ÖTV indiriminde 200 bin TL sınırı ve 200 bin TL’ye alınacak araçlar

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
ÖTV indirimli engelli araç alımında 3-4 aydır yaşanan nasıl olacak, nasıl yapılacak tartışması nihayet 28/11/2017 ( 28 Kasım 2017) kanunlaşarak yürürlüğe girdi ancak tartışmalar ve hala yaşanan değişikliğin ne olduğu bilinmiyor. Bunun nedeni ise konuya dair sözüm ona büyük gazetelerin ilgili düzenlemeye dair eski tartışmaları yeniymiş gibi haber yapmasından kaynaklanıyor.

yeni-otv-engelliler.jpg

Olayın tam olarak nasıl geliştiğini olayın tam olarak anlaşılması adına kısaca özetlemekte fayda var.

Fitili ilk ateşleyen bir grup köşe yazarı ki bunlardan biri Ergün Yıldırım’dır engelli araç alımında suiistimallerin yaşandığını ve engelli araç alımına kısıtlama getirilmesini gazetedeki köşe yazısında belirtmişti. Ardından maliye bakanlığı yeni torba yasaya eklenmek üzere bir taslak hazırlamış, hazırlanan taslakta vergiler hariç engellilerin 70 bin TL nin üstündeki araçları ÖTV istisnalı alamayacaklarını belirtmişti. 70 bin TL sınırı çok tepki çekinde Ak partili bir vekil bu rakamın 70 binden 90 bine çıkartılmasını teklif etti. Bu tartışmalar TBMM de uzun süre tartışıldı. Sonuçta her iki teklif/görüş kabul edilmedi.

Son noktada kabul edilen görüş şu oldu. Engelliler 1 Ocak 2018 den itibaren motor silindir hacmine bakılmaksızın fiyatı 200 bin TL yi geçmeyen araçları alabilecekler. Bu 200 bin TL lik sınır ise her yıl güncellenerek artırılacak . Örnek: 2019 yılında 220 bin TL gibi, gibi…

28 Kasım tarihinde 7061 kanun numarasıyla kabul edilen kanun bu olmasına rağmen sözüm ona büyük gazetelerin ergen editörleri hala tartışmalarının kanunlaşmadan önceki tartışmalarda geçen rakamları ısıtıp ısıtıp önümüze getirmekteler. Bunu görüp okuyan engelli arkadaşlarda amiyane tabiriyle “ne oluyor lan hangisi doğru” diye kendilerine soruyorlar.
Ne o gazetelerdeki çıkan haberler, ne benim dediklerim, ne bilmem hangi dernek yöneticisinin dediği değil “kanunda yazanlar” doğrudur.
Peki o kanun nerede?

İşte o kanunun TBMM kanunlar bölümündeki tapu senedi.

https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k7061.html

Bizi ilgilendiren kısım ise Madde 72 de şu şekilde belirtilmiş;

“MADDE 72- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan “motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar” ibaresi “hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde, (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan “ile (7) numaralı fıkrası” ibaresi “ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.”


Madde 73 te yazanları TBMM sitesinden bulmak için klavyenizde CTRL+F tuşuna basarak arama kutucuğuna kanun maddesini yazarak sizde okuyabilirsiniz.
Tüm bunları uzun uzun anlatmamım nedeni ortada açık ve net bir kanun değişikliği olmasına rağmen kafalarda dolaşan soru işaretlerine açık bir yanıt vermektir. Umarım o yanıtı da bu seferde vermişizdir.

Not: Daha önce açtığımız şu konuya da göz atınız lütfen: https://engelliler.gen.tr/f18/engelli-arac-aliminda-1-6-motor-siniri-kalkti-iyimi-kotumu-31993/
Meramımı anlattığımı umarak şimdi gelelim zurnanın zırt dediği yere.

Kanun değişikliğiyle gelen yenilikte engelli araç alımında 1.6 motor sınırının kalkması ilk bakışta “güzel oldu” diye yorumlansa da sonradan biraz araştırma yapınca gördük ki motor silindir hacmi 1.6 nın üstündeki neredeyse hiçbir araç 200 bin TL nin altında değil.

Ben tasarı kanunlaşınca fellik fellik 1.8 motor ve 2.0 motor binek araçlara baktım ama üst segmentte yer alan Mercedes, BMV wv gibi araçlarda 1.6 nın üstünde fiyatı 200 bin TL nin altında hiçbir araç bulamadım. Hatta bırakın Mercedes, BMW gibi markaları, Fiat, Ford, Reno gibi markalarda bile 200 bin TL nin altında araç yok.
Sadece Mazda’nin 2 modeli ve Subaru nun 1.6 nın üstünde bir aracı var. Belki başka araçlar vardır ama ben ne kadar filtreme yapıp arama yapsamda bulamadım. Siz bulursanız konu altına ekleyin lütfen.

Hoş 1.6 nın üstünde vergiler dahil fiyatı 200 bin tl nin altında olan araçların sayısının 10 taneyi bile geçeceğini bile inanmıyorum ama yinede bilenler, duyanlar, görenler yazsın.
Lafı öyle çok dallandırıp budaklandırmaya gerek yok. Kısaca şu açık bir durum. Kimse 1.6 motorun üstünde araç alacağını sanmasın. Bu fiyatlar geçerliyken bu neredeyse imkansız.
Peki hiç mi olumlu tarafı yok. Bu değişikliğin tek olumlu tarafı Hibrit araçları alacak olmamız.

Bilmeyenler için Hibrit araç nedir kısaca açıklayalım. Hibrit araç yeni bir teknoloji. Hem benzin hemde elektirikli motorun eş güdüm halinde çalışması diyebiliriz. Elektrikle desteklendiği için Hibrit araçlarda yakıt tüketimi daha az oluyor. Doğayı daha az kirletiyor, neredeyse sessiz çalışıyorlar vs vs.

Örneğin Toyoto nun Hibrit gamında yer alan ve 1.6 motorun üstünde yer alan bir çok Hibrit otomobili ÖTV indirimli alabilirsiniz.
Bunlara bazı örnekler vermek gerekirke

Auris Hybrid Motor ve Şanzıman - 1.8 lt Hybrid e-CVT Versiyonlarına göre fiyatı 148 binle 176 bin arasında değişiyor.

Toyoto-auris.jpg

Yada Toyota C-HR Hybrid. C-HR Hybrid in fiyatları ise versiyon farklılığına göre 167 binle 183 bin tl arasında değişiyor.

Toyoto-C-HR.jpg

Bu şekilde Toyotu nun resmi sitesinden bir yığın Hibrid araç var sizde bakabilirsiniz.
 

Cool_m

Üye
Üye
Katılım
Kas 8, 2017
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
2.0 motorlu araç alma aşkı nedir ben hala anlayamadım. Bir kaç araç hariç şuan piyasadaki araçların 1.6 ve altı olanların zaten hepsi turbo beslemeli. Bemzinli/Dizel ayırmaksızın. Ortalama yakıtlar 6.5LT. Ve 11LT. arasında. Araba almak mahrem değil. Bunun 10.000 km.de yakıt masrafı, 10.000 km bakımı, Kışın lastiği, Yazvekış bakımları, Yıkaması vs. Araba sahibi olmak çok masraflı şey. Kaldı ki. 5 yıl aynı araca binip ortalama 100.000km yaparsanız. 5 yıllık masrafı bi oturup hesaplayın derim. 2.0 motor sadece Caravelle tarzı araç mecburiyeti olan arkadaşlar için iyi oldu.
Hız limitleri de malum.
Üst sınıf ta 200.000 tl lik dünya kadar araç var. Mercedes & Bmw hariç.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=19556]Cool_m[/MENTION] 2.0 Motora sahip araçların artıları eksileri ayrı bir mesele. Burada anlatmaya çalıştığım mevzu şu. İnsanlar 1.6 motor sınırı kalktı deyince sanki 1.6 motor üstü istediği araçlarını sanıyorlar. Öyle birşey yok. 200 Bin TL sınırı 2.0 motor araçlarada sınır getiriyor. Sadece onunla kalmıyor eskiden 1.6 motor 200 bin tl nin üstünde araç almak isteyen engelliler artık alamayacak. Yani neresinden baksan bizim aleyhimize bir gelişme.
 

Cool_m

Üye
Üye
Katılım
Kas 8, 2017
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bu sınırlamaların sebebi. Engellilerin kendileri veya yakınları tarafından bunun bir yatırım ve rant haline getirilmesini önlemek. Misal üst sınır olmasa. Adam gitse Range Rover Vogue Alsa. 5 yıl sonra bunu satarken. Ekstra gelir elde eder.
Bu hak engellinin maddi gücü var ise. Toplu taşıma araçlarında sürünmemesi için.
Daha konforlu seyahat etmesi için.

Ben bu konunun tek taraflı düşünülmesine karşıyım. Özellikle bizim ülkemizde hak olan şey okadar suistimal ediliyor ki. Gerçek hak sahipleri bu nedenle maduriyet yaşıyor.

HER KONUDA. Biraz empati.
 

Cool_m

Üye
Üye
Katılım
Kas 8, 2017
Mesajlar
39
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bu 200.000 sınır sadece 2018 yılı için her yıl artacak. Ayrıca 200.000 sınırı altında 2.0lt 1.6lt ve daha aşağı full konforlu suv,sedan,station onlarca farklı seçenek mevcut.
Bu konuda kendi engelli olanların gelir seviyesine bağlı olarak ben şikayet ettiklerini sanmıyorum. Ama engelli aile bireyi olan çocuk anne baba vs. Gelir seviyesi yüksek ise. Daha çok onlar şikayet ediyor. Hedef Range Rover Vogue Olunca. Alım gücü de var ise. Gerçekler de en fazla Ford kuga olunca bi tatminsizlik bir beğenmemezlik oluyor tabi.

Engelli aracı zaruri bir ihtiyaçtır. Bu zaruri ihtiyacı astronomik fiyatlı araçlar ile gidermeye çalışmak suistimale girer.

Doğrusunu söylemek gerekirse bende engelli aracı alıcam. Hamdolsun alım gücümüz de var. Şartların yeterli olduğu kanaatindeyim.

Araçtan daha çok Türkiye genelinde belediye otopark sorunu olmasa. Hepsi ücretsiz olsa... Ötv alınmadığı gibi otoban köprü gibi ücretler de alınmasa veya aylık bir kota olsa. Akaryakıtta vergi iadesi tarzında bir indirim gündeme gelse. Kotalı olarak. Yoksa pda suistimal edilir... Aylık 1000 liralık tavan gibi.

Bu araçları bizlere satan bayiler de servis ücretinde periyodik bakım gibi zaruri giderler de %40 gibi bir indirim olsa.

Yani demem o ki herkes elini taşın altına koysa. Herşeyi devletten maaş ve vergi indirimi gibi beklemesek.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst