Mimari tasarımda özürlü etmeni konusuna yönelik çalışma alanı

  • Konuyu başlatan ENB ESKİÜYESİ
  • Başlangıç tarihi
E

ENB ESKİÜYESİ

Guest
merhabalar,

bu alanda çalışamalar yapan, yapma gayreti içinde biri olarak; çalışmaların daha doğru şekillerde yürütülebilmesi ve daha cok sonuc alınabilmesi adına, bu konunun muhattaplarıyla fikir paylaşımında bulunmak istedim.

ben mimarlık/yapı anabilim dalında master öğrencisiyim (yıldız teknik ünv.-istanbul)
bi çalışma konusu araştırıyorum. özürlüler hakkında. yapacağım çalışma sürem 1 aralık a kadar surecek. sınıfımda mımarl adaylarına ve mezun olmus bı kac mımara sunum yapacagım. sizin de bildiğiniz gibi çalışmalar yapılır ve sayfaların ıcıne mahkum edılır. sorunlar yıne yemyesıl taptaze orada oylece durur...sımdı oole olmasın... o sorunları yerınden sokup atabılcek mımarı dusunce sıstemınde ama ıcınde sosylojıyı ıdeolojıyı de barındıran bı konu olsun ıstıyorum... belkı bi yerlerde sorunların cozumune de olanak saglar.

mımar olarak tasarım normlarını, mevcut yasaları, ornek uygulamaları bılıyoruz evet hepsını bılıyoruz dogru. ama gercek yasamda... kapının dısında olan hayatta o degerlı ınsanları aramıza katamıyoruz... bu cok uzucu... ustelık saglıklı ınsanlara gore tasarlanan alanlar dahı kullanılamıyor. bu da ayrı bı konu...

en dogru ve gercek soz; her ınsan özürlü adayıdır. neler yasayacagımızı nelerın basımıza gelecegını bılmıyoruz. doğru... bi şeyler için olduktan sonra değil olmadan önce önlemler alamıyoruz....

kara tabloları sıralamak ıstersek... sonu gelmez... o kara bulutları aralamak ıstıyorum...

bana yardımcı olur musunuz??

yerimde olsanız... bu çalışmayı siz yapıyor olsaydınız... siz neler yapmak ısterdınız?? nasıl bı calısma sunardınız...
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,483
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Aslında yapılacak olan şeyler belli. Gerek konut mimarisi gerekse şehir mimarisinde engellilerin erişilebilirliği için yapılması gerekenler herkesin malumu.
2005'te çıkarılan 5378 sayılı yasa 7 yılda "resmi binaların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların" engellilere uygun hale getirilmesini öngörüyordu. Gecen süre zarfında bir arpa boyu yol alınamadı. Bundan önce de 1997 de çıkan imar yasasın'da konuyla ilgili düzenlemeler mevcut.
Çıkarılan yasalara uyulması halinde sorunun büyük bir kısmı kendiliğinden çözülmüş olacak. Üstelik bu düzenlemeler öyle yapılması çok zor olan şeyler de değil. Konutlarda, Kapılar, koridorlar, odalar, mutfaklar, banyolarda yapılacak basit düzenlemelerle konutlar engellilerin kullanımına uygun hale getirilebilir. Yine aynı şekilde şehir mimarisinde, Kaldırım ve yollar, merdivenler, asansörlerin genişliği, düğmelerin yüksekliği basit düzenlemelerle ve bilinen yöntemlerle engellilerin erişimine uygun hale getirilebilir.

Başta söylediğim gibi bu sorunları maddeler halinde sıralamak malumun ilanından başka bir şey değil. Sorunun temelinde “engellileri yok saymak” yatıyor. Tüm bunların dışında bireysel yada gurup halinde mimarlar ne yapabilir, neler yapmalıdır, daha doğrusu bir şeyler yapsalar bile nereye kadar nasıl yapabilirler, tam olarak bir şeyler söylemekte önerilerde bulunmak noktasında aklıma kesin net bir şeyler gelmiyor.
 
