Mide sorunlarının tedavisi

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,090
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Bazen çok basit olan yanlışlar yüzünden midemizde yanma, ekşime, hazımsızlık gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalırız. Bu sorunlar çoğu zaman küçük yanlışlardan kaynaklansa da tahmin edemediğimizden ya da üstüne düşmek istemediğimizden hayatı zindan edebilirler. İşte bu sorunlardan kurtulmak adına bir takım küçük önerilerimiz var:
• Yemek esnasında lokmaları hızlı hızlı yutmak yerine küçük lokmalar haline getirin. İyice çiğneyin ve öyle yutun.
• Ayaküstü yemek alışkanlığınızdan vazgeçin.
• Yemek sırasında su tüketmemeye özen gösterin. İçmeden yapamıyorsanız da en az ölçüde içmeye çalışın çünkü yemek sırasında tüketilen su mide asidini seyreltir. Bu da mide asidinin hazım özelliğini iyice zayıflatır. Ayrıca hazım özelliği düşen mide asidinin mikropları kırma özelliği de zayıflar. Bunu fazlasıyla su tüketilen yaz aylarında ülserin, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının artmasıyla ilişkilendirebiliriz.
• Eğer çok yemek gibi bir alışkanlığınız varsa; bir defada midenizi doldurmak yerine az ve sık yiyin. Bu durum hem daha fazla besin almanızı hem de midenizi tam doldurmamanızı sağlar.
• Öğün aralarında atıştırma alışkanlığınız varsa bırakın. Bu durum her öğüne iştahınız açık biçimde başlamanıza olanak sağlar.
• Yemeklerden sonra hemen yatmayın! Yatıyorken mideniz dolu olduğunda mide asidi yemek borusuna sıçrar ve ekşime yanma gibi problemler ortaya çıkar. Bu durum da gastrit ve ülser gibi sorunlara zemin hazırlar.

Son olarak; yediklerimizin ve içtiklerimizin ötesinde stres faktörünün mide sorunlarına yol açan başlıca etmenlerden olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mide bulantısını ne geçirir?

Mide bulantısını ne geçirir? Mide bulantısı olduğunda ne yapabiliriz? İşte mide bulantısına iyi gelen bitkiler...

Kusacakmış gibi olma anlamına gelen mide bulantısı, hepimizin başına gelen tatsız bir durum. Mide bulantısı sık karşılaştığınız bir sorunsa, ilaçlara sarılmadan önce kendi kendinize, evde yapabileceklerinizi deneyin.

Mide bulantısı tek başına bir hastalık değildir. Peki, bulantı neden olur?

Sindirim sistemi iltihaplanması

Sindirim sistemi iltihaplanması veya viral enfeksiyon bulantının en çok görülen ortaya çıkma nedenleri. Bu tanının konulabilmesi için mide bulantısı, kusma ve aynı zamanda ishal, baş ağrısı ve ateş belirtilerinin de görülüyor olması gerekiyor. Çoğu kez 24 saat içinde geçen bu durum, bazen birkaç gün de sürebiliyor.

Gıda zehirlenmesi

Bakteri bulaşmış bozuk yiyecekler yedikten sonra mide bulantısı, kusma görülmesi, gıda zehirlenmesine işaret ediyor. Birçok farklı bakteri cinsi gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Gıda zehirlenmesi söz konusuysa belirtiler yedikten 6 ila 48 saat sonra başlıyor, 1 ila 2 gün içinde kendiliğinden geçiyor.

Diğer nedenler

İlaçların yan etkisi, alkol, sigara, hamilelik, gastrit, taşıt tutması, duygusal altüstlük, migren, ülser, apandisit, gibi nedenler de mide bulantısı yapabiliyor.

Mide bulantısı durumunda ne yapabiliriz?
Odanızın penceresini açık tutuk ya da temiz havada yürüyüşe çıkın.Yağlı yiyeceklerden veya kızartmadan uzak durun.

Bol miktarda su için, çünkü su midenizdeki asitleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.İçecekleri yavaş yavaş için.Çorba, su ve diğer içecekleri yemekle birlikte içmeyin, yemeklerden ayrı tüketin.

Keskin kokulu yiyeceklerden, parfümlerden uzak durun.Az miktarda soda için.Gün boyunca iki veya üç defa çok yemek yerine, dört veya beş öğün az yemek yiyin.Büyük öğünleri akşam yerine öğlen yiyin.Yemek yedikten sonra en az yarım saat boyunca yatmayın.

Yatmak zorundaysanız, başınızı ayaklarınızdan yukarıda tutun.Sabah uyandığınızda hafif, midenize dokunmayan şeyler yiyin.Yemeden önce sıcak yemeklerin ve içeceklerin oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumasını bekleyin.Seyahat sırasında kötü hissettiğinizde ağzınıza atmak için yanınızda şeker bulundurun.Badem ve fındık gibi kuruyemişler mide bulantısına iyi gelir

Alkol sonrası mide bulantısı yaşıyorsanız bal ve ekmekle kahvaltı yapın. Çünkü, vücut alkolü bir toksik maddeye dönüştürüyor ve bu mide bulantısı yapıyor. Zamanla madde etkisini kaybediyor ama bal ve ekmek bu süreci hızlandırıyor.Hamilelikteki bulantılara refleksoloji (özel ayak masajı) bir çözüm olabilir.

Mide bulantısına iyi gelen bitkisel çözümler
Lavanta, nane, limon veya zencefil koklayın.Papatya çayı için ya da papatya suyuna batırdığınız havluyla karnınıza 20 dakika kompres yapın.

Zencefil, nane ve limon içeren çay için.Nane çayı ya da nane yağının dumanını içinize çekin.1 bardak kaynar suya, 2-10 gram ufalanmış adaçayı koyun, 10 dakika bekletin ve için.1 bardak kaynar suya, 8-10 gram kuru nane koyun, 10 dakika bekletin ve için.1 bardak kaynar suya, 2-3 gram kekik koyun, 10 dakika bekletin ve için.Kekiği toz halinde günde 3 defa 1-4 gram için. Kekik suyuna limon sıkarak da içebilirsiniz.1 bardak kaynar suya, l-6 gram acı pelin bitkisi koyun, 10 dakika bekletin ve balla tatlandırın.Pelin otunu toz haline getirin ve günde 1-2 gram için. Pelin yağı da kullanabilirsiniz.1 bardak kaynar suya, l çay kaşığı toz zencefil koyun, 10 dakika bekletin ve için.Zencefil köklerini kaynatın ve günde 3-4 bardak için.Lavanta yağından günde 3 defa 3,5 damla kesme şekere damlatıp alın.Ihlamuru demleyin ve günde birkaç çay bardağı için.1 bardak kaynar suya, 2-4 gram anason tohumu koyun, 10 dakika bekletin ve için.

haberoku
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Ülser hakkında her şey

Neden kaynaklanır? Kimleri tehdit eder? Nasıl tedavi edilir?


HABERTURK.COM SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ

Günümüzde sağlıklı beslenmeyen pek çok kişi mide ağrısından şikâyetçi. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasında yer alır.

Kafein gibi mide asitlerinin üretimini fazlalaştıran maddeler ise ülser riskini yukarı çeken ve sancıyı arttıran maddeler olarak bilinir. Mide ülserinin ilk aşamasında teşhis edilip, tedaviye başlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Barış Mutluer, mide ülserinde yapılan yanlışlar ve ağrılarla nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi veriyor…

Mide Ülseri nedir?
Gastrik ülser olarak da adlandırılan mide ülseri, midenin iç kısmında sancıya sebep olan yaralı bölgedir. Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Midenin iç kısmında mukusu üreten hücrelerden oluşan bir tabaka bulunur. Mukus, mideyi mide asitlerinden ve sindirim sıvılarından korur. Bu koruyucu tabaka zarar gördüğü zaman ülser ortaya çıkar.

Mide ülserinin semptomları nelerdir?
· Özellikle karnın üst orta taraflarında meydana gelen kemirici ve yanıcı ağrı
· Mide ekşimesinden kaynaklanan göğüste yanma
· Mide bulantısı
· Antasit (mide asidini azaltıcı) içeren bir şey yendiğinde ya da içildiğinde geçebilen ağrı
· Yemeklerden birkaç saat sonra veya yemeklerden önce artabilen ağrı
· Geceleri sizi uyandıran ağrı

Nasıl teşhis edilir?
Doktorunuzun kontrolünden sonra aşağıdaki testlerin bir ya da birden fazlası uygulanabilir:
· H. pylori bakterisini kontrol etmek için kan testi
· Kanayan ülserden kaynaklanabilecek kan testi için dışkı örneği
· İç kanamanın bir işareti olabilecek anemi (kansızlık) için test
· Üst endoskopi; bu yöntemle, doktorunuz ucuna kamera yerleştirilmiş ince, esnek bir hortumun yardımıyla ağzınızın içinden midenize kadar inerek ülseri görebilir.
· Biyopsi, endoskopi sırasında bir miktar doku alınarak kanser ve enfeksiyona karşı laboratuarda test edilir.

Nasıl tedavi edilir?
Tedavilerin amacı ağrıyı azaltmak, ülseri iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Tedavi ülserin tekrar nüksetmesini engeller. Eğer belirtiler ciddiyse ya da kanama gibi önemli komplikasyonlar varsa tedavinin ilk aşamasında hastanede kalmak gerekebilir.

Bazen yeni ülserleri engellemek için ilaç alınabilir; 1–2 hafta süreyle antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Asidi azaltmak için 6 hafta süreyle ilaç alabilirsiniz. Yeni ülserlerin ortaya çıkmasını engellemek için ise aylarca ilaç kullanmak gerekebilir.

Mide ülserinin sebepleri;
Mide ülserlerinde en çok görülen sebeplerden biri olan Helicobacter pylori (H. pylori) denilen bakterinin bulunması
Midenin iç kısmının mide asitlerine olan dayanıklılığının azalması
Mide asidinin fazla üretilmesi

Mide ülserleri şu kişilerde daha fazla görülür;
Sürekli iltihap önleyici ilaçlar alanlarda
Sigara içenlerde

Mide ülseri olan hasta için yasak olan yiyecekler;
Alkollü içecekler, hazır meyve suyu, çay, kahve, kakao, boza, limonata, kola, gazoz, yağda kızartılmış yumurta, kurubaklagiller, hazır çorbalar, et suyuyla yapılan çorbalar, kızartmalar, baharatlar, ketçap, salça, turşu, hardal, soğan, sarmısak, salamura gıdalar, sosis, sucuk, salam, çikolata, kurutulmuş meyveler, margarin, çiğ sebzeler, kabuklu soyulmamış taze ve ham meyveler.

Mide ülseri tedavisi öncesi ve sonrası yapılması gerekenler;
Tedavi süresince istirahat edin.
Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin.
Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın.
Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın.
Diş sağlığına önem verin.
Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Mideniz de iltihaplanabilir!

Son zamanlarda mideniz çok sık ağrıyor ve ağrı giderek şiddetleniyor mu? O zaman dikkat!





Gastriti mide iltihabı olarak tanımlayabiliriz. Hasara bağlı olarak kandaki beyaz küre hücrelerin mide duvarında toplanması söz konusudur. Ancak gastrit midede ülser veya kanser olduğu anlamına gelmez

Gastroentereloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Erdoğan Arıkan, mide hastalıklarının başında gelen ve mide iltihabı olan gastriti hakkında şunları söyledi...

Gastrit nedir?
Gastriti mide iltihabı olarak tanımlayabiliriz. Hasara bağlı olarak kandaki beyaz küre hücrelerin mide duvarında toplanması söz konusudur. Ancak gastrit midede ülser veya kanser olduğu anlamına gelmez.

Gastritin nedenleri nelerdir?
Helikobakter Pilori Mikrobu: Helikobakter Pilori Mikrobu (HP) midede kalın mukus tabakasında bulunan bir bakteridir. Bulunduğu dokuyu direkt olarak enfekte etmese de akut veya kronik iltihaplanmaya yol açar. HP erken çocukluk döneminden itibaren midede bulunmaya başlar ve eğer tedavi edilmezse hayat boyu kalabilir. Bu enfeksiyon ülsere, hatta bazı hastalarda kansere de yol açabilir.

Otoimmun gastrit-pernisyöz anemi: Bağışıklık sistemimiz, antikor denen maddeler yaparak vücutta enfeksiyona yol açabilecek ajanlara karşı koruma fonksiyonu sağlar. Bazı durumlarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi hücrelerine veya organlarına karşı antikorlar yapar ve onları tahrip edebilir. Midenin iç kısmını döşeyen hücrelere karşı bağışıklık sistemi antikor üretirse mide hücreleri de hasar görebilir. Bu durumda midede akut veya kronik inflamasyon yani gastrit oluşur. Kan yapımında kullanılan B12 vitaminin emilmesinde etkili olan ve mideden salınan bir faktör bu iltihaplanma ile yok olursa B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak pernisyöz anemi oluşur. Bu hastalarda uzun süre içinde kanser gelişebilir.

Ağrı kesiciler: Özellikle yaşlı hastalar gerek kemik gerekse eklem ağrıları için sık sık ağrı kesiciler kullanmaktadırlar. Uzun süre kullanımda mideyi koruyucu bir madde olan prostaglandin miktarı azalarak ve midede gastrit, hatta ülser oluşabilir.

Alkol: Alkol ve diğer kimyasal ajanlar midede iltihap ve hasara yol açabilirler. Alkol mide asit salınımını artırarak mideye zarar verir. Alkole bağlı gastrit doza bağımlıdır, yani ancak fazla miktarda alındığında gastrit oluşturur.

Hipertrofik gastrit: Zaman içinde iltihaplanmaya bağlı olarak mide içindeki katlantılar büyür ve şişer. Nedeni bilinmeyen bu durumda eğer mide içindeki katlantılar dev gibi olursa buna kronik gastritin bir şekli olan Menetrier hastalığı oluşur. Bu hastalarda aşırı protein kaybı olabilir.

Nasıl tedavi edilir?
Gastrit tedavisi nedene bağlıdır. Çoğu gastrit tipinde mide asidinin azaltılması yararlı olur. Bunun yanında spesifik bir tanı da konmalıdır. Enfeksiyon durumunda antibiyotikler verilebilir. Ağrı kesiciler ve alkol gastrit oluşumundan sorumlu ise bunlar kesilmelidir. Genel anlamda gastrit tek başına ciddi bir problem değildir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst