MS (Multipl Skleroz) de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon'un Önemi ve Yapılabilecekler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Bu yazımızda MS li kişilerin nasıl ve hangi egzersiz ve sporlardan faydalanabileceğini açıklamaya çalışacağız.


ms-ile-yasamin-en-iyi-destekcisi-egzersiz.jpg

MS de fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları kişinin başkalarına ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebilmesini ve ihtiyaçlarını kendisin karşılayabilmesini sağlayan çok önemli bir tedavidir. Fizyoterapi ile mevcut beceri ve fonksiyonel kapasitenin korunmasıi bir kayıp varsa tekrar düzeltilmesi veya etkilerinin azaltılması amaçlanır. İyi bir rehabilitasyon programının oluşturulması için öncelikle ihtiyaçların belirlenmesi gerekmektedir. Fizyoterapistler hareket durumunu değerlendirip kişinin kabiliyetleri ve sınırlamalarına uygun olarak özel egzersiz programları belirlenir. Fizyoterapistler ayrıca ağrı yönetimi, yorgunlukla başetmek ve hareket etmeye yardımcı aletlerin doğru kullanımı gibi konularda da tavsiyelerde bulunurlar. Bu aşamadan sonra programınızı fizyoterapist eşliğinde veya evde düzenli olarak uygulamanız gerekmektedir ancak bu şekilde programdan fayda görebilirsiniz.

Düzenli egzersiz

Solunum fonksiyonlarınızı düzeltir, kasların güçlenmesini sağlar ve kas sertliklerini azaltır, vücudun duruş bozukluğunu düzeltip , yorgunluk şikayetinizi azaltır, depresyon ve kaygı şikayetlerinizde fayda sağlar,uyku kalitesini arttırır, uzun süreli kabızlık sorununda egzersizle oluşan hareket bağırsak işlevini düzene sokar,iskelet sistemi sağlığına katkıda bulunur,sinir sisteminde büyüme hormonu salımını arttırarak ms ataklarında sinir zedelenmesi azaltır iyileşmeyi kolaylaştırır.
MS li kişinin enerjisini akıllı kullanması önemlidir. Günlük işler önceden planlanarak gün içine yayılmalı aralarında mutlaka dinlenme araları verilmelidir. 1 Saat çalışma süresi sonrası 15-20 dk mola verilmesi uygun olandır.

Egzersiz planlaması kişinin yapabilirliği ve hastalığının derecesine ve hastalığın yarattığı engele göre planlanmalıdır. Bu yürüme bisiklet egzersizi şşeklinde olabilir. Bunlara ek olarak yoga ve gevşeme egzersizleride önerilebilir. Yüzme de en etkili egzersiz olarak önerilebilir , su egzersizleri özellikle düşerek yaralanmalarıda engellediği için daha kabul edilebilir bir egzersiz şeklidir. Ancak kişi yüzme bilmiyorsa su içinde yalnız yada yardımla hareket etmekten kaçınmalıdır. Haftada 3-5 kez arakarda 3-4 dk dinlenerek yaklaşık 40 dk egzersiz yeterlidir. Egzersiz nekadar önemli ise dinlenmede okadar önemlidir. Egzersiz hareketlerinin tekrarlanması 8 yada 10 olabilir ama her kişiye göre ayrı ayrı planlanmalı ve yavaş,yavaş arttırılmalıdır. Egzersiz esnasında düzenli nefes alıp verilmeli nefes kontrol edilmelidir.Egzersiz günün herhangi bir saatinde kişinin kendini enerjik hissettiği bir anda yapılmalıdır. Sadece ayakta değil oturarakta egzersizler yapılabilir günde bir kaç tekrarlayarak otururken yada yatarken bir bacağı kendine doğru çekerek yada bir bacağı öne sandalyeye doğru uzatarak elle dize bastırmak, otururken yanlara doğru esnemeye çalışarakta faydalı egzersiz hareketleri yapılabili.

MS li kişi kendini fazla yormadığı takdirde spor aktivitelerini rahatlıkla yapabilir. Bununla birlikte MSli hastaların aşırı aktivite ve yaralanma riskinden kaçınmalıdırlar.MS ye bağlı yorgunluk her hastanın spor aktiviteleri ile tölaransını kendisinin belirlemesi gerektiği anlamına gelir. Görme bozuklukları varsa topla oynanan oyunlar gibi hızlı sporlardan kaçınmalıdırlar. Spor yada düzenli egzersiz MS lilerde sağlıklı kişilerde olduğu gibi kas kuvvetini arttırır,kalp damar sistemini güçlendirir,bazı MS belirtilerini düzeltebilir.

MS de en yaygın olarak yapılması önerilen sporlar

Kas sertliği, güçsüzlük yada felç varsa yüzme yada plates

Vücüt ısısı kontrolü bozulmasında su sporları ve egzersizleri

Titreme ve yürüyüş bozuklukları varsa yüzme, suda jimlastik hareketleri, at binme

Hafif denge ve koordinasyon bozukluğunda müzikle ritmik hareketler,bisiklet

Duyusal bozukluklar varsa top oyunları önerilmektedir

Tekerlekli sandalyede olanlar okçuluk çalışarak konsantrasyon geliştirebilirler

Bir Fizyoterapiste danışarak size en uygun sporu belirleyebilirsiniz.


MS hastalarının vücut ısısı düzeni genelikle etkilenmektedir terleme ve soluk soluğa kalma gibi serinleme mekanizmaları vücut ısısnı kabuledilebilir bir seviyeye getirebilir. Ancak MS li kişilerde sözkonusu ısı mekanizmaları genellikle zayıflamaktadır vücudun çok düşük ısı artışlarına maruz kalması bile MS belirtilerini kötüleştirebilir ısıyla alakalı nörolojik problemlere sebebiyet verebilir. Bu durum MS li kişilerin spor yaptığı durumlarda mutlak suretle gözönünde bulundurulmalıdır. Çoğu MS hastasının ısıya karşı olan hassasiyeti bedensel faaliyetlerini etkilemektedir bu nedenle yüzme gibi su içinde yapılan sporların tercih edilmesi spordan sonrta soğuk suya girilmesi, spor esnasında sıcak ortamlardan güneşten kaçınılması,bol sıvı tüketilmeli, gerekirse soğuk jel paketleri , giysileri ıslatarak serinlemek ve spor aktivitesine katılmak doğru olan yoldur.


Size en uygun spor yada egzersizi doktorunuza danışarak bulabilirsiniz.MS nin hangi tipi olursa olsun yaşam kalitenizi arttırmak için yapılabilecek uygulamalar olduğunu unutmayınız, tek ihtiyacınız olan uzmanlardan alacağınız destek ve düzenli çalışmak.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst