Nükleer Tıp Nedir? Hangi Hastalıklarda Fayda Sağlar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Kanser çağımızın en korkutucu hastalıklarından birtanesi, helede geç teşhis edilmişse ilk evre yerine sonraki aşamalarında teşhis konulmuşsa sonucu ölüme varabilen çok ağrılı eziyetli bir dönem içinde hasataların zor anlar yaşamasına sebep olan bir hastalıktır. Erken tanı ile tedavisi günümüzde mümkün olabilen ve geçtiğimiz yıllara oranla tedavilerde çok artış göstermiştir. Yazımızda kanser hastalarının çekmiş oldukları ağrılarda fayda sağlayan ve belkide hayatının son dönemlerinde daha rahat etmesini sağlamaya sebep olan Nükleer Tıp tan bahsedeceğiz.


tibbin-en-yeni-alani-2013-01-06_m.jpg

Nükleer tıp nedir, görevleri nelerdir?


Nükleer tıp radyoaktif maddeler kullanarak teşhis ve tedavi yöntemlerini içeren tıptaki ana bilim dalı. Nükleer tıp bölümüne başvuran hastalar genel cerrahiden, kardiyolojiden ve onkolojiden gelen hastalardır. Onkoloji başta olmak üzere teşhis ve tedavi yöntemlerini kullanan hastalar bizim hasta grubumuzu oluştururlar. Kardiyoloji hastaları anjiyo öncesi ve sonrasında stent takıldıktan sonra bay pas öncesi ve sonrasında yine kalp sintigrafisiyle nükleer tıp bölümünde değerlendirilirler. Guatr hastalarında yine guatrın çok çalışması yani hipertiroidi gerek guatr kanseri yani tiroid kanserinde tedaviye kadar uzanan bir çok alanda teşhis ve tedavide nükleer tıp görev alır.

Kanser ağrılarında Nükleer Tıp’ın ne gibi tedavi yöntemleri vardır?


Kanser ağrılarında birçok tedavi yöntemi vardır, ancak Nükleer Tıp’ın iddialı olduğu birkaç tane tedavi yöntemi son yıllarda eklenmiştir. Samaryum ve stronsiyum başta olmak üzere prostat kanserine özel radyoaktif maddelerde üretilmiştir. Hastanın kemiğe metastaz yapmış kanser ağrıları sebebiyle hayat kalitesi oldukça düşmektedir. Hastanın son günlerinin konforlu ve rahat geçirebilmesi için bu tedaviler şarttır. Morfin içerikli tedavi yöntemleri yerine hastaya çok daha konforlu ve bir dozda çok daha rahat bir yaşam kalitesi sağlanabilmektedir.

Kemik metastazlarından kaynaklı ağrılarda samaryum 153 ne işe yarar?

Ağrı yapan kemik metastazlarının belirgin oranda ağrılarını düşürebilen bir yöntemdir. %85-%95 oranında hasta kemik metastazlarına ilişkin ağrıların tamamen geçtiğini bildirmektedirler.

Samaryum 153 tedavisi nasıl uygulanır?


Samaryum ve stronsiyum başta olmak üzere kemik metastazlarında ikincil ağrıların giderilmesinde ki tedaviler damardan uygulanmaktadır. Hasta bir gecelik misafirimiz olur veya tedavi edildikten birkaç saat sonra taburcu edilebilir. Damar yoluyla gerek serum verilerek, alabiliyorsa oral yolla güzelce sıvısını aldıktan sonra hastaya yöntemle bu radyoaktif maddeler dozları hesaplanarak enjekte edilirler. Kilo başına doz hesaplaması yapılır. Fazla verilebilecek herhangi bir radyoaktif madde hastada çok ciddi yan etkilere yol açabilir, o yüzden ehil ellerde doz hesaplamasının yapılması gerekmektedir.

Samaryum 153 bazı kanserlerin kemik metastazlarını geriletir mi?

Samaryum veya stronsiyum gibi radyoaktif maddeler kemik metastazlarının tedavi yöntemleri değildir. Bunlar palyatif yöntemlerden biridir. Yani hastanın ikincil gelişmiş ağrılarını yok etmeye yararlar ve hayat kalitesini belirgin oranda arttırırlar. Ağrı sebebiyle yürüyemeyen veya kolunu kaldıramayan hastalara uygulandıktan sonra hastalar rahatça hareket edebilmekte ve yatalak pozisyonundan çıkabilmektedirler.


Nükleer tıpta kullanılan radyoaktif maddelerin zararları nelerdir?


Kullandığımız radyoaktif maddelerin zararları yoktur. Çünkü biz bu maddeleri düşük dozda hesaplayıp hastalarımıza vermekteyiz ve hedef organa gidip bağlanmakta ve bize görüntü imkanı vermekteler. Aynı şekilde tedavi yöntemlerde de bu radyoaktif maddeleri gerekli dozlarda ve hesaplayarak kullandığımız için bu radyoaktif maddelerin başka bir organa gidip hasar verme şansları yoktur. Ayrıca bu aktif maddelerin radyoaktif maddelerin yaralanma ömürleri var yani belli bir saat sonra vücuttan atılmaktalar. Bugüne kadar radyoaktif maddeye ikincil bir kanser oluşumu kesinlikle rapor edilmemiştir.

Hangi hastalıklarda nükleer tıp uzmanlarına başvurmalıyız?

Kardiyoloji bölümüne başvuran hastaların çoğu kardiyolojinin yönlendirmesi sonucunda kalp sintigrafisi çektirmeye gelirler. Anjiyo öncesi ve sonrasında stent takıldıktan önce ve sonra preo basta dediğimiz yani operasyona girmeden önce efor yapamayan hastalarda kalp sintigrafisi çok önemli rol oynar. Bunun dışında yeni doğan sarılığında, yeni doğan hastanın böbrek sintigrafisinde yani yeni doğan doktorlarının bize yönlendirmesiyle başvuran bir çok çocuk hastamızda mevcut. Reflü hastaları onun dışında kas, iskele sistemiyle kemik ağrısı, kas ağrılarında yine bizim taramalarımıza başvurur hastalar. Ortapedinin ilgi alanındayız. Onkolojinin ilgi alanındayız, kemik sintigrafisi gerek onkolojik hastalarda gerek sadece kemik ağrısıyla fizik tedaviye başlayan hastalarda en çok başvurduğumuz yöntemlerden biridir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst