Noel ve Yılbaşı Kutlamaları Nedir ?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Noel tarihi geldi çattı. Hıristiyanlar için özel bir bayram olan Noel bu gece kutlanacak. Peki Noel nedir Noel ne zaman kutlanır Noel Baba'nın anlamı nedir ve neyi simgeler? İşte tüm Noel sorularının cevabı...

Vatan yazarı İbrahim Kiras, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramı 'Noel' için kaleme aldığı bugünkü yazısında 'Noel Baba'nın neyi simgelediğini' yazdı.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

(...)

Biliyorsunuz, Hıristiyanların da -tıpkı biz Müslümanlar gibi- iki büyük dinî bayramları var. Biri Noel, diğeri Paskalya. Bizim bayramlar kamerî takvime göre belirlendiğinden her yıl başka bir dönemde kutlanıyor. Hıristiyan bayramları ise sabit. Noel daima kış ortasında, Paskalya ise baharda... Aslına bakarsanız, zaten tam da böyle olması gerekiyor. Çünkü bu bayramların mevsimlerle doğrudan bir ilişkisi var. Noel'in Batı Yarımkürenin büyük bölümünde binlerce yıldır kutlanan kış dönümü festivalinin, Paskalya'nın ise bahar festivalinin vaftiz edilmiş versiyonları olduğu muhakkak.

PASKALYA BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?


Zaten başlangıçta Kilise bunları putperest gelenekleri olarak gördüğü için Hıristiyanlarca kutlanmasını yasaklamıştı. Ama yasak işe yaramadı; insanlar binlerce yıllık geleneklerini terk etmek istemedi. Bunun üzerine bazılarının Güneş Tanrısı’nın, bazılarınınsa Mitra’nın doğum günü diyerek kutladıkları kış festivali Hz. İsa’nın doğum günü olarak Kilise’nin himayesinde kutlanmaya devam etti. Aynı şekilde, binlerce yıllık bahar ekinoksu kutlamaları da Paskalya Bayramına dönüştü. (Doğu Kiliselerinin Noel günü saydığı 6 Ocak ise yine Hıristiyanlık öncesinin ritüellerinden birinin, eski Yunanlıların Işık Bayramının tarihi...)

Burada kültürlerin canlılığını ve sürekliliğini görmek durumundayız. Bir dinin, bir inanç sisteminin zaafını değil... Zaten bu sadece Hıristiyanlığa özgü bir durum değil... Müslüman toplumların da İslam öncesi dönemden getirdikleri birçok geleneği İslami bir kisveye büründürerek yaşattıkları bilinen bir husus...

2014-y%C4%B1lba%C5%9F%C4%B1-a%C4%9Fac%C4%B1-modelleri-.jpg



"BİR BAŞKA DİNİN RİTÜELLERİNİ BENİMSEYİP UYGULAMANIN SAÇMALIĞI..."

Diğer yandan, kültürlerin çatışması bağlamında iyi bir örnek bu konu. Mesela bugün bizde yılbaşının kutlanmasına dinî gerekçelerle karşı çıkılması... Çünkü yılbaşı kutlamaları da başta Noel Baba olmak üzere, Hristiyan simgeleri kullanılarak yapılıyor. Bu da bir başka dinin ritüellerini benimseyip uygulamanın saçmalığı ve sakıncaları problemini beraberinde getiriyor.

"AVRUPA'NIN PAGAN KÜLTÜRÜ..."

Oysa bizim Hıristiyan simgeleri olarak gördüğümüz unsurların tamamı Avrupa’nın pagan kültüründen gelme şeyler. Noel ağacı, Noel yıldızı, Noel Baba... Hepsi. Üstüne üstlük 'köktendinci' diyebileceğimiz Hıristiyanlar için de bu unsurlar putperestlik döneminin kalıntıları olduğu için sakıncalı. Kilise’nin vaktiyle Noel’i vaftiz ederek dinin bünyesine kabul ettiğini söylemiştik. Ama Reformasyon çağından itibaren Kilise’nin bu türden tasarrufları da daha katı bir yorum düzeyinde sorgulanır oldu. Mesela İngiltere’de bir ara 'Püriten Hıristiyanlık' anlayışına bağlı Cromwell döneminde Noel kutlamaları yasaklanmıştı. Kutlama yapanlar cezalandırılıyordu. (Bugün bile, esas olarak İngiliz ve Hollandalı Püritenlerce kurulmuş olan ABD’de Noel’den ziyade -aslında sonradan icat ettikleri- 'Şükran Günü'ne önem verilir.)

"YILBAŞI KUTLAMALARI HIRİSTİYAN KÜLTÜRÜNE DUYULAN ÖZENTİ..."

Yılbaşı kutlamalarının Türkiye’nin modernleşme döneminde Hıristiyan batı kültürüne duyulan özentiyle kültürümüze ithal edildiği bir gerçek. Yılbaşı kutlamalarının Noel simgeleriyle yapıldığı da doğru. Ne var ki bazı bilinçli ve bilgili Hıristiyanların da Noel’in pagan yılbaşı simgeleri kullanılarak yapılmasından şikâyetçi oldukları bir başka gerçek. Ancak ne İslami hassasiyetler adına yılbaşı kutlanmasına karşı çıkanları ne de Hristiyanlığın kökten değerlerini esas almak isteyenleri memnun etmek sosyolojik realiteler itibarıyla zor. Kültür elbise gibi kolayca giyilip çıkarılabilen bir nesne değil.

noel-baban%C4%B1n-t%C3%BCrklere-hi%C3%A7-hediye-vermemesi_551925.jpg


NOEL BABA NEDEN KIRMIZI GİYİNİYOR?

Yalnız bir de şöyle bir şey var: Noel Baba kavramı önce pagan, sonra Hristiyan kültürünün malı olsa da bugün bütün dünya üzerinde dolaşımda olan malum Noel Baba imgesinin yaratıcısı çok daha farklı bir kültür: O kırmızı-beyaz giysili tanıdık figür 1930'larda Coca Cola firmasının reklam kampanyası için üretilmiş. Yani bugün Müslüman evlerine kadar girmiş bulunan Noel Baba aslında Hıristiyan değerlerinden çok modern kapitalizmin bir simgesi.

NOEL BABA NEDİR?

Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişi.

Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler.

Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cübbe giyer ve aynı malzemeden bir kukuleta takar. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik gösterir: Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır. Bazı ülkelerde Noel Baba grottoları kurulur ve çocuklar Noel Baba kılığındaki oyuncuların dizlerine oturarak hediye olarak ne istediklerini söyler.


Noel nedir, Yılbaşı nedir?

Doğru bilinen yanlışlar

"24 Aralık gecesi ve 25 Aralık Hıristiyanlar için özel bir gece ve özel bir gün. Dünyadaki 2.2 milyar Hristiyan bu geceyi Noel / Christmas olarak kutlayacak.

Bu gece İsa'nın 'doğum günü' değil. Bu gecenin 'yeni yıl' ile bir ilgisi yok. (İsa'nın doğum günü yok. Doğum günü bilinmiyor.) Noel / Christmas gecesi İsa'nın doğum günü kutlanmıyor ama "Beden alıp dünyaya geliş olayı" kutlanıyor. Noel / Christmas, Hristiyanların "Epiphany" diye isimlendirilen yortularından kaynaklanmış dini kökenli bir töredir.

Hristiyanlar her yıl 6 Ocak tarihinde "Epiphany" diye adlandırılan bir "yortu" gününde; (1) İsa'nın beden alıp dünyaya gelişini, (2) 8 günlük iken sünnetini, (3) 40 günlük iken mabede sunuluşunu, (4) 12 yaşında din adamlarıyla konuşmasını, (5) 30 yaşında vaftizci Yahya tarafından vaftizini, bir arada, tek bir günde kutlarlardı.

KUTLAMA MS 354'TE BAŞLADI

Hristiyanlık öncesi Roma'da ise değişik putlara tapanlar 25 Aralık günü Güneş'in yükselişine dayalı olarak, Güneş sembolü ışığa taparak değişik eğlenceler düzenlerdi. Bu eğlenceler Hristiyan dininin ahlak anlayışına ters, çarpık eğlencelerdi.
Hristiyan dinini Roma'da yaymaya çalışan din adamları "6 Ocak'ta Epiphany yortusundaki kutlamalar arasında yer alan 5 farklı kutlamadan" biri olan "İsa'nın beden alıp dünyaya gelişinin kutlamasını" 25 Aralık gününe çektiler. Böylece milattan sonra 354 yılından itibaren 25 Aralık kutlamaları Roma'da İsa'nın doğum kutlamalarına dönüştü.

İSTANBUL'DAKİ KİLİSE DE BU KARAR UYDU

380 yılında, "Doğu'daki Hıristiyanların da Batı'dakiler gibi, İsa'nın beden alıp dünyaya gelişini 25 Aralık'ta kutlamaları" için emir çıkardı. Şimdi Hıristiyanlar bir bütün olarak 25 Aralık gününü kutluyor ama Ermeniler hâlâ 6 Ocak gününde "Epiphany" kutlamalarını sürdürüyor.

NOEL-CHRISTMAS NE DEMEK?

24 Aralık gecesi ve 25 Aralık günü kutlamaları daha sonraları, 597 yılında Noel / Christmas olarak adlandırıldı.

Bunun hikâyesini de Nurhan Bemad'dan öğrenmiştim. İsa'nın doğumu Latin dilinde söyle anlatılır:

"Festum nativitatis Domini nostri Jesu Christi"... Bu uzun anlatım değişik kiliselerde tekrarlanırken kısaltılarak "Dies Natalis Domini" (Jour de naissance du Seigneur) halini aldı. Bu kısa anlatım içindeki Natalis kelimesi de "derive" olup, İtalya'da "Natale", İspanya'da "Navidad", Portekiz'de "Natal" ve Fransa'da "Noel" haline geldi.

Papa Gregoire le Grand taralından 597 yılında Saksonlara Hristiyan dinini öğretmek misyonu ile İngiltere'ye gönderilen St. Augustin, Hristiyan propagandası için "görkemli ayinler" düzenledi, 25 Aralık kutlamalarını da kısaca "Noel" günü olarak adlandırdı.

Hıristiyan kiliselerinde "mass" ekmek ve şarabın takdisi ayinlerine verilen isimdir.

İsa'nın (Christ'in) beden alış ayininin yapıldığı güne bu yaklaşımla Christmas günü denildi.

Milliyet / Güngör Uras

Hıristiyan olmayan toplumlarda Noel

Noel Hindistan ve Malezya gibi hıristiyanların azınlıkta olduğu bir çok ülkede resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Suriye gibi bazı Müslüman ülkelerin vatandaşları da İsa'nın doğumunu kutlarlar.

Türkiye'deki Müslümanlar, İsa'nın doğumunu kutlamazlar. Aslında Türkiye'de noel kutlanmaz, yılbaşı kutlanır. Bununla birlikte bir çok Türk vatandaşı 31 Aralık'taki Yılbaşı gecesini, Hıristiyanların Noel kutlamalarına benzer şekilde (hindi yiyerek, Yılbaşı ağacı süsleyerek, Noel Baba'lı kartlar göndererek vs.) kutlarlar. Bu kutlamaların hiç bir dini içeriği yoktur. Sadece eğlenmek amacıyla kutlanır.

Noel'in etkileri

Noel, Hıristiyanlık ve batı kültürünün dünyada baskın olmasından dolayı dünya kültürünü oldukça etkilemiştir. Noel kutlamaları kış mevsimi kutlamaları arasında en ünlü kutlamalardandır. Çeşitli yerel ve bölgesel Noel gelenekleri hala devam etse de film endüstrisi, popüler edebiyat, medya ve televizyon aracılığı sayesinde Amerikan ve İngiliz motifleri dünyada en yaygın olarak kullanılan Noel motifleridir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selam Arkadaşlar,

Her yıl bitiminde hep aynı konu tartışılır durur az gelişmiş ülkemizde. Yılbaşı kutlanır mı? Bu konuda sadece içimden gelenleri yazmak istiyorum her zaman olduğu gibi katılan katılır, katılmayanda kendi zıt görüşünü beyan eder, olur biter...

Yılbaşı kutlaması denilen İslam alemi için yılın son günü olan 31 Aralık gecesi kastedilerek yapılan her tür eğlence bana son derece masum geliyor. 2014 gibi berbat bir yılı ülke olarak sonsuzluğa uğurlarken aslında çok daha fazla coşku duymamız gerekirken, şimdi 2015 in gelmesinden bu kadar çekinmek niye? Bu bağnazlık, bu sofuluk niye? Hani İslam dini diğer dinlere karşıda hoşgörülü olmayı emrederdi? Bizden olmayanları da sadece yaradandan dolayı sevmek, kabullenmek, saygı göstermek ve bu konuda yılbaşını dini bayramları olarak kabul eden, asırlardır birarada yaşadığımız Hristiyan kardeşlerimizin bu inanışlarına saygısızlık duymak niye???

Yılbaşının anlamı benim için çok daha farklı çünkü ben o gece dünyaya gelmişim :) saate bakmayı bile düşünemedikleri için yükselen burcumun hangisi olduğunu bile bilmiyorum ama bu dünyaya geldiğim için mutluyum :) en azından ailemin yıllardır süren çocuksuzluk özlemine son verdiğim için belki de...

Eski bir yılı gönderirken, yeni başlayacak olan bir yılı karşılamanın sevincini yaşamamız gerektiğini düşünüyorum:) Doğum günüm olmasa bile aynı şekilde düşünürdüm tüm İslam alemi içinde bu gecenin hayırlara vesile olmasını dilerdim. Noel Bayramı olarak kutlayan, Müslüman olmayan tüm azınlıklarında kendilerince kutsal sayılan bu gecenin özgürce, engelsizce, gönüllerince kutlayabilmelerine kimsenin karşı çıkmamasını isterdim.

Kısaca 31 Aralık gecesi yılın 365 gecesinden herhangi biri değildir bana göre bir anlamı vardır. O da takvim yılının son gecesi olması ve yeni başlayacak seneye girdiğimiz saatlerin özellikle doğduğum için tüm dünyaca kutlanmasına sebep olduğundan bana gayet yerinde, normal, olması gereken masum bir eğlence gecesi olarak geliyor yıllardır bu tartışmaların ortasında kalmaktanda son derece hoşnutsuz olduğumu belirtmeliyim.

Yılbaşı gecesini kutlayan kutlar kime ne? Dini inanış olarak kutlamıyor ki? Eski yılın gidişini yeni yılın gelişini selamlıyor o kadar.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Ve yurdumdan insan manzaraları. Kendilerini müslüman ilan edenlerin diğer dinlere olan saygısızlığı, hoşgörüsüzlüğü protesto gösterileri düzenlemeye kadar ileri gitmeler :( bazen bu ülkede yaşamaktan utanç duyuyorum!!!

İşte size saçmalardan seçmeler ;



Yılbaşı kutlamaları protesto edildi!

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup öğrenci, Beyazıt Meydanı'nda yılbaşı kutlamalarını protesto etti. AGD'nin hazırladığı "Sözümüz Müslüman'a: Harama Sürükler Noel Baba, Namaza Götürür Demba Ba" yazılı pankart dikkat çekti.




AGD üyesi bir grup, Beyazıt Meydanı'nda yılbaşı kutlamalarını protesto etti. Meydanda cuma namazı sonrasında toplanan AGD üyesi öğrenciler, yılbaşı kutlamaları sırasında uyuşturucu, kumar ve alkol gibi kötü alışkanlıklarda artış olduğunu öne sürerek, Müslümanların yılbaşı kutlaması yapmaması gerektiğini belirtti.

"Sözümüz Müslüman'a: Harama Sürükler Noel Baba, Namaza Götürür Demba Ba" ve "Ahlak ve Maneviyat Tahribatına Hayır. Edep Ya Hu” yazılı pankartlar dikkati çekerken, grup sık sık tekbir getirip, slogan attı.

Kur'an-ı Kerim okunan etkinlikte grup adına basın açıklaması yapan AGD Beyazıt Yerleşkesi Başkanı Ömer Sirkeci, Müslümanların yılbaşını kutlamaması gerektiğini ifade ederek, "Müslüman olduğu halde Noel'i kutlayanlara sesleniyoruz. Ey Mümin kardeşimiz, Noel, Hristiyan aleminin bayramıdır. Bizim için hiçbir kutsallık ifade etmez. Hristiyanların bayramını bile bile kutlamak imanı tehlikeye atan bir unsurdur. Bu cehaletten bir an önce kurtulmak gerekir. Biz Hristiyanın kutsalına değil, Müslümanın kutlamasına karşıyız" diye konuştu.

Sirkeci, İslam'da yeni yılın Muharrem ayının 1. günü başladığını belirterek, "Dinimizde Noel ve yılbaşı kutlamalarının hiçbir yeri bulunmamaktadır. Bu yılbaşının Müslümanlar için resmi ve milletlerarası bir takvimin başlangıcı olmasından başka hiçbir değeri yoktur" ifadelerini kullandı.

Piyango bileti almanın "kumar" olduğunu savunan Sirkeci, "Milli piyango haramdır" dedi.

"İslam ümmeti kabul etmez zilleti", "Müslüman uyuma inancına sahip çık" sloganları atan ve tekbir getiren grup, Vezneciler'deki İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne yürüdü.

Çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi.


Müslümanlık bir grup densizin, saygısızın tekelinde değildir ki! İslam dini, dinlerin içinde en mükemmelidir ve diğer insanlara da saygı ve hoşgörüyle davranılmasını emreder. Çok merak ediyorum kendilerinden olmayan yani antimüslümanları kafir ilan etmekle yada gavur kelimesini kullanmakla kendileri ne kadar müslüman oluyorlar???

Konuyla ilgili çok güzel bir yazı vardı geçen günlerde okuduğum onu bulamadım şu anda ama aşağıdaki yazıyı bir zahmet okuyan tüm üyelere şimdiden teşekkür etmek isterim belki bir kişinin bile konuya bakış açısını değiştirebilirsem bundan çok büyük mutluluk duyacağımı belirtmek isterim.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst