ÖDES 2011 Yılı İçin Finansmanı Uygun Bulunan Projeler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Özürlüler Destek Programı (ÖDES), Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan bir destek programıdır.

KASPKRGMJCZXAZJLJHSL.jpg


ÖDES’in en önemli amacı Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özürlülük ve özürlülüğün önlenmesi konusunda toplumsal farkındalık yaratma sürecine destek olmaktır. Bu çerçevede, valiliklerin koordinasyonunda yerel düzeyde hazırlanacak ve uygulanacak olan ÖDES projeleri ile toplumun özürlülük ve özürlüler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının, özürlülerin sosyal yaşama bağımsız olarak katılımlarının ve evde özürlü bireyin bakımını üstlenen kişilerin nitelikli bakım konusundaki bilgilerinin eğitimler aracılığıyla artırılması ile özürlülük nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, özürlülük oranının azaltılmasını ve özürlülüğün etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan faaliyetlerin desteklenmesi öngörülmektedir.

ÖZÜRLÜLER DESTEK PROGRAMI (ÖDES) 2011 YILI İÇİN FİNANSMANI UYGUN BULUNAN PROJELER

Projelerin uygulamaya konulmasında sorumluluk valiliklerde bulunmaktadır. Valilikler bu sorumluluklarını ilgi yazı ekinde gönderilen “Özürlüler Destek Programı (ÖDES) 2011 Yılı Uygulama Usul ve Esasları” çerçevesinde yerine getireceklerdir. Söz konusu sorumlulukların yerine getirilebilmesi için valiliklerin bünyelerinde planlama müdürlükleri ve/veya proje koordinasyon birimlerini bu amaçla görevlendirmeleri gerekmektedir. Söz konusu birimler vali tarafından görevlendirilecek bir vali yardımcısının gözetiminde faaliyet gösterecek ve bu birimlerde görevli personel herhangi bir ÖDES projesinin yürütülmesinde görev almayacaktır.

afis_anasayfa.jpg


Valilikler, projenin genel kurgusunda ve amaçlarında bir değişikliğe gitmeden, projenin etkin ve verimli uygulanmasına dönük gerekli düzenlemeler yapmaya yetkilidirler. Valilikler, projelerin gereğince uygulanabilmesi ve izlenip değerlendirilebilmesi bakımından, proje sahipleri ile sözleşme yapılması, proje öncesi ve sırasında uygulama sahasının ziyaret edilmesi, proje faaliyetlerinin alternatif şekillerde yerine getirilmesinde proje yürütücüleriyle ortak kararlara varılması ve proje faaliyetlerinin kontrol edilmesi gibi uygun gördükleri tedbirleri almaya da yetkilidirler.

Valilikler 2011 yılında uygulamaya konulan projelerin gelişimiyle ilgili bilgileri “ÖDES İzleme ve Değerlendirme Cetveli”ne yazarak üçer aylık dönemler halinde Bakanlığımıza göndereceklerdir.

ÖDES projelerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesi için projelere tahsisli olarak dağıtılan ödeneklerin mevcut durum göz önünde bulundurularak tek seferde aktarılması uygun görülmüştür. Söz konusu ödenek 6091 sayılı 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (E) işaretli cetvelin 68. maddesine uygun olarak, valiliklerin ÖDES için açacakları özel bir banka hesabına tahakkuk ettirilecektir. Bu itibarla, açılacak banka hesap numaralarının bir an önce Bakanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.



AMASYA
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Trafik Güvenliği Can Güvenliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Bilinçli Eller, Mutlu Yüzler Taşova Kaymakamlığı SYDV

ARTVİN
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Akraba Evliliklerini Engelleyelim Çocuklarımız Sağlıklı Olsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Doğum sonrası Özürlülüğe Neden Olan Durumlarla İlgili Üniversite Öğrencilerine Farkındalık Eğitimi Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu
Engelliliğin Engellenmesine Duyarlı Bir Nesil İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Engellilerle El Ele Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

BAYBURT
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Engelliler Kendini Anlatıyor İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Özel Kardeşlerimizle Hayatı Beraber Yaşayalım Bayburt Polis Meslek YO

ÇORUM
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Neden Özürlü Doğsunlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Engelsiz Eğlenerek Yarışıyorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü

GİRESUN
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Sığ Sulara Balıklama Atlamadan Kaynaklanan Omurilik Felcinin Önlenmesi Görele Kaymakamlığı SYDV
Giresun İli Özürlü ve Kronik Hasta Haritasının Çıkarılması İl Sağlık Müdürlüğü
Özürlülüğün Önlenmesi için Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı Eğitimi İl Sağlık Müdürlüğü
Hep Birlikte! İl Milli Eğitim Müdürlüğü

GÜMÜŞHANE
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Özel Eğitim Köy Projesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Engellerin Farkındayız İl Sağlık Müdürlüğü
Engelliliği Oluşturan Nedenlerin Araştırılması ve Toplumu Engelliliğin Önlenmesi Konusunda Bilgilendirme, Bilinçlendirme Projesi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

ORDU
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Anneleri Eğitiyoruz, Engelleri Kaldırıyoruz Çamaş Kaymakamlığı SYDV
Evde Bakım Hizmeti Sunan Bakıcılara Yönelik Eğitim Bilinçlendirme ve Yeniden Değerlendirme Projesi 1 Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü
Lütfen Özür Dilemeyin! İl Özel İdaresi

RİZE
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Rize İlinde Engelliliğin Önlenmesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Engelsiz Engelliler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü
Özürlü Vatandaşların Sınıflandırılması ve Sorunların Teşhisi İl Sağlık Müdürlüğü

SAMSUN
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Samsun Engelli Tespit ve Destek İzleme Sisteminin Kurulması-SEDİS İl Sağlık Müdürlüğü

TOKAT
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Perdeler Açılsın Engeller Kalksın İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Özürlü Bakıcılarını, Özürlü Evde Bakımı Konusunda Bilgilendirme Bilinçlendirme Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

TRABZON
PROJE ADI YÜRÜTÜCÜSÜ
Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler İl Sağlık Müdürlüğü
Annem ve Ben Aynı Okula Gidiyoruz Beşikdüzü Kaymakamlığı SYDV
Özürlülerle Daha İyi Bakım İçin El Ele Vakfıkebir Kaymakamlığı SYDV
Engeller Bilinç İle Aşılacak Ticaret Borsası Başkanlığı
Bize de Yer Açar mısınız? İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Engelsiz Yaşama Engelsiz Destek İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Hatırlanmak Bir Gün Değil Her Gün Of Kaymakamlığı SYDV

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
"Özürlüler Destek Programı" Projesi

Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü İdris Altuntaş, hazırladıkları "Özürlüler Destek Programı" projesi ile engelliliği oluşturan nedenlerin araştırılacağını, toplumun engelliliğin önlenmesi konusunda bilgilendirileceğini ve toplumun bilinçlenmesinin sağlanacağını söyledi.

Altuntaş, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, "Özürlüler Destek Programı" kapsamında öncelikle il genelinde engelliliği oluşturulan nedenlerin araştırılacağını belirterek, "Yapılan alan çalışması sonrası elde edilen veriler değerlendirilecek. Bu veriler ışığında toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi sağlanacaktır" dedi.

Türkiye'de bölgelerin özürlülük oranına bakıldığında Karadeniz Bölgesi'nde bu oranın yüksek olduğuna işaret eden Altuntaş, proje ile eğitimli, sağlık ve sosyal hizmet elemanlarıyla, özürlülüğün nedenlerinin araştırılacağını, doğum öncesi, doğum sonrası, bakım, beslenme, çevre koşulları, coğrafi yapı ve içme suları gibi tüm etkenlerin araştırılacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Elde edilen veriler analize tabi tutularak o çevre insanının neler yapması gerektiği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimi verilecektir. Yapılan bu çalışmalar sayesinde halk bilgi sahibi olacak, ikincil ve üçüncül özürlülüklerin önlenmesi sağlanacaktır. 72 bin 614 lira bedelli olan projemizin amacı, engelliliği oluşturan nedenler araştırılması, toplumu engelliliğin önlenmesi konusunda bilgilendirmek ve toplumun bilinçlenmesi sağlanacaktır."

Haberler
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
ODES kapsamında Artvin’de uygulanacak projeler belli oldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 11 ilde uygulamaya konulan Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında

Artvin’de hibe almaya hak kazanan dört projenin hak sahipleri ile Artvin Valiliği (Bakanlık adına) arasında sözleşme imzalandı.

Vali Yardımcısı Mehmet Uğur Arslan, Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, ÖDES programının ilk etapta 11 ilde uygulamaya konulduğunu belirterek, Artvin’in de dört projeyle programda yerini alacağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanan ÖDES programının Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı amaçladığını söyleyen Vali Yardımcısı Arslan, ’’Bu çerçevede, valiliklerin koordinasyonunda yerel düzeyde hazırlanacak ve uygulanacak olan ÖDES projeleri ile toplumun özürlülük ve özürlüler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının, özürlülerin sosyal yaşama bağımsız olarak katılımlarının ve evde özürlü bireyin bakımını üstlenen kişilerin nitelikli bakım konusundaki bilgilerinin eğitimler aracılığıyla artırılması ile özürlülük nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, özürlülük oranının azaltılmasını ve özürlülüğün etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan faaliyetlerin desteklenmesi öngörülmektedir.” diye konuştu.

Daha sonra, ÖDES programı kapsamında hibe almaya hak kazanan dört projenin sahipleri ile Bakanlığı temsilen Artvin Valiliği adına sözleşme imzalayan Vali Yardımcısı Arslan, Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve uygulamaya alınan projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

ÖDES Programı kapsamında Artvin’de uygulanacak projeler;

1.Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu’nun hazırladığı “Doğum sonrası Özürlülüğe Neden Olan Durumlarla İlgili Üniversite Öğrencilerine Farkındalık Eğitimi” projesi 12 ay sürecektir. 80.000 TL’lik bütçeye sahip olan projenin hedefi; doğum sonrası gelişebilecek özürlülük konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının arttırılmasına katkıda bulunma ve farkındalığın geliştirilmesidir.

2.İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün hazırladığı “Engelliliğin Engellenmesine Duyarlı Bir Nesil” projesi 10 ay boyunca devam edecektir. 16.995,68 TL bütçeye sahip olan projenin hedefi; bilinçli anne baba adayları yetiştirmektir.

3.İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ardanuç Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun hazırladığı “Akraba Evlilikleri Engelleyelim Çocuklarımız Sağlıklı Olsun” projesi 7 ay boyunca devam edecektir. 28.828,82 TL bütçeli projenin hedefi; akraba evlilikleri sonucunda engelli çocukların dünyaya gelme ihtimalin daha yüksek olduğunu ve ne kadar ciddi sorunlara ve yıkımlara neden olabileceğini göz önüne getirerek dikkat çekmek, bu konuda toplumda farkındalık yaratarak akraba evliliklerini tamamen ortadan kaldırmaktır.

4.Artvin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün hazırladığı “Engellilerle El Ele” projesi 9 ay boyunca devam edecektir. 65.325,00 TL bütçeli projenin hedefi; il merkezi ve köylerde yaşayan özürlüler ve bakıcılarının gerekli eğitimlerle desteklenerek hayat standartlarının yükseltilmesini sağlamak ve özürlülükleri nedeniyle karşılaştıkları sorunların en aza indirilmesini sağlamaktır.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Trabzon, Giresun ve Ordu’da Ödes Projeleri Başlıyor

ÖDES programı 2011 Yılı Uygulama Usul ve Esasları” doğrultusunda Valilerin yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirilecektir.


MDGVWMOYHJGPTSUCKKFN.jpg


Özürlüler Destek Programı (ÖDES) ülkemizde özürlülerle ilgili ilk defa uygulamaya başlanan proje bazlı destek programıdır. lk etapta Karadeniz Bölgesinde 11 ilde uygulanmaya başlayan ve yerel dinamikleri harekete geçirerek özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı, özürlülük konusunda özürlüler ve toplumun özürlü olmayan kesimlerine farkındalık yaratmayı amaçlayan projeler Trabzon, Giresun ve Ordu’da açılışlarla başladı.



Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr.Aylin Çiftçi’nin katılımı ile 18 Şubat 2012 Cumartesi günü Trabzon’da, 20 Şubat 2012 Pazartesi günü Giresun ve Ordu’da projelerin açılışları yapılacak.



Trabzon projelerinin açılışına Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Dr.Aylin Çiftçi, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, vali yardımcıları, proje yürütücüleri, kurum amirleri, özürlüler ve sivil toplum örgütleri katılacaklar. 11 il arasında Trabzon 7 projeyle en çok proje uygulayacak il olma özelliğini taşıyor.

ÖDES programı’nın amacına ulaşmasındaki önceliğimiz; projelerin hazırlanması ve uygulanması sürecinde yerel dinamiklerin harekete geçirilerek özürlülük konusunda yerel sahiplenmenin sağlanması programın başarısı açısından çok önemlidir.

Tarih İl Saat Program Yer
18 Şubat 2012 Cumartesi Trabzon 14:00 Trabzon Ödes Projeleri Açılışı Trabzon Grand Zorlu Hotel
20 Şubat 2012 Pazartesi Giresun 09:30 Giresun Ödes Projeleri Açılışı Giresun Valiliği
Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Ziyareti
20 Şubat 2012 Pazartesi Ordu 14:00 Ordu Ödes Projeleri Açılışı Ordu Valiliği
Huzurevi Ziyareti
Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Ziyareti

Trabzon’da Uygulanacak yedi ÖDES Proje Özeti:



1. Engelsiz Yaşama Engelsiz Destek:

Trabzon merkez ve 17 ilçesinden belirlenen 27 okuldaki 270 gönüllü öğrencinin eğitilmesiyle “Gönüllü Engelli Destek Ekiplerinin” oluşturulması, “Gönüllü Engelli Destek Ekiplerinin” Trabzon’da en az 270 engelli ailesine ziyaret yaparak sorunlarının tespiti ve çözümüne katkı sağlanması, bu bilinçlendirme zinciriyle sorunların çözümü konusunda engelli aileleri ile toplum önderlerinin buluşturulması ve en az % 20’sinin sorunlarının çözümüne katkı sağlanması

Proje Yürütücüsü: İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje Ortakları: Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Meslek Lisesi, Anadolu Tüm Engelliler Derneği



2. Hatırlanmak Bir Gün Değil Her Gün:

Of ilçesi 9 mahalle, 7 belde ve 52 köyünde, mevcut 557 engelli ve ailesine ziyaret yapılarak özürlülerin ihtiyaç analiz listelerinin oluşturulması ve ihtiyaçları doğrultusunda gerekli yönlendirmenin yapılması, devlet hizmetlerinden yararlanma farkındalığının oluşturulması, mahalle ve köy muhtarları ile kamu kurumu idarecilerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin sağlanması

Proje Yürütücüsü: Of Kaymakamlığı SYDV

Proje Ortakları: Of İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Of ve Çevresi Engelli ve Engelli Aileleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OFENADER), Köy ve Mahalli İdareleri Muhtarlar Derneği Of Şubesi



3. Engeller Bilinç İle Aşılacak:

Trabzon Ticaret Borsası’na üye 227 işletme sahibi ve çalışanlarının özürlülük konusunda bilinçlendirilmesi ve çevresindeki ihtiyaç sahibi özürlü bireylerle olan diyaloglarının geliştirilmesi suretiyle toplumun özürlülük konusunda bilinç düzeyinin ve duyarlılığın arttırılmasına katkıda bulunulması

Proje Yürütücüsü: Trabzon Ticaret Borsası

Proje Ortakları: Trabzon Zihinsel Engelli ve Otistik Çocukları Koruma Derneği



4. Bize de Yer Açar mısınız?:

Trabzon ilinde sosyal yaşam becerilerini bağımsız gerçekleştiremeyen, yaşları 10 ile 20 arasında olan hafif düzeyde ve orta düzeyde zihinsel yetersizliği bulunan 30 öğrenciye özbakım, günlük yaşam, sosyal yaşamın içinde birebir beceri öğretimi vererek bağımsız bir yaşama hazırlanmasının sağlanması, toplumun bu bireyleri kabul görmesinin sağlanması, özürlü çocuğu olan, çocuğu olmayan ve özürlü çocuğu olmayan kişilerin bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılması

Proje Yürütücüsü: İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje Ortakları: Trabzon İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Trabzon Atatürk İ.Ö.O, Trabzon Osman Altıntaş İ.Ö.O, Erdoğdu Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi, 30 Ağustos İ.Ö.O., Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Trabzon Belediyesi, Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Halk Eğitim Merkezi, Akçaabat Anadolu Lisesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Zihinsel Engelli ve Otistik Çocukları Koruma Derneği, Analiz Kopyalama Merkezi Grafik Tasarım Hiz. Fotoğrafçılık ve Matbaacılık Tic. Ltd. Şti., Bereket Döner, Lara Sineması, Delta Tekstil (LK JNS), Özel Yıldızlı Güven Hastanesi, Anadolu Tüm Engelliler Derneği



5. Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler:

Trabzon ilinde 17 ilçe, köy, mahalle ve beldelerde yapılacak taramalarla 0-6 yaş grubundaki az gören veya görme engelli yaklaşık 2.000 çocuğa ulaşılarak tedavi hizmetlerine erişimlerini ve kontrollerinin yerinde ve zamanında yapılması, anne-babalarına rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulması, mevcut hizmetlerden faydalanmalarına yardımcı olunması, bilinçlendirme toplantıları yapılması

Proje Yürütücüsü: İl Sağlık Müdürlüğü

Proje Ortakları: Anadolu Görme Engelliler Derneği



6. Annem ve Ben Aynı Okula Gidiyoruz:

Beşikdüzü ilçesinde otistik, hafif, orta veya ağır düzeyde zihinsel engelli çocuğu olan 30 aileye; hazırlanacak Anne-Baba Eğitim Programı ile çocuklarının sorunlarını tanımalarına, anlamalarına ve kabul etmelerine yardımcı olacak duygusal desteğin sunulması, çocuğun kabulünün kolaylaştırılması, sorumluluklarını anlamasına yardım edilmesi, beceri kazandırılması, özürlü bireye sosyal ortamda rahat hareket etme becerisi kazandırılması, çocuğun artan ihtiyaçlarıyla başa çıkmasında anne babalara yardımcı olacak öneriler ve bilgiler sunulması, anne babaların birbirleriyle tecrübelerini paylaşmaları için tartışma grupları oluşturulması

Proje Yürütücüsü: Beşikdüzü Kaymakamlığı SYDV

Proje Ortakları: Beşikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Beşikdüzü Belediyesi



7. Özürlülerle Daha İyi Bakım İçin El Ele:

Vakfıkebir ilçesinde evde bakım ücreti alan ailelere, bakım hizmeti eğitim modülü uygulanarak eğitim almış personel tarafından evlerine gidilerek eğitim verilmesiyle, bakıma muhtaç özürlü bireyin daha iyi koşullarda yaşamını sürdürmesinin sağlanması, özürlü bireyin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayarak aileye destek verilmesi ve ailenin işlevselliğinin arttırılması, eğitim alan personelin evde bakım hizmeti eğitmeni olarak İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce istihdam edilmesi

Proje Yürütücüsü: Vakfıkebir Kaymakamlığı SYDV

Proje Ortakları: İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü



Giresun’da Uygulanacak dört ÖDES Proje Özeti:



1. Sığ Sulara Balıklama Atlamadan Kaynaklanan Omurilik Felcinin Önlenmesi


Giresun ili sahil şeridi boyunca denize girilen ve girilmesi muhtemel alanlarda, sığ sulara balıklama atlama sonucu yaşanan omurilik felcinin önlenmesinde temel yöntem olan eğitim ve uyarı çalışmaları yapılarak omurilik felcine yol açabilecek kazaların önlenmesi, düzenlenecek konferanslarla 15-29 yaş arasındaki gençler, aileleri ve öğretmenlerin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi

Proje Yürütücüsü: Görele Kaymakamlığı SYDV

Proje ortakları: Görele İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Görele Şubesi



2. Giresun İli Özürlü ve Kronik Hasta Haritasının Çıkarılması

Hazırlanacak tarama testiyle Giresun ili Aile Hekimliği Bilgi Sisteminde kayıtlı 406.456 nüfusa ulaşılarak özürlü ve kronik hastalık testinin birebir görüşmelerle yürütülmesi, test sonuçlarının bilgisayar ortamına aktarılması ve değerlendirme sonuçlarının oluşturulması

Proje Yürütücüsü: İl Sağlık Müdürlüğü

Proje ortakları: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi



3. Hep Birlikte!

Giresun il merkezinde bulunan, ilk ve orta öğretim kurumlarından seçilmiş 1.200 öğrenciye, hazırlanacak eğitim programının uygulanması ile zihinsel engelli öğrencilerin farkına varmaları, onları yakından tanımaları ve sorunlarının çözümü konusunda duyarlılıklarının arttırılması sağlanarak zihinsel özürlü öğrencilerin bulunduğu okullarda zihinsel özürlülerle birlikte zaman geçirmesi, bu etkinlikler sırasında ortaya çıkan paylaşımların sergilenmesi, zihinsel engelli öğrencilerin sosyalleşmeleri, kendilerini ve sorunlarını ifade edebilme şansını yakalamalarının sağlanması.

Proje Yürütücüsü: İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje ortakları: Giresun İlköğretim Okulu ve İş Okulu Müdürlüğü, Giresun İlköğretim Okulu ve İş Okulu Spor Kulübü Derneği, Giresun Eğitim Uygulama ve İş Eğitim Merkezi, Engelli Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü Derneği



4. Özürlülüğün Önlenmesi için Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanı Eğitimi

Giresun ilinde çalışan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarına profesyonel eğitimciler tarafından özürlülüğün nedenleri ve önlenmesi, akraba evliliklerinin özürlülüğe etkileri, evlilik öncesi gerekli testlerin yaptırılması, doğum öncesi ve doğum sonrası beslenmenin, madde bağımlılığının özürlülüğe etkileri, dikkatsizlikten kaynaklanan kazalar gibi konularda eğitimler verilmesi, eğitim alan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarının da kendi bölgesinden sorumlu olduğu kişilere bu eğitimleri sunması

Proje Yürütücüsü: İl Sağlık Müdürlüğü



Ordu’da Uygulanacak üç ÖDES Proje Özeti:

1. Evde Bakım Hizmeti Sunan Bakıcılara Yönelik Eğitim Bilinçlendirme ve Yeniden Değerlendirme Projesi 1


Ordu il merkezi ve 11 ilçesinin merkez ve tüm köyleri ile mahallelerinde yaşayan toplam 2.500 özürlü ve ailesinin ikametgahında ziyaret edilerek aile ve özürlüler ile yüz yüze görüşme yöntemiyle, özürlü ve ailesinin bilinç ve farkındalık düzeyinin artırılmasına yönelik eğitim verilmesi, özürlünün mevcut koşullarının özürlü yararına yeniden düzenlenmesinin aileyle birlikte değerlendirilmesi, özürlü için Bireysel Bakım Planı oluşturulması, özürlünün evde bakım veya kuruluş bakımından yararlanma koşullarının yeniden değerlendirilmesi ve yapılan bu faaliyetler sonucunda her bir özürlü için sonuç raporu hazırlanmasının sağlanması, böylece özürlülere sunulan evde bakım hizmeti yardımı ile özürlü ve ailesinin yaşam kalitesinin artırılması, bilinç ve farkındalık düzeylerinin yükseltilmesi, sorunlarının çözümü için rehberlik edilmesi, geniş bir alanda yapılacak bu saha çalışmasında kendilerine sunulan hizmetlerden haberi olmadığı için yararlanamayan özürlülerin de tespit edilerek, onlara da hizmet götürülmesinin sağlanması

Proje Yürütücüsü: Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü



2. Anneleri Eğitiyoruz, Engelleri Kaldırıyoruz

Çamaş’ta akraba evliliği yapmış kişileri tespit ederek veri tabanı oluşturulması, akraba evliliğine bölge halkının bakış açısının anket yoluyla öğrenilmesi, evlenmiş ve evlenmekte olan bireylere bilgilendirme eğitimleri vererek akraba evliliği sonucunda meydana gelen özürlü doğumlarının önlenmesi

Proje Yürütücüsü: Çamaş Kaymakamlığı SYDV



3. Lütfen Özür Dilemeyin

Ordu ilinde orta öğrenim son sınıf öğrencileri ve anne adaylarına düzenlenecek anket formunun pilot olarak seçilecek orta öğretim okullarının son sınıf öğrencilerine ve ildeki tüm hastanelerin doğum servislerinde uygulanması, anketlerin değerlendirilip farkındalık, bilgi ve bilinç düzeylerini gösteren rapor hazırlanması, Etki Analizi Anketi yapılarak sonuçların paylaşılması, özürlülüğün nedenleri ve önlenmesi konusunda farkındalığın, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması

Proje Yürütücüsü: İl Özel İdaresi

Proje Ortakları: İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu İli Ortopedik Özürlüler Derneği



Özürlüler Destek Programı (ÖDES) Genel Bilgileri



ÖDES Programı ilk etapta Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde uygulanacaktır.



Özürlülük konusunda sunulan hizmetler için mevzuatlarda gerekli düzenlemeler yapılmakta ve uygulanmaktadır. Ancak sadece mevzuatta yer alan hükümler, toplumumuzda özürlülüğe ve özürlü bireye yönelik bakış açısını ve olumsuz tutumları değiştirmeye yetmiyor. Bu nedenle özürlülüğü daha fazla anlatarak ve bilgilendirerek tüm vatandaşlarca benimsenmesini sağlamak gerekmektedir. Yaşamın her alanında özürlülere yönelen klişeler, önyargılar, incitici uygulamalar ile cinsiyet ve yaş temelli ayrımcı davranışlarla mücadele etmek için toplumda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmaların yapılmasını zorunlu görüyoruz.



Herhangi bir sorun alanında politikalar geliştirilebilmesi için öncelikle o sorun alanının oluşmamasına yönelik önlemler alınması gerekir. Bu durum bütün sosyal sorun alanları için geçerlidir. Özürlülüğün nedenlerine bakıldığında da bunların çok önemli bir bölümünün önlenebilir olduğu görülmektedir. 2002 Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre özürlülük oranı bölgelere göre incelendiğinde ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel özürlü olanların oranı % 3,22 ile en yüksek Karadeniz Bölgesinde gözlenmektedir. Dolayısıyla özürlülük nedenlerinin tespit edilerek, özürlülükte erken tanı, erken müdahale ve koruyucu hizmetler konusunda toplumun sürekli bilgilendirilmesi ve toplumsal bilincin arttırılmasına yönelik eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Uluslararası belgelerde de sağlık hizmetlerinin; erken tanı ve mümkünse erken müdahaleyi, özürlülüğün azaltılmasını hedefleyen ya da artmasını önleyen hizmetleri kapsaması gerektiği vurgulanmıştır.



Bu nedenlerle ÖDES Programı’ndan beklentimiz, uygulandığı illerde;

özürlüler ve özürlülükle ilgili farkındalık yaratılmasına,

özürlülerin ve ailelerinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine,

evde özürlü bireyin bakımını üstlenen kişilerin bakım konusunda eğitimine,

özürlülük nedenlerinin tespiti, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesi, özürlülük oranının azaltılması ve özürlülüğün etkilerinin en aza indirilmesine katkıda bulunmasıdır.



Bu çalışmalar aslında tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın olağan görevleri olup yapılması gereken çalışmalardır. Valiliklerimizin de kendi bölgelerinde bu çalışmaları yapma yetkisi bulunmaktadır. Ancak ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçların karşılanabilmesi için daha esnek proje geliştirilebilecek ve uygulanabilecek bir yapıya gereksinim duyulmaktadır. Bu kapsamda, valiliklerin doğrudan sorumlu olduğu ve projeye dayalı olarak yapılacak faaliyetlerin kısa sürede gerçekleştirilmesini sağlayacak olan ÖDES Programı Valiliklerimiz için çok önemli bir imkândır.



ÖDES 2011 Programına 158 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projelerden, bütçe kısıtı dikkate alınarak 33 projenin finansmanı uygun bulunmuştur. ÖDES 2011 Programının bütçesi 2 milyon TL’dir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst