Moğollar ve Diğer Türk Devletin'nde Sosyal ve Ekonomik Yaşam

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,034
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce, Moğol kabileleri arasında Totemizm, Şamanizm, Budizm ve Hıristiyanlık gibi çeşitli din ve inanışlar yaygınken, Cengiz Han, Harzemşahlar üzerine yaptığı sefer esnasında Müslüman tüccarlar vasıtasıyla İslamiyet'le tanışmıştır. Fakat İslamiyet'in Moğollar arasında yayılması, Cengiz Han'dan sonraki Moğol Türk Devletleri zamanında olmuştur.

Cengiz Han'dan göçebe bir hayat süren Moğol kabilelerinin temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Cengiz Han döneminde ticaret, ekonomik hayatı canlandırmıştır. Ayrıca demircilik ve marangozluk gibi zanaatlara önem verilmiştir. Altınorda Devleti, oldukçe gelişmiş bir vergi ve para sistemi kurarak ekonominin güçlenmesini sağlamıştır. Karakoyunlular ve Akkoyunlular genelde hayvancılıkla uğraşmışlardır.

Cengiz Han Devleti'nde, Cengiz Han'ın ölümüne kadar bilim ve sanat faaliyetlerine rastlanmamaktadır. Bilimsel ve sanatsal faaliyetlere önem veren Altınordu Devleti'nde ise daha çok Tıp ve Dini ilimlerle uğraşılmıştır. Tıp merkezi olarak Harizm gelişmiş ve burada bir Şifahane yapılarak halka sağlık hizmeti verilmiştir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst