Nasıl bankacı olabilirim?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Türk bankacılık sektörü, son yıllarda gençlerin gözde sektörü haline geldi. Bankacılık ile ilgili bölüm mezunlarının yanı sıra, bölümleri ile ilgili bir iş bulamamış binlerce yüksekokul mezunu da iş için bankaların kapısını aşındırmaya başladı. Hal böyle olunca da, bankalar ve finans kuruluşları üniversiteli genç işsizlerin adeta umut kapısı haline geldi.

BANKACI KİMDİR?

Bankacı, banka ve finans kuruluşlarının para kaynakları ile ilgili servislerinde çalışan kişilere verilen addır. Banka ve finans kuruluşlarının ilgili bölümlerinde çalışmak için, aynı alanda eğitim veren okullardan mezun olmak gerekiyor. Ancak bankalar, sadece bankacılık ve sigortacılık ile ilgili bölümlerden değil, işletme, iktisat ve hukuk gibi okullardan mezun gençleri de bankacı olarak işe almaktadır. Dolayısıyla eğitim durumu, genellikle finans ile ilgili bölümlerden oluşmaktadır. Ancak alınacak personelin niteliğine göre de eğitim durumu değişiklik göstermektedir.

Benden tavsiye herhangi bir üniversiteden 4 yıllık lisan mezunuysanız ara vermeden yüksek lisansınızı da tamamlayın sonra bankaya girdiğinizde daha üst konudan başlamış olursunuz. Bankacılıkta yüksek lisans mezunu olmak size sayısız avantaj sağlayacaktır.

SABIRLI VE İYİ İLETİŞİM KURABİLEN KİŞİ OLMALIDIR!


Bir banka personelinin 'bankacıyım' diyebilmesi için eğitimin dışında bazı özellikleri de bulundurması gerekmektedir. Öncelikle çok sabırlı bir yapıya sahip olması gerekiyor. Yeni nesil bankacıların, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabır gösterebilen, dikkatli ve yeniliklere açık kimselerden oluşması gerekiyor. Ayrıca matematik ve ekonomi ile de ilgili olmadır. Çünkü bir bankacı yapacağı hesaplamalarda matematik bilgisini iyi kullanamaz ise çalıştığı banka için büyük problemlere yol açabilir. Ya da herhangi biri ile iyi iletişim kuramaz ise karşıdakinin problemini anlayamaz ve gerekli çözümü uygulamakta sorunlar yaşayabilir.

Burada sözü edilen sabır deyim yerindeyse ''Peygamber sabrı'' denilen türden olmalı yoksa bir süre sonra midenizde gastrit, ülser, başınızda migren, psikolojinizde depresyon gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ek olarak anlayışlı, alçakgönüllü ve kanaatkar bir yapıya sahip olan hoşgörülü, iyimser ve neşeli bankacılar meslekte rakiplerine göre çok daha başarılı olabiliyor. Kişilik özellikleri daha ılımlı ve iyimser olanların bu meslekte artı bir olarak kariyer yapmaları adına olmazsa olmazlar arasında...

UZUN MESAİ SAATLERİ BULUNUYOR!!!

Bankacı olmak isteyenlerin ikinci olarak göz önünde bulundurması gereken kural, uzun mesai şartlarında çalışmak olmalıdır. Çünkü, bankalar 17.00'da kapanır. Ancak işlemleri ise gece geç saatlere kadar sürer. Hesapların toplanması, kasaların kapatılması gibi birçok işlem geç vakitlere kadar çalışmayı gerektirir. Bunun dışında, bankacı olmayı hedefleyenlerin, yüksek performans hedefleri nedeniyle de 'stresli bir çalışma' ortamına da hazır olması gerekmektedir.

Bankalar saat 17:00 de müşterilere kapanır, bankacılara değil! Saat 17:00 de şubeden/binadan asla çıkamazsınız! (Çok özel haller dışında). Mesainin başlama saati vardır ama bitiş saati yoktur. 18:00 de çıkmak bir lüks, 20:00 de çıkmak bir şans, 22:00 de çıkmak ise olağan bir mesai çıkış saati haline gelir zamanla ve siz bunun nasıl olduğunu bile anlamaz yıllar sonra saat 20:00 den önce çıktığınızda kendinizi erken çıkmış gibi sanır ve mutlu olursunuz :)

KARİYER PLANLAMASI NASIL YAPILMALI?

İyi bir bankacı olmak istiyorsanız, bunun planlamasını önceden yapmalısınız. Hatta kariyer planlamasını, lise ve üniversite çağlarından itibaren başlamalısınız. Kariyer planlaması için üniversite tercihinde Bankacılık ve Sigortacılık bölümü tercih edilmesi atılabilecek ilk adımdır. Yine bankalar finans ile ilgili olan İşletme, Kamu Yönetimi, Muhasebe ve İktisat gibi 4 yıllık üniversitelerden mezun olan adaylarda bankalar tarafından açılan personel alım sınavlarına katılım hakkı kazanmaktadır. Bankaların açtıkları yazılı sınavlardan gereken puanları alan adaylar sözlü mülakat aşamasına davet edilmekte ve bu aşamada da başarılı olan adaylar işe alınmaktadır.

Sözlü mülakatta en önemli davranış; Samimi, güleryüzlü, ve hazırcevap olmaktır. Düzgün bir Türkçeye ve diksiyona sahip olmanız size artı puan kazandıracaktır. Durup düşünerek yanıt verdiğiniz her soru için eksi puan alırsınız.

AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Bankacı olmak toplumda size önemli bir konum sağlar. Bankacı olmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bankacı olmanın avantajları, özlük haklarının iyi olması, çifte maaş uygulamasının bulunması, çalışanların terfi haklarında diğer sektörlere göre büyük kolaylıklar sunulması ve yabancı ortaklı bankalarda performansa göre yurt dışında da çalışma imkânının sunulması yer almaktadır.

Dezavantajları ise çalışma koşullarının çok stresli olması, bankaların belirlemiş oldukları limitlere ulaşabilmek için çalışanlarına sürekli olarak baskıda bulunması ve bu hedeflere ulaşabilmek adına çalışma saatlerinin çok fazla uzaması ve bankadan hizmet alan kişilerin uygulamalara sert tepki göstermeleri nedeni ile sürekli olarak müşteriler ile istenmeyen diyaloglar yaşanmasından oluşmaktadır.

Aslında bir kıyaslama yapacak olursak bu mesleğin dezavantajları avantajlarının kat be kat üstündedir. Tecrübeyle sabittir ki zaman içinde o yumuşak, güleryüzlü ve hoşgörülü kişilik yerini aksi, öfkeli ve sabırsız bir yapıya dönüştürecektir. Çok stresli değil aşırı stresli bir ortamda çalışmanın getirdiği sağlık sorunları yüzünden bu meslekten hayırlısıyla emekli olabilenlerin sayısı toplam bankacıların sayısının 1/3 ü bile değildir. Bankacılık bir alışkanlığa dönüştüğünde ve kurumsal bağlılğınız güçlendikçe siz o bankanın vazgeçilmez bir personeli olduğunuzda hem ayrılmak size zor gelecek hemde banka sizi bırakmak istemeyecektir. Ve böylece yıllar yılı aynı bankada kalmayı başaran ender çalışanlardan olduğunuzda, gücünüzün son haddine kadar sabredebildiğinizde emeklilik için gün saymaya, yaşı doldurmaya başlarsınız.

Dolaysıyla, her sektörde olduğu gibi bankalarda çalışmanın da zor ve güzel tarafları bulunmaktadır. Sizlerde bunları göz önünde bulundurarak kariyer planlamanızı yapmanız gerekmektedir.

Ben derim ki; Üniversitelerin İktisat, İşletme, Finans bölümlerinden mezun herkes bankada çalışabilir ama herkes iyi bir bankacı olamaz!

Biraz daha yazarsam başlığı ''Nasıl bankacı olmayabilirim?'' şeklinde değiştirmem gerekecek o yüzden Ey Yeni Nesil! Çok iyi düşünün, taşının ve kararınızı öyle verin!
 
Tekerlekli Sandalye
Üst