Muhtarlık listesinde adı bulunmayanlar, nasıl oy kullacak?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ilan ettiği 12 Haziran 2011′de yapılacak milletvekili genel seçimiyle ilgili süreç başladı.

YSK’nın kararlarına göre, seçmen askı listeleri, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden alınan, Türkiye’de yerleşik ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtların, gerekli işlemler yapıldıktan ve seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra muhtarlık bölgesi askı listeleri haline getirilen listeler olacak.

Muhtarlık bölgesi askı listeleri, 18 Mart 2011 Cuma günü saat 08.00′de askıya çıkarılacak, 31 Mart 2011 Perşembe günü saat 17.00′de askıdan indirilecek.

Yeni yerleşim sebebiyle seçim çevrelerinde değişiklik olan ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemleri, yeni durum esas alınarak yapılacak.

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen niteliğini taşıyan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtlar, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne dönüştürüldükten sonra, 18 Mart 2011 Cuma günü saat 08.00′de internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilecek.

İnternet ortamında ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilanı, 31 Mart 2011 Perşembe günü saat 17.00′de sonlandırılacak.

-LİSTELERDE ADI BULUNMAYANLAR-

Seçmen niteliğine sahip olduğu halde, muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi bulunmayanlar, 12 Haziran 1993 tarihinde ve daha önce doğan (yıl, ay ve günü gösteren, nüfus müdürlüğünce verilen, T.C. Kimlik numarası bulunan ve kimlik bilgilerini içeren belgeyi ibrazı gereklidir), başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacıyla listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelen, öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık yahut eksiklik bulunan ve nüfus olay bilgisi değişen Türk vatandaşları, adres kayıt sistemine kayıt olmaları ve belirtilen işlemleri yapabilmeleri için ilgili nüfus müdürlüğüne başvuracaklar.

Askerlikten terhis olup da silah altında bulunmaları nedeniyle askı listesinde kaydı bulunmayan ve yine aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunan, kamu hizmetlerinden süreli olarak yasaklı bulunmaları nedeniyle askı listesinde ismi bulunmayanlar ile aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunan ve yasaklılık süresi sona eren, tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listesinde kendisine ait kimlik bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunan Türk vatandaşları da ilçe seçim kurulu başkanlığına başvuracak.

Kesinleşmiş mahkeme kararına göre kısıtlı olanlar, MERNİS kayıtlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olup da, silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler listelere yazılamayacak.

Seçmen niteliğine sahip olmakla birlikte MERNİS Adres Kayıt Sisteminde (AKS) yerleşim yeri adresi bulunmayanlar da listelere yazılamayacak. Bu durumda olanlar, 5490 sayılı Kanunun 50. maddesi hükmü gereği askı süresi içinde adres beyan formu doldurarak sandık seçmen listesine yazılabilecek.

Muhtarlık bölgesi askı listelerinin kesinleşme tarihi olan 8 Nisan 2011 saat 17.00 itibariyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre seçmenlerden ölmüş olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılanlar Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce silinecek.

Özürlü seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için sandık ataması yapılırken göz önünde bulundurulmak üzere, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığından özürlülerin listesi Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlandığı 14 Marttan önce istenecek. Alınan bilgiler topluca seçmen kütüğüne işlenecek ve muhtarlık bölgesi askı listelerinde (Ö) harfi ile gösterilecek.

Sandık seçmen listelerinin kesinleşmesinden sonra seçmen bilgi kağıtlarının hazırlanması ve dağıtılması işlemine 24 Nisanda başlanacak.

298 sayılı Kanun hükmüne uygun biçimde hazırlanmış seçmen bilgi kağıtlarının sağlıklı ve kısa zamanda seçmene ulaştırılması için ilçe seçim kurulu başkanı mahalli posta idaresiyle temas ederek, kanunlardaki dağıtım süreleriyle bağlı kalınmaksızın seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımını yaptırabilecek. Ancak, kasaba ve köylerde dağıtım memur aracılığı ile de yapılacak.

Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yazılmak için, seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde ismi bulunmayan, yurt içinde Seçmen Kütüğünde kayıtlı olup da yerleşim yerini yurt dışına taşıyan Türk vatandaşlarının, adres kayıt sistemine dahil olabilmeleri için en yakın dış temsilciliğe başvurmaları gerekiyor.

skyturk
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Askıya çıkan seçmen listelerini kontrol edin!

Engelli seçmenlerin, sorun yaşamamaları için askıya çıkan seçmen listelerinde, engelli olduklarını belirten (ö) işaretinin olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiği belirtildi.



Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf’ın sorumluluğundaki Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile yaptığı çalışmalar neticesinde özürlü vatandaşlar sandığa daha rahat gidecekler.

Çalışmalar kapsamında, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nca özürlü veritabanı YSK Başkanlığı’na bildirilmiştir. Böylece, seçmen kütüklerinde özürlü vatandaşların (ortopedik ve görme özürlü) isminin yanına 'Ö' harfi konulacak ve bu durumdaki vatandaşlarımız için rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacaktır. Bu kapsamda, ortopedik özürlü, görme özürlü ve 75 yaş üzeri vatandaşlar ile aileleri binaların giriş katlarında seçme haklarını kullanabileceklerdir. Bu uygulamalar ilk defa 12 Haziran Genel Seçimlerinde hayata geçirilecektir.

Bu çalışmaları takiben, ileriki yıllarda düzenlenecek seçimlerde özürlülerin siyasal hayata katılımını kolaylaştırmak amacıyla 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’da da değişiklikler yapılması için bir öneri paketi hazırlanmıştır. Bu değişikliklerle yatağa bağlı durumdaki özürlüler de dâhil olmak üzere tüm özürlülerin internet ile elektronik oy kullanabilmeleri mümkün olabilecektir.

GENEL SEÇİMDE OY KULLANACAK ÖZÜRLÜ VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

12 Haziran 2011’de yapılacak Milletvekili Genel Seçimi’nde, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı veritabanına kayıtlı özürlü (ortopedik ve görme özürlü) seçmenler, başka herhangi bir işleme gerek kalmadan Yüksek Seçim Kurulu tarafından kendilerine uygun olarak sandık ataması yapılan yerlerde oy kullanabileceklerdir.

SEÇMEN LİSTESİNDE ÖZÜRLÜLÜK DURUMU KAYITLI OLMAYAN ÖZÜRLÜ SEÇMENLERİN DİKKATİNE!

Özürlüler İdaresi Başkanlığı veritabanına kayıtlı olmayan özürlü (ortopedik ve görme özürlü) vatandaşlarımız, Genel Seçimde kendilerine uygun mekânlarda oylarını kullanmak istiyorlarsa, 18 – 31 Mart 2011 tarihleri arasında ikametlerinin bulunduğu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na özürlülük durumlarını belirten herhangi bir belge olmadan sadece özürlü olduğunu beyan ederek durumlarına uygun sandık ataması yapılmasını sağlanmasını talep ederek, seçim tarihinde yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçebileceklerdir.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Sandıkta Engeller Aşıldı

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile yaptığı çalışmalar neticesinde özürlü vatandaşlar, 12 Haziran genel seçimlerinde sandığa daha rahat gidecek.

12 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerde sandığa gidecek olan özürlü vatandaşlar için ayrı mekanlar hazırlanıyor. Sandığa rahatlıkla gidebilmeleri özürlü vatandaşlara uyarıda bulunan Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu,"Çalışmalar kapsamında, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca özürlü veritabanı YSK Başkanlığı'na bildirilmiştir. Böylece, seçmen kütüklerinde engelli vatandaşların isminin yanına 'Ö' harfi konulacak ve bu durumdaki vatandaşlarımız için rahat oy

kullanabilecekleri alanlar oluşturulacaktır. Bu nedenle kapsamda, ortopedik engelli, görme engelli ve 75 yaş üzeri vatandaşlar ile aileleri binaların giriş katlarında seçme haklarını kullanabileceklerdir. Bu uygulamalar ilk defa 12 Haziran Genel Seçimlerinde hayata geçirilecektir" dedi.

Harputluoğlu, "Adıyaman ili, ilçesi ve beldelerde yaşayan ortopedik ve görme engellilerimiz oy sandıklarının üst katlarda olmasından dolayı oylarını kullanmakta sıkıntı yaşamaktadır. Engelli seçmenlerin, sorun yaşamamaları için askıya çıkan seçmen listelerinde, engelli olduklarını belirten (ö) işaretinin olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımız, Genel Seçimde kendilerine uygun mekanlarda oylarını kullanmak istiyorlarsa, 18-31 Mart 2011 tarihleri arasında ikametlerinin

bulunduğu İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na engellilik durumlarını belirten herhangi bir belge olmadan sadece engelli olduğunu beyan ederek durumlarına uygun sandık ataması yapılmasını sağlanmasını talep etmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

Haber Fx
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başbakanlığın İsteği Seçimlerde Rampasız Okul Kalmaması

Engellilerin oy kullanmaları sırasında karşılaştığı zorluklar, hazirandaki genel seçimlerde yaşanmayacak. Başbakanlık bir genelge yayımlayarak, önlerinde rampa bulunmadığı için giriş katlarına merdivenle çıkılan okullara seçimlere kadar rampa inşa edilmesi talimatı vermeye hazırlanıyor. Genelgeyle, giriş katlarda bile oy kullanmakta zorlanan engelliler ve aileleri, demokratik haklarını kullanırken büyük bir rahatlık yaşacak

Engellilerin rahat oy kullanabilmesi için yapılanlar bununla da sınırlı değil. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile anlaşarak engelliler giriş katlarında oy kullanabilmesini sağladı. YSK da, askıya çıkan seçmen listelerinde engelli olduklarını belirten “ö” işareti koydu. Listede isimlerinin karşısında “ö” harfi bulunmayan engelliler ve aileleri, bu ay sonuna kadar düzeltme yaptırabilecek. Engellilerin müracaatında rapor değil sözlü beyanat yeterli olacak. Seçimde sadece engelliler değil, 75 yaş ve üstünde bulunanlar da bu kolaylıktan istifade edebilecek.

Türkiye Gazetesi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst