Obezlere özel ambulans

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Obez hastaların hastaneye taşınmasında yaşanılan sıkıntılar, özel dizayn edilen ambulans sayesinde son bulacak. Özel bir vinç sistemiyle donatılan ambulans, 350 kilo ağırlığındaki bir hastayı bile rahatlıkla evinden alıp hastaneye ulaştıracak.

Ankara il Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve Paramedik Derneği tarafından düzenlenen, ''Ambulans ve Sürüş Güvenliği Ambulans Ergonomisi'' panelinde, yeni geliştirilen ambulanslar basına tanıtıldı.

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, yaptığı açıklamada, dünyada tüm ülkelerin kalp-damar, kanser ve obezite hastalıklarıyla boğuştuğunu ve bu yıl Sağlık Bakanlığı tarafından da ''obeziteyle mücadele programı'' oluşturulduğunu hatırlattı.

Aksoy, personelin, özellikle iki insanla taşınabilir ağırlık limitini geçen hastaları alırken çok güçlük çektiğini anlattı. Bu nedenle, aldırdıkları içi boş bir ambulansı, özel bir vinç sistemiyle donatarak, 350 kg ağırlığındaki bir hastayı bile rahatlıkla evinden alarak hastaneye ulaştırabilecek duruma getirdiklerini anlatan Aksoy, ''Tekerlekli sandalye, her türlü merdivenli mekandan yere inmeyi kolaylaştırıyor. Tabi bu hastalar için, özel geliştirilmiş karyolaların da kullanılması gerekiyor. Numune Hastanesi obezite hastaları için kullanılabilecek özel yatak ve tedavi imkanı oluşturabilecek ortamı sağladı'' dedi.

-İLKYARDIM İÇİN MOTORİZE EKİPLER-

Artık, Ankara'da vakaya ulaşma süresinin şehir içinde 5 dakika ile 7,5 dakika arasına indiğini dile getiren Mustafa Aksoy, şehirlerarası yolda da sürenin yarım saati geçmediğini vurguladı.

İl Sağlık Müdürü, özellikle trafiğin kilitlendiği yerlerde vakaya hızlı ulaşmak gerektiğinde diğer araçlar arasından sıyrılarak hızlıca giden ve ambulans gelene kadar yaralıyı gözlem altına alan motorize ekiplerin de varlığından bahsederek, bu ekiplerin, şu anda sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'de hizmet verdiğini söyledi. Bu araçları kullanan kişilerin doktor olduğunu belirten Aksoy, araçlarda ilkyardım için de özel bir çanta sistemi olduğunu kaydetti.

-DÜNYA PARAMEDİKLER GÜNÜ-

Bugünün Dünya Paramedik Günü olarak kutlandığını hatırlatan Mustafa Aksoy, ''Paramedik diye bahsettiğimiz arkadaşlarımız liseden sonra 4 yıl acil yardım eğitimi almış arkadaşlarımız. Dünya artık hekimli acil yardım istasyonlarından, paramedikli acil yardım istasyonlarına geçiyor. Hekimler kadar, hatta bazen onlardan daha iyi hastaya müdahale ediyorlar'' diye konuştu.

Aksoy, her şeye rağmen paramedik sayılarının yeterli olmadığını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı
 
F

Fırtına

Guest
Obezite Hastalar İçin Özel Ambulans Alınıyor.!

Sağlık Bakanlığı, tüm illerde obez hastalar için özel ambulans bulundurma kararı aldı. Özel araçlar 460 kiloya kadar yük taşıyabiliyor.

SAĞLIK  Bakanlığı, Antalya’nın Alanya ilçesinde evinden kepçe yardımı ile çıkarılan yaklaşık 310 kilo ağırlığındaki Naciye Erdemir’in (47) hastaneye nakli için Ankara’dan özel ambulans gönderdi. İlk olarak yaşanan bu taşıma olayında bakanlık tüm illerde özel obezite ve engelli ambulansı bulundurulması için da talimat verdi.

Sağlık Bakanlığı olarak özel durumlu hastalara gerekli önemin verildiğini belirten Antalya 112 Şube Müdürü Yusuf Genç, özel olarak Ankara’dan gelen ambulansın bir obez ambulansı olduğunu ve bakanlığın talimatı ile bunun tüm illere yaygınlaştırılacağını söyledi. Yaygınlaştırılması istenen ambulansın ağır vakaları kaldıracak şekilde dizayn edildiğini ifade eden Genç;

“Normal ambulanslar 150 kiloya kadar kaldırıyor. Özel olarak yapılan ambulans ise daha dayanıklı 460 kiloya kadar yükü kaldırabilecek şekilde.. Ekipmanlar daha dayanıklı malzemeden yapılmış.. Rampası diğer ambulanslara göre çok farklı.. Normal ambulanslara göre taşıma malzemesinde fark var” şeklinde konuştu.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu ambulansın ihale aşamasında olduklarını dile getiren Genç, 21. yüzyılda böyle ambulanslara ihtiyaç duyulmaya başlandığını belirtti.
 
F

Fırtına

Guest
Her şehrin bir obez ambulansı olacak.!

14197932.jpg



Sağlık Bakanlığı, sağlık il müdürlüklerine en az bir obez ambulansı almaları talimatı verdi. Halen 3 ilde bulunan obez ambulansları, özürlüler için de kullanılacak. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı çerçevesinde obez hastaların tedavilerinin de planlanacağını söyledi.

Halen kullanılan ambulanslarda obez hastaların nakillerinde sıkıntılar yaşandığını belirten Çom, “Obez hastaların sayısı tahmin edilenden çok fazla.. Çoğu hastaneye gitmiyor. Bu nedenle 81 ile en az 1, ihtiyaca göre 2 veya daha fazla obez ambulansı almaları talimatı verdik” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ambulanslar, il sağlık müdürlüğü tarafından tadilat ve tamiratla güçlendirilerek, obez ve özürlülere uygun hale getirilecek. Standart ambulanslarda sedyeler 150 kilo kapasiteli.. Obez ambulansların sedye kapasitesi 318 kilo olacak ve 160 kg üstündeki hastalar için kullanılacak.
 
F

Fırtına

Guest
Obezite Hastalara Özel Ambulans‎!

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de obez oranının yüksek olmasından dolayı 8 ay önce hizmete giren obez ambulansa talep çoğalınca düğmeye bastı.

Bakanlık, Eskişehir ve Ankara'da bulunan obez ambulansın 81 vilayete gönderilmesi için çalışmaları hızlandırdı.

Obez hastaların güvenli bir şekilde taşınması için her ilde bir obez ambulansı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bakanlık Ankara ve Eskişehir'de bulunan obez ambulansların 8 ayda 100 hastanın tedavisinde kullanıldığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı evde yatalak, hastaneye gidemeyen hastalar, hareket sıkıntısı çeken vakalar için obez ambulansı Türkiye geneline yayıyor. Konuyla ilgili konuşan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, obez ambulanslarla ilgili bilgi verdi.

Çom, bu uygulamanın Türkiye'de ilk olarak Ankara'da başladığına dikkat çekerek, tüm illerde, en az her ilde 1 tane olmak kaydıyla yapıldığını kaydetti. Bütün illerin hazırlıklarının yapıldığına dikkat çeken Çom, şöyle konuştu;

"Sedyelerin taşıma kapasitesinden daha fazla güce sahip hastalar için ve zahmet çeken hastalar için özel tasarlandı. Buna obez ambulans demek doğru değil. Engelli vatandaşların da hastalıkları var. Bunlar bu ambulansa bindirilecek. 112'ye haber veriliyor. Görevlilere kişinin obez olduğunu söylemeleri gerekir. Bize ulaşma noktası 112'dir. Bu ambulans diğer ambulanslar gibi tam donanımlı. Ambulans gidiyor, hastayı hastaneye naklediyor. 350 kiloya kadar hasta taşıdık. Normalde 320 kilo hasta taşınıyor. Bir tane de Eskişehir'de var."

Kamuoyunun tahmin ettiğinden çok fazla hasta olduğunu anlatan Çom, şunları söyledi;

"Gizli kalmış, hastaneye gidemeyen vatandaşlar, yatalak, hareket sıkıntısı olan vakalarda yaşanan sorunlar nedeniyle ihtiyaç olduğunu anladık. İhtiyaç olursa birden fazla olacak. 8 ayda 100 hasta nakledildi. Evden hastaneye devir yapılıyor. Hastalar kendi evlerinin kapıları müsaade etmeyecek kadar darsa itfaiyenin araçları ile kullanıldı. Bakanlık buna da bir çözüm bulacak. Bu hastayı yatağından nasıl alacağımız yönünde bir çalışma yapılıyor."

Türkiye'de obez oranının yükseldiğini anlatan Çom, sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü olması gereken kiloda. Geri kalan 7 kişi kilolu ya da aşırı kilolu. Maalesef 10 kişiden 3'ü olması gereken kiloda. Tahmin edilenden çok fazla bu rakam. Obez gelişmiş ülkelerin problemi.."
 
Tekerlekli Sandalye
Üst