- Katılım
- Haz 8, 2010
- Mesajlar
- 1,090
- Tepkime Puanı
- 23
- Puanları
- 38
Bazen çok basit olan yanlışlar yüzünden midemizde yanma, ekşime, hazımsızlık gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalırız. Bu sorunlar çoğu zaman küçük yanlışlardan kaynaklansa da tahmin edemediğimizden ya da üstüne düşmek istemediğimizden hayatı zindan edebilirler. İşte bu sorunlardan kurtulmak adına bir takım küçük önerilerimiz var:
• Yemek esnasında lokmaları hızlı hızlı yutmak yerine küçük lokmalar haline getirin. İyice çiğneyin ve öyle yutun.
• Ayaküstü yemek alışkanlığınızdan vazgeçin.
• Yemek sırasında su tüketmemeye özen gösterin. İçmeden yapamıyorsanız da en az ölçüde içmeye çalışın çünkü yemek sırasında tüketilen su mide asidini seyreltir. Bu da mide asidinin hazım özelliğini iyice zayıflatır. Ayrıca hazım özelliği düşen mide asidinin mikropları kırma özelliği de zayıflar. Bunu fazlasıyla su tüketilen yaz aylarında ülserin, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının artmasıyla ilişkilendirebiliriz.
• Eğer çok yemek gibi bir alışkanlığınız varsa; bir defada midenizi doldurmak yerine az ve sık yiyin. Bu durum hem daha fazla besin almanızı hem de midenizi tam doldurmamanızı sağlar.
• Öğün aralarında atıştırma alışkanlığınız varsa bırakın. Bu durum her öğüne iştahınız açık biçimde başlamanıza olanak sağlar.
• Yemeklerden sonra hemen yatmayın! Yatıyorken mideniz dolu olduğunda mide asidi yemek borusuna sıçrar ve ekşime yanma gibi problemler ortaya çıkar. Bu durum da gastrit ve ülser gibi sorunlara zemin hazırlar.
Son olarak; yediklerimizin ve içtiklerimizin ötesinde stres faktörünün mide sorunlarına yol açan başlıca etmenlerden olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
• Yemek esnasında lokmaları hızlı hızlı yutmak yerine küçük lokmalar haline getirin. İyice çiğneyin ve öyle yutun.
• Ayaküstü yemek alışkanlığınızdan vazgeçin.
• Yemek sırasında su tüketmemeye özen gösterin. İçmeden yapamıyorsanız da en az ölçüde içmeye çalışın çünkü yemek sırasında tüketilen su mide asidini seyreltir. Bu da mide asidinin hazım özelliğini iyice zayıflatır. Ayrıca hazım özelliği düşen mide asidinin mikropları kırma özelliği de zayıflar. Bunu fazlasıyla su tüketilen yaz aylarında ülserin, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının artmasıyla ilişkilendirebiliriz.
• Eğer çok yemek gibi bir alışkanlığınız varsa; bir defada midenizi doldurmak yerine az ve sık yiyin. Bu durum hem daha fazla besin almanızı hem de midenizi tam doldurmamanızı sağlar.
• Öğün aralarında atıştırma alışkanlığınız varsa bırakın. Bu durum her öğüne iştahınız açık biçimde başlamanıza olanak sağlar.
• Yemeklerden sonra hemen yatmayın! Yatıyorken mideniz dolu olduğunda mide asidi yemek borusuna sıçrar ve ekşime yanma gibi problemler ortaya çıkar. Bu durum da gastrit ve ülser gibi sorunlara zemin hazırlar.
Son olarak; yediklerimizin ve içtiklerimizin ötesinde stres faktörünün mide sorunlarına yol açan başlıca etmenlerden olduğunu aklınızdan çıkarmayın.