Obez anne adaylarında obez bebek riski

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
fft5_mf277005.widec.jpg



Son 10 yılda annelerde obezite 10 kat arttı, anne adaylarındaki obezite de obez bebek riskini artırdı.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Opr. Dr. Tuğba Ensari, obezitenin gebelikteki en önemli risklerden birisi olduğunu söyleyerek, ''Son 10 yılda annelerde obezite 10 kat arttı. Obez anne adaylarının sağlık harcamaları diğer anne adaylarına göre 16 kat fazla. Obez anneden ise obez bebek doğuyor'' dedi.

Ensari, obez kadınlarda yumurtlama bozukluğu ve kısırlığa sık rastlandığı gibi kısırlık tedavilerinden de olumlu sonuç alınamadığına dikkati çekti.

Obez anne adaylarında solunum yolu problemi riskinin normal kilolu anne adaylarına göre 5, damarda pıhtı oluşumu riskinin ise 4 kat daha fazla olduğunu, bu kişilerde uykuda solunum durması tehlikesi bulunduğuna işaret eden Ensari, obez kadınlarda hipertansiyon görülme olasılığının 3, diyabet görülme olasılığının ise 4 kat arttığını ifade etti.

Obez anne adaylarında erken doğum riski bulunduğunu da vurgulayan Ensari, ''Bu kişilerde uzayan gebelik görülebildiği gibi, sakat bebek riski de yüksek. Yağ dokusunun fazla olması nedeniyle ultrasonla tanı konulamadığı için hastalık tespit edilemiyor. Ölü doğum riski de 2 kat fazla'' diye konuştu.

Obez hamilelere doğum sırasında suni sancı verilmesinin gerekebildiğini, epidural anestezi yapıldığında ise başarısızlık şansının arttığını ifade eden Ensari, uyutularak yapılan anestezide ise solunum cihazı takılamadığı için zorluk yaşandığını kaydetti.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Aynur Güler ise hamilelik sırasında diyet yapmanın sakıncalarına dikkati çekerek, ''Kilo vermek doğum sonrasına bırakılmalıdır. Hamilelikte zayıflama diyeti uygulanmaz. Çünkü bebek, annenin vitamin ve mineral depolarını kullanır. Kullanılan bu vitamin ve minareller yerine konulmalıdır'' dedi.

9-13 KİLO ARASI YETERLİ

Hamilelikte 9-13 kilo alınmasının yeterli olduğunu vurgulayan Güler, egzersizlerin de fizyoterapist eşliğinde yapılması gereğine işaret etti.

Bebeklerin günde 9-12 kez emzirilmesi gerektiğini, bunun aynı zamanda gebeliği de önleyeceğini ifade eden Güler, anne adaylarının sosis, salam, pastırma, koyu çay, kolalı ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, kahve ve sakatat tüketmemeleri gerektiğini söyledi.

ANNE SÜTÜNÜN YARARI

Güler, şeker hastalığı riski yoksa hamilelerin kan yapımı için her gün bir tatlı kaşığı dut veya keçi boynuzu pekmezi içmelerini, öğün atlamamalarını, katı yağ kullanmamalarını da önererek, ''Fazla kiloyla gebe kalınırsa hamilelikte daha fazla kilo alınabilir. Diyet hamilelik öncesi yapılıp kilo verilmelidir. Ayrıca anne sütü bebeklerde obezite riskini azaltır'' şeklinde konuştu.


NTV
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Doğan Her Üç Çocuktan Biri Şeker Hastalığıyla Karşı Karşıya

Kilo sorunu olan anne adayları kendileri yanı sıra doğacak bebeklerini de riske sokuyor. Son yıllarda dünyada ve Türkiye'de obeziteye yaklaşan nüfus, bebeklere de olumsuz yansıyor.

Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Obezitenin gebelik ve bebek üzerindeki etkileri' ile ilgili bir panel düzenlendi. Anne adaylarının yoğun katılım gösterdiği panelde, uzman doktorlar obezitenin hamileliğe olan olumsuz etkilerini paylaştı. Op. Dr. Tuğba Altun Ensari, gebelikte en önemli riskin obezite olduğunu söyledi. Son on yılda annelerde obezitenin 10 kat arttığına dikkat çeken Ensari, "Bu süre içinde doğan her üç çocuktan biri şeker hastalığıyla karşı karşıya. Bundaki en büyük sebep de annelerinin aşırı kilolu olması geliyor." dedi.

Obezlerde hamilelik sürecinin de zorlu geçtiğine işaret eden Ensari, düşük yapma riskinin sağlıklı bir anne adayına göre üç kat daha fazla olduğunu vurguladı. Gebelik sürecinde aşırı kilodan dolayı, geceleri uyku sırasında anne adaylarında solunum durması yaşandığını, bunun da doğacak bebeğin oksijensiz kalmasına neden olduğunun altını çizen Ensari, ölü doğum riskinin de iki kat arttığını sözlerine ekledi.

Uzman Fizyoterapist Filiz Taşpınar da anne adaylarına egzersiz ile obeziteyi yenmenin mümkün olduğunu söyleyerek "Harcadığınızdan çok kalori almayın" uyarısında bulundu. Şehir yaşamı ve masa başında çalışan anne adaylarının obezite sorunuyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Taşpınar, bilinçsiz egzersizden uzak kalınmasını ve uzmanlardan destek alınmasını istedi.

Diyetisyen Aynur Güler ise obez anne adaylarının gebelikte beslenmeleri üzerine önerilerde bulundu. Hamilelik sürecinde zayıflama diyetleri uygulanmaması gerektiğinin altını çizen Güler, diyetisyen kontrolünde zayıflama amaçlı değil hamilelik sürecine uygun diyetler yapılması gerektiğine işaret etti. Gebelikte en fazla 9-13 kiloya kadar alınması uyarısında bulunan Güler, doğumdan sonra düzenli olarak emzirmenin kiloları vermeye de yardımcı olduğunu söyledi.

haberler.com
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Obez anne adayı mutlaka diyet uygulamalı

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga, Obez anne adaylarının hamile kalmadan önce zayıflama diyeti uygulamaları gerektiğini söyledi.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ümit Göktolga, “Obez anne adayı hamile kalmadan önce zayıflama diyeti uygulamalı, hamile iken zayıflama diyeti uygularsa hem kendisini hem karnındaki bebeğini çok ciddi risk altında bırakır” dedi.

Ankara Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “Obezite’nin gebelik ve bebek üzerindeki etkileri” konulu anne adaylarına yönelik bir panel düzenlendi. Anne adaylarının katılımının yüksek olduğu panele, Op. Dr. Tuğba Altun Ensari, Uzman Fizyoterapist Filiz Taşpınar ve Diyetisyen Aynur Güler’ in konuşmacı olarak katıldı.

-“OBEZ ANNE ADAYLARININ İŞİ ZOR”-

Gebelikte en önemli riskin obezite olduğunu, obez annenin işinin zor olduğunu vurgulayan Op. Dr. Tuğba Altun Ensari, “Son on yılda annelerde obezite 10 kat atmıştır. Obezite gebelik takibinde devletin yaptığı harcamayı 16 kat artırır. 2000’li yıllarında doğan her üç çocuktan bir tanesi ileride şeker hastası olacak çünkü anneleri obezdi. Obez bir kadın için anne olmak pek de kolay değil.

Yumurtlama bozukluğu, kısırlık, gebe kalmada güçlük en çok karşılaşılan sorunlar arasında. Düşük yapma riski sağlıklı bir anne adayına göre üç kat daha fazladır.Doğum sonrası annelerde idrar yolu enfeksiyonu normal annelere göre yüzde elli daha fazla görülür. Gece solunum durması gebe annede çocuğun oksijen almasını da etkileyeceği için bebekte sağlık sorunları yaratabilir. Ölü doğum riski iki kat artar. Doğum zorlaşır. Kanama ve bebeğin takılma olasılığı artar” şeklinde konuştu.

-“HARCADIĞINIZDAN ÇOK KALORİ ALMAYIN”-

Anne adaylarına egzersiz ile obeziteyi yenmenin mümkün olduğunu söyleyen Uzman Fizyoterapist Filiz Taşpınar, “Harcadığınızdan çok kalori almayın” uyarısında bulundu. Taşpınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer harcadığımızdan daha fazla kalori alıyorsak obezite kaçınılmazdır.

Bu nedenle fiziksel aktivitenin kısıtlı olması önemli bir nedendir. Özellikle şehirde yaşayan grubun masa başı çalışması, bu nedenle günün büyük bir bölümünün hareketsiz geçmesi, spor yapma alışkanlığının olmaması, düzenli ve doğru beslenme yerine hızlı ve hazır yiyecekler tüketilmesi göz önüne alındığında şehirde yaşayan toplum obezite açısından daha çok risk altındadır.

Egzersiz bilgisiz ve yetkisiz kişilerce yaptırılmamalıdır. Kişi doktor kontrollerinden geçtikten sonra egzersize başlamalıdır. Oluşturulan aktivite programlarında, kişinin fiziksel aktiviteyi yapma sıklığı, süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak ilerleme basamakları belirlenir. Böylece fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri arttırılmış ve kalıcı hale getirilmiş olur. Aktif yaşam tarzı ve egzersizler yaşam boyu devam etmelidir.”

-“GEBELİKTE EN FAZLA 9-13 KİLO ALINMALI”-

Diyetisyen Aynur Güler ise obez gebelikte beslenmenin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Her ne kadar kilolu olarak hamile kalsak da kilo verme işlemini doğum sonrasına bırakılır. Hamilelikte zayıflama diyeti uygulanmaz.

Tabi ki düzensiz beslenme yüzünden kiloluysak uygun bir beslenme programı oluşturulur. Diyet uzmanı kontrolünde zayıflama amaçlı değil hamilelik süresince normal ölçülerde yani 9-13 kilo almayı hedefleyecek sağlıklı bir beslenme programı olmalıdır. Gebelikte alınması gereken kilo 9-13 kilo arasında olmalıdır. Gebelikte yağ olarak kazanılan kiloların doğum sonrası gitmesi için düzenli olarak bebeğimizi emzirmemiz gerekmektedir.

ilk altı ay bebeğimize sadece anne sütü vermeliyiz. İki yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirmeye devam etmeliyiz. Düzenli emzirdiğimiz takdirde gebelikde aldığımız kiloları verebiliriz. Gebelikte, kalsiyum’dan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri her gün tüketmeliyiz. Her gün bir yumurta yemeliyiz. Her sebze ve meyveyi mevsimine uygun yemeliyiz. Protein kaynağı olarak et tavuk balık ve kuru baklagilleri önerilen miktarlarda tüketmeliyiz.”

haber7
 
Tekerlekli Sandalye
Üst