ÖTV İndirimli alınan aracın sahibinin vefatında MTV ödemesi?

mehmettaner33

Üye
Üye
Katılım
Şub 5, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
İyi günler arkadaşlar bilgisi olan varsa ve paylaşırsa memnun olurum.
Sorum şu; Annem Engelli olduğundan dolayı adına 30.04.2010 tarihinde ötv indirimli araç alındı dolayısıyla 5 sene boyunca ÖTV den ve MTV sinden istisna idi
kayın validem 18.11.2011 tarihinde vefat etti. bu tarih itibarı ile araç babama diğer mirascıların feragatı ile geçti. ve babam 2012 tarihi itibarı ile MTV si ödemeye başladı. 2014 yılını da oda vefat edince (bu araya kadar olan MTV de ödendi) yine aynı şekilde oğlu olarak bende mirascı olduğum için aynı şekilde feragat yolu ile şahsıma tescili yapıldı. tabi bu tescil yapılırken borcu yoktur kağıdı aldık. Buraya kadar herhangi bir sorun yok
Aracın bugün itibari ile ocak ayı MTV sini ödemeye gittiğimde. 2011 yılına ait iki adet MTV sinin ödenmediğini öğrendim. sözü edilen tarih araç ilk sahibi olan annemin yaşadığı tarihin ocak ve temmuz vergileri çünkü annem 18.11.2011 tarihinde vefat etti. Maliye geriye dönük olarak annemin yaşadığı tarihteki vergiyi istiyor ayrıcada yaklaşık 4 senedir sizin borcunuz var denmiyor böyle bir durumla karşılaşan varmı? MTV ÖTV istisnası ile alınan araçta nezaman başlar
cevap verirseniz memnun olurum.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
İlgili mevzuat şu yöndedir:

1-VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu, aynı Kanunun 2 nci maddesinin (d) bendinde de "ivazsız intikal" tabirinin hibe yoluyla veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade edeceği; 6 ncı maddesinin (a) bendinde, veraset ve intikal vergisinin veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, diğer suretle meydana gelen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesince tarh olunacağı, 9 uncu maddesinde ölümün Türkiye'de vuku bulduğu ve mükelleflerin de Türkiye'de bulunduğu durumlarda ölüm tarihini takibenden dört ay içinde, ivazsız intikallerde malların hukuken iktisap edildiği tarihi takip eden bir ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesinin ilgili vergi dairesine verileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, ...tarihinde vefatı ile kendisine ait aracın veraset yoluyla intikali ve mirasçılardan birinin miras hissesini diğer mirasçılardan birine bağışlaması veraset ve intikal vergisine tabi bulunmakta ve veraset ve intikal vergisi beyannamesinin yukarıda belirtilen sürelerde ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

2-MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3, 7 ve 8 inci maddelerine göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, motorlu taşıtların ilgili sicile kayıt ve tescili ile başlamakta, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin sona erebilmesi için taşıt sahibi adına olan kayıt ve tescilin silinmesi gerekmektedir.

Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, 10/1/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin"II-İSTİSNALAR" başlıklı bölümünde,

" 1 -Sakatlık Dereceleri % 90 ve Daha Fazla Olan Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda

İstisna Uygulaması Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde, söz konusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, söz konusu malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.
::Mevzuat Display::
 

mehmettaner33

Üye
Üye
Katılım
Şub 5, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Bu mevzuatta mtv vergisinin nezaman başlayacağı ile ilgili bir ibare yok yani ötv indirimi ile alınan aracın sahibi vefat ettiği zamanmı baz alınarak mtv taşıtlar vergisi başlar yoksa öldüğü yılın başımı baz alınır?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst