptırmak ve kaliteli bir yaşam sürmek önemlidir."

CİHAN
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mide kanseri belirti vermeden ilerleyebiliyor

Karnın üst orta kesiminde ağrı, halsizlik, iştahsızlık ve özellikle geceleri gelen mide şikayetleriyle belirti veren mide kanserinin son zamanlarda oldukça sık görülmeye başladığı belirtildi.


Dünyada en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Mustafa Kebapçıoğlu, "Midede gelişen tümörlerden kötü huylu olanları, erken teşhis ile tedavi edilmediğinde kansere neden olabilir. Midenin küçük kenarında ortaya çıkan mide kanserine erkeklerin ve ileri yaşlardaki kişilerin yakalanma riski daha fazladır. Mide kanseri ilk safhalarında belirti vermez. Hastalık, yapılan endoskopik incelemeyle kesin teşhis edilir. Ancak kişilerde ilerleyen dönemlerde mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi, iştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi, yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği, bulantı, kusma, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir" dedi.

Tedavinin genellikle ameliyatla gerçekleştiğini belirten Kebapçıoğlu, "Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla tümör ve mide birlikte alınır. Ameliyat sonrasında tümörün evre ve tipine göre tedavi belirlenerek uygulanır. Genellikle hastalara ilaç ve ışın tedavisi birlikte uygulanır. İlerleyen dönemlerde de hastalığın tekrarlamaması için düzenli kontroller yapılmalıdır" diye konuştu.

Kanserden korunmak için yapılması gerekenlere değinen Kebapçıoğlu, şu uyarılarda bulundu: "Kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için bazı tedbirler almak gerekir. Öncelikle kilonun kontrol altında tutulması, sağlık beslenmeye dikkat edilmesi, düzenli olarak spor yapılması ve içiliyorsa sigaranın bırakılması gerekir. Aynı zamanda birçok hastalığa neden olan stresten de mümkün olduğunca uzak durulmalı, sakin bir hayat seçilmelidir. Kanserden korunma ve iyi bir tedavi süreci için erken teşhis de oldukça önemlidir. Bu nedenle kişiler düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeli, her hangi bir şikayetleri olduğunda da doktorlarına danışmalıdırlar"
 
Tekerlekli Sandalye
Üst