Obezite İnsanlar Malulen Emekli Olabilir mi.?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Obezlik Nedir?

Halk arasında yaygın tanımı aşırı şişmanlık olarak biliniyor. Dünya’da olduğu gibi Ülkemizde de artık bu hastalığa yakalananlar her geçen gün çoğalmaya başlıyor. Vücuttaki yağ miktarının çok fazla olmasıdır. Dengesiz beslenme bu hastalığı tetikliyor. Kalıtımında bu hastalığa yakalanmada büyük bir rolü var.

Günümüzde bu hastalığa yakalanan insanların neredeyse % 90’ı yağlı ve vücutta yağ depolatan yiyecekler ile beslenmektedir. Son yıllarda artan rekabet ortamı iş yaşamında çalışanları hızlı yemek yeme kültürüyle tanıştırmıştır. Düzensiz sabah kahvaltıları, öğlen ve akşam yemekleri ile birlikte hızlı yemek yeme kültürleri bizleri obez olmaya bir adım daha yaklaştırıyor.

Çocuklarımızı ise adeta bu sisteme okul çağından başlayarak tüm yaşamı boyunca mahkum ederek yemek yeme kültüründen hızla uzaklaştırıyoruz. Kısacana sağlıksız beslenme şekilleri ile bu hastalık hızla yayılma yolunda tetikleniyor. Bu konuda yapılan reklamlar ile bu düzensiz yeme içme kültürü ise kültür seviyesi düşük toplumlarda büyüyen bir tehlike ile obezite yönünde kapımız çalınıyor.

Spor yapmıyoruz, hareketsiz kaldığımızdan bu kilolarımız ile baş edemez duruma gelmekteyiz. Türkiye’de obezite sıklığı ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’de obezite görülme sıklığı erkeklerde % 21,2, kadınlarda ise % 41,5’dir.

Aşırı Şişmanlık Hangi Hastalıkları Tetikliyor;

Uzmanlar, şişmanlığın; psikolojik sorunlardan diyabete, kısırlıktan kalp rahatsızlıklarına ve hatta kansere kadar birçok hastalığa sebep olabileceği uyarısında bulunuyor. Şişmanlığın damar hastalıkları, solunum problemleri, meme, kalın bağırsak ve rektum kanseri gibi hastalıkları artırdığını söylüyorlar.

Bu konuda uzmanlar “Şişmanlıkta asıl sorun sağlıksız bol kalorili şekerleme ve yağlı ürünlerin tüketim kültürüyle birlikte kolay ulaşılabilir hale gelmesinden kaynaklanmaktadır” diyor.

Obezitenin neden olduğu hastalıklar;

1. Diyabet,

2. Hipertansiyon,

3. Kalp hastalıkları,

4. Yüksek kolesterol,

5. Safra kesesi hastalıkları,

6. Bazı kanser türleri,

7. Romatizma,

8. Felç,

9. Karaciğer yağlanması,

10. Astım,

11. Adet düzensizleri, aşırı kıllanma,

12. Ruhsal sorunlar, toplumsal uyumsuzluk,

13. Deri hastalıkları,

Obezite Nasıl Saptanır?

Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir.

Sınıflandırma BKİ (kg/m2)

Zayıf (düşük ağırlıklı <18.50 <18.50,

Normal 18.50 - 24.99,

Toplu, hafif şişman, fazla kilolu > 25.00 > 25.00,

Şişman (Obez) > 30.00 > 30.00,

Şişman 1. Derece 30.00 - 34-99,

Şişman 2. Derece 35.00 - 39.99,

Şişman 3. Derece > 40.00 > 40.00,

Bu konuda ortaya çıkan tüm hastalıkların hatta Obezite ile ilgili sağlık problemlerinin tüm harcamaları SUT belirlenen esaslar doğrultusunda tedavi amaçlı karşılanmaktadır. Burada önemli olan hastalık tarzında yapılan uygulamalar kapsam dahilinde hastalığa bağlı olmayan estetik amaçlı tedaviler SUT kapsamı dışında tutulmuştur. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı kanalıyla Obezite ile ilgili detaylı çalışmalar yapılmaktadır.

Malulen Emekli Olma Şartları;

Uzun Vadeli Sigorta Kollarından biri de malulen emekli maaşı bağlanmasıdır.

5510 sayılı Kanunun 25. Maddesinde;

Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır. Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.

Malûllük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları;

En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması,halinde malûllük aylığı bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Sigortalıların ve hak sahiplerinin maluliyet tespitine ve kontrol muayenelerine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastaneleri, Devlet Üniversite Hastaneleri veya Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askeri Hastanelerce düzenlenecektir. İl sınırları içerisinde bu hastanelerin bulunmaması halinde Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastanelerince sağlık kurulu raporu düzenlenebilir.

Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği esaslarına göre maluliyet talebi dikkate alınarak rapor düzenlenmesi ve raporlandırma aşamasında kullanılan dayanağı tıbbi belgelerin de gönderilmesi gerekmektedir.

Burada obez olmanız malulen emekli olma hakkını tek başına taşımıyor. Yukarıda saydığımız obezliğe bağlı hastalıklar ile birlikte çalışma gücünüzde ortaya çıkan % 60 ve üzerindeki kayıplar araştırılacaktır.

Tüm tedavi yöntemleri denenmiş ve netice alınmıyorsa o zaman karar veriliyor.

Örneğin;

200 yada 250 Kg. Ağırlığına ulaşmış aşırı derece de şişman bir çalışan artık bırakın işe gitmeyi Doktor izni olmadan yataktan çıkamıyorsa modern tıbbın gerektirdiği tüm hizmetler sonucu bu aşırı kilolarından ve onun getirdiği rahatsızlıklardan çalışma gücünde % 60 ve üzerinde kayıp yaşanıyorsa SGK belirlediği kriterlere göre Sağlık raporuna haiz ise 5510 sayılı Kanunun hükümleri uygulanarak malulen emekli maaşı bağlanır.

Süreç görüldüğü gibi kolay değildir.

Obezlikle ilgili öncelikle çalışanlar bu sorunlarından kurtulma yollarını aramalılar, bütün teşhis ve tedaviler olumlu sonuç vermediğinde en son çare olarak malulen emekli olma koşulları bakılacaktır.

Sözün bittiği yer;

Mevsiminde ve zamanında sebze meyve tüketimi yaparsanız, sporu ihmal etmez iseniz, aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durursanız, sağlıklı yaşam felsefesine inanırsanız obezlikten uzaklaşmış olursunuz.



VEDAT İLKİ
 
Tekerlekli Sandalye
Üst