Obezite Rapor Oranları ve Vücut Kitle İndeksi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Obezite İçin Engelli Raporu Alınabilir mi ?

Obezite için engelli rapor oranı verilmektedir. Verilecek oran vücut kitle endeksine göre hesaplanmakta ve yönetmelikler uyarınca yazılmaktadır.

Obezite Nedir

Obezite çağımızın gün geçtikçe artan ve çözüm bulunulmaya çalışan sorunların başında gelmektedir. Devlet bireylerin hareketlerini arttırmak için kampanyalar düzenlemekte ve aşırı kilo alımının önüne geçmeye çalışmaktadır. Kısaca obezite insanların yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmeleri için boy ve kilo arasındaki oranının istenen düzeyden fazla olmasıdır.

Vücut Kitle Endeksi Nedir ?

Vücut kitle endeksi bireyin kilosunun normal olup olmadığını ortaya koyan bir formül sistemdir.Vücut kitle endeksi, vücut ağırlığınızın boy uzunluğunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle endeksi ortaya çıkar. Ortaya çıkan Bu değerlere göre aşağıda tanımlardan biri sizin için uygun olacaktır.

toplamda 6 adet sınıflandırma vardır. Bunlar sırasıyla;

18.5 kg/m2’nin altında ise: Zayıf

18.5-24.9 kg/m2 arasında ise: Normal

25-29.9 kg/m2 arasında ise : Fazla kilolu

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Programı

Obezite Rapor Oranları

Sağlık bakanlığı özür oranları cetveli diğer adıyla “sakatlık oranı” cetveline göre obezite hastalarına şu oranlar verilmektedir; Obezite

a-Ciddi Obezite (Vücut Kitle indeksi 40-50kg/m2 arasında olanlar) 20

b-Morbid Obezite (Vücut Kitle indeksi 50kg/m2 üstü olanlar) 30

H- Amino asit metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış ve diyete bağımlı) 40

I- Karbonhidrat metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış) 40

İ- Glikojen depo hastalığı (organ disfonksiyonu yapmış formları) 40

J-Sfingolipid metabolizması ve diğer lipid depo hastalıkları (organ disfonksiyonu yapmış) 60

K-Glikozaminoglikan metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış) 60

L-Glikoprotein metabolizması bozuklukları (organ disfonksiyonu yapmış) 60

M-Kistik fibrozis (organ disfonksiyonu yapmış) 40

N-Diğer metabolik bozukluklar (organ disfonksiyonu yapmış) 40

30-34.9 kg/m2 arasında ise: I. derece obez

35-39.9 kg/m2 arasında ise: II. derece obez

40 kg/m2 üzerinde ise: III. derece morbid obez
 
Katılım
Şub 25, 2017
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
O desteği almazsanız kilolarınız geri gelir Obezite ameliyatı geçiren kişilerde ruh sağlığının desteklenmesi kalıcı kilo kaybını artırıyor. Eğer psikolojik destek almazsanız verdiğiniz fazla kilolarınızın bir kısmını iki yıl sonra geri almaya başlayabilirsiniz.

Ruhunuzu da inceltin bedeninizi de


Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Güzin M. Sevinçer, hastalar tarafından genellikle önemsenmeyen psikiyatrik destek hakkında şu bilgileri verdi:

“Obezite cerrahisi de morbid obezitede hızlı kilo verdirmesi bakımından son yıllarda en çok tercih edilen kilo verdirme yöntemidir. Obezite cerrahisi maddi ve manevi zorlayıcı bir süreçtir, hedef genellikle fazla kilonun verilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmaktır.

Ancak altta yatan psikiyatrik problemler ve yeme bozuklukları göz ardı edilirse ameliyat sonrası dönemde özellikle 2. yıldan sonra belli oranda geri kilo alımları olabilmektedir.

Şu ana kadar klinik tecrübemle görmekteyim ki, hastalar ameliyat öncesi psikiyatrik değerlendirmeyi gereksiz görmekte, hatta ameliyata bir mani olabilecek endişesi ile bu görüşme önerilerinden uzak durmaktalar.

PSİKİYATRİSTE/PSİKOLOĞA GİTMEYİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞLER

Ameliyat öncesi yeme bozukluğu veya psikiyatrik problemler saptadığım morbid obezitesi olan hastalarıma obezite ile ilişkili psikiyatrik yardım alıp almadıklarını sorduğumda psikiyatri dışında her türlü yardımı aradıklarını ancak psikiyatri hekimine gitmeyi hiç düşünmediklerini, çünkü bir yardımı olmayacağını bildiklerini söylediler.

Bu doğrultuda anladım ki maalesef obezite gelişiminde ve kilo almada çok etkili olan psikolojik ve psikiyatrik faktörler hakkında yeterli bir bilinç henüz mevcut değil. Hastalar ancak obezite cerrahisi sonrasında ameliyat öncesi yeme problemlerinin devam etmesi veya yeniden ortaya çıkması ve buna bağlı geri kilo alımları başlaması ile psikiyatri hekimine gitmeye karar veriyorlar.

Cerrahi işlemin başarısında sadece kilo verme tek başına bir kriter olmamalıdır, hastaların psikiyatrik ve psikososyal durumu ile yaşam kalitesindeki iyilik hallerinin ameliyat başarısının değerlendirilmesinde önemli bir kriterdir.


AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASINDA PSİKOLOJİK DESTEK ŞART
Ameliyat öncesi psikiyatrik değerlendirme ile sorunlu psikososyal faktörlerin ve psikiyatrik durumların tespit edilmesi ve bu problemli alanların tedavisi veya düzeltilmesi hastanın cerrahiden elde edeceği faydayı arttırmaktadır.

Problemli alan tespit edildiğinde yapılacak müdahaleler; farmakolojik girişimler, cerrahi sonrası potansiyel engelleri ele almak için psikoterapi, beslenme danışmanlığı, cerrahi sonrası yakın izlem ve obezite cerrahisi destek grubuna katılıma teşvik gibi yöntemlerden biri veya daha fazlası olabilir. Bütün bu durumlar göz önüne alındığında obezite cerrahisi hastalarında cerrahi öncesi değerlendirme, içinde ruh sağlığı çalışanının da bulunduğu bir ekip tarafından yapılması gerekmektedir.

Obezite cerrahisi ile ilgili psikolojik ve psikiyatrik durumlarla ilgili ameliyat öncesi ve sonrası dikkatli bir takip tedavi, ameliyattan elde edilecek faydayı en üst seviyeye çıkaracaktır.”
“PSİKOLOJİK PROBLEMLER OBEZİDE SEBEBİ”
Obezite ameliyatlarındaki deneyimi ve bu alandaki bilimsel çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Halil Coşkun’un kurmuş olduğu BariatrikLab Ekibi’nden Yrd. Doç. Dr. Güzin M. Sevinçer, obezitenin psikolojik problemlere yol açtığı gibi pek çok psikolojik ve psikiyatrik problemin obezite sebebi olduğunu belirtiyor.

Obez bireylerde psikiyatrik hastalıklar ve yeme bozukluklarının normal kilolu bireylere göre çok daha sık oranda görüldüğünü vurgulayan Sevinçer, obezitenin sebep olduğu sıkıntıları şöyle sıraladı:

“Kişinin sebep olduğu fiziksel kısıtlılıkla ilişkili yaşam kalitesinin düşmesi, ayrıca kilolu olmaya bağlı damgalanma ve dışlanma ile de kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönden etkilemektedir. Aynı zamanda bu kişilerde beden imajlarından memnuniyetsizlik, evliliklerinde mutsuzluk, cinsel yaşamlarında güçlük gibi psikososyal problemlere de normal kilolu bireylere göre daha sık rastlanmaktadır.”
 
Tekerlekli Sandalye
Üst