Odyoloji nedir?

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Odyometre, kişinin işitsel uyaranlara gösterdiği tepkinin izlenmesi yoluyla işitme yeteneğinin ölçülmesidir. Odyoloji ise işitme kayıplarının tespiti ve rehabilitasyonu ile ilgilenen bilim dalıdır.

İŞİTME KAYBI TÜRLERİ;

İletim tipi işitme kaybı; Buşon, timpanik membran perforasyonu, otitler, otoskleroz gibi dış kulak yolu, timpanik membran, orta kulak kavitesi veya kemik zinciri ilgilendiren patolojiler sesin kokleaya ulaşmasına engel olarak iletim tipi işitme kaybına neden olabilirler.

Sensorinöral tipi işitme kaybı; Meniere hastalığı, presbiakuzi, 8. sinir tümörü gibi durumlar koklea veya odituar siniri etkileyerek seslerin işitme merkezine ulaşmasına engel olarak sensorinöral işitme kaybına neden olabilirler.

Mikst tipi işitme kaybı; Aynı kulakta hem iletim, hem de sensörinöral işitme kaybının olduğu bir durumdur.

Santral tipi işitme kaybı; Beyin sapından, beyinde temporal lobdaki işitme merkezine kadar olan bölgelerde sinir liflerinin etkilenmesi ile meydana gelen işitme kaybıdır.
 
F

Fırtına

Guest
Ses İşitme Odyoloji

SES

Madde’den oluşan bir ortamda yayılan mekanik bir titreşim dalgası’dır.

İŞİTME

İşitme akustik enerjinin kulak oluşumları ve işitme siniri vasıtasıyla beyne iletilmesi burada sentez edilmesi ve ses olarak algılanmasıdır.

ODYOMETRİ

Kişinin işitsel uyarılara göstereceği tepkinin izlenmesi yoluyla, işitme tekniğinin ölçülmesi için uygulanan bir “ Psiko-fizik girişim” olarak ta tanımlanabilir. İşitmeyi inceleyen bilim dalına “Odyoloji” denir.

İşitme iki şekilde gerçekleşir;

1-) Hava yolu iletimi ( Air Conduction –AC ) persepsiyonu,

2-) Kemik yolu iletimi ( Bone Conduction –BC ) persepsiyonu,

1-) Hava yolu persepsiyonu; Dış kulaktan başlayıp, timpan zarı ve kemikçik zinciri yolu ile iletilerek kokleadaki nöro epitial hücreleri uyarması üzerine kurulmuştur.

2-) Kemik yolu persepsiyonu; Koklea, çevresindeki kortikal kemik yapının iletmiş olduğu ses enerjisi yolu ile uyarılmaktadır. Bu şekilde kemik yolu işitme gerçekleşmektedir.


FREKANS

Bir saniyede oluşan titreşim sayısı’dır. Ses frekansının birimi Hertz (Hz)‘dir. İnsan kulağı frekansı 16 – 20.000 Hz arasındadır.


frekanss.jpg



ULTRASUBSONİK – 16–20.000 – ULTRASONİK


PERYOT

Titreşim dalga boyunu ölçmek için geçen zaman. Yüksek frekansların dalga boyu daha kısa, alçak frekansların dalga boyu daha uzun’dur.


DESİBEL

İnsan kulağının işitebildiği en küçük ses şiddetidir;

Fısıltı 30 dB,

konuşma 40–60 dB,

bağırma 80–90 dB’dir.

desibell;


desibell.jpg



_dB SPL (dB Sound Pressure Level) Ses Basınç Seviyesi,

_dB HL (dB Hearing Level) İşitme Seviyesi,

_dB SL (dB Sensitivity Level) Duyarlılık Seviyesi.


GÜRÜLTÜ

İstenilmeyen seslerdir. Periyodik olmayan dalga boyu yani düzenli olmayan dalga boyudur.

_WN (Witht Band) Beyaz gürültü,

_NBN (Dar Band) Nera gürültü,

_PN Pembe gürültü,



OBJEKTIF TESTLER

1. Elektrokohleografi (ECoG)

2. Evoked Respons Auditive (ERA)

3. Elektrodermal Odiogram (Artık kullanılmıyor)



Non-organik işitme kayıpları için testler;

Tek veya çift taraflı olarak işitmelerinin azaldığı veya tam sağır oldukları iddiasında olan kişilerin durumunu incelemek için yapılan testlerdir. Tekrarlanan saf ses odyometre sonuçlarının uyumsuz olması halinde şüphelenilmelidir. Bu kişiler genellikle işitme kayıplarından maddi veya manevi fayda sağlayabilecek şahıslardır.

—Strenger testi,

—Teal testi,

—Lombard testi,

—Delayed Speech Feedback,

—Stapedial refleks testi,

—OAE,

—BERA,
 

ebrubozbey

Üye
Üye
Katılım
Tem 25, 2011
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
odyoloji bölümü okumak istiyorum.yalnız sadece test ölçümleri mi yapıyorlar .bir de ne kadar maaş alıyorlar merak ediyorum.işin eğlenceli tarafları ya da zor yanları neler?tercihime odyoloji yada makina müh. yazacağım.yardımcı olur musunuz?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst