Nadir Görülen Hastalık Erkekte Meme Kanseri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadınlarda görülme sıklığı oldukca yüksek olan meme kanseri nadirde olsa erkeklerde de görülebilmektedir.
Yapılan istatisliklere göre kardeşinde prostat kanseri olan bir erkekte meme kanseri olma ihtimali oldukca yüksek olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda erkek meme kanseri olmuş ise kardeşlerinde ve kızlarında meme kanseri oluşma riskide 2-3 kat arttığı tesbit edilmiştir.

Bu nadir de olsa görülebilen hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?
İşte detayları ile erkek meme kanseri....



e259aba9-35cd-4e43-af34-b7871c8b072a.jpg

Erkeklerde meme kanseri olur mu?

Meme kanseri, erkeklerde tanımlanan diğer organ kanserlerinin % 1’inden azını oluşturan nadir rastlanan bir hastalıktır. İnsidansı (görülme sıklığı) 100.000 erkekte bir olabileceği gibi, araştırmalara göre dünya genelinde her sene için 1400 erkek meme kanserli yeni hasta olduğu bildirilmiştir. Bu hasta bireylerin yaklaşık 250’sinde sağ kalım oranı yoktur. İlk olarak 1907’de john of aderna tarafından tanımlanmıştır. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de daha fazla sol memede rastlanmaktadır.

Eskiden yapılan çalışmalar doğrultusunda erkek meme kanserlerinin kadınlara göre daha farklı olduğu bilinir iken, son yıllarda yapılan araştırmalar erkek ve kadın arasında meme kanserinin aynı evrelerde benzer özellikler taşıdığı belirtilmiştir, bu nedenle kadınlarda uygulanan meme kanseri tedavisi erkeklerde de uygulanmaktadır.

Meme kanserli erkeklerin ailesel özelliklerini araştıran bir çalışmada erkek meme kanseri olan ailelerde % 30 civarında kadın meme kanseri hastası ve over kanseri hastası olduğu ortaya çıkmıştır. Erkek meme kanserli hastanın kız kardeş ve kızlarında meme kanserine yakalanma riskinin 2-3 misli arttığı gözlenmiştir. Erkek kardeşinde prostat kanseri olan hastanın kardeş veya kardeşlerinde meme kanseri riski bulunmaktadır.

Erkeklerde meme kanserine neden olan faktörler

BRCA 1 geni son yıllarda izole edilen ve kromozom 17 g’da oturan supresör bir gendir ve bu germline mutasyon ile meme kanseri riski artmaktadır.
Şişmanlık, tiroid hastalıkları, uyuşturucu kullanımı, sigara ve alkolü fazla tüketme, dışarıdan östrojen alımı jinekomastiye yol açar ve bu da çok fazla olmasa da meme kanseri riski oluşturur.
Hepatik disfonksiyon, şiştozomiyazis (prazitik enfeksiyon), kronik karaciğer rahatsızlıkları ve testis yaralanmaları gibi rahatsızlıkların da erkeklerde meme kanseri oluşma riskini arttırdığı bildirilmiştir.
Ayrıca iş ve çevresel faktörlerin de erkek meme kanserinde risk arttırıcı rolü bulunmaktadır. Örneğin yüksek ısılı fırınlarda, çelik fabrikalarında çalışanlarda ve benzin ve diğer yanıcı maddelerin buharına maruz kalanlarda meme kanseri riski bulunmaktadır.

Erkeklerde meme kanseri belirtileri

Erkeklerde meme kanserinin sık rastlandığı yaş grubu genelde 58-63 yaşları arasıdır. Hastalarda en sık rastlanan başvuru belirtisi memede kitle varlığıdır. Bazı durumlarda da memede büyüme, kızarıklık, şekil değiklikleri, meme ucunda akıntı, memede ülserler gibi bazı belirtiler görülebilir.
Erkeklerde meme kanseri teşhisi

Erkeklerdeki meme kanseri tanısında, meme ultrasonu ve inceleme amaçlı ince uçlu bir iğne ile memeden sıvı ve hücre örneği alınan iğneli aspirasyon biyopsisidir. Meme kanserini jinekomasti den (memenin anormal bir şekilde şişmesi) ayırmak için fizik muayene yapılır.


Erkeklerde meme kanseri tedavisi

Erkeklerdeki meme kanseri tedavisi, hastalığın teşhisi konulduktan sonra meme kanserinin hangi evrede olduğuna bağlıdır. Erkeklerde cerrahi tedavide genellikle lumpektomi (sadece kitlenin alınması) ameliyatı yapılamayabilir, çünkü memede çok az doku vardır ve kanser genellikle meme ucuna yakındır.

Erkeklerde çoğunlukla mastektomi (memenin tamamının alınması işlemi) cerrahisi uygulanır. Çoğu zaman hastalıklı bölgenin yakınındaki lenf bezleride kanserin dağılmış olma ihtimali söz konusu olabileceğinden alınabilir.

Cerrahi tedavi sonrası diğer tedavilere ihtiyaç olup olmadığına ameliyatı yapan doktor belirler. Bu tedavilerin içeriğinde radyoterapi, kemoterapi veya hormonoterapi tedavisi bulunur.

Meme kanseri tedavisinde ne kadar erken teşhis edilir ise o kadar sağ kalım oranı artar. Bu nedenle memede ve koltuk altında fark edilen kitle veya başka belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda bir genel cerrahi uzmanına başvurmak önemlidir.

Meme kanserinin erken tanısı için erkeler de kadınlar gibi duş alırken kendi, kendine meme muayenesi yapabilir. Bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha geç fark edildiği için kendi muayenelerini yapmaları ve gerektiğinde doktora gitmeleri oldukça önemli olmaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst