MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Hakında Önemli Bilgiler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Kadın,erkek ve gençlerde görülmesine rağmen görülme sıklığı genellikle gençler ve kadınlardadır. Multiple Skleroz, yani MS den bahsedeceğimiz bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Yaşam boyu devam edebilen bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. MS hastalığının seyri,belirtileri risk grupları gibi bir çok konuda bilgiler yazımızda bulunmaktadır.
Tüm yönleri ile MS hastalığının bütün detayları...


ms-hastalığı-768x432.jpg

Merkezi sinir sistemi hastalığı olan ve son zamanlarda toplumdaki bilinirliği artan MS yani Multiple Skleroz, kadınlarda ve gençlerde daha yoğun görülebilen, yaşam boyu süren bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 40 bin, dünyada ise yaklaşık 1 milyonun üzerinde MS hastası bulunuyor. MS hastalarına karşı toplumda, bilgi eksikliği nedeniyle birtakım ön yargıların bulunuyor.


MS, nedir?
MS hastalığı, diğer bir adıyla Multiple Skleroz, beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi, sinirler boyunca vücudumuzun farklı yerlerinde elektriksel mesajlar gönderen bir telefon santrali gibidir. Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz tüm hareketlerimizi kontrol eder. MS hastalığı, vücudun mikroplara karşı göstermesi gereken reaksiyonun bir şekilde yolunu şaşırarak sinir hücrelerini içeren yağlı kılıfa saldırmasıdır. Bu saldırıyla sinir hücrelerinin ritmi bozulur.

Telefon kablolarını düşünün; telefon kablolarının üstü yalıtımı sağlayan plastikle kaplıdır. Sinir hücrelerini içeren bu yağlı kılıf zarar gördüğü durumda telefon kablosu gibi içerisinde yer alan teller bir birine çarpar ve kişilerin sinir hücrelerinin ritmi bozulur.
Sağlıklı insanlarda hiçbir yabancı cisim beyin omurilik sıvısını geçemez. Beyin omurilik sıvısı bir bariyer ile buna engel olur. Fakat MS hastalığında bu mekanizma da bozulur. Bir şekilde tetiklenmiş bağışıklık sistemi hücreleri bu bariyeri geçerek beyin omurilik sıvısına saldırır.

Bu hastalık kişiye münhasır bir hastalıktır. Hastalığın seyri de kişiye münhasırdır; yani hastalığın nasıl seyredeceği kişiden kişiye değişir, yani başkasına bakarak bu hastalığın seyri böyle olur denemez.

MS belirtileri nelerdir?

Baş dönmeleri

Ellerde titreme

Aşırı yorgunluk

Bulanık görme, bir gözde görememe, çift görme

Dengesizlik

Konuşma bozukluğu, patlayıcı tarzda konuşma yani sarhoş vari konuşma

Bir veya daha fazla uvuzda güçsüzlük, yürüme güçlüğü


Kimler risk altında?


MS cinsel yolla bulaşabilen, genetik geçişli veya bir akıl hastalığı değildir. MS hastalığı bir genç hastalığıdır. En sık görüldüğü yaş oranı 22 ila 40 yaş arasıdır. MS hastalığının kadınlarda görülme oranı erkeklerde görülme oranından daha fazladır. MS oluşmasının belli bir nedeni olmamasına rağmen, genetik yatkınlık, çevresel etkenler ve virüsler MS hastalığında suçlanmaktadır.


MS çeşitleri nelerdir?

1- İyi Huylu MS (Benign)

Bu tipte hafif ataklar vardır ve atakları tam düzelme takip eder. Zamanla biriken bir kötüleşme olmaz ve kalıcı bir hasar bırakmaz.

2-Tekrarlayan ve düzelen MS (Relapsing-remitting)

Bu MS türü, en sık görülen MS cinsidir. MS hastalarının yüzde 75- 80’inde hastalık tekrarlayıp düzelen bir yapıda ilerler. MS hastalığının bu çeşidinde hastalar genellikle kendilerid e farkına varmadan uzun bir dönem MS atakları geçiriyorlar ve kendiliğinden düzelebiliyorlar. Yani bu MS tipinde hastalık ATAK – İYİLEŞME – ATAK – İYİLEŞME şeklinde ilerler. Buradaki iyileşmeler ilk başlarda neredeyse tama yakın oluyor.


3-İkincil ilerleyici MS

Seconder Progressive dediğimiz bu MS türü, ATAK – İYİLEŞME – ATAK – İYİLEŞME şeklinde ilerlerken, hasta bir atak geçiriyor fakat bu ataktan iyileşemiyor. Örneğin hasta dengesizlik yaşıyor ve hasta bir daha da iyileşemiyor ve dengesiz kalıyor veya bacağında güçsüzlük oluyor fakat bu hastalıktan hasta geri iyileşemiyor.


4-PrimerProgressive (yatağa bağlı ) MS

Primer Progressive MS hastalığının çeşitleri arasında en tehlikeli olanıdır. Bu türde hastalar tek bir atak geçiriyorlar ve bu ataklardan iyileşme olmuyor. Hastanın durumu giderek kötüleşiyor. Çok nadir rastlanan bir türüdün; yüzde 5 oranında görülür.


5-Malburg

Bu, MS’in en tehlikeli türüdür. Malburg cinsi MS’te hastalar bir atak geçiriyorlar ve hastayı bu atakla kaybediyoruz. Bu da çok nadir görülen bir MS türüdür.

Atak ne demektir?


Hastalıkla ilgili klinik bulgulardan bir ya da bir kaçının en az 24 saat süreyle ortaya çıkması ve bunların en az 1 ay süreyle devam etmesidir. MS hastalığında bir atağa atak diyebilmek için en az 24 saat sürmesi gerekir. İkinci bir atak geçiriyor diyebilmemiz için ise iki atak arasında en az bir aylık bir sürenin geçmesi gerekiyor.
Günler, haftalar veya aylarca süren ataklar olabilir. Genellikle ardından düzelme dönemi ortaya çıkar. Hastaya ve hastalığın tipine göre ataklar değişebilir, MS ataklarının ne zaman ve ne sıklıkla ortaya çıkacağı önceden kesinlikle tahmin edilemez.


MS hastalığında erken teşhis neden önemlidir?

Erken teşhis son derece önemlidir; çünkü erken teşhisle hastalığın gidişatı değiştirilebilir ve hastalık yavaşlatılabilir. MS hastalığının ilerlemesi demek, hastaların sakat kalması anlamına gelir. İşte bu nedenle MS hastalığına multi-displiner bir yönden yaklaşılmalı ve vatandaşların özellikle de genç nüfusun bilinçlendirilmesi gerekir. Erken tanının bir diğer önemi ise şudur; MS teşhisi hayatınızı planlarken önemlidir.
Düşünün, 22 yaşındasınız, üniversiteye gidiyorsunuz ve size MS gibi çok ciddi bir hastalığın tanısı söyleniyor. Bu durumda hayatınızı buna göre planlamanız gerekiyor. Örneğin; askere gidebilecek misiniz, çocuk yapabilecek misiniz, mesleğinizde neyi seçeceksiniz?
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
MS hastalığının zorlukları

MS hastalığının olası zorlukları arasında depresyon, yutma güçlüğü, kemiklerin incelmesi, idrar yolu enfeksiyonları gibi problemler bulunuyor. Peki MS hastalığının diğer zorlukları nelerdir ve ne zaman profesyonel biriyle görüşülmelidir?


MS Hastalığının olası zorlukları

Depresyon

Yutma güçlüğü

Düşünmede zorluk çekme

Kendi kendine bakım konusunda yetersizlik

Kemiklerin incelmesi

İdrar yolu enfeksiyonları


MS hastalığı için ne zaman profesyonel biriyle görüşülmeli?

MS semptomları güçlendiğinde,

Tedavi sürecinde olsa dahi semptomlar kötüleşmeye başladığında


MS Hastalığının semptomları neler?

Semptomlar değişkendir çünkü her atağın yeri ve şiddeti farklı olabilir. Bu ataklar, bölümler halinde günler, haftalar, ya da aylarca sürebilir.
Ateş, sıcak banyo, güneşe maruz kalma ve stres atakları tetikleyebilir.


MS hastalığındaki kas semptomları neler?

Denge kaybı

Kas spazmları

Herhangi bir alanda uyuşukluk veya anormal duyu

Kollar veya bacaklarda hareket ettirirken problem yaşama

Yürümede problem yaşama

Koordinasyon ve küçük hareketler yapma ile ilgili sorunlar

Bir veya daha fazla kol ya da bacaklarda titreme

Bir veya daha fazla kollarda veya bacaklarda zayıflık


MS hastalığındaki bağırsak ve mesane semptomları neler?

Kabızlık ve dışkı kaçağı

İdrara çıkarken zorluk yaşama

Sık idrara gitme isteği

İdrar kaçırma


MS hastalığındaki göz belirtileri neler?

Çift görme

Göz rahatsızlığı

Kontrol edilemeyen hızlı göz hareketleri

Vizyon kaybı (genellikle her seferinde bir göz etkiler)


MS hastalığında uyuşma, karıncalanma veya ağrı

Yüz ağrısı

Ağrılı kas spazmlarına

Karıncalanma, ağır ağır yürüme, ya da kol ve bacaklarda yanma hissi


MS hastalığında beyin ve sinir belirtileri

Dikkat süresinin azalması, zayıf yargılama, hafıza kaybı

Akıl yürütmede ve problem çözmede zorluk yaşama

Depresyon ya da üzüntü duyguları

Baş dönmesi ve denge sorunları

İşitme kaybı


MS hastalığındaki konuşma ve yutma belirtileri neler?

Zor anlaşılır konuşma

Çiğneme ve yutmada problem yaşama
 

angelduru

Üye
Üye
Katılım
Ocak 20, 2015
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ben de 13 yıldır MS hastasıyım (RRMS), mesane sorunları, çabuk yorulma dışında iyiyim çok şükür. Tüm hastalara acil şifalar dilerim.
 

iboa

Üye
Üye
Katılım
Ağu 22, 2016
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
işte benim hastalığım ama 4.evresi sanırım (zihinsel bir hastalığım yoj Allaha çok şükür raşitizim sekelleri benimki)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Dilerim bütün hastalar şifa bulsun her hastalığın yada engelin olduğu gibi bu hastalığında bir çok zorlukları muhakkakki var dilerim zorluklarınız kolaylaşsın.
 

öz77gür

Üye
Üye
Katılım
Eki 25, 2017
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Paylaşımlarınız için çok teşekkürler... Benimde bilğim kadarıyla hastalığın tanımı ve teknik özeti budur. Aklıma takılan bir ayrıntı varki bunu aşamıyorum izah edilen belirtiler MS dışında insanlarda farklı neden ve rahatsızlıklarlada görülebilecek belirti ve rahatsızlıklar. Ben kendimce 2003 yılında ayaklarımda uyuşukluk hissi ile yaptırdığım tetkiklerde hiç bir teşhis konamamştı ve zamanla düzelmesi üzerine 2007 yılında yaşadığım sol elimde uyuşukluk ve güç kaybı üzerine aşırı bir şekilde üzerine düşerek sırayla zaman içersinde (1.5ay) 3 ayrı yerde çektirdiğim Mr ile rahatsızlığın hafif ve zaman içerisinde düzelme etkisinide göz önünde bulundurarak, kas gevşetici yok kuluçdu gibi tedavileri tecrübe ederek ankarada ikamet eden bir insan olarak gidebileceğim en kötü hastane hacettepe, gazi iken sonuç ve teşhis konulmaması üzerine başkent üni hastanesinde teşhisin konabilip tedavinin geç kalınarak uygulanmış olmasını anlayamıyorum bu durum günümüzdede aynımı yoksa önlemler alındımı ve biz bu teşhisleri koyarken yaşadığımız kolaylık ve zorluğu burada paylaşarak yol gösterici ve doğru teşhis sağlaması yaparakda faydalı olabileceğimizi düşünüyorum... çok çok teşekkürler. Acil şifalar.

SM-N920C cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Kesinlikle haklısınız herkes nerede ne yaşıyor paylaşırsa eminim bir çok kişi nerede iyi/kötü bilerek hareket edecektir. Gidilen hastane, doktor ,rehabilitasyon merkezi vs..vs..
her konuda yaşanmışlıklar anlatılsa bir çok kişi bu anlatılanlardan fikir sahibi olabilir. Hatta bir konu açmıştım hastaneler hakkında hepimiz bulunduğumuz illerdeki hastanelerin iyi kötü yanlarını paylaşalım istemiştim fakat kimse paylaşmak istemedi sanırım. Oysa bana kalırsa bunlar çok önemliydi.

https://engelliler.gen.tr/f74/bulundugunuz-illerdeki-hastaneler-hakkinda-bilgiler-gorusler-30522/
 
Tekerlekli Sandalye
Üst