Nistagmus Nedir?

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Gözyuvarlarının, istemsiz olarak titreşmesi. Nistagmus kalıtsal nedenlerle ya da bir hastalık sonucu meydana gelir. Nistagrnus olan hastalarda, ğözyuvarının titreşimleri yatay ve dikey yönlerde ya da dairesel olur. Yatay ve dikey yönlerde oluşan titre simler her iki yönde, ya aynı hızla ve eşit aralıklarla ya da düzensiz olarak görülür.

Optokinetik nistagmus denilen nistagmus türü, hızla hareket eden bir nesneyi izleyen bir insanın gözlerinde doğal olarak meydana gelir. Gözün hareketleri genellikle bağımsız değildir; göz görme alanındaki ışıkların ağtabaka üstüne yön değiştirmeden düşmesini sağlayacak şekilde ayarlıdır. Hareket eden bir nesneye, örneğin bir tren penceresinden manzaraya bakılırken, gözdeki sarı leke belirli bir nesneyi izler ve göz sarı lekeli bölgenin nesne üzerinde sabit kalmasını sağlamak için yavaş yavaş hareket eder. Nesneyi takip ederken, göz iyice bir yana kayar, son görme sınırına ulaşınca aniden normal yerine döner ve yeni bir nesneyi izlemeye başlar. Gözde bu hare ketler ritmik bir şekilde tekrarlanırsa buna optokinetik nistagmus denir.

Görme alanındaki ışıkların, baş hareket ederken bile, ağtabaka üzerine düşmesi gere kir. Bu uyumu boyundaki sinir uçlarında ve kulakta bulunan salyangozun kanallarında başlayan ve beyin kabuğu ile beyincikten yönetilen refleksler sağlar.

Beyinden göz kaslarına gelen uyarılara göz kaslarının gözlerin birlikte hareket etmesini sağlamak için karşılıklı olarak kasılıp gevşemesine yol açarlar. Bu nedenle, beyincik, kulak salyangozu ya da gözde meydana gelen herhangi bir bozukluk, nistagmusa yol açar.

Göz hastalıkları sonucu oluşan ve özellikle yalnız yatay titreşimlerin tek gözde meydana geldiği nistagmusa, oküler nistagmus adı verilir. Gözde meydana gelen ışığın kırılmasıyla ilgili bozukluklar sarı lekede yara olması, göz sinirlerinin hastalıkları, göz kaslarının zayıf ya da tek gözün kör olması oküler nistagmusa yol açar. Maden işçileri gibi sürekli karanlık yerde yaşayan ya da çalışan insanlarda bir tür oküler nistagmus görülür.

Vücutta dengeyi sağlayan iç kulakta ya da denge duyusunu ileten sinirde oluşan bir bozukluk da nistagmusa yol açabilir. Bu nedenle oluşan nistagmusun belirtileri, baş dönmesi, kulak çınlaması ve sağırlıktır. Yüksek tansiyon, yangılanma, damar sertliği ve başın yaralanması bu nistagmus türüne yol açan nedenlerdir.

Beyinciğin ya da denge duyusunu ileten sinirdeki çekirdeğin etkilendiği durumlar da nistagmusa yol açar. Bu nedenle meydana gelen nistagmus, özellikle tek bir gözde ve dikey yönde olur. Beyin ya da omuriliğin sertleşme si, damarlarda meydana gelen bozukluklar, urlar, zehirlenmeler, özellikle alkol zehirlenmesi bu tür nistagmusa sebep olan nedenlerdir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst