"MİMİK" Sayesinde özellikle engelli vatandaşlar, bilg.da her türlü işlemi yapabiliyor

  • Konbuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
"MİMİK" Sayesinde özellikle engelli vatandaşlar, bilg.da her türlü işlemi yapabiliyor

3275.jpg



Gülümseme, diş sıkma, kahkaha atma gibi hareketlerle bilgisayar kullanımına olanak sağlayan "MİMİK" yazılımı geliştirildi.

ODTÜ Teknokent'in genç yazılım mühendisleri, tamamen yerli sermaye ve mühendislerle baş, göz, kaş çatma, gülümseme, diş sıkma ve kahkaha atma gibi hareketlerle bilgisayar kullanımına olanak sağlayan "MİMİK" yazılımını geliştirdi.

"MİMİK" sayesinde özellikle engelli vatandaşlar, bilgisayarda her türlü işlemi yapabiliyor, sanal klavyeyle ekrana yazı da yazılabiliyor.

Minder Bilişim Ar-Ge Direktörü Çağrı Karahan, "Beyin Dalgaları ve Yüz İfadeleri ile İletişim" adlı projelerine ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Projelerine TÜBİTAK'ın 100 bin TL'lik teknogirişim desteği verdiğini ve Teknokent'in ortaklığında düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda 2009'un en iyi iş fikri olarak seçildiğini anlatan Karahan, projelerinin aynı yıl KOSGEB desteği de aldığını dile getirdi.

Karahan, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerinin ilk etabını tamamlayarak, "MİMİK" yazılımı geliştirdiklerini ve ürüne dönüştürdüklerini bildirdi.

Yazılımı tamamen yerli mühendis ve yerli sermayeyle geliştirdiklerini ifade eden Karahan, donanım aracılığıyla kullanıcının baş, göz kırpma, kaş kaldırma, kaş çatma, gülümseme, diş sıkma ve kahkaha atma hareketleriyle bilgisayarın kullanılır hale getirildiğini söyledi.
 
Türk yazılımcılar insan hareketlerini taklit etme yeteneğine sahip robot geliştirdi

6617.jpg



Konya’da bir yazılım firmasınca yaklaşık 2 yıldır yürütülen ARGE faaliyetleri sonucunda, insan görünümünde, sorulara cevap verebilen, sesli komutları yerine getirebilen, matematik işlemleri yapabilen, insan hareketlerini taklit etme yeteneğine sahip robot geliştirildi.

Merkezi Konya’da bulunan Akınsoft Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, geliştirdikleri robot hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu ro-botun kas sistemlerini kendi çizimlerimiz ve projelerimizle geliştirdik. İnsanların yapabildiği hassas hareketler hariç ana hareketlerin birçoğunu yapabiliyor. İnsan hareketlerini birebir taklit etme yeteneğine sahip robotumuz, duyma ve konuşma eylemini gerçekleştiriyor. Birtakım komutları, verileri sesli algılayıp sorularımıza cevap verebiliyor. Matematik işlemleri çözebiliyor. Şekilleri ve renkleri ayırt edebiliyor. Çeşitli figürel hareketleri yerine getirebiliyor. Robotta yürümeyi gerçekleştirecek kas yapısına sahibiz ancak denge konusunda sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle yürüme bandında yürüyebiliyor. Ancak ilerleyen zamanlarda tam yürüme hareketini gerçekleştirecek hale getireceğiz.”

Göz kırpınca fareyi tıklatan bilgisayar;

ODTÜ Teknokent’in yazılım mühendislerinden oluşan 3 kişilik bir ekip Türkiye’nin mimikle çalışan ilk yerli bilgisayarı olan ‘Mimik’i üretti. Bilgisayarı yaratan Minder Bilişim’in kurucusu ODTÜ Bilişsel Bilimler Bölümü doktora öğrencisi Uğur Acar (28) artık engelli vatandaşların rahatlıkla bilişim dünyasına adım atabileceğini ifade etti. Acar “Bilgisayarımız boyun, baş ve yüz mimikleriyle mouse’u oynatabiliyor. Göz kırparak mouse tıklatılıyor, sosyal ağlarda konuşulabiliyor ya da çene sıkılarak internet açılıyor” dedi.
 
Geri
Üst