E

ENB ESKİÜYESİ

Guest
öncelikle zamanınızı ayırıp bana yol göstermeye çalıştığınız için dostlarım sizlere teşekkürlerimi sunuyorum...
evet size yürekten katılıyorum... aslında sorunlar belli çözümler de yapılan araştırmalar sonucunda belirlendi. geriye uygulama kalıyor aslında... ve sorun da burada!! uygulanmıyor. bilgi eksikliğimizz yok ancak bizim duyarlılık anlayıs empati eksiğimiz var.. biz geleceği göremiyoruz... yarının ne olacagını da... aslında biz sahip olduklarımıza göre degerlendırmeler yapıyor sahip olmadıklarımızı olana dek göremiyoruz.. düşünün... sorumluluk sahibi olan kişilerden kaçı özürlü?? ya da yakınlarında özürlü olan kimseler var mı?? ateş ancak düştüğü yeri yakıyor bizim toplulumuzda... özürlü olmadan onlar gibi düşünemiyoruz ve duyarlı olamıyoruz ne yazık ki...

tüm samimiyetimle söyluyorum... mimarlık eğitimimde 4 yıl boyunca bi kaç hoca ile yürüttüğüm proje calısmalarım dısında... hiç bir proje döneminde özürlülere yönelik onları da kapsayan tasarımlar üretmeye sevk edilmedim... bu cok ama cok acı. suan bile alt dönemlerde olan mimar adayları da aynı seylerı yapıyorlar. bu işin sorumluları olan kişiler böyle yetiştirilrse cok da sasırmamak gerek sanırım olan bitene... eevt ülkemiz ihmaller ülkesi... biz ötekileşmeyi cok cabuk ve kolay sindirdik... sindirmeye de devam ediyoruz... çünkü öyle yetiştiriliyoruz... çünkü buna alıştırılıyoruz... bu cok normal gelıyor bıze... aman bana ne onlar da gıtmeyı versın dıyebılıyoruz... cok ama cok gercek bı sey bu(

özürlü dediğimiz insanlar kim... neden onlar aramızda değil... neden onların beyınlerınden insanı özelliklerinden dostluklarından mahrumuz biz... benim gercek hayatta neden hiç özürlü arkadaşım yok?? nedenn???

bu sosyal bir sorun.... kaldırımlardan mekanlardan öte bi gercek...
kimse bunu göremiyor....görmek istemiyoruz... defolu diyoruz ve bi köşeye atıyoruz değer sahibi insanlarımızı... peki biz cok mu kusursuzuz???

üzülüyorum hemde cok... belki kıvılcımlarımız bu atesı yakar bı gun dıe umut etmek ve umudumu eylemlerle yesıllendırmek buyutmek ıstıyorum... görmeyenlerin gözüne sokmak benım ıstedıgım... eğitimde boşlukları dillendirmek...

özürlü lafını kaldırabilmek.. hepimizin aynı özelliklere sahip oldugumuzu ancak bazı hastalıkların yada kazaların bazı özelliklerimizi örelttiğini ve bunun da hayatın gercegı normal bir sey oladugunu ve sosyal yasamı etkılememesı gerektıgını gostermek... özürlü insanlar tabiatları geregı bazı yeteneklerini yitirirken bazı yetenekleri gelişiyor... bunu görüyoruz... yürüyemeyen bi insanın reflexleri gelişiyor. göremeyen bir ınsanın duyma yetenegı hassaslasıyor... bunlar olabılırken bız neden fızıksel mekanları gelıstıremıyoruz??? neden neden neden!!!!
 
E

ENB ESKİÜYESİ

Guest
GELİŞME:

arkadaşlar buraya konu açarken bi konu üzerinde dönemsel bi çalışma konusu fikri vermenizi önermiştim.. cevplarınız için tekrar teşekkür ederim...
araştırmalarımla da destekleyerek söyle bir konu belirledim. hem kendi açımdan hem de sınıfımda yer alan mimar adaylarının bilgi düzeyini arttırmak adına...

TÜRKİYE'DE ÖZÜRLÜLÜK VE ÖZÜRLÜLERE SUNULAN HİZMETLER, BEKLENTİLER
İSTANBUL ÖRNEĞİ: İSÖM / İSTANBUL ÖZÜRLÜ MERKEZİ


alt başlıkları zengin tutmayı hedefliyorum..
netlik kazanında direkt burada paylaşacağım..

hatta dökümanlara ulaşma konusunda ve yer verilmesini istediğiniz konu başlıkları için de sizlerin fikrini alıcam izin verirseniz tabii??

yorumlarınızı bekliyorum...
selamlar
 

SBP

Üye
Üye
Katılım
Tem 13, 2010
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba,

Ben YTÜ Şehir Planlama mezunu, seçmeli ders olarak Tasarımda Özürlü Etmeni Dersini almış biriyim..şu anda Dünya Engelliler Vakfında Engelsiz Projeler üzerine çalışmaktayım..Projelerimizden biri "engelsiz şehir" olup, engelsiz ev ölçeğinden engelsiz dünya ölçeğine kadar çalışmaları içermektedir.

Ülkemizde, Konuyla ilgili çalışma yapan sayısı çok az olduğundan, ilgilenirseniz sizinle tanışmak isteriz.
Çalışmalarımızı D adresinden görebilirsiniz..

Saygılarımla
Canan KOCA
 
Tekerlekli Sandalye
Üst